Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je turbo beleggen?

Hoe kun je turbo beleggen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Beleggen kan op tal van manieren. Wie onze sectie over beleggen napluist komt al snel tot de conclusie dat je prima kunt beleggen met een klein bedrag. Of dat je geld kunt verdienen door in een vakantiewoning te investeren. Of in Whisky. Of zelfs in windmolens. Allemaal beleggingen die een relatief klein risico kennen en een aardig rendement.

Het ‘nadeel’ van de meeste beleggingen is de duur van de belegging. Vaak gaat er wat tijd overheen voordat je daadwerkelijk je vermogen ziet groeien. In een tijd waarin ‘instant gratification’ een alsmaar grotere rol begint te spelen in onze samenleving is het niet gek dat je sneller rendement wilt zien. Dat je in no-time met je belegging geld wilt verdienen. Het is de aard van het beestje. We willen het en het liefst NU. Voor hen die zich hier in herkennen schreven we dit artikel. We gaan namelijk dieper in op turbo beleggen en je ontdekt dan ook hoe je middels turbo beleggen in korte tijd (flinke) winst kunt maken.


Turbo beleggen?

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een vorm van beleggen waarbij snelheid een belangrijke rol speelt. Veel beleggers voegen naarmate de tijd vordert voortdurend nieuwe beleggingen toe aan hun portefeuille. Beetje bij beetje groeit het vermogen omdat ze bijvoorbeeld aandelen hebben in gerenommeerde bedrijven die gestaag groeien.

Een zinvolle belegging, maar wel een die je voor de langere termijn doet. Bij turbo beleggen houd je een positie doorgaans slechts korte tijd vast. Opties kun je nemen in tal van zaken bij turbo beleggen. Van indices tot aandelen van Apple of Microsoft en van valuta (forex) tot grondstoffen als olie of goud. Op zich dus niets anders dan ‘gewoon’ beleggen met het grote verschil dat turbo beleggen onder andere met een hefboom werkt.

Hefboom

De hefboom bij turbo beleggen maakt het mogelijk om optimaal te profiteren van een stijgende of dalende koers. Hij zorgt ervoor dat je met minder meer kunt doen. Stel dat je 500 euro tot je beschikking hebt en in aandelen van Apple wilt beleggen. Met de huidige koers (een aandeel kost op het moment van schrijven 190 euro) kun je in dat geval 2,6 aandelen in Apple kopen. Middels de hefboom bij turbo beleggen kun je met dezelfde inleg (500 euro in dit geval) tot wel 10, 20 of × keer zoveel aandelen kopen. Stel dat de hefboom van de turbo een factor van 10 kent, dan kun je dus in dit voorbeeld 26 aandelen in Apple aankopen in plaats van de eerder genoemde 2,6. Dit is een groot voordeel van turbo beleggen.

Je kunt namelijk in korte tijd grote winsten vergaren. Stel dat je de aandelen hebt gekocht bij een prijs van 190 euro en Apple brengt goede cijfers in het nieuws, de koers van de aandelen schiet omhoog en je verkoopt al je aandelen bij een prijs van 200 euro per aandeel. Zonder de hefboom zou je in dat geval 26 euro winst hebben gemaakt. Je had tenslotte 2,6 aandelen in Apple en ze zijn met 10 euro gestegen in prijs. Dankzij de hefboom heb je in dit voorbeeld niet 26 euro winst gemaakt, maar 260 euro. Met dezelfde inleg van 500 euro. Dé reden dus dat turbo beleggen zo populair is. Het is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

Stoploss

Het hierboven geschetste voorbeeld is een droomscenario. Het kwartje kan echter ook de andere kant opvallen. De aangekochte aandelen stijgen bijvoorbeeld niet met 10 euro, maar dalen met 10 euro. Als je de hefboom in acht zou nemen zou dat betekenen dat je 260 euro kwijt bent en zouden de aandelen nóg verder dalen, dan kun je je gehele inleg kwijt raken. De zogenaamde “stoploss” voorkomt dat zowel jij, als de uitgevende partij (hierover hieronder meer) teveel geld verliest met de turbo belegging. Er wordt een vooraf gestelde koers of waarde vastgesteld en zodra de koers deze waarde bereikt, wordt de optie automatisch gesloten. Een stoploss is dus een soort van ingebakken beveiliging en wordt bij elke turbo toegepast.


Beleggen in Turbo’s

In bovengenoemde voorbeelden wordt duidelijk dat je in korte tijd veel winst kunt vergaren met turbo beleggen. Om die reden wordt er vaak turbo belegd aan de hand van nieuwsberichten. Bedrijf X brengt goed nieuws onder de aandacht en beleggers speculeren vervolgens op een prijsstijging van de aandelen. Mensen die het nieuws lezen krijgen interesse in aandelen van bedrijf X en besluiten om ze aan te kopen. Automatisch treedt dan het oeroude principe van “meer vraag dan aanbod = een hogere prijs” in werking en profiteren de beleggers die op tijd zijn ingestapt. Op het hoogste punt (of wanneer er voldoende winst is vergaard) doen ze de aandelen van de hand en strijken de winst op. En dankzij de hefboom is die winst dus vele malen groter dan bij een belegging zonder turbo.

De hefboom bij (turbo) beleggen zorgt nog wel eens voor verwarring. Want hoe ontstaat die hefboom nou precies? Wie maakt dat mogelijk? Om dat te snappen is het handig om te weten dat turbo’s worden uitgegeven door banken en overige partijen. Onder andere RBS, Goldman Sachs, ING, Commerzbank en Citigroup bieden turbo’s aan, maar bijvoorbeeld ook andere partijen als Binck, Lynx en Plus500. Andere benamingen voor turbo’s zijn overigens onder meer Sprinters en Speeders. Elke uitgevende partij heeft weer een andere benaming voor het product, maar in de basis komen ze allen op hetzelfde neer.

De uitgevende partij draagt zorg voor de onderliggende waarde van de turbo. Om terug te grijpen naar het voorbeeld dat we hierboven hebben gebruikt met de hefboom van een factor 10, dekt de uitgevende partij het resterende bedrag dat nodig is om 26 aandelen van Apple te kopen. In dit geval dus 4.890 euro (26 × 190 = 4.940 euro – de 500 euro die jij zelf inlegt). Over het door de uitgevende partij gefinancierde deel wordt rente betaald door de belegger in kwestie. Dit is dan ook het verdienmodel voor de uitgevende partijen van turbo’s. Om ervoor te zorgen dat de investering van de uitgevende partij niet in gevaar komt en de belegger niet meer kan verliezen dan de initiële inleg wordt er bij turbo’s gebruik gemaakt van de stoploss. Mocht het tóch gebeuren dat de onderliggende waarde onder het financieringsniveau komt, dan is het verlies voor de uitgevende partij.

Turbo long en Turbo short

Zoals inmiddels wel duidelijk is kunnen koersen stijgen, maar ook dalen. Om van een daling van de koers te profiteren kun je bij uitgevende partijen een Turbo short positie openen. In het hierboven genoemde voorbeeld met de aandelen voor Apple ging het om een Turbo long positie. De waarde van de koers steeg en met de Turbo long belegging profiteerde je van de koersstijging. De werking van een Turbo short positie is precies hetzelfde, maar in dat geval speculeer je dus op een koersdaling. Wederom worden vele Turbo short posities geopend aan de hand van nieuwsberichten.


Is turbo beleggen slim?

Laten we voorop stellen dat met beleggen altijd risico’s gemoeid zijn. Er bestaat een reële kans dat je je inleg kwijt raakt. 90% van alle beleggers blaast zijn tradingaccount op en een groot percentage doet dit zelfs meerdere keren. Daarnaast is het vrijwel altijd zeer onverstandig om met geleend geld te gaan beleggen en turbo beleggen is dat min of meer. Je maakt tenslotte gebruik van de hefboomwerking waarbij de uitgevende partij een (groot) deel van de belegging financiert.

Toch is beleggen met turbo’s wellicht de uitzondering op de regel. Je kunt dankzij de stoploss namelijk nooit meer verliezen dan je initiële inleg. Als je de gouden regel “beleg nooit met geld dat je niet kunt missen” in acht neemt, is het geen wereldramp als je je initiële inleg kwijtraakt vanwege een belegging die verkeerd uitpakt. Want zoals gewoonlijk betekent een groot risico automatisch een groot rendement. Vooral de snelheid waarmee dit rendement behaald kan worden maakt turbo beleggen reuze interessant. Je kunt in 10 minuten tijd honderden tot duizenden euro’s toevoegen aan je vermogen, simpelweg door een juiste turbo belegging te doen. Als je via de traditionele manier gaat beleggen kan het weken, maanden of zelfs jaren duren voordat je vermogen met honderden of met duizenden euro’s is gegroeid. Wat dat betreft kan turbo beleggen dus zeker wel slim zijn, maar zoals altijd: bezint eer ge begint en beleg NOOIT(!!!) met geld dat je niet kan missen!


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.


foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag