Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Ramen blinderen in je auto: alles wat je moet weten

Ramen blinderen in je auto: alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Voor veel mensen is een auto slechts een gebruiksvoorwerp. Ze komen ermee van A naar B en dat is het. Maar niet iedereen ziet zijn auto op die manier. Jij ziet het misschien wel als een project waar je graag mee bezig bent of zelfs aan knutselt. Raamfolie of een coating gebruiken om je ramen te blinderen is dan een goede manier om je auto een andere uitstraling te geven. Maar wist je dat het je auto zelfs veiliger kan maken? In dit artikel vertellen we je alles over het blinderen van je ramen en aan welke regels je moet voldoen.


Waarom zou je ramen laten blinderen?

Er zijn voldoende redenen om je autoruiten de blinderen. Hieronder benoemen we enkele van die redenen.

Blokkering van UV-stralen

Het glas van een autoruit blokkeert vaak uit zichzelf al een groot deel van de UV-B straling. De voorruit blokkeert in de meeste gevallen ook UV-A straling. Deze UV-A straling wordt alleen niet geblokkeerd door de zijruiten en achterruit. Het blinderen van de ramen kan bij effectieve material zorgen dat 99% van alle schadelijke stralen worden geblokkeerd. Zeker voor baby’s of kinderen op de achterbank is dat een goede oplossing. Een bijkomend voordeel is dat je interieur minder snel verkleurd.

Anti-inbraak

Een inbreker wil zo eenvoudig mogelijk zijn slag slaan. Inbreken in een auto waar hij niets kan zien is dan ook niet zo interessant. Want ligt er nou wel of niet iets van waarde in jouw auto? Om het risico op opgepakt te worden toch maar niet te namen, zullen ze waarschijnlijk al snel doorlopen naar een auto zonder raamblindering. Met bepaalde soorten raamfolie kan de inbreker zelfs na het inslaan van het raam nog voor een verrassing komen te staan. Daar lees je verderop in het artikel meer over.

Lagere temperatuur

Als de zon niet door je ramen schijnt, wordt je interieur minder verwarmd. Dat bespaart ten eerste je interieur, maar het betekent ook dat je auto een stuk minder snel opwarmt. Erg fijn als je op een warme dag met de auto weg moet en je airco eerst nog op gang moet komen. Door die lagere temperatuur hoeft je airco ook weer een stuk minder hard te werken, waardoor je ook nog brandstof bespaard.

Het uiterlijk telt ook mee

Veel mensen vinden een auto met geblindeerde ruiten stoer en chique. Vooral jongeren blinderen hun eerste auto, maar niet alleen voor die groep ziet het er interessant uit. Een auto met donkere ramen geeft een auto een unieke uitstraling waardoor het waarschijnlijk een stuk vaker zal voorkomen dat iemand even achteromkijkt als je voorbij komt rijden.


Nadelen van ramen blinderen

Helaas zijn er ook een aantal nadelen aan het plaatsen van raamfolie. Voordat je overgaat tot het ‘pimpen’ van je auto, lees vooral ook even de nadelen.

Je bent niet zichtbaar

Het voordeel van raamfolie is dat het minder goed zichtbaar is wat er in de auto ligt. Maar dat betekent dat jij ook minder goed zichtbaar bent. Wil iemand oversteken, dan is oogcontact maken vrijwel onmogelijk. Daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Is er een heftig ongeluk gebeurd, dan is het daarnaast ook moeilijk om te zien of er zich nog andere mensen achterin de auto bevinden. Dit kan ervoor zorgen dat deze mensen achterblijven, of dat omstanders voor niets hun leven wagen.

Het is moeilijker om je auto te verkopen

Hoewel jij de folie misschien prachtig vindt, is niet iedereen het daarmee eens. Zeker als je een gezinsauto wilt verkopen, zit misschien niet iedereen daarop te wachten. Heb je de ramen laten coaten of een folie laten aanbrengen met lijm, dan kan het lastig zijn om de auto te verkopen. Zorg er dus voor dat je weet wat de eventuele consequenties zijn voor de waarde van je auto als je besluit de ramen te blinderen.


Ramen blinderen; welke mogelijkheden heb je?

Er lijkt maar één methode om een raam te blinderen. Toch heb je verschillende opties als je ervoor kiest om de ramen donkerder te maken. Iedere methode heeft zijn eigen voordelen en nadelen.

Coating

Het coaten van je ramen is zowel tijdintensief als duur. Voor deze methode moeten namelijk alle ramen gedemonteerd worden. Vervolgens worden ze met een coating naar keuze gespoten. Na het drogen moeten ze dan weer in de auto gemonteerd worden. Een voordeel van een coating is dat het er het mooiste uitziet.

Raamfolie

Raamfolie is de gemakkelijkste en goedkoopste manier om je autoruiten te blinderen. Je kunt diverse soorten folie kopen, die je vervolgens zelf op maat kunt maken en kunt bevestigen op de ramen. Je kunt kiezen voor raamfolie met lijm, maar ook voor zelfklevende raamfolie. Die laatste is vooral handig wanneer je de folie niet voor altijd wilt laten zitten. Het verwijderen van lijmresten kan namelijk nog weleens lastig zijn.

Veiligheidsfolie

Wil je de auto extra beveiligen tegen inbraak? In dat geval kun je ook beveiligingsfolie op de ruit plakken. Deze folie bestaat uit diverse lagen polyester, die met extra lijm wordt bevestigd aan je raam. Deze folie wordt ook wel inbraak vertragende folie genoemd, omdat een ruit inslaan op deze manier erg moeilijk wordt. De lijm zorgt ervoor dat de ruit en het polyester één geheel worden, waardoor zelfs stenen niet door de ruit heen kunnen komen. Gelukkig hoef je niet bang te zijn voor een ongeluk waarbij je in het water terechtkomt. Je kunt de ruit namelijk wel eenvoudig naar buiten duwen.


Zelf blinderen of laten blinderen?

Het is natuurlijk mogelijk om je ramen zelf te blinderen. Vaak kom je dan al gauw uit bij opties zoals de zelfklevende raamfolie. Dit is namelijk de makkelijkste methode, waar je geen ervaring voor nodig hebt. Ga je met lijm werken, dan moet je alweer extra opletten. Gebruik dan bijvoorbeeld niet te veel lijm, en verdeel dit goed vervolgens over de ruit. Als je een fout maakt met de lijm, dan heb je kans dat de folie niet goed geplakt wordt. Is de lijm te snel droog, dan kun je helemaal opnieuw beginnen.

Kies je ervoor om de ruiten te coaten of wil je de blindering van je ramen professioneel uit laten voeren? In dat geval kan een bedrijf zoals Carglass een uitkomst bieden. Zij zorgen ervoor dat je zelf niets hoeft te doen om je auto een upgrade te geven. Een bijkomend voordeel is dat je bij dit soort autobedrijven garantie krijgt op het werk. Begint de folie het binnen een aantal jaar te begeven, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken.


Wetgeving auto blinderen

Geblindeerde ramen zijn mooi, maar je moet je wel aan de regels houden. Er is bij wet vastgelegd dat je ramen voldoende lichtdoorlaatbaarheid behouden. Zo geldt voor de voorruit dat deze minimaal 55% lichtdoorlaatbaarheid moet hebben. Bij de ruiten aan de zijkant van de bestuurder en bijrijder geldt ook een percentage van tenminste 55%.

Een normale autoruit heeft een lichtdoorlaatbaarheid van 100%, dus je mag maar een deel van het licht blokkeren. De achterruit mag je wel volledig blokkeren door middel van een folie of coating. De voorwaarde is dan wel dat de auto een rechter buitenspiegel heeft. Wil je meer weten over de huidige wetgeving, controleer dan wet 92/22/EEG bij de Nederlandse Overheid. Hier staat meer geschreven over de Europese normen waar geblindeerde ramen aan moeten voldoen. Ook vind je hier informatie als er tussentijds wijzigingen hebben plaatsgevonden.

Politiecontroles

Rondrijden met geblindeerde ramen valt enorm op. Je moet er dus ook niet vreemd van opkijken als je regelmatig door de politie wordt gestopt om de tint van de ramen te controleren. Zeker als je hebt gekozen voor een erg donkere tint, zal een politieagent niet zo snel kunnen zien of het binnen de marges valt. Tijdens zo’n controle van de politie komt er dan ook een speciale ‘tintmeter’ aan te pas. Dit is een apparaatje dat zowel aan de binnen- als buitenkant van de autoruit wordt geplaatst. Aan de hand van de lichtdoorlaatbaarheid wordt bepaald of jouw ramen binnen de maximum toelaatbare grens vallen.

Valt je autoruit niet binnen de grens, dan kan je kentekenbewijs ingenomen worden. Je hebt dan enkele weken om de folie te verwijderen en de auto te laten keuren. Pas als de auto is goedgekeurd krijg je de papieren weer terug. Uiteraard zijn de kosten voor het verwijderen van de coating of folie, de herkeuring van de auto en de boete voor je eigen rekening.

Regelgeving Europa

De wet die bepaald hoeveel je ramen geblindeerd mogen worden, is vastgesteld aan de hand van Europese normen. Het is dus mogelijk om in Europa rond te rijden met de getinte ramen, zolang ze voldoen aan de norm. Ga je op vakantie en heb je de ramen laten blinderen, check dan voor vertrek toch altijd even de huidige regelgeving van dat land. De wetgeving is steeds aan verandering onderhevig, waardoor je wellicht toch ineens een boete kunt krijgen.

blank


Is ramen blinderen duur?

Het goedkoopst is om zelf te gaan knutselen. Dat werkt het best als je gebruik maakt van zelfklevende folie. Dit is veruit de eenvoudigste en goedkoopste optie. Je koop al raamfolie vanaf vijf euro per vierkante meter. Dee prijs loopt op dit ongeveer 20 euro per vierkante meter voor de wat betere folies.

Wil je de ramen professioneel laten blinderen, dan moet je wel wat dieper in de buidel tasten. Wil je een auto met vijf deuren laten blinderen en daarbij ook de voorruit en zijruiten blinderen? In dat geval betaal je voor een professionele folie en bevestiging al gauw 500 euro.

Wil je inbraak vertragende folie kopen? Als je dat zelf aanschaft betaal je ongeveer 20 tot 30 euro per vierkante meter. Wil je de folie professioneel laten aanbrengen, dan betaal je ook al snel 500 euro of meer voor een auto met vijf deuren.


Er komt nog best wat kijken bij het blinderen van je ramen. Veel verschillende opties leiden tot hetzelfde resultaat. Probeer dus vooral voor jezelf in kaart te brengen waar je naar op zoek bent. Wil je eerst zien of het wat voor je is, kun je wellicht beter eerst beginnen met zelfklevende folie. Is het dan toch niks, heb je hooguit een tientje of iets meer verspild. Wil je nog meer doen om je auto een mooier of stoerder uiterlijk te geven? Bekijk dan ook ons artikel over wat het kost om je auto te wrappen.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag