Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips voor een nieuwe balkonvloer

Tips voor een nieuwe balkonvloer

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Veel balkons hebben een ouderwetse betonnen vloer. Om daar verandering in te brengen zijn er talloze manieren om je balkonvloer te voorzien van een nieuwe, stijlvolle ondergrond. Dit kan in de vorm van hout, pvc, rubber of steen. Met een beetje handigheid is het mogelijk om al deze type vloeren zelf te leggen. Vooral als er geen rare hoeken in je balkon zitten is het vrij gemakkelijk. Veel kunststof materialen hebben kliksystemen, net zoals bij laminaat. In dit artikel maak je kennis met verschillende vormen balkonvloeren en lees je precies hoe je deze moet leggen.


Vloersoorten

Er zijn talloze balkonvloeren op de markt die ontzettend in prijs, kwaliteit en stijl verschillen. Meest voorkomende materialen zijn kunststof, hout, rubber, steen en pvc. Naast stijl dien je ook goed rekening te houden met het egaal leggen van de vloer en de afwatering.

Houten of pvc ‘tegel’

Een model dat de laatste jaren in populariteit toeneemt is de houten of pvc  ‘tegel’. Deze lichtgewicht tegel is overal gemakkelijk te leggen en ziet er speels maar stijlvol uit. Leg altijd op een schone ondergrond of gebruik een rubberen onderlaag om beschadiging te voorkomen. Let ook goed op de afmetingen en afwatering als je de vloer legt. Aandachtspuntje bij deze tegel is het gebrek aan volledige stabiliteit.

Vlonderplanken

Wanneer je voor hout kiest en iets meer stabiliteit wil is een vlonderterras een prima idee. Deze wat langere houten planken zie je vaak terug op grote houten terrassen. Voor balkons zijn deze vloeren ook uitstekend te gebruiken. Het is niet extreem duur, het oogt professioneel en het is stabiel. Bovendien is het mogelijk om de vloer zelf te leggen. In een later hoofdstuk leggen we stap voor stap uit hoe dat werkt.

Tegels

Heb je niet zo veel met hout? Dan is een tegelvloer een perfecte keuze. Met tegels kun je ontzettend veel kanten op omdat er honderden soorten en maten terrastegels te verkrijgen zijn. Vooral voor op een klein stukje balkon kiezen mensen vaak voor tegel met kleur, ronding en/of print. Sommigen vinden het mooi om exact de zelfde tegels als in je woonkamer, badkamer of keuken te gebruiken. Houd er echter wel rekening mee dat deze vorm van vloer leggen het lastigst is. Het is zelf te doen, maar het vergt de nodige kennis en ervaring.

Kunstgras

Een vrij goedkope manier om je terras te ontdoen van een ‘saaie’ grijze vloer is om er kunstgras neer te leggen. Naast dat het goedkoop en makkelijk te leggen is, oogt het vaak ook mooi. Met name in combinatie met ander groen, zoals potplanten. Er zijn ook steeds meer mensen die slechts een gedeelte van hun balkon kunstgras aanleggen. Bijvoorbeeld voor de hond of voor de kinderen.

Gietvloer

Een gietvloer is simpelweg een opgespoten esthetisch laagje. Dit zorgt voor de nodige isolatie en demping op beton. Dit loopt fijner en ziet er mooier en egaler uit. Er zijn verschillende kleuren te verkrijgen. Een groot voordeel van deze vloer is dat ze enorm lang mee gaan in tegenstelling tot bijvoorbeeld houten vloeren. Toch ontbreekt het bij een gietvloer vaak aan stijl. Dit kun je wel aanpassen door bijvoorbeeld ‘s zomers vloerkleden neer te leggen of kunstgras. Toch kiezen steeds meer mensen voor deze vloeren. Zowel in de woonkamer als op balkons.

Kunststof

Kunststof vloeren zijn er in alle stijlen en maten te vinden. Vaak zijn ze voor het oog niet te onderscheiden van echt hout of steen. Voordeel van kunststofvloeren ten opzichte van stenen en houten vloeren zijn gewicht en onderhoudsvriendelijkheid. Bovendien zijn ze vaak prima zelf te leggen. Nadeel is dat de prijzen flink kunnen oplopen. Hoe je kunststof vloeren legt lees je in het volgende hoofdstuk.


Balkonvloer aanleggen

Als het goed is heb je in je hoofd wat voor soort balkonvloer jouw voorkeur heeft. Nu dat duidelijk is gaan we naar de volgende stap: het aanleggen van een balkonvloer. Zoals eerder gezegd kun je de meeste vloeren zelf leggen, maar zijn er ook typen die gelegd moeten worden door een professional. Een voorbeeld hiervan is een gietvloer. Ook moeten sommige stenen vloeren soms door iemand anders gelegd worden voor het beste resultaat.


Houten ‘tegels’ leggen

Het leggen van een houten ‘tegelvloer’ is zeer gemakkelijk. Uiteraard zorg je eerst voor de juiste afmetingen en vervolgens koop je het aantal tegels in dat past. Wij bevelen je aan om een dunne rubberen ondergrond te kopen om dit op de schone, lege balkonvloer te leggen. Naast het voorkomen van beschadigingen helpt dit ook ietwat tegen instabiliteit. Vervolgens is het zaak om de tegels netjes naast elkaar te leggen met een kleine tussenruimte. Omdat deze tegels niet vast liggen kan het enigszins wiebelen. Dit is dan ook de voornaamste kritiek op deze soort balkonvloer. Kort samengevat: zeer mooi en goedkoop, maar wel instabiel.


Vlondervloer leggen

Een stabielere houten vloer is de vlondervloer. Het aanleggen van deze vloer doe je door middel van het volgende stappenplan:

1. Zorg dat je balkon ontdaan is van oude tegels en viezigheid.
2. Na het kopen van de juiste hoeveelheid vlonderplanken en beschermrubbers zaag je verschillende planken in de lengte door. Dit noemt men regels.
3. Leg deze regels op 35 centimeter afstand van elkaar. (Nooit op de waterafvoer)
4. Dwars over deze regels leg je de vlonderplanken neer en schroef je ze vast aan de regels.
5. Houd altijd 1 centimeter tussen de vlonderplanken.
6. Zaag het hout rondom de waterafvoer weg. Deze dient altijd vrij te zijn.

Wanneer het niet lukt kan deze video uitkomst bieden. Ook kan je altijd voor advies terecht bij bouwgiganten.


Tegelvloer leggen

Een tegelvloer aanleggen is de lastigste manier van aanleggen, maar niet onmogelijk. Je moet namelijk de balkonvloer eerst goed egaliseren. Dit doe je met behulp van een vloeistof die bij iedere bouwgigant te kopen is. Dit meng je met water en verspreid je geleidelijk over de schone balkon vloer. Na een dag zal de vloer mooi egaal zijn. In de volgende stappen leg je de vloer zorgvuldig.
1. Leg als eerst de vloertegels neer zoals je ze wil hebben liggen. Komt alles uit? of moet je wat bijsnijden?
2. Span een koord waarlangs de tegels moeten liggen of zet op een andere manier lijnen uit.
3. Doe de tegellijm op de tegel of de ondergrond (hangt af van de tegellijm) en leg deze voorzichtig langs het koord/lijn. Een rubberen hamer kan helpen om de tegel er goed in te tikken.
4. Gebruik altijd een waterpas om te kijken of de tegel recht ligt. Zo ga je door tot de vloer ligt.
5. Zorg altijd dat er een ruimte van een aantal millimeter tussen de tegels zit. Dit kun je later dichtvoegen.

Houd er rekening mee dat iedere tegelsoort een andere tegellijm nodig heeft. Laat je daar over goed informeren bij de betreffende winkel.


Kunstgras leggen

Wellicht de gemakkelijkste balkonvloer om te leggen: kunstgras. Het enige wat je hoeft te doen is juiste afmetingen maken en die laten uitsnijden bij de winkel waar je het kunstgras koopt. Vervolgens zorg je voor een schone ondergrond en leg je het kunstgras op je balkon. Zorg net zoals bij de andere vloeren dat de waterafvoer vrij is. Dit kun je eventueel vrij snijden uit het kunstgras.

Qua design is het leuk om te spelen met hoe je het legt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het kunstgras als één geheel neer te leggen, maar je kunt ze ook in blokken of stroken laten uitsnijden en neerleggen. Laat je inspireren door te Googelen naar kunstgras terrassen.


Gietvloer laten leggen

Op het internet staan verschillende tips hoe je een gietvloer zelf kunt leggen. Echter raden wij ten zeerste aan om dit door een professional te laten doen. Het is namelijk een precies werkje dat om de nodige ervaring vraagt. Als het mis gaat ben je verder van huis en kost je het waarschijnlijk veel geld. De kosten van een gietvloer zijn ongeveer 70 euro per vierkante meter. Ondanks de prijs kun je er jaren lang mee vooruit en is het ontzettend onderhoudsvriendelijk.


Kunststofvloer leggen

Zoals gezegd zijn er talloze kunststof vloeren te vinden die zich perfect lenen voor een balkonvloer. Het aanleggen van zo’n vloer is in de meeste gevallen prima zelf te doen. Het volgende stappenplan helpt jou bij het leggen van je kunststof vloer:

  • Zorg voor een schone, egale, lege vloer.
  • Leg een grote rubberen onderlaag neer en leg de tegels voor proef neer. Kloppen de afmetingen?
  • Begin met het leggen van de tegels. Houd 1 centimeter ruimte tussen de tegels.
  • Sommige kunststof tegels kun je aan elkaar klikken, in dat geval klik je ze een voor een aan elkaar vast.
  • Kom het niet uit? Zaag dan voorzichtig in het kunststof.

Zorg ook bij het leggen van deze vloer voor het vrij houden van de waterafvoer. Bovendien hebben verschillende kunststof vloeren verschillende manieren van klikken en/of plakken. De meest gangbare manier is het stappenplan hierboven, maar laat je altijd goed informeren bij het kopen van een balkonvloer.


Conclusie

Een balkonvloer hoeft absoluut niet saai en lelijk te zijn. Er zijn veel verschillende soorten, typen en stijlen vloeren die je op je balkon kunt leggen. Hoe dat moet hangt sterk af van het materiaal dat je wil gebruiken. Houten tegels en kunstgras zijn veruit het gemakkelijkst neer te leggen. Bovendien zijn deze ook het goedkoopst. Vooral de houten tegels zijn ontzettend populair. Aandachtspunt is instabiliteit. Vlondervloeren leggen vergt iets meer aandacht, maar is voor de meeste onder ons goed zelf te doen. Een stenen vloer leggen is het moeilijkst. Daarvoor moetje flink wat kennis en vaardigheid hebben. Gietvloeren moet je sowieso door een professional laten leggen. Tot slot zijn kunststofvloeren prima zelf te leggen. Al met al hoeft een balkonvloer totaal niet duur en ingewikkeld te leggen zijn. Laat je verassen door de mogelijkheden en pimp je balkon!



foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Tuin

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag