Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je handelen in binaire opties?

Hoe kun je handelen in binaire opties?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In een vorig artikel beantwoordden we de vraag of het handelen in binaire opties veilig is. Over het antwoord op die vraag kunnen we kort zijn: ja, maar wel alleen als je via een betrouwbare broker handelt. In principe kan iedereen handelssoftware downloaden van het internet en dus ‘brokertje spelen’. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een oerwoud aan malafide brokers is (op het wereldwijde web). Het loont dus om enig onderzoek te doen naar de broker als je wilt handelen in binaire opties. In dit artikel leggen we je uit hoe dat handelen in binaire opties dan precies in zijn werking gaat en bij welke brokers je veilig kunt handelen.


Handelen in binaire opties

Voor iedereen die het vorige artikel gemist heeft: hieronder een korte uitleg over wat binaire opties precies zijn. Een binaire optie is een financieel product. Het gaat hierbij om een complexe variant van de standaard financiële optie. In de regel draait het bij binaire opties om categorieën als valuta, aandelen, obligaties, grondstoffen en indices. Geld verdienen (of verliezen) met binaire opties is kinderlijk eenvoudig. Je speculeert bij binaire opties namelijk simpelweg op een koersstijging of een koersdaling. Voorspel je de koers van aandelen, obligaties, indices, grondstoffen of valuta goed, dan krijg je je investering + een vast rendement uitgekeerd (doorgaans zo’n 80%). Komt je voorspelling niet uit, dan ben je je totale investering kwijt. Meer dan dit is het niet.

Uiteraard is het handelen in binaire opties niet zo eenvoudig als we hierboven schetsen. Markten bewegen en zijn altijd onderhevig aan tal van factoren. Nieuws bijvoorbeeld of zelfs de natuur. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan overstromingen, aardbevingen of orkanen die een heel land (of een gedeelte ervan) volledig op z’n kop kunnen zetten in luttele uren.

Bij het handelen in binaire opties gaat het namelijk altijd om een bepaalde tijdsduur. Dit noemt men de expiratietijd. Je voorspelt of een koers stijgt of daalt binnen een bepaald tijdsbestek. Hierbij kan het gaan om minuten, maar net zo gemakkelijk om maanden. Logischerwijs kan er in de tussentijd het één en ander gebeuren waardoor je voorspelling (hoe goed deze in beginsel misschien ook wel was) niet uitkomt. Of juist wel. Het balletje kan nu eenmaal gemakkelijk de andere kant opvallen en juist daarom zien veel mensen het handelen in binaire opties meer als gokken, dan daadwerkelijk bewust en doordacht investeren en beleggen.


High/low en one touch

Je kunt twee verschillende soorten binaire opties onderscheiden: de high/low en de one touch. Bij de high/low variant heb je twee mogelijkheden: een calloptie of een putoptie. Bij een calloptie gok je op een koersstijging. Een putoptie is uiteraard een koersdaling. Zodra de expiratietijd is verstreken wordt de balans opgemaakt en krijg je je winst uitgekeerd of ben je dus alles kwijt.

Bij de one touch variant zijn er twee scenario’s mogelijk bij het expiratiemoment: je bent ‘in the money’ of ‘out of the money’. Je voorspelt bij deze variant niet direct of er een daling of stijging van de beurs plaatsvindt, maar je voorspelt of de koers een bepaald niveau heeft behaald op het expiratiemoment. Indirect gok je dus wel op een koersdaling of stijging, maar omdat er een bepaald niveau behaald moet worden is deze vorm van handelen in binaire opties nóg risicovoller. Hier staat dan natuurlijk wel weer tegenover dat het rendement bij winst hoger is dan de high/low variant.

Drie aspecten

Ongeacht de variant; er zijn altijd 3 aspecten die bij ieder type binaire optie hetzelfde zijn, te weten:

  • de startkoers
  • de expiratietijd
  • het beloningspercentage

De startkoers is logischerwijs de waarde van een aandeel, grondstof, index, valuta of obligatie op het moment van afsluiten van de binaire optie. De expiratietijd is de tijd die tussen het moment van kopen en sluiten van de binaire optie plaatsvindt. Zoals gezegd kan het hier om minuten gaan, maar ook om uren, dagen, weken en zelfs maanden. Het beloningspercentage is het percentage dat de broker uitkeert bij winst. Dit is sterk afhankelijk van het risico van de belegging. Over het algemeen geldt: hoe meer risico, des te hoger het beloningspercentage.


Eenvoudig, maar oh-zo moeilijk

Mocht je tot dusver de indruk krijgen: dat hele handelen in binaire opties is kinderlijk eenvoudig, dan heb je helemaal gelijk. Bij de brokers die we hieronder vermelden kun je je binnen 5 minuten aanmelden en beginnen met handelen in binaire opties. Daarbij hoef je slechts een keuze te maken uit twee opties. Een klik op de juiste knop is voldoende om je kapitaal in razend tempo te zien groeien. Of slinken. Want het moge duidelijk zijn dat er een keerzijde is aan het kinderlijk eenvoudige karakter van het handelen in binaire opties.

Wie de aandelen- en valutamarkt een beetje volgt weet wel dat koersen en beurzen veranderlijker zijn dan het weer. De waarde van een aandeel, obligatie, grondstof of munt kan in enkele secondes flink schommelen. Kijk voor de grap eens naar cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Ripple die momenteel zo populair zijn. Stijgingen en dalingen van meer dan 40% op een dag zijn de normaalste zaak van de wereld. Beleggers zien het ene moment zakken vol geld op hun rekening staan en het volgende moment ligt er slechts nog wat kleingeld waarmee je net aan een brood kunt kopen. Als je dan moet gaan voorspellen wat een koers de aankomende minuten gaat doen, lijkt dit dus meer op gokken, dan op een doordachte manier van beleggen en investeren.

Geld verdienen met binaire opties

Dit neemt niet weg dat kenners van de financiële markten goed geld kunnen verdienen met het handelen in binaire opties. Wie goed grafieken kan lezen en zich voortdurend op de hoogte stelt van alles wat er in de (financiële) wereld gebeurt, kan prima aanvoelen wat een koers in de betreffende expiratietijd gaat doen. Uiteraard maken de pro’s daarbij altijd een afweging tussen het risico en het beoogde rendement. Zodra de beloning niet in verhouding is met het te nemen risico, zal een professionele handelaar in binaire opties netjes aan de zijlijn toe blijven kijken. Hét punt waar onervaren beleggers doorgaans mee de mist in gaan.


Brokers

Het woordje “broker” is nu al meerdere malen gevallen in dit artikel. Het is de tussenpersoon die het handelen in binaire opties (maar ook andere financiële producten zoals aandelen, obligaties, valuta, grondstoffen en indices) mogelijk maakt. De meest bekende broker is je bank. Voor de komst van het internet was dit dé aangewezen plek om je op de beursvloer te begeven. Door de komst van het internet zijn er echter talloze brokers/handelsplatformen bij gekomen. Zoals we al eerder stelden is het handelen in binaire opties alleen veilig als je bij een gerenommeerde broker aan de slag gaat. Deze zijn gereguleerd door overheden en organisaties en waken over je privacy en je kapitaal. In een (onwaarschijnlijk) scenario dat de broker bijvoorbeeld failliet gaat, zal je kapitaal ten alle tijden beschermd zijn. Bij niet-erkende brokers is dit uiteraard niet het geval.

De brokers die we hieronder bespreken staan al sinds jaar en dag bekend als betrouwbare handelsplatformen en bieden naast het handelen in binaire opties, ook trainingen en een demo-account aan. Vooral dit laatste is aan te raden als je nieuw bent met het handelen in binaire opties. Je kunt op die manier oefenen met het kopen van binaire opties zonder je eigen kapitaal in de waagschaal te stellen.

Optie24

Optie24 is de enige Nederlandse broker in dit rijtje. Het bedrijf werd opgericht in 2011 en groeide de afgelopen jaren uit tot het grootste handelsplatform voor binaire opties in Nederland. Optie24 staat onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) waardoor je kapitaal altijd beschermd is. Groot pluspunt aan deze broker is het Nederlandse karakter van de website. De klantenservice is volledig in het Nederlands en bel je ze, dan krijg je ook een Nederlandssprekende medewerker aan de lijn. Vooral voor beginnende handelaren in binaire opties en/of mensen die de Engelse taal niet goed machtig zijn een goede reden om voor dit handelsplatform te kiezen.

IQ Option

Alhoewel IQ Option geen Nederlands bedrijf is (het Europese hoofdkantoor is gevestigd op Cyprus), is de software wél in het Nederlands beschikbaar. Wederom een pluspunt dus voor mensen die niet goed Engels spreken of hun weg in de wereld van binaire opties nog moeten vinden. Ook hier staat het bedrijf weer onder toezicht van een toezichthouder (de FCA – Financial Conduct Authority) en loopt je kapitaal dus geen risico. Los van foutieve keuzes die je zelf maakt natuurlijk.

Stockpair

Stockpair geldt als één van de grootste handelsplatformen in de wereld en staat in Nederland onder toezicht van de AFM. Wederom is de software (maar ook de klantenservice) beschikbaar in het Nederlands. Net als Optie24 biedt Stockpair binaire opties aan op enkele Nederlandse aandelen zoals bijvoorbeeld Heineken, ING en Air France-KLM, maar echt uniek aan deze broker is de optie om een paar opties te kopen. Je speculeert bij deze optie niet op de prestaties van bijvoorbeeld 1 aandeel, maar of het aandeel meer of minder gaat stijgen dan het andere aandeel. Vaak gaat het daarbij om bedrijven in dezelfde markt. Bijvoorbeeld Apple vs. Microsoft of BP vs. Shell. Dit schept extra mogelijkheden om te handelen in binaire opties die je bij andere brokers niet zult vinden en wellicht vormt het daarom voor jou de doorslaggevende factor om juist voor deze broker te kiezen.


Net als bij onze overige artikelen rondom financiële producten sluiten we dit artikel weer af met een disclaimer. Handelen, beleggen en investeren in financiële producten brengt (hoge) risico’s met zich mee. Er bestaat altijd de kans dat je een gedeelte van (of je gehele) inzet verliest. Handel daarom nooit met geld dat je niet kunt missen. Dik.nl is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor eventuele verliezen die je hebt geleden na het lezen van dit artikel.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag