Wat is een obligatielening?

Wat is een obligatielening?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Een obligatielening klinkt misschien ingewikkeld, maar het betekent simpelweg dat je geld uitleent aan een bedrijf of overheidsinstantie. Daar staat vaak een vergoeding tegenover, ‘de couponrente’. In dit artikel leggen we je deze en andere financiële termen graag uit. Ook kom je te weten wat de voor- en nadelen van een obligatielening zijn. 


Hoe kan ik geld verdienen met een obligatielening?

Bij een obligatielening spreekt men van rendementen. Je vergroot je vermogen op basis van twee soorten rendementen:

  • Couponrente: de obligatie-uitgever betaalt een zogeheten ‘couponrente’ over het geleende bedrag. Hoe hoog de rente is, hangt vaak af van de kredietwaardigheid van de obligatie-uitgever. De couponrente wordt meestal jaarlijks uitgekeerd.
  • Koersrendement: dit behaalt u als de beurswaarde van uw obligatie stijgt. Dat hangt af van de marktrente, de kredietwaardigheid van de uitgever en van de beurs.

Hoeveel geld je verdient, hangt natuurlijk af van de hoogte van de couponrente. Als we een fictieve jaarlijkse couponrente van 5% nemen, dan zou je jaarlijks €50 verdienen op een obligatielening van €1000. Bij een obligatielening van €10.000, wordt dit bedrag ineens €500. Dus een obligatielening wordt pas interessant bij hogere bedragen.


Soorten obligatieleningen

Als je op het punt staat om te beleggen in een obligatielening, moet je eerst een beetje vertrouwd worden met de terminologie. Daarom leggen we je alvast een beetje uit welke soorten obligatieleningen er allemaal bestaan.

  • Floating rate note: bij deze obligatie fluctueert het percentage van de couponrente. Dit is vaak afhankelijk van de marktrente. Hierdoor weet je nooit zeker wat je rendement zal worden.
  • Perpetuele obligatie: dit zijn obligaties waarbij de looptijd van te voren niet is vastgesteld.
  • Achtergestelde obligatie: bij dit type obligatie loop je het hoogste risico, hoewel daar doorgaans ook een hoger rentepercentage aan wordt gekoppeld. Achtergestelde obligaties worden pas na een faillissement uitbetaald.
  • Converteerbare obligatie: deze obligatie kan onder specifieke voorwaarden (vastgesteld door de obligatie-uitgever) worden omgewisseld naar aandelen.

Is een obligatie hetzelfde als een aandeel?

Nee. Bij een obligatie leen je in feite geld uit aan een bedrijf, terwijl je bij een aandeel mede-eigenaar wordt. Een obligatielening levert minder op dan een aandeel, daartegenover staat een laag risico. Meer informatie vind je in dit artikel.

De risico’s van een obligatielening

In feite is een obligatielening een relatief veilige manier om je geld te beleggen. De lenende instantie is namelijk verplicht om jouw geïnvesteerde bedrag, inclusief rente, terug te betalen. Als een bedrijf failliet gaat kan er echter wel een paar jaar overheen gaan voordat je je geld terug hebt. Daarom is het verstandig om vooraf de rating van de obligatielening te bekijken. Deze rating geeft aan hoe kredietwaardig de obligatie-uitgever is. De veiligste obligatielening koop je bij een overheid, omdat zij nooit failliet kunnen gaan. Daar zijn de rentepercentages echter niet heel denderend hoog.


Andere manieren om geld te investeren

Hoewel je bij een obligatielening relatief weinig risico loopt, is het wel vervelend dat je geld voor langere tijd vaststaat (afhankelijk van het type obligatie). Stel dat je het spaargeld ineens nodig hebt, dan kun je er niet bij. Ook is het rendement over het algemeen lager dan bij andere investeringen, dus je wordt er bepaald geen miljonair mee. In dit artikel lees je wat je naast een obligatielening nog meer kunt doen met je spaargeld.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag