Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 redenen om cacao (aandelen) te kopen

7 redenen om cacao (aandelen) te kopen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Chocolade is al eeuwen lang een mondiaal geliefd product. De laatste jaren is de populariteit alleen maar toegenomen door een forse toename van vraag naar cacao. Eerst kenmerkte chocola zich door een elitestatus, tegenwoordig hebben mensen uit alle sociale klassen een reep in de keukenkast liggen. Bovendien zit het in veel producten verwerkt. Het aanbod van cacao is echter niet zo groot als je zou verwachten. Het wordt uitsluitend veel in Azië en Afrika verbouwd en het productieproces duurt relatief lang, namelijk tot 5 jaar. Voor de belegger is cacao een interessante grondstof om in te beleggen, omdat er frictie zit tussen vraag en aanbod. Als oogsten mislukken of slecht zijn, stijgt de prijs. Als alles lukt en goed gaat, zal de prijs stabiel blijven of dalen. De volgende 7 redenen zullen je ongetwijfeld overtuigen om cacaoaandelen te kopen.


1. Fluctuerende koers

Er is niets spannender dan beleggen in een product of grondstof waarvan de koers schommelt. Dit betekent namelijk dat je relatief veel kunt verdienen én relatief veel kunt verliezen, afhankelijk van hoeveel aandelen je hebt gekocht . Hierom is het als allereerst belangrijk te vermelden om niet met al te veel geld te beleggen in cacao. Er kan namelijk ineens sprake zijn van overproductie door goede oogsten en een goed jaar. Hier heb je geen enkele invloed op. Wel kun je in de gaten houden hoe de weersomstandigheden zijn en lokaal nieuws te checken of er geen plagen zijn uitgebroken. Als er nou een overproductie plaatsvindt en de prijs daalt, is het een ideaal moment om in te kopen. Dan is het wachten op een slecht jaar, zodat er meer vraag dan aanbod is. Cashen maar!


2. Cacao is en blijft populair

Wat je direct kunt uitsluiten is zeepbelvorming in de cacaomarkt. Cacao is namelijk altijd en overal geliefd en wordt in veel producten toegevoegd. Het enige verschil nu is dat steeds meer mensen uit verschillende sociale klassen chocolade consumeren. Een minder grote vraag naar cacao is in de nabije toekomst niet voor te stellen. Er komt eerder een tekort aan cacaoproductie dan een tekort aan vraag. Dit zorgt ervoor dat de cacaomarkt op langer termijn relatief stabiel blijft. Het enige wat je zult zien zijn goede en slechte jaren waardoor de prijs zal fluctueren. Hier valt veel mee te verdienen als je het goed aanpakt en je een beetje geluk hebt natuurlijk. Bovendien zal de populariteit van cacao zal niet snel veranderen in de komende tien jaar. Geen gekke hypes en zeepbellen en ook geen radicale marktdepressies, gewoon een gezonde markt.


3. Schaarste

Zoals gezegd is de waarde van cacao afhankelijk van de oogst. Wordt er veel geproduceerd? Is de kwaliteit goed? Zijn er geen ziektes uitgebroken? Wat is de rol van de overheid? Vooral dat laatste kan ook invloed hebben op de prijs. Bepaalde Afrikaanse landen verhogen soms de basisprijs van cacao als de marktwaarde stijgt. Ook cacaoboeren slaan soms tonnen cacao op en wachten tot te prijs stijgt om de boel dan te verkopen. Dit zijn allemaal oorzaken waardoor de cacaomarkt vaak kort en hevig kan fluctueren. Als je tijd hebt om alles dus goed in de gaten te houden kun je dus behoorlijk profiteren van de vaak korte momenten van extra schaarste van cacao. De prijs zal dan fors stijgen, maar kan na een goed jaar dus ook weer dalen. Goede timing is hierbij essentieel. Deels inzicht en deels kennis die je op kan doen door alle zaken rondom de cacao-industrie bij te houden.


4. Afrikaanse economie stimuleren

Afrikaanse landen hebben het al honderden jaren zwaar op veel verschillende vlakken. Denk aan sociaal-economische problemen, extreme weersomstandigheden en veelal corrupte regeringen die het land slecht besturen waardoor er veel onrust ontstaat. Een van de weinige economische lichtpuntjes in deze landen is industrie. Denk bijvoorbeeld aan multinationals die hun bedrijven in Afrika vestigen om tegen lage lonen te produceren. Dit stimuleert de lokale economie door de werkgelegenheid te stimuleren. Uiteraard wel het liefst onder goede werkomstandigheden. Helaas ontbreekt het daar nog weleens aan. Om terug te komen op de cacao-industrie: ook deze handelaren en boeren profiteren flink van de grote vraag vanuit heel te wereld. Als je cacaoaandelen koopt ben je dus niet alleen voor je eigen portemonnee bezig, maar ook voor die van Afrikaanse boeren en andere werknemers die te maken hebben met cacaohandel. Een klassieke win-win situatie!


5. Lekkernij én medicijn

Veruit de meeste mensen kennen chocola als een delicatesse, een lekkernij voor bij de koffie en thee. In de supermarkt zijn talloze repen te vinden en ook bonbonzaken liggen vol met heerlijke chocolacreaties. Bijna iedereen lust het en vindt het ook nog eens lekker. Zelfs tijdens de bevrijding van Nederland in 1945 werd als eerst chocolade uitgedeeld om de bevrijding te vieren. Dat zegt toch behoorlijk wat over hoe lekker we het vinden. Sterker nog: Europa consumeert het meeste chocola van alle werelddelen. Allemaal leuk en aardig, maar de meeste chocolade is gemengd met veel suiker en is zeer slecht voor je. Toch blijven mensen het kopen omdat het simpelweg lekker is. Maar, ook cacao kent z’n positieve keerzijde. Pure chocola wordt namelijk steeds meer als medicijn gebruikt tegen een verlaging van cholesterol. Nu de vergrijzing alleen maar toeneemt is het voor te stellen dat naast chocola als lekkernij, het ook zal toenemen als medicijn! Een extra reden om het te kopen dus.


6. Korte- en langetermijninvestering

De cacaomarkt is een volatiele markt, waardoor je op korte termijn redelijk wat winst of verlies kunt pakken. Vooral als je ook met een korte termijnintentie de markt instapt. Sommige beleggers vinden dit leuk en zien het zelfs als een sport. Het risico is hierbij wel hoog, wees je daar voordat je eraan begint bewust van. Wel is het erg spannend en dus leuk om met een wat kleiner bedrag te doen, zodat je niet na een daling niet met de gebakken peren zit. Naast kortetermijnbeleggingen is cacao ook prima geschikt voor een langetermijninvestering. Verschillende onderzoeken en voorspellingen wijzen er namelijk op dat we in de toekomst een tekort aan cacao gaan krijgen door een tekort aan productie en een overschot aan vraag. Niet overal kan namelijk cacao verbouwd worden en het proces duurt zoals gezegd zeer lang. De vraag daarentegen lijkt alleen maar groter te worden omdat steeds meer mensen uit verschillende klassen en werelddelen chocolade consumeren. Ook wordt het in steeds meer producten toegevoegd, zoals cornflakes, koekjes, en soms zelfs chips of pizza.


7. Fysiek cacaobonen kopen

Wil je het groter aanpakken dan alleen maar digitaal beleggen in cacao? Dan kun je er ook voor kiezen om fysiek cacaobonen te gaan kopen om ze later voor meer geld te verkopen. Een voorbeeld van iemand die dat 8 jaar geleden deed is de Engelsman A.Ward. Hij heeft destijds voor, schrik niet, 800 miljoen euro aan cacaobonen gekocht. Hij hoopte dat de prijs omhoog zou gaan zodat hij de boel weer kon verkopen en dat is ook gebeurd. Om zelf een grote partij fysieke cacaobonen te kopen dien je als allereerst een grote goede opslag te hebben en ten tweede is het van belang om goede handelscontacten in die branche te hebben. Een hoop werk dus als je daar niet in thuis bent, maar het is zeker een optie. Waar een wil is…..

blank


Cacaofeitjes

  • De gemiddelde Europeaan eet bijna 5 kilo chocola per jaar
  • Er wordt wereldwijd jaarlijks meer dan drieënhalf miljoen ton cacaobonen geproduceerd
  • West-Afrika produceert 70% van alle cacao in de wereld
  • Voor bijna 6 miljoen Afrikaanse boeren is cacao de belangrijkste bron van inkomsten
  • 7 juli is wereld chocoladedag
  • Cacao diende in de tijd van de Maya’s als betaalmiddel
  • Het vliegveld van Brussel verkoopt jaarlijks het meeste chocola: 800.000 kilo
  • Zwitsers eten het meeste chocola: jaarlijks meer dan 11 kilo per persoon

Conclusie

Cacaoaandelen kopen is net als alle andere beleggingen risicovol. Vooral omdat de koers op korte termijn relatief volatiel is waardoor de waarde van cacao flink kan schommelen. Dit maakt het aan de ene kant risicovol, maar aan de andere kant ook zeer aantrekkelijk en leuk. Vooral als het goed uitpakt en je winst boekt. Cacao is zowel voor korte- als langetermijninvesteerders geschikt. Er wordt namelijk verwacht dat er in de toekomst meer vraag dan aanbod van cacao komt. Pas echter wel op voor goede oogsten. Het klinkt raar, maar dan is de kans groot dat de waarde van cacao omlaag gaat. Wel weer een goed moment om in te kopen. De populariteit van cacao is ongekend en wordt steeds groter, het komt in steeds meer voedsel terecht en het dient zelfs als medicijn. Voor de gene onder ons die het echt groots willen aanpakken: je kunt er ook voor kiezen om fysiek cacaobonen te kopen en op te slaan. Al met al genoeg redenen om cacao (aandelen) te kopen en er een slaatje uit te slaan!


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag