Is het handelen in binaire opties veilig?

Is het handelen in binaire opties veilig?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Binaire opties. Je zal de term vast wel eens ergens tegen zijn gekomen. Misschien in een film of tv-serie, misschien tijdens een gesprek in de kroeg of misschien ben je er zelf al wel mee bekend omdat je je in de wereld van obligaties en aandelen begeeft. Een veel gestelde vraag rondom dit onderwerp is of binaire opties veilig zijn om in te handelen. Deze vraag kun je op meerdere manieren uitleggen en dat gaan we dus ook doen in onderstaand artikel.


Wat zijn binaire opties precies?

Als je al bekend bent met binaire opties kun je deze paragraaf gerust overslaan. We voegen hem echter toe voor diegenen die de klok ergens wel hebben horen luiden, maar geen idee hebben waar de klepel nu precies hangt. In Jip en Janneke-taal: Handelen en beleggen kan op verschillende manieren. In onze artikelen over ‘‘Wat te doen met je spaargeld?’, ‘Wat zijn de verschillen tussen obligaties en aandelen?‘ en ‘Waarom beleggen in olie?’ schreven we al op welke manieren je je op de financiële markten kunt begeven. Handelen in binaire opties is daarbij een methode die we nog niet eerder bespraken, maar die wel bij veel mensen interesse opwekt.

In tegenstelling tot overige vormen van beleggen lijkt het handelen in binaire opties meer op gokken, dan op écht beleggen, investeren en handelen. Je speculeert namelijk op de koers van valuta, aandelen, grondstoffen of indices. Kort gezegd heb je maar twee opties (vandaar de naam BI-nair): een koers kan stijgen of een koers kan dalen. Het eerste noemen ze een ‘calloptie’ of ‘long gaan’. Een koersdaling wordt een ‘putoptie’ of ‘short gaan’ genoemd.

Met binaire opties speculeer je op een aandeel

Bij het handelen in binaire opties word je nooit eigenaar van de optie. Je speculeert slechts op de koers van een financieel product. Daarbij gaat het altijd om een vaste tijdsperiode c.q. expiratietijd. “Gaat de koers van financieel product X in de komende minuut/uur/dag/maand/etc. omhoog of omlaag?” is bijvoorbeeld een vraag die je zal moeten beantwoorden. Natuurlijk kunnen technische analyses daarbij helpen, maar in veel gevallen is het handelen in binaire opties te vergelijken met Punto-Banco in het casino.

Risico van binaire opties

Gok je verkeerd? Dan ben je doorgaans al je inzet kwijt. Heb je de juiste koerswijziging voorspeld? Dan wordt er een vast bedrag/rendement uitgekeerd. In veel gevallen ligt dit rond de 80%. Je ontvangt dan je inleg + het vooraf bepaalde rendement. Juist dit hoge rendement maakt het handelen in binaire opties zo populair. Je kunt in zeer korte tijd bijna je geld verdubbelen zonder al teveel technische kennis te hoeven hebben. Het is tenslotte een kwestie van ‘up’ of ‘down’ kiezen. Dat het handelen in binaire opties niet zo eenvoudig is als het lijkt moge duidelijk zijn. Zelfs iemand die moeite heeft met tot 10 tellen snapt dat je veel vaker goed moet ‘gokken’ dan fout, om het handelen in binaire opties rendabel te maken.


Is het veilig?

Zoals we in de intro al stelden kan je de vraag “Is het handelen in binaire opties veilig?” op verschillende manieren interpreteren. De optie zelf is natuurlijk altijd veilig, al kun je ook hier weer discussiëren wat ‘veilig’ precies betekent. Het blijft tenslotte speculeren en zodoende is je kapitaal nooit veilig. Een verkeerde binaire optie kopen resulteert onherroepelijk in verlies van je volledige inzet. Gok je keer op keer verkeerd dan zal je rekening bij je ‘broker’ (binaire opties koop je bij een bedrijf die een ‘broker’ wordt genoemd) langzaamaan slinken tot er niets meer over is.

Als je er op die manier naar kijkt zijn er ‘veiligere’ manieren om je kapitaal te laten groeien. Denk aan een spaarrekening of beleggen in aandelen van grote gerenommeerde bedrijven als Apple, Microsoft of Google (Alphabet). Het risico van zo’n belegging is vele malen kleiner dan het handelen in binaire opties, maar hier staat dan wel weer tegenover dat het rendement erg laag is. De rente op een spaarrekening bij bijvoorbeeld ING, de Rabobank en ABN-AMRO staat op het moment van schrijven op een schamele 0,05%.


Brokers

Een andere uitleg die je kunt geven aan de hand van de hamvraag in dit artikel is de betrouwbaarheid van je broker. Zoals gezegd is een broker de tussenpersoon die het mogelijk maakt om te handelen in financiële producten. De bekendste broker is in principe je bank, maar dankzij het internet kun je tegenwoordig via 1001 brokers handelen in financiële producten. Hier schuilt ook direct het gevaar. De handels-software kan namelijk door iedereen gehuurd en/of aangekocht worden en zodoende kan iedere malle Henkie vanaf de zolderkamer brokertje spelen. Het behoeft geen uitleg dat er de laatste jaren vanwege die reden tal van malafide brokers bij zijn gekomen. Vanuit dat oogpunt kan het dus bijzonder onveilig zijn om te handelen in binaire opties.

Vind een betrouwbare broker

Als je serieus wilt gaan handelen in binaire opties is het dus raadzaam om goed onderzoek te doen naar een goede en betrouwbare broker. We benoemen ‘goed’ apart, omdat betrouwbaar niet altijd automatisch goed betekent. Sommige brokers vinden het bijvoorbeeld geweldig als je geld stort op je rekening bij de broker, maar doen moeilijk als je je geld weer over wilt boeken naar je gewone betaalrekening. Ook zijn er brokers die belachelijk hoge commissies per optie vragen waardoor het handelen in binaire opties (ondanks het hoge rendement) moeilijk rendabel kan worden.

Over het algemeen kan gesteld worden dat onbetrouwbare brokers zich in vage delen van de wereld bevinden en niet gereguleerd worden. Alle bekende betrouwbare brokers staan onder toezicht van commissies en overheden en zijn in het bezit van alle benodigde vergunningen. Het loont om je aan te sluiten bij zo’n broker als je serieus wilt gaan handelen in binaire opties. Op die manier weet je zeker dat al je persoonlijke gegevens veilig zijn en je kapitaal gewaarborgd is. Mocht de broker failliet gaan, dan dekt de verzekering eventueel geleden schade. Bij de meeste betrouwbare brokers is kapitaal tot enkele miljoenen euro’s ten alle tijden beschermd.


Conclusie

Mits je zaken doet met een betrouwbare broker is de conclusie van dit artikel vrij simpel: ja, het handelen in binaire opties is 100% veilig. Of het ook zo veilig is voor je kapitaal is een tweede vraag. Zoals gezegd heeft het handelen in binaire opties meer weg van gokken, dan van daadwerkelijk traden en beleggen. Uiteraard ligt dit voor experts in het veld anders. Mensen die dag en dagelijks met de markt bezig zijn, goed grafieken kunnen lezen en een aangeboren talent hebben om koerswijzigingen te voorspellen, kunnen goed geld verdienen met het handelen in binaire opties.

Laat je als beginnend belegger echter niet verleiden door iedereen die roept dat het zo makkelijk is. Het is erg verleidelijk om te beginnen met het handelen in binaire opties vanwege de relatief eenvoudige werking en de hoge rendementen die je er mee kunt behalen. Als iets echter te mooi om waar te zijn lijkt, is het dat vaak ook. Zoals gezegd zijn er andere (minder risicovolle) manieren om je kapitaal te laten groeien. Je vindt er uitgebreide artikelen over in de ‘gerelateerde artikelen sectie’ onderaan dit artikel.

Disclaimer

Net als het ‘gewoon’ handelen in valuta, aandelen, indices en grondstoffen brengt het handelen in binaire opties hoge risico’s met zich mee. Je kunt je ingelegde kapitaal in een rap tempo gedeeltelijk (of in zijn geheel) verliezen. Handel en beleg daarom nooit met geld dat je je niet kunt veroorloven om te verliezen. Dik.nl is op geen enkele wijze aansprakelijk voor beslissingen die jij hebt genomen (en eventuele verliezen die je hebt geleden) n.a.v. de informatie in dit artikel.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Beleggen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag