Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Voordelen en nadelen van particulier auto leasen

Voordelen en nadelen van particulier auto leasen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je wilt een nieuwe auto kopen en twijfelt hoe je dat gaat aanpakken. Je kunt naar de dealer gaan en weer een nieuw model uitkiezen met drie jaar garantie, maar dat is toch weer een grote kostenpost. Of wellicht twijfel je over een iets goedkopere tweedehandsauto, zonder garantie, maar een goede afbetalingsregeling. Als je er nog niet helemaal uit bent hoe je de auto gaat financieren, dan kun je ook private lease overwegen. In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen van particulier leasen op een rijtje.


Voordelen private lease

Private lease wint aan populariteit en wanneer je kijkt naar de lange lijst voordelen is dat geen vreemde beweging. Het particulier leasen van een auto zorgt bij veel gezinnen voor rust, regelmaat en vooral veiligheid. Maar er is ook een keerzijde aan het zelf leasen van een auto. Met dit artikel hopen we alle voor- en nadelen duidelijk op een rij te zetten voor je, zodat je zelf een overwogen keuze kunt maken het particulier leasen van een auto iets voor jou is.

Vaste prijs

Het is een heerlijk gevoel als je aan het begin van de maand precies kunt berekenen welke uitgavenposten je gaat hebben. Helaas is dat op het gebied van autorijden niet altijd gemakkelijk. Schade, versleten remmen en vele andere ongemakken zijn altijd onvoorspelbaar. Bij het particulier leasen van een auto weet je precies waar je aan toe bent met een vaste maandelijkse prijs. Je hoeft dus niet geld apart te houden voor onvoorziene en dure uitgaven aan de auto.

Onverwachte kosten

Deze maandelijkse prijs heeft nog een ander voordeel. Je hoeft je namelijk nooit meer zorgen te maken om het zoeken van een geschikte garage in de buurt, die je vervolgens een peperdure garagerekeningen voorschotelen. Ook de verkoop van de auto is makkelijk geregeld. Geen stress om lage inruilwaardes bij de dealer of testritjes van dubieuze personen die de auto uiteindelijk toch niet willen hebben. Kies je voor private lease, hoef je in vrijwel alle gevallen geen kosten meer te maken voor de volgende zaken:

– Onderhoud en reparaties
– Schadeverzekering
– Bandenvervanging
– Schadeherstel
– Afschrijvingskosten
– Wegenbelasting
– WA-verzekering + casco

Spaargeld

Normaal gesproken koop je een auto van een groot deel van je spaargeld. In het geval van particulier leasen is daar geen sprake van. Sterker nog, je hoeft helemaal niets van je spaarrekening te halen wanneer je een vast inkomen hebt dat genoeg is om al je vaste lasten te dekken. Je spreidt dus eenvoudig de kosten van de auto over een vaste periode.

Lenen

Wanneer je geld moet lenen van de bank om een auto te kunnen kopen, dan ben je vaak een enorm bedrag aan rente kwijt. Wanneer je een auto aanschaft via private lease heb je hier geen last van. Vaak zijn de leasemaatschappijen of dealers in staat een veel lagere rente te bieden dan de bank. Dat komt omdat de auto in de tussentijd hun eigendom blijft. Daardoor zijn ze veel zekerder dat ze hun geld krijgen. Als je niet betaalt, dan nemen ze de auto gewoon in. De bank heeft die optie niet.

Autorijden voor ouderen

Voor ouderen is geld lenen daarbij ook nog eens erg lastig. Veel banken of andere kredietverstrekkers willen geen geld uitlenen aan ouderen omdat het een risicogroep betreft. Leasemaatschappijen hebben hier vaak minder moeite mee, al hebben veel van hen wel een maximale leeftijd van 75 jaar vastgesteld.


Nadelen particulier auto leasen

Contractbreuk

Helaas kan het voorkomen dat je niet meer in staat bent om de maandelijkse lasten te dragen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een echtscheiding, overlijden of andere heftige situaties. Een auto zonder private lease kun je dan gewoon verkopen, maar in dit geval zit je vast aan een leasecontract. En de voorwaarden voor contractbreuk kunnen zeer strikt zijn. Zo strikt zelfs dat je met enorm hoge kosten komt te zitten wanneer je het contract voortijdig wilt beëindigen.

Niet goedkoop

Private lease is niet goedkoop. Het kost je vaak honderden euro’s per maand omdat je terecht komt in een nieuwe auto. Samen met alle andere kosten en verzekeringen die de leasemaatschappij voor je moet betalen, is het vaak niet goedkoper dan het zelf aanschaffen van een net iets oudere occasion. Heb je genoeg geld beschikbaar om zonder lening zelf een nieuwe auto te kopen? Dan is dit ook vaak een goedkopere optie dan leasen.

Invloed op de hypotheek

Het particulier leasen heeft direct invloed op alle andere leningen die je in je privéleven afgesloten hebt. De belangrijkste is ongetwijfeld je hypotheek. Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten binnen de periode waarin je de auto leaset, dan kan het voorkomen dat je het huis van je dromen niet gefinancierd kunt krijgen. De bank berekent dit door 65% van het leasebedrag af te halen van je maximale maandelijkse kosten.

Duur bij weinig gebruik

Wil je echt profijt hebben van je particuliere leaseauto, dan zul je er veel kilometers mee moeten rijden. De meeste leasemaatschappijen hebben leaseplannen waarbij je minimaal 10.000 tot 12.000 kilometer per jaar moet rijden. Kom je daar niet aan, dan wordt er vaak geen restitutie betaald van het aantal ongebruikte kilometers. Je moet dus goed kunnen inschatten hoeveel kilometers je rijdt, omdat je jezelf daarmee flink in de vingers kunt snijden. Er zijn ook leaseplannen waar je op jaarbasis minimaal 5.000 kilometer moet rijden, maar die zijn schaars.

Duur bij (te) veel gebruik

Wanneer je meer rijdt dan het afgesproken aantal kilometers, dan kan je daar aan naheffing op tegemoetzien. Doe je dat zonder een nieuwe afspraak te maken over een kilometerbundel, dan kunnen er kosten van 5 tot 16 cent per kilometer in rekening worden gebracht. Een dure grap dus.

No-claim verlies

Heb je veel schadevrije jaren opgebouwd? Dan moet je zeer goed opletten bij het afsluiten van een leasecontract. Sommige leasemaatschappijen hebben namelijk niet de mogelijkheid om deze schadevrije jaren te behouden. En deze schadevrije jaren vervallen wanneer je drie jaar geen verzekering op je naam hebt staan. Wanneer je een vrijwel volledige no-claim korting hebt, ben je ongetwijfeld veel duurder uit dan wanneer je geld zou lenen voor de auto. Heb je veel schadevrije jaren en wil je toch private leasen? Zoek dan eens bij ALD automotive en Noordlease. Beide partijen zijn aangesloten bij het RoyData systeem wat alle schadevrije jaren bijhoudt.


Waar moet je nog meer op letten?

Schade rijden met een private leaseauto

Het kan zijn dat je schade rijdt met je leaseauto. Heb je een contract met een leasemaatschappij met het Private Lease Keurmerk, dan verandert de prijs van het leasecontract niet bij schade. Dit is alleen niet zo bij alle leasemaatschappijen. Uiteraard kunnen leasemaatschappijen wel nieuwe voorwaarden opstellen wanneer je een nieuw leasecontract wilt afsluiten.

Rijd je uiteindelijk toch schade, hoef je hier normaal geen kosten voor te betalen, tenzij de kosten op niemand verhaald kunnen worden. Dan geldt er vaak een eigen risico van max. 500 euro. Wanneer je meerdere keren tijdens je contract schade rijdt, dan kan de leasemaatschappij het maximale bedrag verdubbelen naar 1000 euro. Rijd je de auto total loss, dan wordt het contract vaak ontbonden.

Schadevrije jaren

Heb je veel schadevrije jaren opgebouwd, kom je ook nog een ander nadeel tegen. Hoewel er door de leasemaatschappij soms onderscheid in tarieven wordt gemaakt op basis van het aantal schadevrije jaren, is dat niet overal. Dat betekent dat je meebetaald aan de schades die meer onvoorzichtige bestuurders veroorzaken. Als jij veel schadevrije jaren hebt, kan het leasen van een auto dus onvoordelig uitpakken, vooral omdat je die jaren na het lease misschien zelfs allemaal kwijt bent.

Leeftijdsgrens

Leasen wordt vaak aangeraden voor veel jonge bestuurders. Met weinig spaargeld maar vaak wel een goede startersfunctie op de arbeidsmarkt is het voor hen goed mogelijk om een leasecontract aan te gaan. Maar niet alle leasemaatschappijen accepteren bestuurders onder de 21 of 24 jaar. En als ze dat doen, dan volgt er vaak een extra ‘jongeren’ toeslag van enkele tientjes per maand.

Daarbij kun je jezelf als starter ook enorm in de vingers snijden met je leasecontract. Dat beschreven we ook al eerder in de nadelen van private lease; het effect van de lening op je hypotheek. Stel dat je een auto leaset voor 400 euro per maand, voor een loopduur van 5 jaar. Dat is een totaalbedrag van 24.000 euro. Daar heb je een redelijke auto voor. Hiervan wordt 65% geregistreerd bij de BKR als lening. Dat betekent dat de bank je in dit geval 15.600 euro minder zou lenen voor de hypotheek. Dat kan een flinke domper zijn als je net een huis wilt gaan kopen.


Wel of niet particulier leasen?

Of je particulier wilt gaan leasen kan een lastige vraag zijn. Zelfs na het lezen van alle voor- en nadelen is het maken van de beslissing niet eenvoudig. Het hangt namelijk volkomen af van je persoonlijke situatie. Heb je spaargeld? Dan kun je er vaak beter voor kiezen om de auto zelf aan te schaffen. Heb je geen spaargeld, maar wel een hoog inkomen? In dat geval kan private lease juist wel weer interessant zijn. Ben je van plan een eigen bedrijfje te starten? Bekijk hier alles over financial lease voor ZZP’ers. Heb je nog een extra zetje in de rug nodig om de beslissing te maken? Lees dan ook ons artikel met afwegingen om een auto te kopen of te leasen.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag