Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar kun je een beleggingsrekening openen?

Waar kun je een beleggingsrekening openen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wil je gaan beleggen? Dan heb je daar een beleggingsrekening voor nodig. Dit is een rekening waarmee je bijvoorbeeld je aandelen kunt kopen. Het openen van een beleggingsrekening kan bij diverse aanbieders. Dit kunnen banken zijn, maar ook zogenoemde online brokers. Wil je alles weten over hoe en waar je een beleggingsrekening kunt openen en waar je dan op moet letten? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je er alles over.


Een beleggingsrekening openen

Heb je spaargeld dat je langere tijd kunt missen en wil je dit geld graag gaan beleggen? Dan is het nodig om daar een beleggingsrekening voor te openen. Een beleggingsrekening is een speciale bankrekening die je gebruikt voor het kopen van bijvoorbeeld aandelen. Het openen van een beleggingsrekening kan bij veel verschillende aanbieders. Dit kunnen grote banken zijn, maar ook online brokers. Als je op zoek gaat naar een geschikte aanbieder voor jouw beleggingsrekening, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Dit zijn niet alleen de kosten die gepaard gaan met de rekening, zoals transactie- en beheerkosten, maar ook het soort rekening dat je af wilt sluiten is van belang. In grote lijnen heb je namelijk drie keuzes:

  • Zelf beleggen
  • Begeleid beleggen
  • Beheerd beleggen

Zelf beleggen

Zelf beleggen is, zoals de naam al zegt, het zelf beleggen van je geld. In dit geval zoek je zelf uit waar je in wilt beleggen en hoe je dat gaat doen. Het voordeel van zelf beleggen is dat de beleggingsrekeningen vaak (een stuk) voordeliger zijn. Het is in dit geval wel belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Heb je geen of niet zoveel kennis van beleggen? Dan kun je wellicht beter kiezen voor begeleid beleggen.

Begeleid beleggen

Wie niet zoveel kennis heeft van beleggen of voor wie geen zin heeft om zelf alles uit te zoeken, is het kiezen voor begeleid beleggen waarschijnlijk een keuze die verstandig is. Samen met iemand die verstand van zaken heeft, bepaal je hoeveel geld je in wilt leggen, hoe lang je dit geld in wilt leggen en wat het precies is dat je hoopt te bereiken. Hierdoor word je voorzien van advies en kun je bepalen hoe je je geld wilt gaan beleggen. Het begeleid beleggen gebeurt regelmatig met behulp een online adviseur.

Beheerd beleggen

Als je kiest voor beheerd beleggen, dan is het zo dat de bank of online broker jouw geld voor je belegd. Een expert van de bank zal het beleggen voor je regelen, waardoor jij er niet mee bezig hoeft te zijn. Het openen van een beleggingsrekening met een expert die het werk voor je doet, is in de meeste gevallen duurder dan zelf beleggen. Daar staat tegenover dat je zelf geen omkijken hebt naar het beleggen van je geld, wat je een hoop tijd scheelt.


Waar kun je een beleggingsrekening openen?

Als je weet wat voor soort beleggingsrekening je wilt openen, kun je op zoek gaan naar een partij waar je dit zou kunnen doen. In je zoektocht naar een geschikte aanbieder, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er aanbieders die zich enkel en alleen richten op mensen die zelf willen gaan beleggen en aanbieders die je de service bieden om dit begeleid of beheerd te doen. Dat is het eerste grote onderscheid. Vervolgens zijn er andere zaken waar je rekening mee moet houden, waaronder de kosten.


Banken

Allereerst beginnen we met de banken. Bij de meeste banken is het mogelijk om een beleggingsrekening te openen. De banken waar je dit zou kunnen doen, zijn onder andere:

  • ABN AMRO
  • ING
  • Nationale Nederlanden
  • Rabobank
  • ASN Bank

Het fijne aan een beleggingsrekening bij een bank openen, is dat je in de meeste gevallen verschillende opties hebt qua beleggen, waaronder begeleid, beheerd of zelf beleggen. Hiertegenover staat vervolgens wel dat de kosten voor een beleggingsrekening bij de bank vaak hoger liggen.

Beleggingsrekening bij een bank openen

Wil je graag een beleggingsrekening bij een bank openen en wil je weten wat de meest gunstige optie voor jou is? Vergelijk dan de kosten voor de beleggingsrekening. Hoe hoog zijn bijvoorbeeld de servicekosten? En hoe zit het met transactiekosten? En vanaf welk bedrag is inleggen mogelijk? Dit zijn allemaal zaken die je mee kunt nemen in je vergelijking om tot de beste keuze te komen.

Tip: Maak vooral ook gebruik van diverse vergelijkingssites. Zo heb je een duidelijk overzicht van alle kosten en kun je gemakkelijker bepalen wat in jouw geval wel of niet handig is.


Online brokers

De online brokers waar je een beleggingsrekening kunt openen, richten zich vaker op een bepaalde groep beleggers. Zo zijn er een aantal online brokers die zich enkel en alleen richten op mensen die zelf willen gaan beleggen. Dit zijn onder andere namen als:

  • BinckBank
  • Flatex
  • DEGIRO
  • LYNX
  • Mexem

Wil je weten welk van deze online brokers het meest geschikt is voor jou? Dan kun je eventueel gebruikmaken van een keuzehulp zoals Finner. Het fijne hieraan is dat je precies in kunt vullen hoeveel je eenmalig of maandelijks in wilt leggen en of je dit geld in aandelen of fondsen wilt beleggen. Vervolgens krijg je een duidelijk overzicht van je mogelijkheden en de kosten die daarbij komen kijken.


Beheerd beleggen

Wil je je geld graag beheerd beleggen, zodat je geen er verder geen omkijken naar hebt? Ook dan heb je verschillende opties. De bedrijven die dit voor je kunnen doen, zijn onder andere:

  • AEGON
  • Robeco
  • Evi van Lanschot
  • Doelbeleggen
  • Hof Hoorneman Bankiers
  • iBeleggen

Vergelijk beleggingsrekeningen

Het beste advies dat we je kunnen geven als je graag een beleggingsrekening wilt openen, is: vergelijk. Het is belangrijk dat je weet welke kosten bij het beleggen komen kijken. Deze kosten worden namelijk van je winst afgetrokken en in sommige gevallen kan dat bedrag behoorlijk hoog zijn. Kijk daarom goed naar welke banken of online brokers de meest gunstige tarieven hanteren. Op die manier kun je een weloverwogen keuze maken. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van een vergelijkingssite. Vooral sites waarop je je doelen en te beleggen bedragen op kunt geven, geven je een duidelijk inzicht in wat je van een bank of online broker kunt verwachten.


Wel of niet beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het kan namelijk zijn dat je een hoop winst maakt op het geld dat je hebt ingelegd, maar het kan ook zijn dat je geld verliest. Vooral als je het ingelegde geld wilt gaan gebruiken voor bijvoorbeeld je pensioen, kan beleggen behoorlijk risicovol zijn. Vraag jezelf dus af of het beleggen in jouw geval wel of niet verstandig is. In sommige gevallen is het verstandiger om te bekijken of er alternatieven zijn. Soms is het slimmer om een slechts een klein gedeelte van je spaargeld in te leggen, zodat je het andere gedeelte op een spaarrekening kunt zetten. Zo houd je altijd een deel achter de hand voor bijvoorbeeld je pensioen.

Vragen over beleggen

Weet je niet zeker welke vorm van beleggen handig is voor jou? Hoeveel geld je in moet leggen of hoe je dat geld het beste kunt beleggen? Dan doe je er goed aan om advies te vragen. Online kun je veel informatie en tips vinden over beleggen. Wil je liever persoonlijk advies? Dan kun je eventueel een vrijblijvend (advies)gesprek aanvragen bij een bank. Zo weet je precies wat je kunt verwachten, wat handig is in jouw situatie en wat de risico’s zijn.


Het openen van een beleggingsrekening

Ben je van plan om een beleggingsrekening te openen? Dan zijn er veel verschillende aanbieders waar je dit zou kunnen doen. Welke aanbieder voor jou het meest gunstig is, hangt van verschillende factoren af. Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoe je wilt gaan beleggen. Ga je dit zelf doen, met begeleiding of laat je het doen? Vervolgens kun je gaan kijken waar de gewenste vorm van beleggen mogelijk is. Om een keuze te maken, doe je er goed aan om alle kosten voor de beleggingsrekeningen met elkaar te vergelijken. Op die manier weet je precies welke aanbieder het meest gunstig is voor jou en kun je een weloverwogen keuze maken. Heb je advies nodig? Ga dan eens op gesprek bij (bijvoorbeeld) een bank. Zij kunnen al je vagen beantwoorden.


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag