Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is het verschil tussen put en call opties?

Wat is het verschil tussen put en call opties?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De beleggingsmarkt kan in het begin nogal overweldigend zijn. Net wanneer je de aandelen een beetje begint te snappen, vliegen er weer andere termen om je oren. In dit geval call opties en put opties. Want wat kun je ermee, wat zijn de verschillen en hoeveel risico kleeft eraan? En nog belangrijker, wat valt ermee te verdienen? Al deze antwoorden kun je vinden in dit artikel.


Wat zijn opties?

Een optie is een afgeleid product. Een afgeleid product is samengesteld van complexe financiële instrumenten en de waarde hiervan wordt bepaald door de waarde van een onderliggende activa. Die activa kan een grondstof, valuta of hele index zijn. Het afgeleide product volgt dus de waarde van de koers van de activa.

Wanneer je een optie koopt, krijg je daarmee het recht om op een bepaalde datum of gedurende een bepaalde termijn deze onderliggende waarde te kopen of verkopen tegen een vastgestelde prijs. Het gaat bij opties nadrukkelijk om het recht tot koop of verkoop. Je bent tot niets verplicht.

Wanneer je de optie in je bezit hebt, betekent dit dat de waarde hiervan gespiegeld is door de goederen of effecten waar de optie betrekking op heeft.

Wat is een put optie?

Wanneer je een put optie koopt, beschik je over een financieel product dat je het recht geeft om een aandeel later tegen een vaste prijs te verkopen. De datum of periode waarbinnen de verkoop plaatsvindt, is ook vastgesteld. Dit wordt de expiratiedatum genoemd. De koers waarmee wordt gehandeld wordt de optiepremie genoemd.

Wat belangrijk is aan de put optie, is dat je dus geld verdient wanneer de koers van het aandeel daalt. Je hebt namelijk de optie gekocht waarbij de waarde voor de toekomst hebt vastgesteld op een vast bedrag. Daarmee behoud je jezelf het recht voor om dit aandeel later nog steeds tegen die prijs te verkopen. Het verschil is dan van jou.

Laten we even kijken naar een voorbeeld:

Stel je wilt een Bitcoin put optie aanschaffen omdat je ziet dat dit aandeel flink in waarde gaat dalen binnenkort. De huidige waarde is 3.000 euro en je wilt de optie binnen 30 dagen verkopen voor 4.000. Je betaalt 1.000 euro voor deze optie. Wanneer de koers bijvoorbeeld daalt naar 2.000 euro, kun je na deze 30 dagen de Bitcoin nog steeds verkopen voor 4.000 euro. Dat betekent dat je 2.000 euro ontvangt, waarvan je 1.000 euro winst hebt gemaakt.


Wat is een call optie?

Wanneer je een call optie koopt, beschik je juist over een financieel product dat je later tegen een vooraf bepaalde prijs kunt kopen. Ook hierbij is er een vaste datum of periode vastgesteld waarbinnen je de optie kunt kopen.

Bij een call optie gebeurt het tegenovergestelde dan bij een put optie. In dit geval ga je er namelijk vanuit dat de waarde van het aandeel stijgt en behoud je jezelf het recht voor om later het aandeel tegen een goedkopere prijs te kopen. Het verschil tussen de optie en de koers is jouw winst.

Laten we kijken naar hetzelfde voorbeeld:

Stel je wilt een call optie aanschaffen voor Bitcoin omdat je verwacht dat het aandeel in waarde zal gaan stijgen. De huidige waarde is 4.000 euro en je legt een optie vast op het aandeel 30 dagen later voor 4.000 euro te kopen. Je betaalt 400 euro voor de optie en het aandeel stijgt inderdaad enorm, zelfs naar 6.000 euro. Dat betekent dat er een verschil van 2.000 euro tussen de optie en het aandeel zit. Je kan dus een Bitcoin kopen voor 4.000 euro, terwijl de marktprijs 6.000 euro bedraagt. De inleg was 400 euro, dus je winst is in dit voorbeeld maar liefst 1.600 euro.


Wat zijn de risico’s van opties?

Sommige beleggers zeggen dat het beleggen in opties erg risicovol is. En hoewel je inderdaad je gehele inleg kunt verliezen, ligt de praktijk net iets anders. Zo zie je hieronder twee voorbeelden die laten zien hoe je geld verdient met beleggen in aandelen of opties. Voor beiden voorbeelden gebruiken we Ahold als aandeel of optie.

Situatieschets:
Stel dat je al het beursnieuws goed in de gaten houdt. Je ziet dat er veel bedrijven verlies maken, maar Ahold schijnt het goed te blijven doen. Er worden zelfs goede kwartaalcijfers verwacht, dus jij voorspelt dat de aandelen met minimaal 10% omhoog gaan.

Aandelen
Wanneer je aandelen verhandelt, koop je tegen een vast bedrag een aandeel van Ahold in. Stel dat je deze voor 20 euro per aandeel kunt kopen. Je koopt honderd aandelen, waardoor de totale investering uitkomt op 2.000 euro.

Vervolgens wacht je af wat de koers van Ahold doet nadat de kwartaalcijfers bekend zijn gemaakt. Dan zie je dat de koers inderdaad met minimaal 10% omhoog schiet. Je verkoopt de aandelen even later voor maar liefst 15% winst. Jouw 2.000 euro is bij de verkoop dus 2.300 euro waard. Een winst van 300 euro. Niet verkeerd.

Opties
Wanneer je opties had willen kopen voor deze transactie, was het iets anders gegaan. In dit geval was het bijvoorbeeld mogelijk om 100 call opties te kopen voor 1,50 euro per stuk. Deze leg je dan vast voor bijvoorbeeld 30 dagen, omdat de kwartaalcijfers binnen twee weken bekend worden gemaakt en jij verwacht dat de koers al ver voor die tijd al winstgevend wordt. De totale investering is dan 150 euro.

Na de bekendmaking van de kwartaalcijfers schiet dus inderdaad het aandeel omhoog met 15% en zijn de 100 opties – die gelinkt zijn aan 100 actieve aandelen – nog steeds 300 euro meer waard geworden. Jij hebt door de optie namelijk nog steeds het recht om de aandelen te kopen voor 15% minder dan de huidige marktwaarde. Dit is dan nog steeds jouw volledige opbrengst. Met een maximaal risico van 150 euro, krijg je daar 300 euro voor. Een winst van maar liefst 200%.

In dit geval heb je dus met een kleiner bedrag, dezelfde opbrengst gehaald.

Realistische risico’s van opties

Daarbij moeten we wel gelijk vertellen dat er een reden is dat de winst bij opties zo ongelooflijk groot kan zijn. Ze zijn namelijk gebaseerd op opties, oftewel mogelijkheden die zich kunnen voordoen. De markt van opties is volledig gebaseerd op koersdalingen en koersstijgingen. Stel dat je verwacht dat de koers van Ahold 10% omhoog gaat, maar de kwartaalcijfers vallen toch tegen? In dat geval ben je in één keer je volledige inzet kwijt. Bij opties is het dus van groot belang dat ze inzet op een goede beweging van de koers.

Aan de andere kant kun je opties juist ook zien als manier om risico’s te beperken. Want als we het voorbeeld van Ahold er weer bij pakken en we kijken naar de verliezen die je had gehad als je normale aandelen had gekocht, dan had je meer verloren. Was de koers bijvoorbeeld 15% omlaag gegaan bij aandelen, was je 300 euro kwijt. Was de koers bij opties 15% omlaag gegaan, had je 150 euro verloren. Het risico van opties is dus aan de ene kant groter omdat je bij een verkeerde inschatting je hele inzet verliest, maar het risico per potentieel verdiende euro ligt juist weer lager. Dat zorgt er ook voor dat je meer kunt spreiden en mogelijk meer kunt verdienen.


Wat is een straddle?

Wanneer je niet wilt inzetten op een daling of stijging van de markt, kun je ook gebruik maken van een straddle. In dit geval koop je zowel een put als call optie voor een zo goedkoop mogelijke prijs. In dat geval verlies je dus altijd minimaal de inleg van één van deze opties. Maar wanneer een markt een enorme beweging maakt, kan je dan nog steeds gigantisch veel winst maken.

Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar Bitcoin. De waarde van een Bitcoin werd binnen 24 uur gehalveerd of verdubbeld. In zulke onzeker markten kan een straddle dus zorgen voor veiligheid. Stel dat je zowel 1000 euro inlegt voor een stijging en 1000 voor een daling. Vervolgens stijgt de prijs van een bitcoin van 5.000 euro naar 15.000 euro binnen de 60 dagen die je hebt afgesproken. Je verliest dan weliswaar 1000 euro die je had ingezet op de daling, maar verdient ook 9.000 euro met de stijging. Wanneer de verwachtte koersbeweging groot genoeg is, en je weet niet welke kant deze op zal gaan, kun je dus gebruik maken van een straddle.

Het enige waar je je dan zorgen om moet maken is dat je al je geld verliest wanneer de koersbeweging te klein is om aan beide kanten je inzet terug te krijgen. Je verliest in dat geval dus 2.000 euro in dit voorbeeld.


Voor welke optie kies jij?

De mogelijkheden op de beleggingsmarkt zijn vrijwel eindeloos. Wanneer je veel geld wilt verdienen, zul je wel eerst wat kennis moeten vergaren. Je kunt namelijk niet zomaar geld in het rond strooien en verwachten dat je daar rendement op behaalt. Misschien wil je wel helemaal geen risico lopen en wil je het liefst zo veilig mogelijk beleggen. Of misschien ben je juist klaar voor een uitdaging en kies je voor het snelle turbo beleggen. Er is eigenlijk maar één ding echt belangrijk en dat is dat je je verstand gebruikt. Verloren geld op de beurs krijg je niet meer terug en dat is eeuwig zonde.


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag