Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waaraan voldoet een duurzame woning?

Waaraan voldoet een duurzame woning?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Anno 2019 kun je er niet meer omheen: woningen moeten duurzaam. Of in ieder geval duurzamer dan dat ze eerst waren. Veel mensen zijn bezig om duurzame stappen te zetten. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op hun dak te plaatsen of hun woning te voorzien van dubbel glas. Op het gebied van duurzaamheid is echter nog veel meer te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van circulair bouwen? Daarbij bouw je met hergebruikt materiaal, dat zo wordt toegepast dat bij eventuele afbraak over tientallen jaren het materiaal weer hergebruikt kan worden. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: waaraan voldoet een duurzame woning?


Wat is een duurzame woning?

Er zijn verschillende meningen over wanneer een huis duurzaam is. Is een huis duurzaam bij nul-op-de-meter? Of is een huis duurzaam wanneer deze volledig geïsoleerd is? Een duurzame woning is een woning die zo lang mogelijk voldoet aan de woonbehoefte, met aandacht voor mens en milieu. Bij het bouwen van een duurzame woning wordt op een verstandige wijze omgegaan met water, energie en andere grondstoffen.

Een huis wordt vaak duurzaam genoemd wanneer deze voldoet aan het ‘Trias Principe’: je beperkt je tot de werkelijke behoeften. Je bent bewust van je ruimtegebruik, je koopt alleen wat je echt nodig hebt en je beperkt op die manier ook je afval. Je maakt gebruik van hernieuwbare (circulaire) en duurzame materialen. Ook ga je zuinig om met de bouwmaterialen, water en energie.

Dat klinkt allemaal wat ingewikkeld en is ook niet geheel zoals de massa een duurzaam huis zou zien. Een heel groot huis, dat wel tal van energiebesparende maatregelen heeft en zodoende geen gas verbruikt, zou volgens het Trias Principe niet als duurzame woning betiteld worden omdat je je niet hebt beperkt tot je werkelijke behoeften (niemand heeft immers een heel groot huis nódig). Maar de massa zou een huis met zonnepanelen, dubbel glas, isolatie, een warmtepomp en pelletkachel wel betitelen als duurzaam.


Duurzaam voor het milieu, of je portemonnee?

Natuurlijk dragen we allemaal graag bij aan minder CO2-uitstoot, hebben we het het best voor met het milieu en zien we het belang van een duurzame woning. Voor veel mensen zal de voornaamste reden om hun woning te verduurzamen of om een nieuwbouwhuis duurzaam te bouwen toch te maken hebben met geld. Het verduurzamen van een woning levert namelijk geld op. In eerste instantie merk je dat aan je energierekening. Wanneer je je huis isoleert of zelf je energie opwekt, zal de energierekening aanzienlijk dalen. Daarnaast is een duurzaam huis ook meer geld waard. De woningwaarde zal stijgen bij elke duurzame stap die je zet. Ben je van plan om je huis binnen nu en een paar jaar te gaan verkopen? Dan kan het verstandig zijn om nog net even spouwmuurisolatie aan te brengen, of je dak te isoleren. Een investering van duizend euro kan je op die manier bij de verkoop van je huis misschien wel een paar duizend euro opleveren.


Een bestaande woning verduurzamen

Een bestaande woning verduurzamen kan op verschillende manieren. Iedere stap in het proces naar een duurzamer huis zal de eigenaar van de woning al besparingen opleveren.

Isolatie

Als je zelf je reeds bestaande woning wilt verduurzamen doe je er goed aan om te starten met het goed isoleren van je huis. Een warmtepomp klinkt natuurlijk als een fijne investering, maar wanneer je huis verwarmd wordt door een warmtepomp maar die warmte door de kieren en naden van je woning wegglipt, dan heb je er nog niks aan. Je begint dus altijd met een goede isolatie. In ieder geval de vloer, de gevel en het dak dienen geïsoleerd te worden om je huis goed ‘in te pakken’. Houdt hierbij wel rekening met een goede ventilatie. Wanneer je je huis té goed isoleert kan de warmte geen kant op en kun je last krijgen van vocht in huis.

Isolatiemateriaal is op verschillende manieren aan te brengen in je huis. Je kunt bijvoorbeeld werken met Pir-platen, Rockwool-isolatie (pas op, dat kriebelt!), maar ook met een gespoten pur-schuim. Onder de vloer kun je werken met isolatiekorrels.

Energiebesparende maatregelen

Als je huis voldoende geïsoleerd is kun je een de slag met het oriënteren op verschillende energiebesparende maatregelen. Dubbel glas (HR++) is één van die maatregelen die je woning aangenamer laten aanvoelen en waardoor je minder last hebt van geluiden van buitenuit. Een andere energiebesparende maatregel is het laten plaatsen van zonnepanelen. De kwaliteit van zonnepanelen wordt steeds beter, terwijl de kosten dalen. Met zonnepanelen kun je energie opwekken voor je stroomgebruik. Tegenwoordig hebben zonnepanelen ongeveer een terugverdientijd van 6 à 7 jaar. Al na zeven jaar ga je dus verdienen aan je zonnepanelen! Omdat niet iedereen het geld op de plank heeft liggen om zonnepanelen aan te schaffen is er een aantrekkelijke belastingregel waardoor je de btw terug kunt krijgen van de Belastingdienst.

Misschien is jouw dak wel helemaal niet geschikt voor zonnepanelen of zijn er nog etages boven jouw woning waar je verder niets mee te maken hebt. Dan zijn er gelukkig nog tal van andere maatregelen mogelijk. Denk bijvoorbeeld eens aan de aanschaf van een pelletkachel, het gebruik van een zonneboiler of warmtepomp.

Bij bestaande woningen is het heel erg lastig om geheel nul-op-de-meter te krijgen, maar niet geheel onmogelijk. Dit zal echter stapje-voor-stapje gerealiseerd worden.


Duurzame nieuwbouwwoningen

Wanneer je besluit om een nieuwe woning te bouwen dan kun je er tegenwoordig bijna niet meer omheen: waar je kunt zul je energiezuinig bouwen. Deels omdat het bijna niet anders kan (sinds 1 juli 2018 worden nieuwe huizen zonder gasaansluiting gebouwd), en deels omdat het gewoon verstandig is. Tegenwoordig is niemand meer zo gek om een nieuw huis te bouwen zonder dat deze geïsoleerd is, bijvoorbeeld. Als de financiën het toelaten kiezen veel huizenbouwers er ook voor om één of meerdere energiebesparende maatregelen door te voeren, zoals zonnepanelen of een warmtepomp.

Circulair bouwen

Als iets duurzaam is dan is het wel het opnieuw gebruiken van materialen. Ervoor zorgen dat bouwmateriaal niet op de schroothoop belandt maar een nieuw leven geven is niet makkelijk. Het vergt de nodige voorbereiding, omdat je precies moet weten wat je moet doen. Sloopwerkzaamheden kunnen veel extra moeite kosten wanneer de materialen behouden moeten blijven. Maar de voldoening als het allemaal lukt is er dan ook!

Bij circulair bouwen ga je nog net een stapje verder met het hergebruiken van materiaal. Dan bouw je niet alleen met materialen die hergebruikt zijn, maar je werkt op zo’n manier dat wanneer het gebouw over tientallen jaren gesloopt dient te worden, je de materialen wéér opnieuw kunt gebruiken. Hartstikke duurzaam dus!

Nul op de meter

Wat is nou precies nul op de meter? Een huis dat nul op de meter is, wekt evenveel (of meer) energie op dan dat het nodig heeft voor de energiebehoefte van de bewoners. Als je met een bestaande woning nul op de meter wilt bereiken dien je eerst te zorgen voor een goede isolatie van je woning, daarna investeer je in de installaties die eigen energieopwekking mogelijk maken.

Veel mensen vragen zich af hoe zij deze investeringen moeten betalen. De werkelijkheid is dat de investering altijd uit kan. Zodra je geen gas meer hoeft te verbruiken en je je eigen stroom opwekt hoef je daar niet meer voor te betalen. Je betaalt dus feitelijk de investeringen met je oude energierekening. En wanneer je meer energie opwekt dan dat je zelf gebruikt, kun je ook nog eens verdienen aan wat je opwekt.

Tiny Houses

De ultieme duurzame woningen zijn de Tiny Houses. Tiny Houses worden veelal duurzaam gebouwd. De bewoners wonen (en werken) soms op slechts enkele vierkante meters wonen. Het idee van een Tiny House is dat je er minimalistisch kunt leven. Want wie slechts kleine ruimtes heeft, kan daar maar weinig spullen opslaan. In feite woon je er dus met alleen datgene wat je nodig hebt. Je kunt het ook omdraaien: mensen die minimalistisch leven hebben uiteindelijk zo weinig spullen, dat zij met een klein huisje toe kunnen.

Vaak zit er een hele gedachtengang achter de bouw van een klein huisje. Doordat een klein huisje weinig geld kost en je dus geen (hoge) hypotheek nodig hebt, hoef je minder te werken omdat je minder geld nodig hebt. Je eigen energie opwekken past ook in dit plaatje. De energie die je opwekt hoef je niet te betalen, dus daar hoef je ook niet voor te werken.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Duurzaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag