Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

26 tips om rond te komen met weinig geld

26 tips om rond te komen met weinig geld

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het is altijd vervelend als je even krap bij kas zit. Je voelt je misschien zelfs een beetje gestrest omdat je niet weet of je wel alles kunt betalen tot je weer nieuwe inkomsten hebt. Gelukkig zijn er veel manieren hoe je met weinig geld nog steeds prima kunt leven. Wil je weten hoe je met weinig geld nog steeds geld overhoudt voor leuke dingen? In dit artikel geven we 26 tips om rond te komen met weinig geld.


Waar kun je op letten?

Er zijn verschillende uitgaven en leefstijlen waar je op kunt letten, zodat je kunt rondkomen met minder geld. Als je in staat bent op al deze manieren te letten, kan je maandelijks veel geld besparen zodat je wat meer financiële ruimte hebt. In dit artikel behandelen we de volgende onderdelen waar je op kunt besparen zodat je beter rond kunt komen met weinig geld:

1. Eten en drinken
2. Leefstijl & Huishouden
3. Vaste lasten


Eten en drinken


1. Koop/consumeer geen frisdranken

blank

Drink je graag een glaasje Coca-Cola, Fanta of een vers vruchtensapje? Grote kans dat je hier maandelijks een klein fortuin aan kwijt bent als je dat dagelijks drinkt. Een fles van 1,5 liter kost al gauw bijna twee euro en veel gezinnen drinken gemakkelijk een fles per dag. Stap eens over op iets anders, zoals kraanwater, wat in Nederland net zo gezond is als water uit de dure flesjes water in de supermarkt. Een bijkomend voordeel? Niet alleen is het laten staan van frisdranken goed voor je portemonnee. De overdosis suikers, E-nummers en ander toegevoegde chemicaliën krijg je hierdoor ook niet binnen, dus voel je je na een tijdje ook nog eens een stuk lekkerder in je vel zitten.


2. Koop eten uit de supermarkt

Hetzelfde geldt voor eten in de supermarkt. Natuurlijk zijn zakken chips en dure rollen snoep lekker voor tussendoor. Maar ook deze uitgaven tikken enorm aan als je kijkt naar de maandelijkse kosten. Probeer eens te kijken naar wat je nodig hebt om gezond te eten en maak daar een aparte berekening voor zodat je weet wat dat kost. Maak vervolgens een berekening waarin je kosten van snoep, chips, frisdranken en andere ‘luxeproducten’ opschrijft.

Wellicht zie je dan dat deze onnodige kosten in verhouding vrij hoog zijn tot het eten wat je nodig hebt om gezond te blijven. Probeer het budget voor de niet nodige producten eens te halveren voor een week. Grote kans dat je het verschil alleen in je portemonnee merkt. Een eenvoudige besparing om tot goed rond te kunnen komen. Ga ook vooral boodschappen doen aan het einde van de dag, wanneer veel houdbare producten met soms meer dan 50% korting worden aangeboden.


3. Vries gekocht eten in

Loop je in de supermarkt weleens langs het schap met aanbiedingen en zijn er producten die diezelfde dag over datum gaan? In plaats van ze terug te leggen, kun je de meeste producten gewoon prima een paar dagen goed houden in de vriezer. Zorg er natuurlijk wel even voor dat je alleen iets koopt wat je ook echt nodig hebt, omdat het anders alleen maar extra uitgaven zijn.
Daarbij kun je ook grotere verpakkingen kopen en grotere porties koken wanneer je het eten invriest. Kleinere verpakkingen zijn vrijwel altijd duurder dan grotere, waardoor je ook daardoor kunt besparen.


4. Bestel geen eten online en ga niet uit eten

blank

Niets is lekkerder dan om op de bank zitten terwijl iemand in een restaurant bezig is om jouw maaltijd te bereiden. Vervolgens hoef je alleen even naar de voordeur te lopen om het eten aan te nemen. Maar waar jij tijd bespaard om te koken, moet je wel extra geld betalen voor deze maaltijd. Een afhaal- of thuisbezorgde maaltijd kan makkelijk een tientje per persoon zijn, terwijl een zelf gekookte maaltijd voor minder dan de helft op tafel staat. Het bedrijf Takeaway.com had in 2018 maar liefst 41 miljoen bestellingen, wat een stijging van 30% was ten opzichte van het jaar ervoor. Het wordt dus steeds normaler om je eten thuis te laten bezorgen, maar de prijzen zakken niet.


5. Kijk of je in aanmerking komt voor de voedselbank

Hoewel je het liever misschien niet wilt, kan je in sommige gevallen aanspraak maken op een voedselpakket van de voedselbank. Daarbij krijg je periodiek een maaltijdbox met gedoneerd groente en fruit dat voornamelijk van supermarkten en groothandels vandaan komt. Maar bedenk dat je niet de enige bent die naar de voedselbank gaat. In 2018 zijn er in Nederland namelijk maar liefst 140.000 mensen aan een maaltijd geholpen door één van de voedselbanken in Nederland. Sommige mensen gebruiken de voedselpakketten voor enkele dagen, en sommige mensen zijn al jaren afhankelijk van de gulle giften. Of je gebruik kunt maken van de voedselbank kun je vinden op de website van voedselbankennederland.nl.


6. Vergelijk prijzen

Iedere supermarkt hanteert andere prijzen voor vergelijkbare producten. Ieder gezin eet ook andere producten, dus is het moeilijk om te bepalen welke supermarkt het goedkoopst is. Daarom kan het lonen om een boodschappenlijstje te maken met spullen die je met regelmaat koopt. Vervolgens breng je een bezoekje aan alle supermarkten bij jou in de buurt en schrijf je op wat deze producten kosten in ieder supermarkt. Waarschijnlijk zie je al snel waar je veel geld op kunt besparen wanneer je die boodschappen verspreid over meerdere winkels. In het begin kan het lastig zijn omdat je het niet gewend bent, maar na een tijdje ben je een professionele koopjesjager die precies weet wat waar kost.


7. Koop groente en fruit op de markt

blank

Wanneer je groente en fruit op de markt koopt, zijn dat eigenlijk altijd seizoensproducten. Deze zijn het goedkoopst om te produceren en daarom zijn deze producten vaak goedkoper dan groente en fruit wat speciaal gekweekt wordt om het hele jaar rond te eten. Daarnaast zijn de prijzen op de markt vaak sowieso goedkoper dan in de supermarkt en kun je aan het einde van de dag ook nog eens flinke kortingen krijgen. Veel kraampjes gooien een het einde van de dag een groot deel van hun niet verkochte producten weg. Trek je stoute schoenen eens aan en vraag eens of er nog wat weggegooid wordt wanneer de marktkramen worden afgebouwd. Veel mensen doen dit en komen vaak thuis met genoeg producten voor enkele gezonde maaltijden.


8. Probeer dumpster diving

Hoewel het een beetje een grijs gebied is of het mag of niet, doen veel Nederlanders aan dumpster diving. Zij vinden dat er in Nederland veel teveel voedsel wordt weggegooid door supermarkten en andere winkels waar eten wordt verkocht. Na sluitingstijd lopen zij dan even langs de vuilcontainers van deze winkels om te kijken of er nog eten in ligt. Vaak zijn dit gewoon normaal verpakte etenswaren die in aparte zakken worden gestopt door de supermarkt. Het gaat dan om producten met de uiterste verkoopdatum tot die dag, waardoor ze niet meer verkocht mogen worden in de winkel. Die producten zijn vaak nog minimaal enkele dagen houdbaar in jouw koelkast thuis. Dumpster divers eten dus soms een hele week gratis wanneer ze een goede vangst hebben gehad.


Leefstijl & Huishouden


9. Raak ongezonde gewoontes kwijt

Een pakje sigaretten per dag en iedere avond een biertje lijken misschien geen zoden aan de dijk te zetten, maar het zijn toch één van de grootste geld verspillers. Een pakje sigaretten per dag betekent dat je per maand ongeveer 200 euro kwijt bent. En behalve een slechte gezondheid, krijg je daar niets voor terug. Hetzelfde geldt voor een bezoek aan de kroeg. Natuurlijk is het leuk om met je vrienden ergens heen te gaan, maar een biertje kost tegenwoordig bijna drie euro. Als je één dag in de week naar de kroeg gaat kan dat ook zomaar honderd euro per maand of meer aan kosten zijn. En ook hierbij geldt dat je er niets voor terugkrijgt behalve een slechte gezondheid. Probeer jezelf eens te overtuigen om te minderen of zelfs helemaal te stoppen met slechte gewoontes. Je bespaart op de korte termijn flinke kosten, maar hoeft ook in de toekomst niet de rekening te betalen als het gaat om je gezondheid.


10. Organiseer ruilmiddagen

blank

Heb je vrienden of vriendinnen met dezelfde interesses, kledingstijl en kledingmaat? In dat geval kan een jaarlijkse ruilmiddag zomaar heel erg gezellig worden. Je verzamelt dan wat kledingstukken die je al langer dan een jaar hebt en al je vrienden en vriendinnen doen hetzelfde. Dan leg je alles bij iemand thuis neer, zoals het ook in een winkel tentoongesteld zou zijn. Vervolgens kun je door elkaars kleding zoeken naar iets wat je zelf erg leuk zou vinden. Niet alleen is zo’n dag nuttig voor het opfrissen van je kledingkast, wanneer je cat walks organiseert in je eigen woonkamer belooft het ook nog eens een onvergetelijke dag te worden. Shoppen zonder een cent uit te hoeven geven. Het is de ideale manier om rond te komen met weinig geld.


11. Maak een huishoudboekje

Een goed begin is het halve werk, dus bijhouden waar je je geld aan uitgeeft kan al zorgen voor een veel beter inzicht. Een huishoudboekje bijhouden bespaart je dus niet direct geld, maar zorgt wel dat je weet waar je geld heengaat. En daar kun jij weer stappen op ondernemen. Een huishoudboekje gaat goed samen met een doel waarvoor je spaart. Want als je weet waar je voor spaart, kun je in je huishoudboekje zien waar je nog meer overbodige kosten kunt schrappen. Lees hier hoe je spaardoelen opstelt.


12. Bespaar energie

blank

Wist je dat je echt flink kunt besparen op je energiekosten als je bewust gebruikt maakt van de energie die je nodig hebt? Natuurlijk spreekt het voor zicht dat je overal het licht uit kunt doen wanneer je niet in die ruimte bent, maar er zijn nog veel meer manieren waarop je geld kunt besparen. Bijvoorbeeld door alleen de wasmachine te gebruiken wanneer je deze helemaal vol kunt krijgen. Kleine wasjes gebruiken namelijk vrijwel net zoveel energie als een volle wasmachine. Daarbij kun je ook besparen op de verwarming. Zet deze bijvoorbeeld uit in kamers waar je nooit komt en sluit de deur. Als je daarbij de thermostaat 1 graad lager zet dan je normaal doet, dan bespaar je al gauw 5% op je stookkosten. Daarbij kun je ook nog andere goedkope stappen zetten op energie te besparen:

  • Hang gordijnen op voor een betere isolatie
  • Isoleer de cv-leidingen zodat water minder snel afkoelt
  • Gebruik tocht strips om de tocht buiten te houden
  • Zet de thermostaat ‘s nachts enkele graden lager

13. Vervang oude apparaten

Het kopen van een nieuwe wasmachine, droger of koelkast is een grote kostenpost. Deze ga je misschien het liefst uit de weg door een goedkoper model aan te schaffen bij de kringloopwinkel of ergens tweedehands op Marktplaats. Toch kan het lonen om een nieuwe apparaat aan te schaffen. Stel dat je een nieuwe koelkast nodig hebt omdat je huidige koelkast kapot is. Je besluit om er eentje tweedehands te kopen voor 80 euro met energielabel C. Eenzelfde soort koelkast kost nieuw in de winkel 230 euro en heeft label A+++.

Het verschil in jaarlijks energieverbruik is ongeveer 50 euro. Wanneer je de nieuwe koelkast uit de winkel dus 3 jaar in je bezit hebt, heb je de hogere aanschafkosten er alweer uit door het lagere energieverbruik. Daarbij heb je op nieuwe apparaten ook nog garantie, dus als deze stuk gaat binnen twee jaar, kun je waarschijnlijk gratis een vervangend onderdeel krijgen.


14. Beperk impulsieve aankopen

Je kent het wel. Je gaat ergens heen en komt thuis met allerlei spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. In dat geval ben je prooi van de impulsaankoop. Het is voor veel winkels één van de belangrijkste vorm van inkomen, dus proberen ze jou te verleiden om iets te kopen wat je niet op je wensenlijstje hebt staan. Als mensen willen we graag dingen proberen en daarom zijn we geneigd impulsaankopen te doen. Ben jij ook iemand die hier gevoelig voor is? Kijk eens op je bankrekening waar je de laatste tijd geld aan uit hebt gegeven. Had je alles nodig, of was dat afgeprijsde t-shirtje of dat nieuwe product in de supermarkt eigenlijk toch overbodig?


15. Sluit geen leningen af

Iedere reclame over geld lenen eindigt met hetzelfde zinnetje; ‘Geld lenen kost geld’. En dat is met een reden. Geld lenen is namelijk enorm duur, omdat je er regelmatig hoge rentes over moet betalen. Zorg er dus voor dat je geen leningen afsluit die je niet vrijwel direct kunt terugbetalen. Dat geldt dus voor creditcards, kopen op afbetaling, huurkoop, leningen bij de bank en leningen via andere partijen.


16. Word een doe-het-zelver

blank

Heb je weleens gordijnen gekocht? Als je een beetje goede gordijnen voor je ramen wilt hangen, ben je soms meer dan honderd euro kwijt. Had je dezelfde stof ergens op de markt gekocht en wat metalen ringen erbij, was je misschien al voor 25 euro zelf ook klaar geweest. Door zelf dingen te leren maken, kun je enorm veel geld besparen. Het is daarnaast ook nog eens een leuke bezigheid om met je handen bezig te zijn. Het voelt echt alsof je zelf weer de regie in handen neemt over een situatie waarin je weinig te besteden hebt. Natuurlijk kun je niet zomaar even een televisie bouwen, maar er zijn veel dingen die je zelf kunt doen tegen een veel lagere prijs dan het te kopen als het al af is.


17. Haal gratis spullen op

Wist je dat je soms de mooiste spullen helemaal gratis kunt krijgen? Op websites zoals gratisoptehalen.nl en gratisaftehalen.nl kun je soms prachtige meubelstukken ophalen bij mensen die gaan verhuizen en deze spullen niet meer willen hebben of nodig hebben. Zo komt het regelmatig voor dat je hele tuinsets, bankstellen, bedden en kasten kunt ophalen bij mensen thuis. Is het echt een prachtig meubelstuk, neem dan bijvoorbeeld een klein bosje bloemen mee om de gulle gever te bedanken, maar ook dit is niet nodig. Vaak moet je wel snel zijn, want je bent niet de enige die geïnteresseerd is. En omdat het gratis is, wordt er niets weggeven aan de hoogste bieder, maar aan de eerste die belt.


18. Ga goedkoop op vakantie

Leuk hoeft niet altijd duur te zijn. Heb je geen geld om met de auto naar Zuid-Europa te rijden? Waarom doe je niet eens een fietsvakantie in eigen land? Neem een week vrij, en verken met de fiets verschillende streken in ons eigen land. Je zult je verbazen hoeveel Nederlanders dit doen, ook mensen die iets meer te besteden hebben. Probeer Nederland eens te zien vanuit de ogen van een toerist, of ga zelf op een leuke stedentrip in Nederland. Ga je liever de natuur in? Kijk eens naar deze kleine campings in Nederland.


19. Doe gratis activiteiten

blank

In Nederland valt genoeg te beleven. Zo kun je er geo-caching, fotograferen met je smartphone en ook hebben we in Nederland enkele prachtige natuurgebieden. Hier vind je ook een lijst met gratis museums in Nederland. Er zijn in Nederland genoeg goedkope of zelfs gratis uitjes die je kunt doen. Weinig geld is dus helemaal geen reden om binnen te blijven zitten. Dus trek er lekker op uit, want altijd nadenken over wat je uitgeeft zorgt voor veel stress en dat moet je af en toe even kunnen loslaten. Daarnaast kun je dan direct even een aantal andere artikelen op onze website lezen. Er zijn namelijk een hoop activiteiten die je kunt doen met weinig geld. En dat allemaal in ons kleine kikkerlandje.


Vaste lasten


Als je een eigen huis hebt, dan komen daar een aantal kosten bij kijken. Naast eten, de huur of de hypotheek maak je dan ook kosten voor het gas, water en licht wat je verbruikt. Natuurlijk kun je altijd op je verbruik letten en ervoor zorgen dat je op die manier bespaart, maar je kunt geld besparen op heel veel verschillende manieren. En dat is vaak zelfs nog veel makkelijker dan je denkt.

20. Bereken de voordeligste energiecontracten

Veel energiemaatschappijen willen zo graag nieuwe klanten hebben, dat ze het gehele overstapproces regelen wanneer je een contract bij hen afsluit. Je hoeft er dan maar heel weinig zelf voor te doen.

Websites zoals Gaslicht.com zijn zeer populair omdat ze je binnen enkele minuten kunnen laten zien waar je nog op kunt besparen. Alle aanbieders van stroom en gas worden op een rijtje gezet en aan de hand van je verbruik wordt de beste match berekend. Door alleen al naar de verschillen binnen de tarieven te kijken, kun je soms al tientallen of honderden euro’s per jaar besparen, afhankelijk van je verbruik. Daarnaast bieden de energiemaatschappijen vaak een cashback actie of een cadeautje wanneer je klant besluit te worden. Heb je weinig te besteden, dan is geld terugkrijgen natuurlijk de beste manier. Maar als je net een televisie nodig hebt en de tarieven zijn daarbij ook nog eens voordelig. Waarom zou je daar dan niet voor gaan?


21. Betaal minder voor je huur- of koopwoning

Ongetwijfeld is je woning één van de duurste uitgaven die je maandelijks hebt. Wellicht ben je in dit huis gaan wonen met een hoger inkomen, maar is dat in de loop ter tijd steeds lager geworden. In het geval van een huurwoning kan het dan handig zijn om te verhuizen naar een goedkopere woning. Misschien kom je dan zelfs in aanmerking voor huurtoeslag. Dit kan oplopen tot meer dan 300 euro per maand wanneer je een laag inkomen hebt en een woning in de sociale huursector weet te vinden.

Wanneer je een koophuis hebt, kan verhuizen een optie zijn, vooral wanneer het een goed moment is om te verkopen. Je kunt je huis wellicht met winst verkopen en een goedkoper huis kopen, wat je gedeeltelijk financiert met je overwaarde. Hierdoor heb je een stuk lagere lasten die je maandelijks moet betalen. Is verkoop niet mogelijk? Kijk dan eens of je de hypotheek kunt oversluiten. Een lagere hypotheekrente kan ervoor zorgen dat je op de korte en lange termijn een stuk minder hoeft terug te betalen aan rente op je hypotheek.


22. Controleer of je recht hebt op toeslagen

Is er in de afgelopen tijd iets veranderd aan je inkomen of heb je altijd al een laag inkomen gehad? Dan is er een kans dat je in aanmerking komt voor diverse toeslagen vanuit de Belastingdienst. Voorbeelden van deze toeslagen zijn huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Je kunt er zelf achter komen of je recht hebt op toeslagen door je toetsingsinkomen te bereken. De Belastingdienst maakt ieder jaar een schatting van je inkomen, waarmee wordt bepaald of je in aanmerking komt voor deze toeslagen. Maar aan het einde van het jaar wordt pas duidelijk of je echt recht had op deze toeslagen. Je kunt je toetsingsinkomen zelf aanpassen op de website van de Belastingdienst, zodat je deze toeslagen direct kunt ontvangen. Zorg er wel voor dat je dit goed en secuur invult, omdat je anders alles na een jaar weer moet terugbetalen.


23. Annuleer abonnementen en lidmaatschappen

blank

Ben je echt lid van de sportschool of ben je meer een sponsor, die één keer per maand zijn gezicht laat zien en na een half uurtje weer naar huis gaat? Veel abonnementen en sportscholen zijn helemaal niet nodig en wellicht maak je er niet eens gebruik van. Heb je je ooit eens aangemeld voor een tijdschrift, maar zie je tegenwoordig niet veel meer dan de cover en de inhoudsopgave voordat deze in de prullenbak verdwijnt? Opzeggen kost je slechts een paar minuten en wanneer je veel abonnementen en lidmaatschappen hebt, kan het je honderden euro’s per jaar schelen. Voorbeelden van abonnementen en lidmaatschappen die je misschien beter kunt opzeggen:

  • Sportschool (je kunt ook buiten hardlopen en fit worden)
  • Loterijen
  • Goede doelen
  • Streamingdiensten zoals Netflix
  • Muziekabonnementen zoals Spotify

Televisie en internetabonnementen

Nederlanders kijken veel televisie, maar over de laatste jaren heen kijken we steeds minder vaak en minder lang. Ga dus na of je dat dure zenderpakket met 80 HD zenders echt nodig hebt, of dat je toch vaak blijft hangen op dezelfde zenders die je met een goedkoper pakket ook had gekregen. Hetzelfde geldt voor internetabonnementen. Hoewel we de datalimieten al jaren achter ons hebben gelaten, is nu snelheid iets waar je extra voor betaald. Veel mensen zijn bang dat Netflix niet goed afspeelt, maar alleen bij Ultra HD kwaliteit heb je snel internet nodig. Ja favoriete serie is vast net zo leuk in normale HD kwaliteit. En het wordt nog iets leuker als je per maand 15 of 20 euro minder hoeft te betalen en nog steeds alles kunt doen op internet.


24. Annuleer of wijzig je dure telefoonabonnement

Het lijkt misschien onmogelijk, maar je kunt eenvoudig je telefoonabonnement opzeggen bij de telecomaanbieder. Natuurlijk staat er wel een boete tegenover, maar dit is soms slechts enkele tientjes. Met name richting het einde van een tweejarig abonnement heb je de telefoon in het abonnement al afbetaald en betaal je voornamelijk nog het gedeelte af van de belminuten en data. Heb je een jaar of langer geleden een te dure telefoon gekocht met een abonnement en zit je nu krap bij kas? Informeer vrijblijvend bij de telecomprovider hoe hoog de boete is om te annuleren. Als dit lager is dan één maand aan abonnementskosten, kan het beter zijn om deze te annuleren en vervolgens een goedkoop telefoonabonnement te nemen. Je kan dan al voor minder dan 10 euro per maand bellen en internet gebruiken.

Sim-only abonnement
Heb je nu al een sim-only abonnement? Log dan eens in op de website van je telecomprovider. Waar nieuwe klanten vaak aanbiedingen kunnen krijgen, krijgen vaste klanten die opties niet vanzelf aangeboden en blijf je vaak jarenlang betalen voor hetzelfde terwijl de prijzen voor anderen omlaag gaan. Heb je een maandelijks aanpasbaar sim-only abonnement, dan kun je iedere maand gratis wijzigen van bundel. Je kunt dan in je account de bundel wijzigen en vaak zie je dan veel goedkopere opties voor het aantal belminuten en de hoeveelheid data. Zit je regelmatig over je databundel heen en levert dat extra kosten op, dan kun je ook vaak voor dezelfde prijs meer belminuten of data krijgen.


25. Controleer je verzekeringen

Je kunt je voor bijna alles verzekeren. Verzekeraars verdienen veel geld aan angstige mensen die niet voor hoge kosten willen komen te staan als zich ooit een keer iets voorvalt. Maar dat betekent dat je als verzekerde vaak meer verzekerd dan nodig of zelfs dubbel verzekerd bent. Loop eens al je verzekeringen na en kijk of er ergens overlapping te zien is tussen verschillende aanbieders. Misschien heb je ergens een doorlopende reisverzekering terwijl je de komende jaren niet op vakantie gaat. Misschien betaal je een dure inboedelverzekering terwijl al je spullen tweedehands zijn en bijna niets waard zijn.


26. Check autoverzekeringen, verbruik en wegenbelasting

Als eerst is het belangrijk om je af te vragen of je nog wel een auto nodig hebt. Is dat niet zo, probeer deze dan zo snel mogelijk te verkopen zodat je totaal geen vaste lasten meer hebt voor de auto. Gebruik je nog wel regelmatig een auto en kun je niet zonder? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Autoverzekeringen
Wil je koste wat het kost je huidige auto behouden, dan kun je besparen door te kijken naar de autoverzekeringen. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar de goedkoopste autoverzekering van Nederland. Misschien heb je al jaren een verzekering bij dezelfde aanbieder, maar kun je veel beter overstappen op een nieuwe prijsvechter die de markt heeft betreden. Of misschien was je auto toen je hem verzekerde wel veel waard en is deze all risk verzekerd. Wellicht kun je deze nu WA+ of zelfs alleen WA verzekeren. Dit kan je maandelijks enkele tientallen euro’s schelen.

Verbruik
Wat is het verbruik van je auto? Kun je je auto misschien inruilen zonder bij te betalen, maar krijg je daarvoor een veel zuinigere auto terug? Rij je veel kilometers, dan zou het zomaar een belangrijke overweging kunnen zijn.

Wegenbelasting
De laatste is de wegenbelasting. Rij je in een diesel, maar kom je niet boven de 15.000 kilometer per jaar? Zeer grote kans dat de hoge kosten aan wegenbelasting niet opwegen tegen het verschil in prijs aan de pomp. Misschien is het beter om de auto in te ruilen tegen een benzine variant. Ook zijn zware auto’s een stuk duurder, dus misschien kun je overwegen om een kleinere auto aan te schaffen.


Wat ga jij doen?

Rondkomen met weinig geld kan soms erg vervelend zijn. Je ziet andere mensen dingen doen die je zelf ook graag had willen doen. Maar wanneer je bovenstaande tips toepast, kan het zomaar zijn dat je iedere maand flink wat meer geld overhoudt dan voorheen. Dit kun je dan opsparen, zodat je een buffer voor later opbouwt. En wie weet kun je met het bespaarde geld na enkele maanden wel iets leuks kopen wat je voorheen nooit als mogelijkheid had gezien.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag