Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe werkt beleggen in de AEX?

Hoe werkt beleggen in de AEX?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je hebt er een tijdje over nagedacht en uiteindelijk de knoop doorgehakt. Je wilt gaan beleggen. De voordelen en nadelen zijn tegenover elkaar afgewogen en het enige wat je nog te doen staat is het kiezen van een goede belegging. De AEX is een bekende index en daarbij een van de meest populaire beleggingen voor investeerders. In dit artikel leggen wij alles uit over de AEX, hoe je kunt beleggen in de AEX en welke voor- en nadelen daaraan gekoppeld zijn.


Beleggen is een interessante manier om extra geld te verdienen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt erin beleggen. Beleggen in olie bijvoorbeeld, is vrij bekend, maar wist je dat je ook kon beleggen in whisky? Iedereen belegging heeft zo zijn eigen risico’s en winstmogelijkheden. Het is dus altijd belangrijk om jezelf te verdiepen in de situatie die geldt voor de belegging jij wilt maken.

Ook de AEX is een populaire belegging onder Nederlanders. Wil je meer weten over deze index lees dan snel verder.

Wat is de AEX?

De AEX staat voor Amsterdam Exchange Index en is de grootste Nederlandse beursindex. Wanneer je belegt in de gehele AEX, stop je je geld niet in een enkel bedrijf, maar in de 25 bedrijven die het meest verhandelen op de beurs in Nederland. Hierbij kun je denken bedrijven zoals KPN, Unilever, Shell, Heineken en Ahold. Ieder van deze bedrijven heeft een eigen aandeel in de AEX. Zo zijn bijvoorbeeld Shell en Unilever enorme Nederlandse bedrijven, waardoor zij samen al een flink percentage van de AEX vormen.

Over het algemeen wordt de AEX voornamelijk gebruikt om het handelsresultaat van de Nederlandse economie te analyseren. Dit gebeurt aan de hand van cijfers die aan het einde van de dag worden gepubliceerd bij sluiting van de beurs. Was er goede handel op de beurs, dan worden er groene cijfers gepresenteerd, was het een slechte dag, dan staan de cijfers in het rood.


Hoe werkt beleggen in de AEX?

Je kunt op twee manieren beleggen in de AEX. Hieronder lichten we beide kort toe.

Een bedrijf in de AEX

Je kunt ervoor kiezen om slechts te beleggen in een enkel bedrijf dat valt de AEX. In dit geval stijgen je verdiensten wanneer het bedrijf in waarde stijgt en dalen je verdiensten het bedrijf in waarde daalt. Je bent dus afhankelijk van de resultaten van dit ene bedrijf. Deze manier van beleggen precies hetzelfde wanneer dat zou doen met een bedrijf of grondstof buiten de AEX.

De gehele AEX

Wanneer je besluit om te beleggen in de gehele AEX, leg je geld in wat vervolgens meer of minder waard wordt naarmate de AEX groei of krimpverschijnselen laat zien. In dit geval beleg je dus niet in slechts een enkel bedrijf, maar op de gehele resultaten van de top 25 van Nederland. Sommige bedrijven kunnen dus verlies maken, zolang het gemiddelde maar in de plus eindigt. In dat geval maak jij ook winst.

Het verschil tussen een bedrijf en de AEX is dat je dus niet afhankelijk bent van de resultaten van alleen dat enkele bedrijf. Wanneer je belegt in de gehele AEX, kun je niet voor ieder bedrijf een aparte belegging maken. In dat geval moet je gebruik maken van een zogenaamde tracker.


Beleggen in de gehele AEX – Werken met een tracker (ETF)

Wanneer je investeert in de gehele AEX, worden de resultaten voor jouw belegging gekoppeld aan resultaten van de bedrijven in de AEX. Omdat niet ieder bedrijf even groot is, wordt er een verdeelsleutel toegepast waar bij ieder bedrijf een bepaalde invloed heeft op jouw belegging. Om te zorgen dit volledig automatisch gebeurt, wordt gebruik gemaakt een Exchange Traded Fund. Dit is een verhandelbaar fonds dat direct de index volgt. Deze ETF’s worden ook wel trackers genoemd.

Waarom beleggen in de gehele AEX?

Er zijn een groot aantal voordelen te noemen wanneer je belegt in de gehele AEX. Hieronder noemen we de belangrijkste.

Minder fluctuatie

Het spreekt voor zich dat wanneer je je geld verspreid over 25 verschillende bedrijven, de kans veel kleiner is dat je een groot verlies maakt. Aan de andere kant is de kans natuurlijk ook veel kleiner dat je een grote winst maakt. Maar wanneer je kiest voor profijt op de lange termijn en niet zoveel geeft om exponentiele groei, dan is beleggen in de volledige AEX een stuk veiliger voor je portemonnee.

Een voorbeeld is het bedrijf ArcelorMittal. Had je in het jaar 2010, 10.000 euro belegd in het bedrijf, dan had je 5 jaar later bijna 7.000 euro verloren. Wanneer je hetzelfde bedrag had geïnvesteerd in de gehele AEX, had je in 2015 maar liefst 4.000 euro winst gemaakt. Wanneer je kiest voor beleggen in de gehele AEX, spreid je de kansen en maak je het waarschijnlijk veel rendabeler op de lange termijn.

Tijdsinvestering

Een ander voordeel is dat je waarschijnlijk een hoop tijd bespaart wanneer je investeert in een minder risicovolle belegging zoals de AEX. Wanneer je belegt in een enkel bedrijf moet je uiteraard in de gaten houden wat voor kwartaalcijfers er worden gepresenteerd, wanneer er een schandaal aan het licht komt of wanneer de directeur opstapt. Al deze situaties kunnen grote en desastreuze effecten hebben op jouw belegging, dus spendeer je waarschijnlijk veel meer tijd wanneer je belegt in een enkel bedrijf. Wanneer je belegt in de AEX hebben al deze situaties een veel kleiner effect en zul je vooral lange-termijn voorspellingen moeten maken. Deze zijn meer gericht op de Nederlandse economie zelf, wat situaties kan veroorzaken die invloed hebben alle bedrijven in de AEX.

Waarom niet beleggen in de AEX?

Ben je op zoek naar maximale winst op je investering, dan is beleggen in de gehele AEX waarschijnlijk niet de beste keuze voor jou. Ondanks dat je misschien minder risico loopt, krijg je er dus ook veel minder voor terug. Beleggen in de AEX is dan ook voornamelijk geschikt voor beginnende beleggers die nog niet zoveel kaas hebben gegeten van beleggen en de risico’s die daarbij horen.

Wanneer je dus al veel meer ervaring hebt met beleggen, is de AEX een stuk minder interessant voor jou. Veel beter kun je dan bijvoorbeeld investeren in een bepaalde sector waar je veel van weet. Wanneer je bijvoorbeeld vertrouwt op de duurzaamheid sector, kun je je hierin verdiepen en is de kans op een hoger rendement vele malen groter. Hierbij geldt uiteraard de universele regel dat hoe meer winst er te behalen is, hoe groter het risico is.


Waar kun je beleggen in de AEX?

Wanneer jij wilt investeren in de gehele AEX, ben je dus genoodzaakt om een zogenaamde tracker te kopen. Deze kun je vrijwel bij iedere broker kopen. Een voorbeeld van een aanbieder die dit soort trackers verkoopt, is Plus500. Op de website krijg je een handig overzicht voor welk bedrag je de aandelen kunt kopen en kun je eenvoudig de koersen volgen. Ook kun je zien wat het percentage kopers en verkopers is. Dit kan over het algemeen een goed beeld geven van de verwachtingen die andere beleggers hebben van de koers van de AEX.

AFM-vergunning

Het is niet mogelijk om direct te handelen met de beurs. Je zult dus altijd gebruik moeten maken van een tussenpersoon die zich als een broker positioneert. Deze broker zorgt ervoor dat jij aandelen kunt verkrijgen. Helaas moet je er wel goed opletten met wat voor broker je in zee gaat. Het is namelijk de bedoeling, dat wanneer jij een order plaatst, deze broker de handeling uitvoert op de beurs. Dit wordt niet altijd gedaan en ook niet iedere broker is dus betrouwbaar. Op de website van het AEX bijvoorbeeld, kun je een lijst vinden van betrouwbare tussenpersonen, banken en vermogensbeheerders. Wanneer je te maken hebt een partij die in het bezit is van een AFM-vergunning, dan weet je vrijwel zeker dat jouw geld goed terechtkomt. Uiteraard is het geen garantie dat je ook winst zal maken met je geld, maar je weet in ieder geval dat je je geld kunt toevertrouwen aan de verkoper.


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag