Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe wordt de inruilwaarde van een auto bepaald?

Hoe wordt de inruilwaarde van een auto bepaald?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Sta je op het punt om naar de garage te gaan om een nieuwe auto te gaan kopen? Dan is er een grote kans dat je al een auto hebt waar je vanaf wilt en die je daarom wellicht ook wel meteen in wilt ruilen bij dezelfde garage. Dan wil je waarschijnlijk ook graag weten hoeveel je ongeveer voor je huidige auto terug kunt krijgen. Hoe hoger dat bedrag, hoe hoger in de praktijk de korting op je nieuwe of tweedehands auto. In dit artikel laten we je zien hoe de inruilwaarde van een auto wordt bepaald en wat je zelf kunt doen om een indicatie van het bedrag te krijgen voor je eigen auto. Ook geven we je tips over de manieren waarop je een zo goed mogelijke inruilprijs overeen kunt komen.


Welke factoren bepalen de inruilwaarde?

Bij het vaststellen van de inruilwaarde spelen een aantal belangrijke factoren mee:

  • De aanschafprijs van de auto en hoe goed deze in de loop van de tijd zijn waarde behoudt. Sommige merken en modellen blijven namelijk veel langer in trek bij het grote publiek dan andere auto’s. Een bekend voorbeeld op dit moment is de kleine en zuinige (stads) auto. Omdat ze weinig geld kosten aan benzine en belastingen blijven deze wagentjes vaak langer populair om tweedehands te kopen.
  • Eventuele extra opties die de waarde van de auto vergroten, zoals airconditioning, ingebouwde navigatie-apparatuur, centrale deurvergrendeling, parkeersensoren, enz.
  • Uiteraard is ook de kilometerstand van belang, want hoe meer kilometers er al op de teller zitten, hoe groter de kans dat je aanzienlijke kosten aan de auto zult krijgen. Dit is echter ook weer deels afhankelijk van het merk en het model, want sommige auto’s staan er nu eenmaal om bekend dat ze hoge kilometerstanden beter kunnen verteren dan andere.
  • De staat van onderhoud is natuurlijk ook belangrijk want een goed onderhouden tweedehands auto is een relatief veilige aankoop voor de nieuwe eigenaar. Die heeft daar meestal wat meer geld voor over. Bovendien heeft de garage in dat geval ook simpelweg minder kosten aan het weer gebruiksklaar maken van de auto.

Tot slot kunnen ook nog enkele andere factoren van invloed zijn, zoals het beschikbaar hebben van een netjes up-to-date gehouden onderhoudsboekje. Wanneer de auto daarnaast bij de garage in onderhoud is geweest waar je hem ook in wilt ruilen kan die meer vertrouwen hebben in een goede inruilprijs, omdat precies bekend is welke kosten er zijn geweest en er eventueel nog aan zitten te komen.

Dit geheel aan factoren, gekoppeld aan de ervaring en verkoopverwachting van de autodealer, zorgt uiteindelijk voor een inruilprijs waar je hopelijk zelf ook mee uit de voeten kunt.


Let op: inruilen levert meestal het minste op

De inruilwaarde van je bestaande auto is dikwijls minder dan de helft van de prijs waarvoor hij weer doorverkocht zal worden. De reden is duidelijk: de garage is geen liefdadigheidsinstelling maar wil op elke verkoop gewoon goed verdienen. Het is daarom zelfs altijd de vraag of het inruilen van je auto wel de slimste keuze is. Het is natuurlijk heel gemakkelijk, want je wordt direct van je auto verlost en hoeft die niet zelf meer te koop aan te bieden. Bovendien wordt het bedrag dat je voor de auto terugkrijgt meestal direct in mindering gebracht op de factuur voor de auto die je koopt, waardoor je dus minder hoeft af te rekenen. Wil je er echter financieel het meeste voordeel van, overweeg dan om je auto niet in te ruilen maar zelf los te verkopen. Dan doe je dat dus ook het liefste direct aan zijn volgende eigenaar en niet via een derde partij zoals een garage.


Onderhandelen over de inruilwaarde

De prijs die een garage als eerste noemt als inruilwaarde van je huidige auto is vrijwel altijd een stuk lager dan de prijs die daadwerkelijk mogelijk is. Er wordt min of meer van je verwacht dat je daar een eigen bod tegenover zet. Omdat je echter ook meteen over je nieuwe auto wilt onderhandelen is het overeenkomen van de inruilprijs slechts een onderdeel van het totale spel. Het laatste wat je dan wilt is wrevel veroorzaken omdat je bij de inruilwaarde per se het onderste uit de kan wilt hebben. Dan is er namelijk altijd een kans dat het onderhandelen over de prijs van je nieuwe auto, met de eventuele extra opties en kortingen die je daarbij graag wilt bedingen, een stuk stroever verloopt. Zet dus zeker niet te hoog in maar probeer een prijs overeen te komen waar beide partijen tevreden mee kunnen zijn. Uiteindelijk gaat het er tenslotte om wat je netto af moet rekenen voor je nieuwe auto. Dat bedrag zo laag mogelijk krijgen hoort je voornaamste doel te zijn bij de onderhandelingen.


Een indicatie van de inruilwaarde opvragen

Onderhandelen over de inruilwaarde is dus een belangrijk punt, maar dat kun je alleen effectief doen als je ook een idee hebt wat je er nog ongeveer voor kunt krijgen. Er zijn enkele verschillende manieren om zelf alvast een idee te krijgen van een realistische inruilwaarde.

1. Prijsindicatie vragen bij verschillende garages

Een van de manieren om een goede indicatie van de mogelijkheden te krijgen is door simpelweg rond te gaan shoppen bij verschillende garages. Wanneer een garage doorheeft dat jij de keuze voor je nieuwe auto voor een groot deel af laat hangen van het bedrag dat je voor de huidige als inruilwaarde kunt bedingen, dan is de kans groter dat je een hoger bedrag krijgt geboden. Maak dus tijdens een oriënterend gesprek gerust duidelijk dat de keuze van je nieuwe merk of garage nog niet vastligt, of telefoneer gerust eens rond. Vaak zal men pogen om je naar de dealer te krijgen, probeer dan toch voet bij stuk te houden en een eerste prijsindicatie te ontlokken.


2. Zelf inruilwaarde berekenen bij BOVAG

BOVAG is de overkoepelende brancheorganisatie voor autogarages en aanverwante bedrijven uit de sector die onder meer toeziet op het naleven van de kwaliteit binnen de autobranche. Zo is er bijvoorbeeld een geschillencommissie, een garantiefonds voor rijscholen en wordt met de BOVAG garantie voorkomen dat je een kat in de zak koopt. BOVAG biedt echter op zijn website ook een heel handige rekentool waarmee je de inruilwaarde van je huidige auto op kunt vragen, evenals de uiteindelijke verkoopprijs. Je hoeft alleen maar het nummerbord in te vullen om direct merk, model en bouwjaar in te laden. Na het eventueel kiezen van een bepaalde uitvoering, het selecteren van de optionele extra’s en het invullen van de kilometerstand wordt zowel een indicatie van de inruilwaarde getoond als de geschatte verkoopprijs.

Natuurlijk zijn de getoonde prijzen geen verplichting voor de garage om ook daadwerkelijk die prijs te bieden. Door goed te onderhandelen kun je de prijs zelf opstuwen (helemaal als je auto nog als door een ringetje te halen is) maar als de auto juist niet zo goed meer is kan de geboden prijs ook een stuk lager liggen. Het is ook goed om te weten dat je met de BOVAG online tool alleen auto’s op kunt zoeken die tussen 10 maanden en 15 jaar oud zijn. Ook sommige exclusieve modellen en uitvoeringen kunnen soms niet gevonden worden.


3. Online je auto laten taxeren

Inmiddels zijn er ook een aantal websites waar je online je auto kunt taxeren en hem zelfs direct kunt verkopen. Het gaat hierbij meestal alleen om een eerste indicatie want de uiteindelijke taxatie vrijwel altijd gedaan door een keurmeester die de auto in het echt zal beoordelen. De online calculators zijn dus weliswaar een handig hulpmiddel, maar bieden net als bij de rekenmodule van de BOVAG nog geen uitsluitsel over de werkelijke prijs. Je kunt ze echter wel gebruiken als een van de graadmeters zodat je met wat extra informatie op je garage af kunt stappen.

Enkele voorbeelden van dit soort websites zijn:

  • WijKopenAutos.nl – Dat het hier alleen om een eerste indicatie gaat wordt wel duidelijk wanneer je de online rekenmodule invult. Er wordt namelijk alleen gevraagd naar het kenteken (zodat het merk en het model kunnen worden ingeladen) en een grove indicatie van de kilometerstand. Vervolgens kun je alleen je e-mailadres invullen zodat een garage in de buurt contact met je op kan nemen. De bedoeling is dan dat de auto in het echt wordt beoordeeld.
  • IkWilVanMijnAutoAf.nl – als eerste vul je hier je kenteken in en als je dat niet wilt kun je handmatig het merk, het model en het bouwjaar kiezen. Vervolgens kies je nog enkele aspecten zoals de kleur en de soort stof van de bekleding. Ook moet je zelf de auto beoordelen op de staat van onderhoud en nog enkele aanvullende gegevens invullen zoals de kilometerstand en de cilinderinhoud van de motor. Ook eventueel aanwezige extra opties moeten vervolgens worden aangevinkt en tot slot moet je ook foto’s toevoegen uit verschillende hoeken en van het interieur. Na het invullen van je eigen gegevens wordt er contact met je opgenomen met een eerste prijsindicatie.

Conclusie

Wanneer je een goed idee hebt van wat je auto nog waard is kun je altijd de beste inruilprijs bedingen. Maar staar je daar zeker niet blind op, want uiteindelijk gaat het erom dat je in goede verstandhouding een nette prijs betaalt voor de auto die je nieuw of tweedehands koopt. Onthoud daarbij als laatste tip dat het niet onverstandig is om bij dezelfde garage te blijven als je daar tevreden mee bent. Een prettige relatie met de klant wordt door een goede garage op waarde geschat, want als je het gevoel hebt dat je een goede deal hebt gesloten is de kans veel groter dat je ook de volgende keer weer terugkomt. Dat betekent echter ook dat je niet te benauwd moet zijn om weg te lopen als die goede deal er niet in zit.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag