Hoe kun je beleggen in whisky?

Hoe kun je beleggen in whisky?

Laatst bijgewerkt: 6 augustus 2018

Investeren in whisky wordt met het jaar populairder. Steeds meer mensen willen beleggen in fysieke producten om het zo gemakkelijk en overzichtelijk mogelijk te houden. Whisky is zo’n product. Het is een ‘simpele’ langer termijninvestering. Pas na ongeveer 9 jaar bewaren kun je er wat op verdienen. Hoe langer je het bewaart, hoe meer je er in de toekomst op verdient. Met sommige whiskysoorten verdien je zelfs meer dan met wijn of goud, mede omdat whisky in Azië en Rusland alsmaar populairder wordt en de prijzen stijgen. In dit artikel vertellen we naast wat achtergrond, hoe je het best een whiskysoort kunt uitkiezen en kopen.


Waar let je op bij het kopen?

Zoals je op de middelbare school bij economie al leert: door schaarste stijgen de prijzen. Zo ook bij whisky. Het is daarom zaak om een whiskysoort te vinden waar nog amper van wordt gemaakt of waarvan de productie zelfs gestopt is. Whisky’s die het hele jaar door verkrijgbaar zijn zullen qua waarde niet snel grote sprongen maken. Daarom kun je je het best concentreren op unieke aanbiedingen van grotere, unieke whiskybrouwerijen. In tegenstelling tot wijn wordt whisky niet meer waard naarmate het langer in de fles zit, het wordt er niet ‘ouder’ van. Daarvoor dient het in vat of ander materiaal te zitten.

De ‘leeftijd‘ en rijping van een whisky is belangrijk, maar minder belangrijk dan bij wijn. Waar je je beter op kunt richten is de kwaliteitschaarste, uniciteit en reputatie van het merk. Die kenmerken zorgen vaak voor een stijgende lijn in de waarde. Zaak is natuurlijk wel om deze whisky’s te spotten voordat ze een hype worden en iedereen ze koopt. Kijk daarom naast de leeftijd en schaarste van de whisky, altijd naar de reputatie van de whiskybrouwerij. Het klinkt gek, maar zelfs een mooie verpakking en een aardige beoordelingen kunnen voor een hype zorgen waardoor je fles veel meer waar kan worden. Toch is het bijtijds vinden van een uniek product dat meer waard gaat worden dé kunst van beleggen in het algemeen. Niemand heeft immers een glazen bol waarin hij of zij kan zien wat de toekomst brengt.


Kiezen van Whisky’s

In al die duizenden whisky’s moet je er een of meerdere uit zien te pikken waarvan jij denkt dat de waarde zal stijgen, maar hoe doe je dat? Zoals eerder gemeld moet je eerst kijken naar de basiskenmerken. Toch zegt dat nog lang niet alles. Net zo belangrijk, of misschien nog wel belangrijker is het inlezen. Leer de snufjes van beleggen in het algemeen en lees je in over whisky’s. Met andere woorden: probeer een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van beleggen in whisky voordat je er daadwerkelijk aan begint. Hierdoor kun je ook gemakkelijker een keuze maken welke whisky je gaat kopen. Als je simpelweg doet wat er op internet staat heb je kans dat je aan het eind van de hype koopt en/of dat de prijzen eigen te hoog zijn voor aanschaf. Verg dus kennis en koop iets waarvan jij denkt dat goed is.

Trends

Als je naar de huidige trends kijkt en trendwatchers moet geloven maakt Ierse whisky goede jaren door. Ze winnen aan populariteit doordat whiskybrouwerijen in Ierland weer meer aanzien krijgen omdat er intern verschillende zaken op de schop zijn gegaan. Naast Ierse whisky zouden Japanse en Amerikaanse whisky’s het verschil ook weleens kunnen maken in de toekomst. Deze landen kennen nog relatief veel jonge brouwerijen met goede whisky’s. In de toekomst zullen sommige daarvan weleens flink op kunnen lopen in prijs. Dit zijn wel grote langetermijninvesteringen, maar daar is het beleggen in deze drank ook voor bedoeld. De traditionele Schotse whisky’s doen het eigenlijk altijd al goed, alleen heb je daarbij vrijwel geen kans op een enorme klapper, omdat de prijzen vrij stabiel zijn.


Whisky in Nederland

De populariteit van beleggen in het algemeen neemt al jaren toe en dat is simpel te verklaren. Ten eerste wordt de stap om te beleggen steeds kleiner. Iedereen met een basis-computerkennis kan gaan beleggen. Ten tweede zijn de spaarrentes van de Nederlandse banken dramatisch. Van geld op je bank laten staan wordt je niet bepaald vrolijk, dus slaan mensen aan het beleggen en investeren. Voorbeelden hiervan zijn: vastgoed, valutahandel, traditioneel beleggen, cryptocurruncyhandel én natuurlijk whisky.


In Zuid-Holland staat een groot gebouw waar voor meer dan 30 miljoen euro aan Schotse whisky staat opgeslagen. Klanten van internationale whisky-groothandelaren hebben daar hun flessen/vaten liggen. Als je zelf ook een vat of fles van deze Whisky wil kopen kan dat. Voor een vat ben je ongeveer €30.000,- kwijt en flessen zijn er al vanaf €100,-. Je kunt vaten en flessen bij verschillende internationale groothandels kopen. Een minuutje googelen en je vind er genoeg. Als je daar geen zin in hebt kun je ook naar de lokale slijterij gaan of Gall&Gall om een partijtje whisky in te slaan om er vervolgens tientallen jaren ‘op te zitten’ in de hoop dat ‘t meer waard wordt. Meestal zijn er wel whisky’s uit verschillende landen tot wel €10.000 te vinden. Uiteraard geldt hierbij ook dat je je eerst goed moet inlezen voordat je wat koopt.


Cijfers

Je hoeft niet rijk te zijn om te beleggen in whisky. In plaats van hele vaten kun je natuurlijk ook gewoon één of meerdere flessen aanschaffen van een paar honderd euro. Het winstpercentage zal wel lager worden dan wanneer je dure flessen koopt. Maar eventueel verlies is bij lage bedragen weer beter te incasseren. Daarover gesproken: mensen halen gemiddeld zo’n 15% rendement uit het beleggen in whisky. Het loopt ook weleens op tot 60%. Daarnaast is whisky in het algemeen het afgelopen jaar (2017) met meer dan 27% in waarde gestegen. Hier gaan echter wel veel jaren overheen. Het is niet zo dat je van de een op de andere dag zo veel winst heb op je flesjes. Ook wordt er de laatste jaren veel meer whisky geëxporteerd dan voorheen. Dit duidt op een toename in populariteit van handelen in het bruine drankje. Al met al valt uit verschillende cijfers af te leiden dat whisky in populariteit stijgt, evenals de prijzen. Daarom is het een perfect item om nu in te investeren.


Geschiedenis whisky

Voordat je aan de slag gaat met verdiepen in whisky, geven wij alvast een stukje oorsprong van dit wereldberoemde drankje. Het eerst gerucht over whisky ooit gaat over een overdosis van het drankje, waardoor iemand tijdens kerstmis overleed in Ierland. Lekker cru! De bewezen waarheden gaan echter terug tot 1494 in Schotland. In een schatkist lag een rol papier waarop stond dat er mout verzonden moest worden aan ene John Cor in opdracht van koning om vervolgens 500 flessen whisky te maken. Deze koning, James IV hield dus wel van een glaasje :). 12 jaar later, in 1506 kocht de stad Dundee als eerst enorm veel whisky, de handel kon beginnen! Het bleef de Engelsen niet onopgemerkt. De Engelse koning Henrik VIII stuurde monniken naar Schotland om whisky te halen. Sinds dien dronk iedereen het: boeren, handelsmannen, monniken etc.

In die tijd was de whisky vele malen sterker en ‘rauwer’ dan de whisky die wij nu kennen. Het destillatieproces stond namelijk nog in de kinderschoenen. Ook later, in de renaissance was de whisky nog onverdund en zeer puur. Misschien dat de eerste mythe over whisky dan toch waar is ;). Uiteindelijk kwam in 1608 in Ierland de eerste echte erkende whiskystokerij van de grond: de The Old Bushmills. Door veel belastingen werd whisky in de 18e eeuw haast onbetaalbaar voor het normale volk. Het werd een elitedrankje. Later tijdens de Amerikaanse revolutie werd het als betaalmiddel gebruikt! Zelfs president George Washington had een eigen destilleerderij. Jaren verstreken en vandaag de dag is whisky overal te koop in verschillende prijsklassen. Het kent dus een rijke en gevarieerde geschiedenis als drankje, betaalmiddel en beleggingsproduct!


Conclusie

Beleggen in whisky stijgt al jaren in populariteit en dat is niet gek als je bedenkt dat het in Rusland en Azië steeds meer gedronken wordt. Bovendien slaan steeds meer mensen aan het beleggen, omdat de rentes op de huidige banken niet bepaald uitnodigen om het er op te laten staan. Het beleggen in dit drankje vergt wel wat geduld. Pas na een jaar of 1o kun je er vaak pas een leuke winst uithalen. Om te bepalen welke whisky je wilt gaan kopen dien je rekening te houden met smaak, kwaliteit, schaarste, uniciteit en reputatie. Lees je goed in maak dan een keuze. De afgelopen jaren is de waarde van whisky’s in het algemeen flink gestegen en behaalden mensen rendementen van gemiddeld 15%. Een simpele en lucratieve manier van beleggen dus. Ojah, en wat we er tóch even bij moeten zeggen: beleg alleen met geld wat je kunt missen.


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag