Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de verschillen tussen obligaties en aandelen?

Wat zijn de verschillen tussen obligaties en aandelen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Beleggen wordt steeds populairder, vooral onder jonge mensen. Doordat online beleggen steeds makkelijker en toegankelijker wordt, wagen steeds meer mensen de gok. Echter is het wel belangrijk om te weten waar je aan begint. Essentieel is dat je de basisbegrippen kent, zoals obligaties en aandelen. Want wat betekent het eigenlijk precies en wat is het verschil tussen deze twee kernbegrippen?

Wanneer een bedrijf onderneemt heeft het vaak meer geld nodig dan ze zelf hebben. Dat benodigde geld kunnen ze bij banken lenen, maar is ook te verkrijgen door aandelen uit te geven. Wanneer bedrijven dat doen kan iedereen een stukje van dat bedrijf kopen. Als je dat doet ben je aandeelhouder van het desbetreffende bedrijf. In theorie zelfs mede-eigenaar, omdat je letterlijk jouw aandeel, jouw stukje van het bedrijf hebt gekocht.

Aandelen verhandelen in beursgenoteerde bedrijven is het populairst, simpelweg omdat dat het makkelijkst is. Iedereen kan een account aanmaken op bijvoorbeeld DeGiro en vrijwel direct aan de slag.


Risico’s van handelen in aandelen: voor- en nadelen

Nadelen

Het beleggen in aandelen gaat niet geheel zonder risico. Het bedrijf waar jij aandeelhouder van bent kan bijvoorbeeld heel slecht draaien en uiteindelijk zelfs failliet gaan. Dan ben je je geld dus kwijt. Andersom, als een bedrijf goed gaat en groeit kun je juist geld verdienen.

Voordelen

Omdat je dus een soort mede-eigenaar bent van het bedrijf, delen ze dus ook de winst met de aandeelhouders. Geld verdienen door aandelen kan op langer termijn heel wat opleveren. Op korte termijn wat minder omdat de winstmarges vaak niet meer dan 20% zijn.
Natuurlijk is hoeveel je verdient ook afhankelijk met hoeveel geld je erin steekt. Hoe meer risico hoe meer kans op grote winstbedragen, maar ook op groot verlies.

Tijd en aandacht

Wanneer je zelf aandelen gaat kopen dien je er rekening mee te houden dat er tijd in gaat zitten. Zo is het van belang om je goed te verdiepen in je beoogde bedrijf waarin je wilt investeren. Vaak veel lees- en nadenkwerk. Daarnaast verkijken mensen zich ook nogal eens op de buitengewone kosten zoals de wisselkoers en transactiekosten. Ook kan de waarde van een aandeel per dag, zelfs per uur veranderen. Zaak is dus om je goed te verdiepen in alles wat bij beleggen komt kijken, voordat je er geld in steekt!

Eigen keuzes

De juiste tijd om een aandeel te kopen of verkopen weet niemand. Wanneer je denkt dat een bedrijf op z’n dieptepunt zit, kan het nog slechter gaan. Of een stabiel bedrijf die zijn hoogtijdagen heeft kan zo ten onder gaan door bijvoorbeeld een schandaal. Het is dus altijd aan jezelf om het juiste moment te kiezen om een aandeel te kopen of verkopen. Natuurlijk kun je uitgaan van adviezen en artikelen van kenners, maar 100% zekerheid geeft het nooit.


Wat zijn obligaties?

Naast aandelen kan een bedrijf ook obligaties uitgeven. Wanneer je een obligatie koopt, koop je in wezen niets, je leent slechts geld uit aan een bedrijf. Je bent hiermee dus geen ‘mede-eigenaar’ van het bedrijf. Wel krijg je rente op je geld en zijn de bedrijven je verplicht om terug te betalen. Bijna alle overheden werken ook met obligaties. Simpel gezegd lenen ze dus geld van mensen. Vaak zijn obligaties beursgenoteerd.

Weinig risico

Omdat het wettelijk zo geregeld is dat bedrijven uiteindelijk de leningen moeten terugbetalen aan hun obligatiehouders, kan er weinig misgaan. In het ergste geval, wanneer een bedrijf failliet gaat, kan het jaren duren voordat je je geld terug krijgt. Mensen die totaal geen risico nemen kopen obligaties in de staat, die gaat immers nooit failliet. Maar nogmaals: hoe minder risico, hoe minder geld je eruit haalt.


De concrete verschillen:

Aandelen:

– Je koopt een deeltje van een bedrijf
– Meer rendement maar ook meer risico

Obligaties:

– Je leent geld uit aan een bedrijf
– Je krijgt je geleende geld terug
– Zeer weinig risico → weinig rendement



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Beleggen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag