Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoeveel afschrijving heb je op een auto?

Hoeveel afschrijving heb je op een auto?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een auto wordt elk jaar minder geld waard. Dat begint al op het moment dat je een handtekening onder het koopcontract van je nieuwe auto zet. Op dat moment is je auto wanneer je hem weer verkoopt al tweedehands geworden en dus automatisch minder waard. Maar ook in de jaren die daarop volgen blijft de economische waarde van een auto constant afnemen. Weten hoeveel die waardevermindering precies is kan handig zijn in een aantal situaties. In dit artikel lees je waar de afschrijving allemaal van afhankelijk, wat je ermee kunt is en hoe je berekent hoeveel je eigen auto elk jaar minder waard wordt.


Welke invloeden bepalen de afschrijving van een auto?

Een universele regel geven voor de afschrijving van een specifieke auto is zo goed als onmogelijk. Er zijn namelijk veel verschillende factoren die de afschrijving bepalen. Welke factoren zijn dat zoal?

  • Het merk en het model van de auto, want de ene auto is nu eenmaal meer in trek dan de andere. Dat kan te maken hebben met het ontwerp, met de betrouwbaarheid en nog veel meer zaken die bepalen hoe graag mensen in de auto in kwestie willen rijden en hoe lang deze zijn waarde behoudt.
  • De leeftijd van de auto bepaalt ook hoeveel afschrijving erop plaatsvindt dat jaar. Het grootste percentage van zijn waarde verliest een auto in de eerste drie tot vier jaar. Daarna vlakt de waardevermindering af en hoef je er minder op af te schrijven.
  • Het aantal kilometers dat ermee wordt gereden, want auto’s met een hogere kilometerstand vergen vaak meer onderhoud en gaan niet meer zo lang mee als dezelfde auto met minder gereden kilometers.
  • De staat van onderhoud. Hoe beter een auto is onderhouden des te meer plezier de eigenaar er nog van zal kunnen hebben.

Doordat factoren zoals staat van onderhoud en kilometerstand worden meegenomen kunnen verschillende auto’s van hetzelfde merk, model en bouwjaar dus ook zeker in afschrijving verschillen.


Waar wordt de afschrijving voor gebruikt?

De afschrijving van een auto bepalen is niet alleen gewoon maar een interessante bezigheid voor je eigen auto, het is ook een heel handig middel voor een aantal verschillende doelen. Waar kun je de afschrijving bijvoorbeeld allemaal voor gebruiken?

Daadwerkelijke autokosten per jaar bepalen

De kosten van een auto bestaan uit de vaste kosten in de vorm van de aanschafprijs en bijkomende kosten m.b.t. benzine, belasting, verzekering en onderhoud. Maar wanneer je na verloop van tijd de auto verkoopt krijg je daar ook weer geld voor terug. De variabele autokosten per jaar kun je dan beter inzichtelijk maken door bij de variabele en andere bijkomende kosten ook de afschrijving op te tellen. Het totaalbedrag geeft dan de daadwerkelijke kosten voor je auto in dat jaar weer.

Dagwaarde van je eigen auto bepalen

De afschrijving van een auto kan handig zijn bij het bepalen van de dagwaarde van een auto. Wil je je huidige auto verkopen? Dan wil je natuurlijk een realistische prijs vragen. Niet teveel, maar ook zeker niet te weinig. Door de afschrijving te berekenen kun je op een goede prijs uitkomen die de auto ook nog echt waard is.

Tweedehands auto kopen

Het kunnen berekenen van de afschrijving van een willekeurige auto is ook heel interessant wanneer je van plan bent een tweedehands auto te gaan kopen. Door de gegevens van de auto in te voeren krijg je een beeld van een realistische vraagprijs en kun je dat vergelijken met het bedrag dat de verkoper er daadwerkelijk voor wil hebben.

Sparen voor een nieuwe auto

Ook wanneer je wilt sparen voor een andere auto kan het handig zijn om de afschrijving van je huidige auto te berekenen. Als je weet hoeveel de auto dit jaar minder waard wordt kun je dat geld namelijk alvast op de spaarrekening zetten. Wanneer je de huidige verkoopt heb je als het goed is in totaal (spaargeld + restwaarde) genoeg om voor hetzelfde bedrag een nieuwe auto te kopen.


Afschrijving van een auto zelf berekenen

Zelf de afschrijving van een auto berekenen is een lastige zaak. Er is namelijk geen vast afschrijvingspercentage dat voor elk automerk en model gelijk is. Er moet daarnaast ook rekening gehouden worden met het bouwjaar van de auto, de kilometerstand en de staat van onderhoud. Maar ook hoe gewild een bepaald merk of model is speelt een rol.

Vanwege die vele factoren is het handiger om niet zelf de afschrijving te berekenen maar gebruik te maken van een online rekentool, zoals de module ‘Afschrijving berekenen’ van Rekenwijzer.com. Daar kun je gratis de afschrijving van een auto berekenen.

Het makkelijkste werkt de online rekentool wanneer je het kenteken van je auto invult bij het vakje Kenteken. Dan worden automatisch beschikbare gegevens zoals het merk, de uitvoering en het bouwjaar opgezocht. Je hoeft dan zelf alleen nog maar de nieuwprijs, de kilometerstand en de staat van onderhoud in te voeren.

Wanneer je vervolgens op de knop Berekenen drukt scrolt de pagina automatisch naar beneden waar je de afschrijving voor dit jaar af kunt lezen.


Auto’s met de laagste en hoogste afschrijving

Als je weet welke auto’s veel van hun waarde behouden en dus (procentueel gezien) een lage afschrijving hebben kun je daar de keuze voor een nieuwe auto mede vanaf laten hangen. Welke auto’s hebben dus vaak een lage afschrijving, en welke voertuigen verliezen elk jaar juist veel van hun waarde?

Laagste afschrijving

Compacte en zuinige (stads)auto’s zoals de Kia Picanto, Suzuki Swift, Opel Corsa en Volkswagen Up! verliezen slechts ongeveer 10% van hun waarde per jaar. Deze auto’s zijn in trek omdat ze klein en zuinig zijn. Daarnaast is bij deze voertuigen het verlies van waarde minder groot doordat er vaak ook niet zoveel afstand met deze kleinere auto’s wordt afgelegd.

Hoogste afschrijving

Grote en zware auto’s die veel benzine slurpen zijn steeds minder in trek, helemaal nu we definitief in de overgangsfase van fossiele brandstoffen naar elektrisch rijden zijn beland. Auto’s zoals de Citroën C6, Chrysler Grand Voyager en Mercedes-Benz R-klasse verliezen soms tot wel 20% van hun waarde per jaar. Wanneer je deze auto’s koopt is dat met het oog op de afschrijving en de eventuele restwaarde dus niet de beste optie.


Een auto die meer waard wordt, kan dat ook?

Een auto kan in de loop der jaren ook meer geld waard worden, maar dit geldt vrijwel uitsluitend voor oldtimers. Bijzondere auto’s die zeldzaam zijn, in goede staat van onderhoud verkeren en die gewild zijn bij liefhebbers kunnen elk jaar meer geld opbrengen. Maar omdat dat meer met de auto als verzamelobject en niet als gebruiksvoorwerp te maken heeft kun je dit niet echt met afschrijving vergelijken.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag