Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de aftrekbare kosten bij een eigen woning?

Wat zijn de aftrekbare kosten bij een eigen woning?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Veel mensen sluiten logischerwijs een lening af bij het kopen van een eigen woning. Daarnaast moeten dusdanig veel zaken worden geregeld en betaald, dat je soms door de financiële bomen het bos niet meer ziet. Toch kun je in het eerste jaar na de aanschaf van een woning aardig wat geld krijgen van de belastingdienst. Er zijn namelijk veel kosten af te trekken bij je inkomstenbelasting. Doe dus altijd aangifte van deze belasting als je geld terug wil krijgen. Vooral na een verhuizing kan dat aardig veel zijn. In dit artikel laten we zien wat die aftrekbare kosten precies zijn.


Aangifte inkomstenbelasting noodzakelijk

Aangifte doen van je inkomstenbelasting van vorig jaar kan dit jaar (2019) vanaf 1 maart. Op de website van de belastingdienst (Mijn belastingdienst) staat het formulier al voor je klaar. Het enige wat je hoeft te doen is een vragenlijsten invullen. Bijvoorbeeld hoeveel je hebt verdient en of je een huis hebt gekocht. In dit geval gaan we er van uit dat je en huis hebt gekocht. Na dit gedaan te hebben kun je flink wat kosten aftrekken die je gemaakt hebt om een lening af te sluiten om je nieuwe huis te bekostigen. Wat dat precies is komen we later op. In ieder geval vul je deze kosten onder het kopje ‘Hypotheken en andere schulden’. Zorg dus dat je het aangifteformulier grondig bestudeert zodat je weet waar je welke kosten neer moet zetten.

Veel mensen doen hun aangifte inkomstenbelasting tegenwoordig zelf aangezien het relatief simpel is. Mocht je er niet uitkomen dan kun je het altijd laten doen door een expert. Zo weet je zeker dat alle juiste informatie er op zet.


Deze kosten kun je aftrekken

We laten je puntsgewijs zien welke kosten je kunt aftrekken om zo geld terug te krijgen van de belastingdienst. Bedenk je wel dat je deze kosten uitsluitend nu kunt aftrekken omdat je een huis gekocht hebt. Vergeet dus absoluut geen belastingaangifte te doen. Gelukkig krijg je er meestal wel melding van en wordt er tegen die tijd ook veel reclame voor gemaakt.

Leenovereenkomst of hypotheekakte.

De hypotheekakte is het officiële contract van de lening/hypotheek. Deze kosten bedragen vaak tussen de €500,- en €1000,-. Deze relatief hoge bedragen zijn financieel aantrekkelijk om af te trekken.

Taxatierapport

Veel mensen laten een huis taxeren om zo op een zo eerlijk mogelijke prijs uit te komen. Ook het bedrag van dit rapport mag je aftrekken bij de belastingaangifte. Kosten liggen vaak rond de €300,- en €600,-

Advieskosten van hypotheekadviseur

Omdat er verschillende soorten en maten van hypotheek advies zijn kunnen de kosten verschillende tussen de €1000,- en €3000,-. Deze deskundige kijkt samen met jou naar de hypotheek. Voornamelijk hoe hoog deze maandelijks wordt.

Nationale Hypotheekgarantie (NHG)

NHG betaal je maar een keer. Sinds 1 januari 2019 is dit 0,9 procent over het algehele hypotheekbedrag. Zo’n NHG is vaak goed voor een korting op de rente van de hypotheek. Zo’n voordeel is doorgaans o,4 procent per jaar.

Borgstellingsprovisie

De hoogte van de borgstellingsprovisie, een soort schadevergoeding van een bedrijf als er iets mis gaat, is afhankelijk van de omstandigheden wanneer je aansprakelijk wordt gesteld op de borg. Meestal 1 a 2 procent.

Bouwkundige keuring

Veel mensen laten het gekochte huis grondig keuren om zo na te gaan of er nog veel aan gedaan moet worden. Deze check van minimaal €300,- wordt uiteraard door professionals uitgevoerd. Aan het eind van de keurig krijg je een uitgebreid rapport met alle tips en tops plus de mogelijke reparatiekosten.

Bereidstellingsprovisie

Wanneer je een hypotheek wil afsluiten krijg je een hypotheekofferte. Deze offerte is echter maar voor een bepaalde tijd geldig. Als alles dus ellenlang duurt voordat je eruit komt gaat de bank kosten in rekening brengen. Dit noemt men bereidstellingsprovisie. Hoeveel provisie je betaalt hangt af van de bank. Meestal is het rond de 0,30 procent per maand.

Zelf gemaakte kosten lening

Wat veel mensen niet weten is dat gemaakte kosten om een lening af te sluiten, zoals telefoonkosten, papier, reiskosten printkosten je ook af mag trekken. Het is echter wel zaak om dit goed bij te houden en op te schrijven wanneer en hoe lang je bijvoorbeeld gebeld hebt.

De bouw- en grondrente

Deze rente is soms betaald na ondertekening van een voorlopige koopovereenkomst. Er zijn verschillende  bouw- en grondrentes die fiscaal gezien anders worden gedefinieerd. Het is dus slim om na te gaan welke bouw- en grondrente jij hebt. Gelukkig kun je veruit de meeste wel aftrekken. Vraag het desnoods aan een adviseur.

Verbouwingsdepot

Dit is een geldpot die je in je hypotheek al afsluit voor het verbouwen van je nieuwe huis. Hoeveel dat precies is hangt af hoeveel jij denk nodig te hebben om je huis te verbouwen. Dit kan ook samenhangen met de eerdergenoemde bouwkundige keurig.


Hoeveel geld krijg je?

Om gelijk met de deur in huis te vallen: het is geen vetpot, maar wel mooi meegenomen. Meestal krijg je zo’n €500,-. Doorgaans is de norm: hoe meer je verdient hoe meer je profiteert van aftrekbare kosten. Als je samenwoont heb je ook een extra voordeel. Vooral als de inkomensverschillen ver uit elkaar liggen.

Om er iets verder op in te gaan en het beter uit te leggen: je mag alle bovengenoemde aftrekposten niet aftrekken van het totale belastingbedrag dat je verschuldigd bent, maar uitsluitend van je belastbare inkomen. Met andere woorden: als je aftrekbare kosten €5000,- hebben gekost betekent het niet dat je ook €5000,- krijgt. Het hangt af van je belastingtarief en dat hangt weer af van inkomsten en leeftijd.


Niet-aftrekbaar

Om verwarring te voorkomen melden we ook de lasten die niet aftrekbaar zijn. Dit betreffen vooral kosten van onderhoud en overdracht. Gelukkig zijn dit er een stuk minder dan de aftrekbare kosten. Twijfel je of iets aftrekbaar of niet is? Bel dan een adviseur zodat je er zeker van bent dat je geen geld laat liggen.

Verbouwing

Een bouwkundig rapport en verbouwingsdepot mag je wel aftrekken, maar een ‘gewone’ verbouwing zonder dat het in je hypotheek zit mag je niet aftrekken. Vaak gaat dit om relatief kleine verbouwingen zoals een nieuwe keuken of een nieuwe vloer.

Bemiddelingskosten

Dit brede begrip is voornamelijk uit te drukken in courtage, ook wel makelaarsprovisie genoemd. Van te voren spreek je met je makelaar af hoeveel procent hij of zij van de verkoopprijs van je huis krijgt. Meestal een paar procent. Als je huis niet verkocht wordt betaal je de makelaar vaak ook niet.

Rente van leningen om andere ‘leningen’ te betalen

Wanneer je bijvoorbeeld flinke boetes krijgt die je niet kunt betalen is het soms handig om geld te lenen. Voor je het weet loopt de boete flink op of krijg je zelfs een andere straf. De rente van die lening om een boete of andere lening te betalen mag je absoluut niet aftrekken en moet je dus in zijn geheel zelf voor opdraaien.

Overwaarde

Als je je huis verkoopt is de opbrengst meestal hoger dan de schuld van die woning. Zo’n verschil heet overwaarde. Met andere woorden: het bedrag dat je letterlijk overhoudt aan het verkopen van je huis. Deze ‘eigenwoningsreserve’ mag je niet aftrekken.

Aflossen eigen woningschuld

Eigenwoningschuld zelf mag je wel aftrekken. Dit betreft een deel van je hypotheek die je gebruikt om de woning aan te kopen of te verbeteren. De aflossing daarvan mag je dus niet aftrekken.

Notariskosten

Notariskosten zijn kosten die je maakt bij het afsluiten van een hypotheek. Reken hierbij op minimaal €500,- dat je niet mag aftrekken. Dit zijn vaak behoorlijke bedragen die iedereen moet maken bij het kopen van een huis. Toch is een goede notaris belangrijk omdat hij of zij jouw hypotheek gedeeltelijk samenstelt. Wil je je hypotheek zo snel mogelijk af lossen? Bekijk dan dit artikel eens.

Belastingen

Overdrachtsbelasting en omzetbelasting zijn niet aftrekbaar. Overdrachtsbelasting is een bepaald bedrag dat je betaalt bij de aankoop van je huis. Voor woningen is dat twee procent, bij bedrijfspanden tot zes procent. Omzetbelasting klinkt zzp’ers en andere bedrijven bekend in de oren. Dat is de belasting die je moet betalen over op de verkoop van producten of diensten.


Conclusie

Er is een flinke rij aftrekbare kosten die je hebt gemaakt bij het kopen van een woning. Echter weten veel mensen niet om welke kosten dat gaan. Wanneer je dit rijtje erbij pakt bij als je aangifte inkomstenbelasting doet kan het niet mis gaan. De kans is groot dat je een paar honderd euro van de belastingdienst krijgt. Veel mensen die pas een huis hebben gekocht kunnen dat goed gebruiken. Let ook op wat niet aftrekbaar is. Houd het tenslotte ieder jaar goed in de gaten. Soms veranderen aftrekbare en niet-aftrekbare kosten. Laat de aangifte desnoods doen door een expert.foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag