Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Afweging; een auto leasen of kopen?

Afweging; een auto leasen of kopen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De auto. Inmiddels volkomen onmisbaar in ons dagelijkse bestaan. We gebruiken hem voor elk wissewasje: een boodschapje hier, de kinderen uit de crèche halen daar en natuurlijk om er mee naar werk te gaan en ‘s avonds weer huiswaarts te keren. Het is zodoende praktisch onmogelijk om in het hedendaagse tijdperk geen auto voor de deur te hebben staan en daarbij heb je twee opties: een auto kopen of een auto leasen. Waar doe je wijs aan? Je ontdekt het in onderstaand artikel!


Auto leasen of kopen?

Of Carl Benz had kunnen voorzien welke vogelvlucht zijn uitvinding uit 1885 zou doormaken in de eeuw die volgde is nog maar de vraag, maar duidelijk is wel dat die allereerste benzine-auto de start betekende voor een ware revolutie. De wereld werd plots een stuk kleiner en makkelijker te behappen. Vandaag de dag cross je van het uiterste noorden van Nederland tot Maastricht in slechts enkele uren. Hoe anders was dat in de tijd dat Benz zijn allereerste auto bouwde.

Auto leasen; niet alleen maar zakelijk

Met de ontwikkelingen ontstond ook de mogelijkheid om een auto te leasen. In de beginfase alleen voor zakelijke autorijders, maar tegenwoordig ook beschikbaar voor particulieren via private lease. Voorheen kocht je een (nieuwe) auto en was deze je eigendom. Met het leasen van een auto betaal je een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij en daarvoor heb je een gloednieuwe auto onder je kont en hoef je je geen zorgen te maken over onderhoud, wegenbelasting en verzekeringen. Al deze zaken zitten bij de prijs inbegrepen en dat maakt het dat leasen steeds populairder wordt. Maar is het wel zo’n walhalla als het lijkt? We zetten de voor- en nadelen van een auto leasen voor je op een rijtje.

Voordelen auto leasen

Autorijden is duur, ongeacht of je de auto nu koopt of leaset. Ongeveer 85% van de Nederlanders heeft geen flauw idee hoeveel hun auto maandelijks kost. Met autolease weet je van tevoren precies hoeveel je auto je maandelijks gaat kosten, met uitzondering van kosten die voor eigen rekening zijn zoals brandstof en eventuele verkeersboetes. De kenmerken van een auto leasen zijn:

  • Je huurt de auto. Je wordt geen eigenaar. De looptijd is afhankelijk van de afspraken die je met de leasemaatschappij hebt gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld variëren van 12 maanden tot 60 maanden. De prijs die je per maand betaalt is deels afhankelijk van de looptijd van het leasecontract.
  • Je betaalt iedere maand een vast bedrag voor de kosten van afschrijving, een allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparaties, onderhoud en banden.
  • Daarnaast betaal je zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en een eigen risico in geval van schade.
  • Je hebt al met al dus geen spaargeld nodig en zult ook geen lening af moeten sluiten om een gloednieuwe auto te kunnen rijden.
  • Na de afgesproken leaseperiode lever je de auto in en worden de gereden kilometers en niet-acceptabele schades verrekend. Uiteraard kun je een nieuw leasecontract afsluiten zodat je opnieuw een gloednieuwe bolide voor de deur hebt staan, maar misschien ben je na je lease-ervaring tot de conclusie gekomen dat het in jouw situatie toch beter is om een auto te kopen in plaats van te leasen.
  • Fiscale bijtelling geldt alleen voor leaserijders met een auto van de zaak. Bij private lease kent men geen fiscale bijtelling.

Het allergrootste voordeel van een auto leasen is dus het overzichtelijke kostenplaatje. Je weet van tevoren wat je kwijt bent aan je auto en zult alleen zelf zorg moeten dragen voor de brandstof. Houd je je netjes aan de verkeersregels en rijd je geen schade in de tussenliggende tijd, dan weet je van tevoren precies hoeveel de auto gaat kosten over de looptijd van het leasecontract. Daarnaast heb je ook geen omkijken meer naar onderhoud en reparaties. Dit wordt door de leasemaatschappij verzorgd. Erg fijn, want een bezoekje aan de garage kan soms een kostelijke aangelegenheid zijn. Kosten die je wél zelf zult moeten dragen als de auto je eigendom is.

Nadelen van autolease

Zoals gezegd zitten er niet alleen maar voordelen aan het leasen van een auto. Het lijkt namelijk erg fijn om van tevoren inzicht te hebben in alle kosten, maar het is niet per definitie goedkoper. In sommige gevallen ben je beter uit als je je auto koopt met je spaargeld (of eventueel een lening) dan wanneer je de auto besluit te leasen. We hebben de nadelen van autolease voor je op een rijtje gezet:

  • Contractbreuk is kostbaar. Wanneer je persoonlijke situatie verandert (bijvoorbeeld door een echtscheiding, ontslag of een verhuizing), dan kom je doorgaans niet zonder problemen van je contract af. Je zult dan een boetebedrag moeten betalen dat – afhankelijk van de resterende looptijd van het leasecontract – een aardige smak geld kan kosten.
  • Duur bij weinig gebruik. Automobilisten die op jaarbasis maar weinig kilometers maken moeten goed gaan rekenen of ze niet voordeliger uit zijn wanneer ze de auto zelf kopen. Leasemaatschappijen gaan uit van een jaarlijks minimum aantal kilometers dat tussen de 10.000 en 12.000 ligt. Eventuele niet-gereden kilometers worden over het algemeen niet vergoed en daarom kan het dus voordeliger zijn om de auto te kopen als je hem maar zeer sporadisch gebruikt.
  • Verlies van schadevrije jaren. Elke automobilist met een eigen auto op zijn of haar naam bouwt schadevrije jaren op als je weer een jaartje zonder kleerscheuren hebt rondgereden. Dit heeft een positieve invloed op het premiebedrag dat je betaalt voor je autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting is die je krijgt op de premie. Besluit je een auto te leasen, dan kun je je opgebouwde schadevrije jaren verliezen. Na 3 jaar geen eigen auto op je naam te hebben gehad gaan de opgebouwde schadevrije jaren namelijk weer verloren. Iets om rekening mee te houden, zeker als je in de loop der tijd veel schadevrije jaren hebt opgebouwd.
  • Duur bij veel schadevrije jaren. Inhakend op het vorige punt: wanneer je de maximale no-claimkorting hebt opgebouwd ben je vrijwel altijd voordeliger uit als je een auto zelf koopt dan wanneer je hem leaset. Veel contracten hebben namelijk een gelijke premie voor alle bestuurders. Jij betaalt dus mee aan de bestuurders met maar weinig schadevrije jaren. Je bent in de meeste gevallen dus goedkoper uit als je de auto zelf koopt, uiteraard er dan van uitgaande dat je de komende jaren geen schade rijdt met je nieuwe auto.
  • Niet altijd het goedkoopst. Als je maar weinig waarde hecht aan een gloednieuwe auto voor de deur is het in veel gevallen beter om uit te kijken naar een goede en betaalbare occasion en deze op te rijden. Je bent in praktisch alle gevallen goedkoper uit, maar zult dan wel rekening moeten houden met (hoge) kosten voor reparaties en onderhoud, welke natuurlijk ALTIJD komen kijken bij een oudere auto.
  • Oppassen met een hypotheek. Als je van plan bent om een huis te gaan kopen en daar een hypotheek voor af te gaan sluiten, dan is private lease niet héél erg verstandig. De hypotheekverstrekker brengt namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dit kan makkelijk het verschil betekenen tussen wél of niet je droomwoning kunnen bemachtigen.

Overige zaken waar je rekening mee moet houden

Na al het bovenstaande kun je dus wel concluderen dat een auto leasen niet in alle gevallen even handig is. Heb je voldoende spaargeld op de bank staan, dan ben je in veel gevallen beter af als je de auto zelf koopt. Ook als je niet al te hoge eisen stelt aan je ‘nieuwe’ auto is het in veel gevallen voordeliger om een leuk tweedehandsje aan te schaffen. Wil je echter een gloednieuwe auto rijden en moet je daarvoor geld gaan lenen, dan bieden sommige leasemaatschappijen een betere deal. De rente die je over de lening betaalt staat niet in verhouding met de kosten die je maakt aan het leasen van de auto.

Het vergelijken van leasemaatschappijen is echter een knap lastig verhaal. Ze hanteren allemaal andere prijzen en andere voorwaarden. De ene leasemaatschappij heeft bijvoorbeeld wél een schadeinzittendenverzekering opgenomen in het leasecontract en de andere weer niet. Bij sommige leasemaatschappijen kun je je nieuwe auto helemaal naar wens samen stellen, terwijl je bij de andere leasemaatschappij enkel kunt kiezen uit een X aantal basismodellen. Ook is het slim om te kijken naar zaken als een rechtsbijstandsverzekering, pechhulp in binnen- en buitenland en of winterbanden bij de prijs inbegrepen zijn. Bij de één zitten dit soort zaken wél inbegrepen bij de leaseprijs, bij andere maatschappijen weer niet. Uiteindelijk zal je zelf uit moeten rekenen welke optie het meest gunstig is in jouw geval, want inmiddels is wel duidelijk dat autolease niet voor iedereen zó interessant is als het in eerste instantie lijkt!



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag