Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je geld verdienen met aandelen?

Hoe kun je geld verdienen met aandelen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Nu spaarrekeningen amper nog rente opleveren zijn steeds meer mensen op zoek naar manieren om geld te verdienen aan spaargeld. Daar zijn verschillende manieren voor, zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om vastgoed te kopen, te verhuren, en later weer met winst te verkopen. Een groot startkapitaal is daar echter wel een vereiste voor.

Wanneer je met een kleiner bedrag wilt kunnen starten zijn obligaties een redelijk veilige investering. Obligaties zullen echter zelden de hoge winsten opleveren waar je op hoopt. Een aantrekkelijk alternatief is het geld verdienen met aandelen en daar kiezen daarom ook steeds meer particuliere beleggers voor.

Let op: geld verdienen met aandelen wordt als een risicovolle investering van je geld gezien. Je kunt namelijk niet alleen hoge winsten behalen maar ook je gehele investering in korte tijd kwijtraken wanneer de koersen kelderen. Als dat je niet afschrikt vertellen we je in dit artikel graag hoe je zelf kunt beginnen met geld verdienen met aandelen.


Hoe werken aandelen?

Wanneer een bedrijf kapitaal nodig heeft kan het kiezen voor een lening bij een bank. Wat echter vaak een veel betere optie is voor het bedrijf is om aandelen uit te geven. Die aandelen kun je kopen, waarmee je dus ook als particulier een stukje van de totale schuld in handen krijgt.

Het kapitaal wat wordt binnengehaald met de aandelenemissie wordt gebruikt voor nieuwe investeringen zoals nieuwe machines of meer personeel. Als het bedrijf daardoor winst maakt heb je recht op een deel van die winst. De uitbetaling daarvan wordt dividend genoemd. Dat is dus ook meteen de eerste manier waarop je geld kunt verdienen met aandelen. Daar staat logischerwijs tegenover dat je aandeel minder waard wordt als het bedrijf verlies draait.


Recht op inspraak en informatie

Als je een aandeel koopt dan ben je voor dat kleine deel mede-eigenaar van het bedrijf in kwestie. Tijdens de aandeelhoudersvergadering kun je dus ook invloed uitoefenen op het beleid. Je mag bij de meest gangbare soort aandelen bijvoorbeeld stemmen over nieuwe benoemingen van bestuurders, maar ook over een fusie of overname. Hoe meer aandelen je bezit, hoe meer invloed je hebt omdat elk aandeel voor 1 stem telt.

Om te bepalen of je investering bij een bedrijf nog op zijn plek is heb je ook recht op informatie. Je mag bijvoorbeeld documenten zoals balansen en interne verslagen inzien. De meeste aandelen kunnen worden verhandeld op de beurs. Wanneer je dus geen vertrouwen (meer) hebt in de winstgevendheid van een bedrijf kun je jouw aandelenpakket verkopen.


Geld verdienen met dividend

Als het bedrijf waar je aandelen van bezit winst maakt heb je recht op een deel van die winst. De uitbetaling daarvan wordt dividend genoemd. Dit bedrag wordt in de regel eenmaal per jaar uitbetaald. Dat is dus ook meteen de eerste manier waarop je geld kunt verdienen met aandelen. Daar staat tegenover dat je aandeel minder waard wordt als het bedrijf verlies draait.

Een factor die altijd je winst zal drukken is de dividendbelasting, die al bij de uitkering van het dividend wordt ingehouden op het totale bedrag. Het percentage bedraagt 15%. Als een aandeel 1 euro dividend opbrengt betekent dit dus dat daar 15 cent op wordt ingehouden en je dus 85 cent krijgt uitgekeerd.

Wanneer je je wilt richten op geld verdienen aan dividend is het altijd interessant om aandelen uit de Verenigde Staten aan te kopen. Daar wordt vaak veel meer dividend uitgekeerd dan op aandelen in Nederland. Uitkering van het dividend vindt meestal maandelijks of per kwartaal plaats, wat een gestage inkomensstroom kan betekenen. Je betaalt er weliswaar gewoon 15% belasting over, maar die kun je in Nederland weer verrekenen. Hou echter wel rekening met valutakoersen, want die kunnen het ene moment voordelig voor je zijn en het andere moment weer in je nadeel werken.


Deelnemen aan een beleggingsfonds

Zoals we al aangaven is beleggen in aandelen niet voor iedereen weggelegd. Je moet goede kennis hebben van de financiële markt of bereid zijn je daar grondig in te verdiepen. Doe je dit niet dan vormt beleggen in aandelen al snel een te groot risico.

Je kunt dat risico aanzienlijk verkleinen door deel te nemen aan een beleggingsfonds. Dat neemt je ook een groot deel van het werk uit handen want het is de fondsbeheerder die alle aandelen koopt en verkoopt. Een beleggingsfonds spreidt met opzet zoveel mogelijk het risico. Daardoor worden er minder hoge winsten behaald, maar is ook het risico dat je de investering kwijtraakt veel kleiner.

Maar ook met een beleggingsfonds zijn winsten niet gegarandeerd en vormen aandelen nog altijd een risicovolle belegging. Veel particulieren kiezen er daarom voor om toch zelf te gaan handelen in aandelen.


Zelf handelen in aandelen

De beste manier om hoge winsten te behalen met aandelen is om er zelf in te gaan handelen. Je wacht dan niet op de meestal beperkte dividenduitkering, maar probeert te anticiperen op de beurswaarde en op het juiste momenten aandelen te kopen en weer te verkopen.

Dividend is natuurlijk mooi meegenomen, maar in dit geval niet het doel van het handelen. Je probeert juist om een aandeel tegen een zo laag mogelijk aankoopbedrag in handen te krijgen en zo duur mogelijk weer van de hand te doen, want dan maak je de meeste winst.

Omdat een aandeel in een bepaalde periode met enkele tientallen procenten kan stijgen of dalen biedt dit de kans op enorme winsten (maar natuurlijk ook op grote verliezen als je de verkeerde keuzes maakt.) Daarom geven we je hier enkele aanvullende tips als je zelf op de beurs wilt gaan handelen in aandelen.


Zoek de goedkoopste bank

Wanneer je van start gaat met het beleggen in aandelen zal het je ongetwijfeld behoorlijk tegenvallen welke kosten je hiervoor moet maken. Voor het aan- en verkopen van aandelen moet je namelijk transactiekosten afdragen aan de bank die de koop voor je regelt. Dit kan per transactie tot wel 15 euro of meer bedragen. Het maakt dan veelal niet uit of je 1 of 1.000 aandelen koopt. Als je met kleine bedragen begint kan dit dus behoorlijk in de papieren lopen en wordt het moeilijk om winst te maken.

Het is daarom in de eerste plaats zaak om de goedkoopste bank te vinden, waarbij je de winst zoveel mogelijk kunt maximaliseren door de lagere transactiekosten. De kosten die een bank berekent kunnen sterk wisselen, daarom is het altijd goed om zelf op onderzoek uit te gaan en de kosten via internet te vergelijken voor je een bepaalde bank uitkiest.

Een bank die zich volledig op aandelen kopen en verkopen richt wordt ook wel een broker genoemd. De tarieven zijn daar vaak het laagst, maar het is wel belangrijk om een betrouwbare broker te vinden. Ook hier is goed vergelijken dus nog steeds belangrijk. Zoek ook reviews en ervaringen op internet voor je met een bepaalde broker in zee gaat.


Probeer niet de toekomst te voorspellen

Je hoeft niet de toekomst te kunnen voorspellen om winst te behalen met aandelen. Het is vaak voldoende om de beurskoersen goed in de gaten te houden en je eigen tactiek daar op aan te passen. Beurskoersen lijken soms volstrekt willekeurig maar zijn vaak een logisch gevolg van bepaalde ontwikkelingen in de markt. Als je die ontwikkelingen aan ziet komen hoef je dus geen waarzegger te zijn om je consequenties te trekken en aandelen te kopen of juist op tijd van de hand te doen. Het is dan simpelweg genoeg om de trends te zien en daar op in te spelen, al kan dat natuurlijk nog behoorlijk lastig zijn.


Verdiep je in een bepaalde branche

Het is voor vrijwel niemand mogelijk om de gehele economie en alle daarin actieve branches dagelijks in de gaten te houden. De meeste grote beleggingsmaatschappijen hebben daarom meerdere mensen in dienst die een bepaalde branche van haver tot gort kennen. Die sterk gespecialiseerde experts weten welke kansen zich voor zullen gaan doen en welke bedrijven daar waarschijnlijk het beste op in zullen spelen. Door in de aandelen van die bedrijven te investeren maken ze de grootste kans op winst.

Het is daarom altijd een goede tip om jezelf ook op een bepaalde branche te storten en daar alles over te weten te komen. Kies een branche die voor je gevoel veel toekomst heeft en het liefst ook iets waar je enige affiniteit mee hebt, want je zult er elke dag over moeten lezen en onderzoeken. Maak echter nooit de fout om je blind te staren op 1 bedrijf die je een rooskleurige toekomst toedicht, maar spreid ook binnen een branche je risico’s.


Hou het nieuws in de gaten

Zoals je ongetwijfeld weet is de beurskoers voor een groot deel afhankelijk van de waan van de dag. Nieuwe technologieën, spectaculaire overnames en andere actuele gebeurtenissen (maar ook een verkeerd getimede Tweet van een CEO) kunnen een enorme invloed hebben op de toekomst van een bedrijf en dus ook op de waarde van de aandelen.

Met de opkomst van internet en nieuwe (sociale) media is het allang niet meer toereikend om elke ochtend de waarde van je aandelen in de krant op te zoeken. Je zult elke dag actief met je aandelenportefeuille bezig moeten zijn en snel kunnen inspelen op actuele trends en gebeurtenissen. Het spreekt dus voor zich dat je het nieuws op de voet volgt. Probeer dus ook de nieuwsbronnen te vinden waar nieuws het eerst verschijnt want dan weet je het snelst wat er speelt.

Belangrijke momenten in de koers van een aandeel zijn bijvoorbeeld wanneer de kwartaalcijfers van het bedrijf bekend worden gemaakt of wanneer er alvast een winstwaarschuwing wordt gedaan. Maar ook reorganisaties kunnen zowel een positief als een negatief effect hebben op de toekomstverwachtingen en dus op de dagkoers van het aandeel. Het is dus goed om die ontwikkelingen in het oog te houden.


Bepaal je eigen tactiek

Door met de meute mee te lopen zul je zelden hoge winsten behalen. Het is daarom vaak een goed idee om je eigen pad te volgen. Een bepaalde branche kiezen om jezelf op te richten kan daar al voor een groot deel voor zorgen. Maar het is ook belangrijk zelf een bepaalde visie of tactiek te ontwikkelen en jezelf daar zoveel mogelijk aan te houden. Het is niet erg als je net als vele anderen op een bepaald moment je aandelen verkoopt, zolang je het maar als een van de eersten doet en de koers nog een goede winst oplevert.


Praktische tips voor het beleggen in aandelen

Tot slot hebben we nog enkele praktische tips voor je wanneer je wilt beginnen met geld verdienen met aandelen:

  • Aan het begin van de beursdag schommelen koersen vaak het sterkst. Het kan daarom interessant zijn om vooral te handelen aan het eind van de beursdag. Dat is wanneer de meeste professionele handelaren actief zijn en particuliere beleggers hun handelingen vaak al hebben afgerond.
  • Zoek trends en lift er zoveel mogelijk op mee, want het is soms helemaal geen schande om met de massa mee te lopen zolang je er maar goede winsten mee kunt behalen.
  • Minimaliseer je verlies door zo snel mogelijk uit te stappen als een aandeel daalt. Het loont eigenlijk alleen de moeite voor zeer kapitaalkrachtige beleggers om de hele dip uit te zitten en na lange tijd toch nog met winst te verkopen. Gun die mensen dus die winst maar beperk zelf zo snel mogelijk je verliezen.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Beleggen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag