Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kan ik shell aandelen kopen?

Hoe kan ik shell aandelen kopen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je wilt beleggen zijn de keuzes vrijwel eindeloos. Je kunt beleggen in grondstoffen, valuta, bedrijven of zelfs hele indexen. Maar waar is je geld het veiligst en kun je ook nog een gezond rendement verwachten op je investering? Dat zou zomaar eens Shell kunnen zijn. Van oorsprong een Nederlands bedrijf dat zich al jaren bezighoudt met de verkoop van olie. In dit artikel vertellen we meer over beleggen in Shell en waarom dat een goede investering kan zijn.


Iedereen die in Nederland woont of een auto heeft, kent Shell. Je kunt er bijna niet omheen wanneer je moet tanken of als je tijdens het rijden trek krijgt in een snack. Shell is een van de grootste Nederlandse bedrijven, wat grotendeels te maken heeft constante vraag naar olie. Dat maakt Shell ook zo interessant voor een belegging. Een Nederlands bedrijf dat het over het algemeen erg goed doet op de (inter)nationale markt. In dit geval niet alleen door de grondstof olie zelf, maar vooral omdat het bedrijf zich bezighoudt met alle processen die met olie te maken hebben. Hoewel de waarde van Shell ook afhankelijk is van de prijs van olie, spelen er veel meer factoren in het bepalen van deze waarde van het bedrijf.

Wat doet Shell?

Als je denkt dat Shell zich alleen bezig haalt verkopen van olie dan zit je ernaast. Shell investeert namelijk geld in alle processen die te maken hebben met het winnen van olie, tot het verkopen van benzine. Zo investeert Shell geld in het zoeken naar nieuwe olievelden, het winnen van de olie en het verwerken van olie tot producten. Hierbij kun je denken aan brandstoffen, smeermiddelen maar ook chemische producten. Ook investeert Shell in de aanleg van benzinestations over de hele wereld. Je kunt zeggen dat Shell wereldwijd gezien kan worden als een van de grootste spelers op de oliemarkt.


Waarom beleggen in Shell?

Er zijn diverse redenen te noemen waarom het verstandig kan zijn om te beleggen in Shell. Hieronder noemen we de belangrijkste redenen waarom je je zou kunnen wagen aan deze belegging.

Laag risico

Kijk je naar de koers van Shell, zie je op enkele dipjes na, een gestage opwaartse lijn in de waarde van het bedrijf. De reden dat deze lijn vrijwel altijd omhoog blijft gaan, is omdat wereldwijd de vraag naar olie nog nooit is afgenomen. Vrijwel alle olieproducten die zijn gefabriceerd, zijn gedurende de tijd steeds meer waard geworden. Ook wanneer door onderzoekers een rapport presenteren wordt geschreven over beperkte olievoorraden, zorgt dit voor meer vraag naar olie en is het mogelijk dat de aandelen daarom nog meer waard worden.

Een andere reden waarom beleggen in Shell bijvoorbeeld minder risicovol is dan beleggen in olie als grondstof, is omdat wanneer de olieprijs daalt, de prijs aan de benzinepomp (van Shell) omhooggaat. Wanneer je alleen zou investeren in olie, gaat de waarde van jouw belegging parallel omlaag met de olieprijs. Shell rekent uiteraard een deel van de olieprijs door aan de klant. Wanneer de olieprijs daalt, heb je dus nog altijd de kans om geld te verdienen aan de pomp. Hierdoor is het makkelijker om een eventuele klap op te vangen.

Transparantie

Shell wordt door veel aandeelhouders gezien als één van de meest transparante bedrijven om in te beleggen. Deze aandeelhouders hebben namelijk bij de leiding van het bedrijf aangegeven dat zij meer invloed wilde hebben de bezigheden van het internationale concern. Shell heeft vervolgens goed geluisterd naar deze verzoeken. Als reactie hebben zij namelijk de gehele bedrijfsvoering opengegooid voor suggesties vanuit de aandeelhouders.

Het is dus mogelijk als aandeelhouder bij de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) aanwezig te zijn. Bij de AVA is het dus mogelijk om je stem te laten horen wanneer je aandelen hebt in het bedrijf. Het blijkt dat de invloed van de aandeelhouders een positief effect heeft gehad op de bedrijfsvoering van Shell. Vrijwel ieder jaar weet het bedrijf namelijk indrukwekkende jaarcijfers te presenteren, tot groot genoegen van de aandeelhouders.

Hoog rendement

Shell is niet voor niets een van de grootste bedrijven in Nederland. Het heeft zich de laatste decennia bewezen als een van de meest winstgevende bedrijven van eigen bodem. Shell is een enorm bedrijf met regelmatig een jaar omzet van gemiddeld 250 miljard euro. Hierover maken ze gemiddeld 25 miljard winst op jaarbasis, wat een bijzonder goed rendement is. Het rendement dat je dus zelf kunt behalen met een belegging in Shell is over het algemeen dus ook vrij goed. Wanneer je belegt in Shell, kun je kiezen voor dividend of een belegging in de beurskoers. Beide zijn interessante beleggingen die we nader zullen toelichten.


Kiezen voor dividend of koerswinst?

Wanneer je wilt beleggen in Shell, heb je de mogelijkheid om geld te verdienen met dividend of koerswinsten. Beide varianten hebben hun eigen voordelen en nadelen, dus hieronder leggen we meer uit over de opties die je hebt.

Dividend

Een bedrijf als Shell heeft inkomsten en kosten. Wanneer je de inkomsten vermindert met de kosten, heb je de winst berekend. Wanneer je dividend uitgekeerd krijgt van een bepaald aandeel, krijg je dus een deel deze winst uitgekeerd. Hoeveel dat precies is hangt af van het aantal aandelen dat je hebt in een bedrijf. Het totale bedrag aan dividend wordt dus uitgekeerd over 100% van de aandeelhouders. Heb jij 1% van het totaalaantal aandelen van Shell, krijg je dus 1% van de winst uitgekeerd. Dividend wordt ieder jaar uitgekeerd wanneer er winst wordt gemaakt door een bedrijf. Shell heeft vrijwel ieder jaar winst gemaakt, waardoor het dus erg interessant is om kiezen voor een dividend belegging. Het voordeel van dividend is dat je ieder jaar wordt uitgekeerd, zonder dat je je aandelen van de hand hoeft te doen. Het is dus mogelijk om ieder jaar geld te verdienen met dezelfde aandelen.

Koers belegging

Wanneer je kiest om te beleggen in de koers van Shell, koop je een stukje van het bedrijf dat vervolgens in waarde vermeerderd of verminderd. Je koopt je dus in op een bepaalde koers die op dat moment geldt als waarde van het bedrijf. Vervolgens dien jij zelf de koers in de gaten te houden en de aandelen te verkopen wanneer de waarde flink vermeerderd is. Onthoud goed dat beleggen op de koers betekent dat je niet jaarlijks dividend uitgekeerd krijgt, maar de winst pas binnen is wanneer je het stukje Shell weer verkoopt. Wanneer je dus belegt op de koers is het veel belangrijker te letten belangrijke momenten voor het bedrijf, zoals presentaties van kwartaalcijfers of gefaalde investeringen van het bedrijf. Denk daarbij bijvoorbeeld aan situaties wanneer er een paar miljard verloren gaat omdat een olieveld minder groot blijkt te zijn dan vooraf aangenomen. Hierdoor kan de koers mogelijk een flinke deuk oplopen. Jij dient hier dus alert op te zijn door op het juiste moment te kopen en verkopen. Een voordeel van beleggen op de koers is dat je goedkoop kunt inkopen en vervolgens op een piek weer kunt verkopen. De winst op korte termijn is dan hoger, maar je bent dan ook direct je aandelen kwijt en zult deze opnieuw moeten kopen wanneer het aandeel zakt.


Hoe kan je Shell aandelen kopen?

Het is erg eenvoudig om aandelen van Shell te kopen. Dit komt voornamelijk omdat het een zeer groot bedrijf is en daarom interessant voor vele beleggers. Er zijn dus veel banken, brokers of andere tussenpersonen die je maar al te graag helpen bij de aanschaf van deze populaire belegging. Zo kun je onder andere terecht bij Binckbank, een broker die al 15 keer verkozen is tot beste broker van Nederland. Daarnaast kun je ook Shell aandelen kopen via de online broker Plus500. Beide brokers zijn internationaal bekend en geroemd om hun gebruiksgemak en betrouwbaarheid.

Dat betekent niet dat andere brokers niet betrouwbaar zijn, maar je moet wel opletten op de ervaringen van andere beleggers. Deze kunnen namelijk al snel laten zien dat de kleinere brokers niet altijd even eerlijk omgaan met je investeringen. Omdat het gaat om je zuurverdiende geld, is het dus aan te raden altijd even te raadplegen of je in zee gaat met een betrouwbare partij.


Wat is het risico van beleggen in Shell?

Dat de vraag naar olie voorlopig nog even blijft bestaan is vrijwel helemaal zeker, maar er zijn wel andere onzekerheden die het olieproducten met zich meenemen. Shell is bijvoorbeeld erg actief in het zoeken naar nieuwe olievelden over de hele wereld. Soms sluiten ze dan op een figuurlijke goudmijn, maar het kan ook zijn dat de voorraad olie toch kleiner is dan verwacht. In dat geval kunnen er enkele miljarden euro’s in rook opgaan, vooral wanneer het proces van oliewinning al is gestart en volledige voorbereidingen zijn getroffen. Hetzelfde kan gebeuren wanneer er zich een olieramp voordoet en het bedrijf moet betalen voor het oplossen van de schade. Dit kan zorgen teleurstellende cijfers, die resulteren in een lagere koers of minder winst voor aandeelhouders.


Wel of geen aandelen in Shell kopen?

Wanneer je op zoek bent naar een betrekkelijk veilige investering, dan is Shell zeker een interessant bedrijf om je geld in te investeren. Als je de risico’s tegenover de winsten zet, zie je direct waarom het voor veel aandeelhouders interessant is om te beleggen in Shell. Uiteraard is geen enkele belegging risicoloos, maar de cijfers die Shell jaarlijks weet te behalen, zijn voor veel (beginnende) investeerders erg interessant. Wil je liever alleen in olie beleggen, dan kan dat natuurlijk ook. Ben je een beginnende belegger en wil je liever nog wat meer informatie opdoen, lees hier hoe je kunt leren beleggen.


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag