Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost het om je auto te wrappen?

Wat kost het om je auto te wrappen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Veel mensen behandelen hun auto als een kindje. Dat is niet zo heel gek, aangezien men voor een auto vaak veel geld moet neerleggen en deze een belangrijke rol speelt in het dagelijkse leven. Goede verzorging is dus noodzakelijk, terwijl het oog tegelijkertijd ook wat wilt. Daarom laat men tegenwoordig vaak de auto wrappen. Maar wat is dat eigenlijk? En welke kosten brengt het met zich mee? Je leest het in dit artikel.


Wat verstaan we onder “Auto wrappen”?

Een aantal jaren geleden werd wrappen voornamelijk toegepast binnen de zakelijke markt, als oplossing voor bedrijfsauto’s. Tegenwoordig maken ook veel particulieren gebruik van wrappen. Het begrip suggereert al dat de auto met iets omhuld wordt en daar is niets van gelogen.

Als we spreken over wrappen, dan hebben we het over het bestickeren van de auto met een vinylfolie. En die folie is heel goed vervormbaar middels warmte, waardoor ook de meest complexe vormen van de auto goed bestickerd kunnen worden. Zo blijf je – indien het wrappen op een professionele manier gebeurd – niet achter met een auto die eruit ziet alsof je een goedkope screenprotector vlug op het scherm van je smartphone hebt geplakt.


Kosten van wrappen

De hamvraag van dit artikel is natuurlijk wat wrappen nu precies kost. In de regel geldt: hoe groter je auto, des te hoger het prijskaartje van wrappen. Dat klinkt logisch. Om je auto in zijn volledigheid te laten wrappen, betaal je gemiddeld tussen de 1200 en 4000 euro. Wanneer je een kleine auto zoals een Smart of een Mini wilt laten wrappen ben je over het algemeen het minste kwijt. Heb je een Hummer, BMW X5 of een Jeep, dan zul je toch wat dieper in de buidel moeten tasten. Naast de grootte van de auto heeft ook het aantal onderdelen dat gewrapt moet worden invloed op de prijs. Meer onderdelen wrappen betekent dus automatisch een hogere rekening.

Wil je echter alleen bepaalde onderdelen laten wrappen? Dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Zo kun je alleen je motorkap, dak, spoilers of spiegelkappen laten wrappen. Vanzelfsprekend brengt dat lagere kosten met zich mee, terwijl je toch je auto (gedeeltelijk) een andere look geeft. Welk prijskaartje daaraan verbonden is, verschilt per bedrijf.


Voordelen van wrappen

Het wrappen van een auto brengt vele voordelen met zich mee, anders zou het natuurlijk nooit de populariteit hebben die het nu heeft. Allereerst kun je middels wrappen resultaten behalen die met lak niet mogelijk zijn. Zo kun je bijvoorbeeld je auto met wrapping mat zwart laten maken, een kleur die momenteel heel vaak gekozen wordt. Ook kun je kiezen voor een brushed metallic, glossy of metallic look.

De mogelijkheden zijn eindeloos; zelfs een bedrukte folie behoort tot de opties. Het grote voordeel van wrappen is dat men de auto van een compleet nieuwe look kan voorzien, zonder dat deze gespoten hoeft te worden. Bovendien is wrappen over het algemeen veel goedkoper dan een (complete) spuitbeurt.

Daar blijft het echter niet bij. De folie biedt– naast een compleet nieuwe look – ook een stukje bescherming voor de laklaag van de auto. De folie wordt hier rechtstreeks op aangebracht en zodoende is er sprake van een extra barrière tegen krassen, roest of verkleuring van de lak. Sterker nog: de folie is zelfs krasbestendiger dan lak. Motivaties genoeg dus waarom men tegenwoordig veelvuldig voor wrappen kiest.


Onderhoud folielaag

De folielaag heeft – net zoals autolak – onderhoud nodig om in een goede conditie te blijven. De folie is namelijk voorzien van een extra toplaag die aanvullende bescherming biedt tegen krassen en UV-licht. En die heeft regelmatig aandacht nodig, zeker als je in een vogelrijke buurt woont. Verwijder vogelpoep (en vuil in het algemeen) zo snel mogelijk, want dit bijt in op de folie.

Wanneer je een gewrapte auto wilt wassen, is het niet aan te raden naar een wasstraat te gaan. Althans, niet te vaak. Het is beter de auto gewoon – gewapend met autoshampoo en wax –met de hand schoon te maken. Zo blijft de folie in opperbeste staat.

Gemiddeld gezien gaat de wrapfolie zo’n twee tot vier jaar mee, maar met goed onderhoud en speciale middelen is de levensduur te verlengen. Heb je een matte wrap, dan zul je andere schoonmaakmiddelen nodig hebben dan wanneer je een glossy wrap hebt. Laat je adviseren door een professionele wrapper welke middelen je het beste kunt gebruiken.


blank

Waar kun je je auto laten wrappen?

Er zijn in Nederland heel veel bedrijven die je auto voor je kunnen wrappen. De kans is daarom groot dat er een professionele autowrapper bij je in de buurt zit. Toch kunnen de prijzen die de bedrijven rekenen enorm verschillen van elkaar.

Het is dus raadzaam van tevoren aandacht te schenken aan een stukje vooronderzoek. Want de dichtstbijzijnde optie is niet altijd de goedkoopste. En tegelijkertijd is de meest goedkope natuurlijk niet altijd de beste. Bekijk daarom – wanneer je via Google op zoek gaat naar bedrijven die kunnen wrappen – ook eens wat reviews. Het kan nooit kwaad even te bekijken wat anderen over een bedrijf en de service te zeggen hebben.

Het wrappen is weliswaar goedkoper dan spuitwerk, maar wanneer je meer dan 1200 euro betaalt voor een folie die het nog geen 3 maanden uithoudt, dan is dat uiteraard zonde van je geld.


Kleurverandering melden bij het RDW

Als je je auto hebt laten wrappen (of zelf gewrapped hebt), dan zul je daarvan een melding moeten maken bij het RDW. Tenminste, als de kleur gewijzigd wordt (wat in de meeste gevallen gebeurt). Via de website van het RDW kun je aangeven dat de kleur is gewijzigd, waarna je een nieuwe kentekencard krijgt. Hierop staat de nieuwe kleur aangegeven. Aan het doorgeven van de kleurwijziging zijn geen kosten verbonden. Wel zul je opnieuw een kleurwijziging door moeten geven wanneer je de wrap van je auto haalt en de originele kleur weer tevoorschijn komt.


Zelf wrappen?

In de regel is het goedkoper om zelf folie aan te schaffen en aan de slag te gaan met wrappen. Of dat uiteindelijk het gewenste resultaat oplevert, is sterk afhankelijk van je eigen kennen en kunnen. Ook zul je veel geduld nodig hebben. Veel mensen vergissen zich in de complexiteit van wrappen. Daarom is het vaak beter iets meer te betalen en het wrappen aan een specialist over te laten. Indien deze zijn werk goed doet, hoef jij je in ieder geval geen zorgen te maken of de folie wel egaal op je auto geplaatst is.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag