Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe werkt financial lease als ZZP’er?

Hoe werkt financial lease als ZZP’er?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je als ZZP’er graag een bedrijfsauto zou rijden kan dat een flinke investering zijn. Vooral als startende ondernemer is het niet fijn om meteen veel eigen vermogen in te moeten brengen. Een alternatief is natuurlijk om te gaan leasen, maar kies je dan voor operationele lease of financial lease? In dit artikel bespreken we wat financial lease is, welke voordelen en nadelen erbij horen en hoe je als ZZP’er gebruik kunt maken van financial lease.


Wat is financial lease?

Financial lease is een manier om een bedrijfsauto te financieren. Je gaat bij financial lease een krediet aan waarbij je economisch eigenaar wordt van de auto. Dit in tegenstelling tot de meer gangbare leasevorm operationele lease. Daarbij blijft de leasemaatschappij namelijk economisch eigenaar van de auto en neemt dus ook het risico op waardevermindering voor zijn rekening. Daarom wordt ook het onderhoud en de verzekering door die eigenaar, de leasemaatschappij, betaald. Bij financial lease wordt de auto economisch eigendom van de persoon die leaset (jij als ZZP’er dus in dit geval). Jij betaalt daarom ook alle gebruikskosten van de auto. Die blijft bij het RDW echter gewoon op naam staan van de juridische eigenaar, de leasemaatschappij. Pas na de laatste slottermijn wordt de auto op jouw naam gezet.

Nog even voor alle duidelijkheid hier de verschillende situaties voor operational en financial lease:

Leasevorm Economische eigenaar Juridische eigenaar
Operationele lease De leasemaatschappij De leasemaatschappij
Financial Lease Jij als ZZP’er De leasemaatschappij

Waarom kiezen ZZP’ers vaak voor financial lease?

Het grote voordeel van financial lease voor zakelijk gebruik en dus ook voor ZZP’ers is dat de leaseperiode gelijk is aan de economische levensduur van de auto. Daarom wordt dit als vaste activa verwerkt in de boekhouding en in zijn geheel afgeschreven. Ook kun je profiteren van investeringsaftrek, mag je de BTW terugvragen van de Belastingdienst en kun je de rente voor het krediet aftrekken van de winst. En als beginnende ondernemer heb je nog een ander belangrijk voordeel, want je hoeft geen grote zak met geld mee te brengen om een bedrijfsauto te kopen.

Los daarvan is voor veel startende ondernemers financial lease simpelweg de enige manier om een auto te kunnen leasen. Dat komt doordat de meeste leasemaatschappijen pas met je in zee willen als je al enkele jaren succesvol onderneemt. Dat moet je bijvoorbeeld bewijzen met je jaarrekeningen. Kan dat niet of heb je daar simpelweg geen zin in, dan kun je vaak prima kiezen voor financial lease.


Aflossing en rente

Bij financial lease wordt eigenlijk altijd voor een annuïtaire lening gekozen. Dat is een lening met een looptijd die van tevoren al vaststaat en waarbij je altijd een gelijk maandbedrag betaalt. De eerste periode bestaat dat maandelijkse bedrag nog voor een groot deel uit rente omdat je nog niet zoveel hebt afgelost. Naarmate je meer hebt betaald wordt het aflossingsdeel steeds groter.


Aanbetaling doen

Om je maandbedrag te verlagen kun je ervoor kiezen om een eerste aanbetaling te doen op het voertuig. Het deel dat gefinancierd moet worden wordt zo kleiner, waardoor dus ook je maandelijkse aflossing en rente lager wordt. Het is een goede manier om te zorgen dat de acceptatie makkelijker gaat, omdat de economische waarde van de bedrijfswagen op elk moment hoger is dan het nog openstaande bedrag van de lening.

In het geval van een bedrijfswagen wordt veelal niet meer gefinancierd dan het netto aankoopbedrag van de auto en moet je een aanbetaling doen die minimaal de waarde van de BTW vertegenwoordigd. Het voordeel is dat je die BTW vervolgens zelf direct weer terug kunt vragen bij je aangifte omzetbelasting (dit mag overigens ook over een langere periode).


Slottermijn kiezen

Je kunt het maandbedrag ook verlagen door een slottermijn overeen te komen. Dat is een laatste bedrag waarmee je aan het eind van de looptijd de auto direct overneemt. Doordat deze slottermijn niet afgelost hoeft te worden tijdens de looptijd betaal je per maand minder. Maar natuurlijk moet je wel zorgen dat je op tijd genoeg geld achter de hand hebt om de slottermijn te kunnen voldoen. Let er ook op dat een slottermijn niet altijd tot de mogelijkheden behoort.


De voordelen van financial lease

Nu we weten wat financial lease is en hoe dit werkt kunnen we ook een aantal voordelen benoemen van deze leasevorm:

  • De auto wordt je eigendom. Eerst alleen economisch, aan het eind ook juridisch.
  • Je kunt tegen een vast maandelijks bedrag een mooie auto rijden, ook als beginnende ZZP’er.
  • Je hoeft geen eigen vermogen in te brengen. Vooral voor de starter is dat natuurlijk wel zo fijn.
  • Elke maand betaal je hetzelfde bedrag wat voor veel duidelijkheid zorgt.
  • Investeringsaftrek en renteaftrek geven een aanzienlijk fiscaal voordeel.
  • De BTW kan worden teruggevraagd, direct in zijn geheel of in delen.
  • Je liquiditeit blijft optmaal maar je krijgt met een eigen bedrijfsauto wel de kans nog effectiever te ondernemen.
  • Wanneer de restwaarde van de auto hoger blijkt te zijn dan van tevoren gedacht is dat financiële meevallertje voor jou en niet voor de leasemaatschappij.

De nadelen van financial lease

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen van financial lease ten opzichte van operationele lease:

  • Je hebt meer gebruikskosten zoals verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Vooral dat laatste aspect kan soms onverwachts duur uitpakken.
  • Met een lening ga je een verplichting aan voor langere tijd. Wil je de financial lease stopzetten, dan betaal je vaak een flink bedrag aan de geldschieter als compensatie voor de misgelopen rente.
  • Ook bij financial lease krijg je te maken met bijtelling wanneer je de auto naast zakelijk ook privé gebruikt.
  • Als de restwaarde van de auto tegenvalt is dat risico voor jou. Reden genoeg dus om goed voor je auto te zorgen!

Financial lease in de praktijk

Er zijn meerdere manieren om financial lease aan te vragen en dat kun je ook voor veel uiteenlopende voertuigen doen. Van een leaseauto of bestelbusje tot vrachtwagens, landbouwvoertuigen en heftrucks, maar net waar je voor jouw bedrijf behoefte aan hebt. Maar hoe vind je nu als ZZP’er een geschikte auto voor jouw onderneming en hoe vraag je daarvoor financial lease aan?

Zelf een auto zoeken

In de eerste plaats kun je zelf op zoek naar een geschikte auto. Wellicht heb je er zelfs al eentje op het oog. Dan kun je online een offerte op laten stellen op basis van:

  1. De aanschafprijs van de auto in kwestie.
  2. Het merk, het model en de leeftijd van de auto (je kunt vaak zelfs al een kenteken invoeren voor alle juiste gegevens).
  3. De looptijd van de financial lease, met daarnaast de eventuele aanbetaling en slottermijn.
  4. Je krijgt meteen een overzicht van de maandelijkse termijnen en zo weet je direct waar je aan toe bent.

Kiezen uit de lease voorraad

Veel online financial leasemaatschappijen houden ook een ruime lease voorraad aan met allerlei nieuwe en tweedehands auto’s om uit te kiezen. Het voordeel daarvan is dat je eerder een auto ziet die goed bij je budget en je gebruiksdoel past waar je wellicht zelf niet zo snel aan gedacht zou hebben. In het geval van een tweedehands auto is deze vaak ook al zo goed als gebruiksklaar en kun je hem binnen korte tijd op komen halen.

Goed om te onthouden is dat veel leasemaatschappijen een voorraad hebben die afkomstig is van garagebedrijven uit de eigen omgeving. Wanneer je dus in Friesland zit en een auto gaat uitzoeken in Noord-Brabant kan dat nogal lastig worden. Check dus eerst of het niet handiger is om een leasemaatschappij te vinden in je eigen regio die je een goed aanbod kan doen.


Financial lease aanvragen

Financial lease aanvragen kan natuurlijk ook gewoon via internet. Als je een aanbod hebt gevonden dat je wel bevalt vul je al je eigen informatie zoals je bedrijfsgegevens in. Je aanvraag wordt dan in behandeling genomen en als dat nodig is wordt er ook vlot contact met je opgenomen.

Let wel op dat de maandbedragen die je op de auto’s ziet staan veelal zijn gebaseerd op een aanbetaling van ongeveer 25% van de leensom en ook een ruime slottermijn. Als je daar niet van gebruik wilt maken loopt het maandbedrag natuurlijk al snel op. Sta je daar dus niet blind op maar reken het daadwerkelijke bedrag door voor je eigen situatie.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag