Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat te doen met je spaargeld?

Wat te doen met je spaargeld?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Sommige mensen sparen heel bewust voor een nieuwe auto of een andere grote uitgave. Anderen besluiten om te investeren of laten het geld lekker staan. Het is natuurlijk nooit verkeerd om geld opzij te zetten ‘voor later’. Maar wat zijn de andere opties? Wat te doen met (teveel) spaargeld?


Spaargeld uitgeven en investeren

Aan de ene kant is het een heerlijk idee dat je spaargeld op de rekening hebt staan. Aan de andere kant leef je maar een keer en mag geld best een beetje rollen. Gelukkig weten we nog wel een paar mooie manieren om je spaargeld uit te geven of te investeren:

Tip 1 – Beleggen en investeren

Beleggen is een manier om je vermogen te vergroten. Olie is bijvoorbeeld een populair beleggingsfonds, omdat het steeds schaarser wordt. Daarnaast is er een verschil tussen aandelen en obligaties: waarbij je bij aandelen in feite mede-eigenaar van een bedrijf wordt, leen je bij een obligatie als het ware geld uit aan een bedrijf. Hier krijg je wel een gunstige rente voor terug.

Tip 2 – Maak een wereldreis

Men zegt dat geld niet zo belangrijk is, maar het geeft je wel de mogelijkheid om langverwachte dromen te realiseren. Bijvoorbeeld door jouw droomreis te maken. Een wereldreis is geen ‘weggegooid’ geld: je maakt onvergetelijke dingen mee, ontmoet misschien wel vrienden voor het even. Daarnaast leer je erg veel over jezelf.

Tip 3 – Schulden aflossen

Sommige mensen lenen geld terwijl ze tegelijkertijd sparen. Dat is natuurlijk een beetje krom. Een eeuwenoude studieschuld of hypotheek zijn veel voorkomende leningen die je stapsgewijs kunt afbetalen, terwijl je er ook voor kunt kiezen om een deel alvast af te lossen met je spaargeld. Zo word je nooit meer achtervolgd door je schuld en is elke verdiende euro vanaf dan ook echt van jou.

Tip 4 – Steun een goed doel

Er zijn talloze non-profitorganisaties die onderzoek doen naar zeldzame ziekten, dieren uit erbarmelijke omstandigheden redden of opkomen voor homorechten wereldwijd. Deze goede doelen moeten het allemaal hebben van subsidies en gulle giften. Dus als jij je erg verbonden voelt met een goed doel, kun je overwegen om wat spaargeld te doneren.

Tip 5 – Slim investeren

Investeren kan een hele slimme manier zijn om winst te halen uit je spaargeld. Veel mensen investeren bijvoorbeeld via crowdfunding. Andere mensen kopen en verkopen domeinnamen of handelen in cryptocurrencies. Zo zijn er veel meer opties, zoals het kopen van aandelen. Kies in ieder geval voor een markt waar je verstand van hebt en onthoudt dat investeren nooit zonder risico is.

Tip 6 – Richt een Spaar BV op

Een Spaar BV wordt opgericht met als doel ‘het beheren van spaartegoeden, in de breedste zin van het woord’. Dat komt omdat de rendementsheffing hoger is dan de spaarrente, waardoor het spaargeld langzaam krimpt. Met een Spaar BV kun je dit voorkomen. Het is echter pas interessant vanaf vermogens boven de €150.000, waardoor deze tip niet voor elke formaat portemonnee is weggelegd.


Tips om je spaargeld te bewaren

Veel mensen kiezen ervoor om hun spaargeld niet te investeren of uit te geven en om verder te sparen. Daar is natuurlijk niets mis mee. Met onderstaande tips haal je het beste uit je spaargeld:

Tip 1 – Vermijd vermogensheffing

Geld kun je eigenlijk nooit genoeg hebben. Toch is het verstandig om niet meer dan €20.000 op je rekening te hebben staan, omdat je boven dit bedrag 1,2% belasting moet betalen. Dat lijkt weinig, maar dat geld besteed je natuurlijk liever aan iets anders.

Tip 2 – Wissel van bank

Veel mensen zitten jarenlang bij dezelfde bank, zonder bij de voor- en nadelen stil te staan. Dat is zonde, want de juiste bank kan je veel financiële voordelen opleveren. Een goede bank heeft bijvoorbeeld bankgarantie, zodat je jouw spaargeld terug kan krijgen mocht de bank failliet gaan. Daarnaast kan het lonen om een bank met een goede spaarrente te kiezen (hoewel de rentes tegenwoordig vrij laag zijn).

Tip 3 – Behoud reserves

Het kan je nu financieel voor de wind gaan, maar dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Er komen vast nog momenten in je leven dat je (onverwacht) grote uitgaven moet doen, of net wat krapper komt te zitten. Op dergelijke momenten is je spaargeld je beste vriend. Laat je geld dus gerust rollen, maar zorg dat je genoeg overhoudt voor de toekomst.

Tip 4 – Veilige spaarpot

Je kent het cliché vast wel: spaargeld bewaar je het beste in een oude sok. Dat lijkt in eerste instantie veilig, omdat je niet gehackt kan worden en alleen jij weet waar het geld ligt. Alleen in de praktijk is er een veel grotere kans dat er bij je wordt ingebroken of dat je de sok kwijt raakt. Bewaar je geld dus veilig op de bank.

Tip 5 – Maak een spaardoel

Aan veel belangrijke gebeurtenissen in het leven hang een fors prijskaartje. Voor een bruiloft of een nieuwe keuken ben je echt wel een paar duizend euro verder. Laat staan als je een huis wil kopen of een hypotheek wil afsluiten. Daarom maken veel mensen een spaardoel. Op die manier word je gemotiveerd om te sparen en heb je ook een goede reden om het geld nog even op de rekening te laten staan.

Advies van een expert

Aan investeren en beleggen kleven best wat risico’s, dus het kan geen kwaad om een financieel adviseur onder de arm te nemen. Hij of zij kent de markt goed en kan beter inschatten hoeveel spaargeld je zou moeten uitgeven en aan wat. Datzelfde geldt voor andere grote uitgaven zoals een nieuwe auto of een hypotheek. Je wil natuurlijk niet het risico lopen dat je in de toekomst krap komt te zitten.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Beleggen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag