Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 tips om goedkoop te tanken

7 tips om goedkoop te tanken

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Tanken is over het algemeen toch best wel prijzig, maar gelukkig zijn er ook tips die ervoor kunnen zorgen dat je minder geld kwijt bent aan een tankbeurt dan normaal. Tips die je enkele tientallen tot honderden euro’s per jaar op kunnen leveren. Dus, wil jij graag goedkoper tanken en op die manier geld besparen? Lees dan vooral snel verder. In dit artikel geven we je 7 tips om goedkoop te tanken, en vertellen we je ook nog eens wat je zelf kunt doen om te besparen op je brandstofkosten.


Bespaar door je rijgedrag

Wanneer je graag minder geld aan benzine of diesel uit wilt geven, is het om te beginnen handig om te kijken naar hoe je zelf geld kunt besparen door je rijgedrag aan te passen. Daarnaast is het brandstofverbruik van jouw auto ook afhankelijk van de technische staat waarin hij verkeerd. Voor wie graag geld wil besparen op brandstofkosten, heb we hier een aantal tips:

Check de bandenspanning

Wist je dat heel veel mensen in een auto met een te lage bandenspanning rijden? Dat is zonde, want zachte banden zorgen voor meer brandstofverbruik. Hierdoor kunnen de kosten voor je brandstofverbruik tot wel 5% hoger zijn, dan wanneer je banden wél goed op spanning zouden zijn. Controleer daarom maandelijks de spanning van je banden, zodat je er zeker van bent dat ze hard genoeg zijn. De aanbevolen bandenspanning staat in het bandenspanningstabel dat vaak in de deurpost of aan de binnenkant van het brandstofklepje te vinden is.

Let op je snelheid

Natuurlijk is het heerlijk dat je met 130 km per uur over de snelweg mag rijden, maar erg verstandig is het niet. Het is namelijk zo dat je bij een snelheid van 130 km/u ongeveer 25% meer brandstof verbruikt, dan wanneer je 100 km/u rijdt. Duurzaam rijden bespaart dus brandstof, waardoor je minder vaak hoeft te tanken. Minder vaak tanken = minder geld uitgeven.

Gebruik cruise control

Als je een auto met cruise control hebt, dan doe je er goed aan om daar op snelwegen gebruik van te maken. Doordat je de snelheid van je auto vastzet en deze dus een constante snelheid aanhoudt, verminder je het brandstofverbruik. Uiteindelijk kun je hiermee 10% besparen.


Het Nieuwe Rijden

Het Nieuwe Rijden is een programma waarin zuinig rijden voorop staat. Door zuinig te rijden, wordt er minder brandstof verbruikt. Hieronder hebben we kort voor je opgesomd hoe ook jij zuinig kunt rijden:

  • Schakel tussen de 2000 en 2500 toeren over naar een hogere versnelling
  • Minder vaart door het gas los te laten wanneer je ziet dat je snelheid moet minderen of moet stoppen.
  • Probeer een gelijkmatige snelheid aan te houden
  • Zet de motor af wanneer je moet wachten, bijvoorbeeld voor een openstaande brug of in de file.
  • Denk om extra verbruik door bijvoorbeeld airconditioning.

Tips om goedkoop te tanken

Nu je weet wat je zelf kunt doen om het brandstofverbruik terug te dringen, waardoor je geld bespaart, is het tijd om te kijken naar tips die je kunnen helpen bij goedkoop tanken. Hieronder hebben we 7 tips voor je op een rijtje gezet.

1. Gebruik een app

Om uit te vinden waar je goedkoop kunt tanken, is het aan te raden om daar een zogenoemde ‘tank app’ voor te gebruiken. Er bestaan verschillende apps die je hiervoor kunt gebruiken. Zo heeft de ANWB een eigen app, namelijk: ANWB Onderweg. Deze gratis app laat je onder andere zien wat de pompprijzen zijn van een tankstation. Ook met de Benzine Jip app kun je in een oogopslag zien waar je het goedkoopst kunt tanken.

2. Krijg korting door lidmaatschap

Wanneer je lid bent van de ANWB kunt je bij meer dan 600 tankstations korting krijgen op je tankbeurt. Op de website van de ANWB kun je precies zien bij welke tankstations je in jouw buurt korting kunt krijgen met een ANWB pas. Als je geen lid bent van de ANWB, kun je ook een tankpas van UnitedConsumers aanvragen. Hiermee krijg je ook bij zo’n 600 tankstations korting op je tankbeurt. Als lid van UnitedConsumers krijg je daarnaast ook nog korting op je autoverzekering, zorgverzekering en energie.

3. Check actuele prijzen

De prijzen voor brandstof variëren vaak per dag. Soms kan het dus voordeliger zijn om een dagje te wachten met tanken, omdat de prijzen morgen lager zijn dan vandaag. Via het Twitteraccount @tankprijzen kun je dagelijks zien hoe hoog de brandstofprijzen zijn, zodat je weet of het handiger is om vandaag nog te tanken of dat je beter kunt wachten tot morgen. Ook op de website brandstof-zoeker.nl kun je een overzicht vinden van de actuele brandstofprijzen van tankstations bij jou in de buurt.

4. Tank bij onbemande tankstations

Vaak is het zo dat je bij onbemande tankstations een stuk minder betaalt aan brandstofkosten, dan bij bemande tankstations. Soms scheelt dit maar liefst 9 eurocent per liter. Op een volle tank is dit toch best een fijne besparing, vooral als hij regelmatig is. Op onbemandetankstations.nl kun je aan de hand van jouw tankinhoud en –gewoontes bereken hoeveel je kunt besparen door te tanken bij een onbemand tankstation. Daarnaast kun je ook gelijk zien waar je zo’n tankstation bij jou in de buurt kunt vinden.

5. Tank je tank helemaal vol

Natuurlijk kun je om de paar dagen een tientje of vijftien euro aan benzine in je tank gooien, maar wanneer je wilt besparen op je tankkosten is het handiger om dit niet te doen. Zoek in een van de eerder genoemde apps (of op een van de websites) naar het tankstation met de laagste brandstofprijzen in jouw buurt en tank je tank daar helemaal vol, om zo te profiteren van zo veel mogelijk korting.

6. Tank over de grens

Duitsland staat bekend om zijn lage brandstofprijzen, wat voor ons heel voordelig kan zijn. Het is niet voor niets dat veel Nederlanders die in het grensgebied wonen de grens over gaan om daar te tanken. Wanneer je in de buurt van de grens met Duitsland woont, is dit dus zeker het overwegen waard. Houd er wel even rekening mee dat het ook in Duitsland zo is dat de prijzen per pomp verschillen. Check van te voren de website www.clever-tanken.de om de brandstofprijzen van de verschillende tankstations met elkaar te vergelijken. Ook in België kan het tanken een stuk voordeliger zijn dan in Nederland. Vooral voor mensen die in de buurt van de grens met België wonen is dit erg handig. Google voordat je naar België gaat om goedkoop te tanken even waar je dan het beste kunt zijn.

7. Vermijd dure tankstations

Vaak is het zo dat je in de stad of bij bemande tankstations aan de snelweg meer betaalt, dan wanneer je ergens anders gaat tanken. Bij een onbemand tankstation aan de snelweg ben je bijvoorbeeld al een stuk minder kwijt, dan bij een bemand station. Het loont dus zeker om op zoek te gaan naar een onbemand tankstation, of om te checken waar je bijvoorbeeld een afslag van de snelweg af kunt nemen om goedkoop te tanken.

Bonustip; Overweeg elektrisch rijden

Als je echt goedkoop wilt rijden kan het een overweging zijn om over te stappen naar een elektrische auto. De gemiddelde kosten per kilometer voor elektrisch rijden zijn ongeveer €0,041 per k/m. Dat is een flinke besparing t.o.v. diesel (€0,063 per k/m) en benzine (€0,104 per k/m). Voor een elektrisch voertuig hoef je daarnaast geen wegenbelasting te betaling. Ook zijn er diverse subsidieregelingen die het rijden van een elektrische auto nog goedkoper maken.


Goedkoop tanken

Wanneer je veel gebruik maakt van je auto kan het absoluut lonen om op zoek te gaan naar opties om te besparen op brandstofkosten. Met een pas van de ANWB of UnitedConsumers kan dat voordeel oplopen tot meer dan 100 euro per jaar. Hoeveel jij er precies uit zult halen is natuurlijk afhankelijk van het aantal tankbeurten per jaar en de hoeveelheid brandstof die je tankt. Om erachter te komen waar je bij jou in de buurt het goedkoopst kunt tanken, kun je gebruik maken van verschillende apps, waaronder die van de ANWB. Hier krijg je een duidelijk overzicht te zien van waar je kunt tanken en wat het daar kost. Diezelfde informatie kun je overigens ook op verschillende websites vinden.


Efficiënt rijden

Naast dat je gebruik kunt maken van verschillende apps of websites om de prijzen van tankstations te vergelijken, om op die manier zo min mogelijk te betalen voor een tankbeurt, kun je ook zelf maatregelen treffen om te besparen op brandstofkosten. Zo kun je er rekening mee houden dat je meer verbruikt als je harder rijdt, waardoor het verstandiger is om je snelheid aan te passen. Ook is het slim om je bandenspanning op de juiste hoogte te houden, en doe je er goed aan om rekening te houden met Het Nieuwe Rijden. Door je rijgedrag aan te passen, je bandenspanning goed te houden, en te zoeken naar de laagste brandstofprijzen, kun je zomaar een flink bedrag per jaar besparen op je brandstofkosten.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto Duurzaam Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag