Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is indexbeleggen?

Wat is indexbeleggen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Geen tijd of zin om actief te beleggen, maar wel dezelfde kans hebben op een goed rendement? Dan is indexbeleggen wellicht wat voor jou. Met indexbeleggen beleg je niet in één bedrijf of één fonds, maar in een complete index, zoals de Amsterdamse AEX. Je spreid je kansen hiermee aanzienlijk. Je veert als het ware met de betreffende markt mee. Vooral in de Verenigde Staten is indexbeleggen mateloos populair. In Nederland en andere Europese landen begint het steeds meer onder de aandacht te komen. Het kan bijvoorbeeld prima dienen als aanvulling op het pensioen, omdat het in veel gevallen meer oplevert dan wanneer je het op je bank laat staan.


Waarom indexbeleggen?

Indexbeleggen kost ten opzichte van andere beleggingsvormen zeer weinig tijd. Doordat je al je kansen gespreid hebt over een gehele index, hoef je alleen maar de ‘gezondheid’ van de index zelf in de gaten te houden, daalt of stijgt de algemene koers? Voor zowel beginnende als gevorderde beleggers is dit een slimme manier van beleggen. Beginners kunnen geen impulsieve fouten maken of proberen de markt ‘te verslaan’, maar gewoon meeliften met de huidige markt. Vaak verlies je hierdoor minder snel en houd je er ook nog wat leuks aan over. Gevorderde beleggers kunnen naast hun actieve beleggingen een deel stoppen in indexbeleggen. Ze hoeven er amper naar om te kijken en weten vaak relatief goed in te schatten wat een index gaat doen. De populariteit van indexbeleggen is dus vooral gestegen omdat men erachter is gekomen dat er weinig verschil in rendement zit tussen actief beleggen en passief beleggen op één index. Want waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Echte beursgoeroe’s daarentegen vinden deze manier van passief beleggen juist saai. Het is dus maar net waar jouw voorkeur ligt.


ETF’s

Indexbeleggen gaat vrijwel altijd via ETF’s. Een ETF (Exchange Traded Fund), ook wel indextracker genoemd is een fonds dat een specifieke index volgt zoals de Dow Jones of de AEX. Je koopt dus via een ETF een ‘aandeel’ in de gehele index. Zonder al te veel transactiekosten en ander gedoe ben jij nu aan het beleggen. Wellicht vraag je je nu af wat het verschil dan is tussen een beleggingsfonds en een ETF. Het antwoord daarop is simpel: een beleggingsfonds heeft een soort manager die actief aan het beleggen slaat om een goed resultaat te halen. Een ETF daarentegen, heeft geen manager  en volgt simpelweg de beurskoersen. Stel dus dat de algehele beurskoers van de AEX na een jaar 5% gestegen is, heb jij met je ETF (indexbeleggen) dus ook 5% gewonnen. Bij beleggingsfondsen proberen ze bijvoorbeeld 15% winst te halen door actief te beleggen. Ten eerste betaal je daarvoor behoorlijk wat beheergeld en ten tweede heb je nooit gegarandeerd resultaat. Je kunt je dus voorstellen dat indexbeleggen steeds populairder wordt onder allerlei soorten beleggers. Daarvoor betaal je namelijk amper geld.


In welke index moet ik beleggen?

Een goede vervolgvraag is natuurlijk in welke index je het best kunt beleggen. Als daar één gepast antwoord op te geven zou zijn, hadden we die graag gegeven, maar helaas werkt dat zo niet. Wat we je wel kunnen meegeven is dat je als beginner het best op een zo breed en ‘vol’ mogelijke index kunt inzetten. Theorie hierachter is dat de spreiding dan groter is en dat de kans kleiner is dat kleine bedrijven afvallen en er nieuwe bijkomen. Dat heeft namelijk redelijk wat invloed op een index. Een gedegen en stabiele samenstelling van een index is een goede basis om met ETF in te beleggen. De Nederlandse AEX is dus in dit geval niet de beste index om in te beleggen. Deze heeft namelijk maar 25 fondsen en wordt vooral beheerst door 4 a 5 grote. De Eurex heeft er 50 en is dus beter geschikt voor indexbeleggen. Ga dus flink wat beurzen af, bekijk de fondsen, bedrijven en aantallen en maak daarna een keuze. Uiteraard is beleggen niet risicoloos, maar heel veel spijt zul je er niet van krijgen.


Indexbeleggen in cryptocurrency

Het is ook mogelijk om in de cryptomarkt te indexbeleggen. Dit brengt echter wel veel meer risico met zich mee dan beleggen op huidige beurzen, omdat de markt nogal fluctueert. Toch is de algemene verwachting dat deze markt, met name de grotere spelers zoals Ethereum en EOS, het op termijn goed zullen doen. Toch weet niemand het zeker, maar een weloverwogen gok wagen kan altijd! Via het Nederlandse Crypto-index.nl kun je bijvoorbeeld indexbeleggen. De 30 grootste cryptovaluta wordt voor je gekocht en beheerd. Je hoeft op deze manier niet zelf te klooien met wallets, codes en euro’s. Als je dus gelooft in de waarde van blockchain en de toekomst daarvan, is het geen verkeerd idee om te kiezen voor een indexbelegging in de cryptocurrency markt. Wees wel voorbereid op radicale speculatieve dalingen of stijgingen.


Nadelen

Ondanks veel positieve verhalen en ervaringen van indexbeleggers heeft het ook een keerzijde. Zo wordt gezegd dat de populariteit en toename van indexbeleggen een slechte invloed heeft op de markt, en dat is geen gekke gedachte. Als veel beleggers namelijk dezelfde marktpositie hebben wordt de koers steeds minder door actieve beleggers bepaald, met andere woorden heeft dat invloed op de reële koersvorming. Bovendien koop je met indexbeleggen automatisch verschillende aandelen en dergelijke waar je geen enkel idee van hebt dat ze überhaupt bestaan. Zo kunnen minder ‘goede’ aandelen bijvoorbeeld nog aardig groeien, terwijl ze dat volgens veel beleggers en kenners niet waard zijn. Ander aspect waar je rekening mee moet houden is het traditionele faillissementsrisico.


Waar start ik met indexbeleggen?

Indexbeleggen kan vrijwel direct via de eerdergenoemde ETF’s op beurzen of via fondsen van aanbieders. Denk hierbij aan Aegon, Meesman of DeGiro. Vooral de laatstgenoemde is een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk platform voor beginnende beleggers. Je kan hier zowel aandelen als opties kopen. Daarnaast zijn er nog veel meer verschillende handelssoftware te downloaden, ook wel brokers genoemd. Voorbeeld hiervan is +500. Als beginnend belegger kun je ook een demo-account aanmaken met €20.000 proefgeld. Zo kun je alvast oefenen voordat je met het echte werkt begint. Ook is het raadzaam om voor het beginnen met indexbeleggen je nog eens goed te verdiepen door middel van veel te lezen en video’s als deze te bekijken:

Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen die in de loop der jaren in Europa steeds populairder is geworden. In de Verenigde Staten was het al langer gebruikelijk. Je volgt als het ware een door jou gekozen index zoals de AEX of de Dow Jones. Omdat je geld zet op de gehele index is het dus simpel bij te houden op hoeveel procent winst of verlies je staat. Je hoeft zelf verder niets te doen. Alleen aan het begin een index kiezen en de boel in de gaten houden. In tegenstelling tot beleggingsfondsen is indexbeleggen goedkoper, omdat je geen geld betaalt aan een manager die voor jou belegt. Die is er bij indexbeleggingen simpelweg niet. Bovendien schijnt beleggen in gehele indexen net zo veel rendement te hebben als actief beleggen. Dat is dan ook de voornaamste reden waarom deze vorm van beleggen zo populair is geworden. Echter zou het niet goed zijn als iedereen gaat indexbeleggen. Koersen worden dan minder door de actieve belegger bepaald en slechtere beursgenoteerde bedrijven verkopen dan alsnog aandelen aan de indexbeleggers. Toch zit voor iedereen wel wat positiefs in deze vorm van beleggen waardoor het voor verschillende mensen met verschillende doelen zeer aantrekkelijk is.


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag