Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar kun je een cursus beleggen volgen?

Waar kun je een cursus beleggen volgen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je wilt gaan beleggen kun je natuurlijk kiezen voor een beleggingsfonds, waar je alleen maar geld in stopt dat vervolgens door een andere partij wordt beheerd. Dat kan een prima investering zijn, maar beleggen wordt natuurlijk veel leuker en interessanter wanneer je er zelf actief mee bezig bent. Daarvoor heb je tegenwoordig tal van leuke en makkelijker manieren, want dikwijls beheer je de beleggingen gewoon via een app op je smartphone. Maar hoe weet je nu wanneer je wat moet kopen of verkopen en wat betekenen alle verschillende termen die je tegenkomt? Als je daar makkelijk en snel wegwijs in wilt worden is het volgen van een cursus beleggen een heel goed idee. In dit artikel lees je waar je daar allemaal voor terecht kunt.

Vergelijk cursusaanbieders op IC.nl

Op onze dochterwebsite IC.nl behandelen we verschillende beleggingscursussen in detail. Op deze website vind je meer informatie over het verschillende aanbod aan cursussen, wat je kunt leren en waar je op moet letten bij het kiezen van een cursus.

Ga naar beleggingscursussen op IC.nl


Waar moet je op letten bij een cursus beleggen?

Wanneer je eenmaal hebt besloten dat je eerst een cursus wilt volgen voor je zelf gaat beleggen zijn er een aantal hele goede opties om een keuze uit te maken. Welke van deze cursussen je uiteindelijk kiest is heel persoonlijk en daarbij is het goed om op de volgende zaken te letten.

Zelfstudie of klassikaal?

Een serieuze beleggingscursus is niet iets wat je even in een middagje zelf afrondt. Beleggen heeft namelijk enorm veel verschillende facetten, denk alleen maar aan alle verschillende beleggingsproducten en hun eigen voor- en nadelen. Er gaat wel wat tijd in zitten om al die materie goed tot je te nemen en daarom is het belangrijk om een studiemethode te kiezen die goed bij je past. Ben je een bij uitstek een autodidact? Dan kun je prima uit de voeten met een zelfstudie cursus. Wanneer je echter beter leert in georganiseerd verband en met je eigen coach of docent dan kies je het beste voor een cursus met meer begeleiding en structuur. Dat is vaak wel wat duurder, maar als dat beter bij je past word je er uiteindelijk wel een betere belegger van.

Onafhankelijke aanbieder

Er zijn legio partijen die jou maar wat graag van beleggingsadvies willen voorzien. Maar je moet je daarbij altijd afvragen wat die mensen of bedrijven daar zelf aan hebben. Dat geldt ook voor cursussen over beleggen, want als die door een bepaalde bank of beleggingsmaatschappij worden gegeven kun je er zeker van zijn dat je vroeg of laat naar hun eigen platform geduwd zult worden. Dat is niet erg, als je jezelf daar maar van bewust bent. Wanneer een cursus gratis of heel goedkoop wordt aangeboden is het dus altijd goed om je af te vragen of de organisator er ook nog op een andere manier beter van wordt.


Boek: Beleggen voor Dummies

Kosten: € 19,99 of € 24,95

In november 2016 kwam de vierde druk uit van het boek Beleggen voor Dummies. Deze vanuit het Engels vertaalde handleiding is heel geschikt als basiscursus om zelf al veel te leren over alle verschillende aspecten van beleggen. Het is een heel toegankelijk boek waarin bijvoorbeeld uit wordt gelegd welke verschillende manieren er zijn om te beleggen en wat de relatie is tussen risico en rendement. Ook krijg je diverse hulpmiddelen aangereikt waarmee je voortaan zelfstandig bepaalde beleggingsproducten kunt analyseren. Je moet niet verwachten dat je na het lezen van Beleggen voor Dummies meteen een geharde belegger zult zijn, maar het boek kan wel heel nuttig zijn als een breed georiënteerde introductie in de wereld van het beleggen. Het boek kost bij Bol.com momenteel € 24,95 voor de papieren versie en € 19,99 wanneer je voor het e-book kiest.


LOI cursus beleggen voor beginners

Kosten: € 228,-

Wanneer je op zoek bent naar een cursus die toch net wat meer body heeft dan alleen het bovenstaande introductieboek dan biedt de LOI een brede beginnerscursus beleggen voor een aantrekkelijke prijs. De cursus duurt normaal gesproken 6 maanden en kost tijdelijk € 38 per maand (normaal € 47,50). Al het lesmateriaal is bij die prijs inbegrepen, evenals begeleiding van een docent en regelmatige live webcolleges. Je leert over de diverse manieren om te beleggen, hoe je de risico’s van een investering in kunt schatten, hoe je een goed beleggingsplatform kiest en hoe je zelfstandig informatie kunt verzamelen om je aan- en verkoop van aandelen, opties, obligaties e.d. op te baseren. Ook al bestaat deze cursus al een tijdje bij de LOI, hij is onlangs nog volledig vernieuwd zodat hij helemaal actueel is. Zo komen bijvoorbeeld ook nieuwe ontwikkelingen zoals cryptocurrencies (Bitcoin e.d.) aan bod. Je krijgt bij het succesvol afronden van de cursus een studieverklaring.


NHA cursus beleggen voor beginners

Kosten: € 227,-

Net als LOI heeft ook NHA een thuiscursus beleggen voor beginners. Deze cursus duurt normaal gesproken 12 maanden maar je kunt helemaal in je eigen tempo studeren. Omdat je het cursusmateriaal ook digitaal kunt bekijken kun je zelfs al binnen een paar minuten van start gaan. NHA geeft vaak cadeautjes weg bij zijn cursussen, waarbij je bijvoorbeeld kunt kiezen uit diverse leuke apparaten zoals een activity tracker of een tablet met een toetsenbord. Met de beginnerscursus leer je verantwoordelijk beleggen met een goede risicospreiding en maximaal rendement. Daarbij word je natuurlijk ook helemaal wegwijs gemaakt in de ingewikkelde wereld van het beleggen. Zo leer je bijvoorbeeld de betekenis van het in eerste instantie vaak ondoorgrondelijke vakjargon, wat ook een goede voorbereiding is wanneer je van plan bent nog veel dieper in de wereld van het beleggen te duiken.


Beleggers Academy online cursussen

Kosten: € 99,- of € 299,-

Beleggers Academy biedt betaalde online cursussen aan over beleggen via internet. De eerste cursus gaat om een basiscursus beleggen voor € 99,- waarbij je een 10-delige videocursus volgt met in totaal 5 uur aan lessen. De tweede online cursus duurt in totaal 7 uur en behandelt trend traden, zodat je optimaal leert inspelen op actuele trends. Deze cursus is met zijn prijskaartje van € 299,- wel een stuk duurder maar ook voor meer ervaren beleggers interessant. Wil je beide cursussen doen, ga dan voor de combi deal want die kost € 349,- en zo bespaar je dus makkelijk 50 euro. Bij beide cursussen is ondersteuning via chat inbegrepen. Je kunt daarin makkelijk al je vragen stellen aan een professionele trade coach.


Binck Bank webinars en beleggingstrainingen

Kosten: Gratis

Binck Bank is een bekende naam onder Nederlandse beleggers omdat deze bank zich heel specifiek richt op beleggen. Niet voor niets is Binck inmiddels al 5 keer gekozen tot beste broker van Nederland. Je kunt er eenvoudig beleggen via de website of de speciale app. Binck doet echter ook veel op het gebied van educatie, zo biedt het bedrijf regelmatig webinars aan over diverse onderwerpen gerelateerd aan beleggen. Die webinars kunnen een leuke ondersteuning zijn bij de meer algemene informatie over beleggen die je al via een andere cursus hebt opgedaan. Je vindt 1 tot 2 keer per week een nieuwe beleggingswebinar online, over heel uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast worden er door het hele land regelmatig beleggerstrainingen gegeven door Hans Oudshoorn. Hij is onder meer de auteur van het boek Beleggen voor Dummies dat we al eerder bespraken.


Laudius beginnerscursus beleggen

Kosten: € 199,- of € 229,-

Laudius is een aanbieder van meer dan 300 thuiscursussen van hoge kwaliteit die je geheel zelfstandig af kunt ronden, als je wilt ook met een examen. De beginnerscursus beleggen behandelt stap voor stap alle facetten van handelen op de beurs en helpt je met het stellen en behalen van je doelstellingen. Op een verantwoorde manier je rendement maximaliseren maakt daar een groot onderdeel van uit. Daarnaast leer je alles over aandelen, obligaties en andere beleggingsproducten, word je wegwijs gemaakt in alle vaktermen en krijg je allemaal handige informatie over het analyseren van beurskoersen en het herkennen van goede kansen. Omdat de cursus ook digitaal beschikbaar is kun je meteen beginnen. Je krijgt standaard ook al het cursusmateriaal op papier thuisgestuurd, maar door te kiezen voor alleen het digitale materiaal kun je wel 30 euro op de totaalprijs besparen. De cursus duurt normaal gesproken 8 maanden en je kunt het lesmateriaal 14 dagen vrijblijvend uitproberen.


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.

Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag