Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de goedkoopste autoverzekering van Nederland?

Wat is de goedkoopste autoverzekering van Nederland?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Autorijden is al duur genoeg. Wegenbelasting, verzekeringen, brandstof en parkeerkosten zorgen voor een flink totaalplaatje aan maandelijkse lasten. Maar veel van deze kosten lopen door ondanks dat je auto misschien heel de maand voor de deur staat het. Het kan dus zomaar eens goed uitpakken voor je portemonnee wanneer je bespaart op zaken zoals een autoverzekering. In dit artikel geven wij jou advies hoe je de goedkoopste autoverzekering kunt vinden voor jouw auto.


Autoverzekeringen zijn, net zoals de auto’s die ze verzekeren, verkrijgbaar in alle soorten en maten. Zo is moeilijk te zeggen wat precies de goedkoopste verzekering is voor jouw auto. Daarbij hangt het ook af van hoe goed jij de auto verzekerd wil hebben. Rij je rond in een barrel, dan maak je je waarschijnlijk geen zorgen om de goedkoopste allriskverzekering, maar kun jij gewoon eenvoudig een WA-verzekering afsluiten. Na het volgen van de volgende stappen ben jij in staat om de goedkoopste autoverzekering te vinden en weet je als bonus op welke zaken je kunt besparen.

Wat voor autoverzekeringen zijn er?

WA-verzekering
De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is de meest eenvoudige autoverzekering die je kunt afsluiten en is daarbij ook de goedkoopste variant. Het is niet mogelijk om je auto te verzekeren tegen minder dan voor de WA-verzekering, omdat deze verplicht is gesteld door de overheid. In deze verzekering wordt alleen schade aan derden verzekerd. Wanneer er schade ontstaat die niet kan worden verhaald, kost dit je 5 schadevrije jaren. Deze verzekeringen wordt vaak afgesloten voor oude auto’s.

WA+ Beperkt Casco
Wanneer je een iets nieuwere auto hebt, kun je kiezen voor een WA+ verzekering. Hierbij wordt ook brandschade, diefstal, storm- en ruitschade en aanrijdingen met dieren vergoed. Wanneer je schade claimt onder een van deze posten, heeft dat geen invloed op de hoogte van je premie.

WA+ Casco / All risk
Wanneer je net een gloednieuwe auto hebt gekocht, wil je waarschijnlijk dat deze goed verzekerd wordt. In dat geval kun je een allriskverzekering afsluiten. Hierdoor ben je ook verzekerd tegen schades die je aan je eigen auto maakt. Wanneer je met deze verzekering schade rijdt die niet kan worden verhaald, raak je 5 schadevrije jaren kwijt.


Wat is de goedkoopste autoverzekering van Nederland?

Je wilt natuurlijk weten wat de goedkoopste autoverzekering is en hoe je deze kunt afsluiten. Om erachter te komen wat de goedkoopste autoverzekering is, spelen er een aantal factoren een grote rol. Bijvoorbeeld je leeftijd, aantal schadevrije jaren, en je woonplaats. Hieronder vind je een opsomming hoe je een autoverzekering zo goedkoop mogelijk houdt, gevolgd door extra tips wanneer je een auto wilt verzekeren:

Je kunt een lage premie voor je autoverzekering betalen wanneer je:

  • Alleen een WA-verzekering afsluit
  • Geen extra’s meeverzekerd zoals rechtsbijstand of inzittendenverzekering
  • In dunbevolkte gebieden woont
  • Weinig kilometers rijdt met je auto
  • Aanbieders online met elkaar vergelijkt
  • Niet van plan bent alle schades te verhalen op de verzekering
  • Een goedkopere auto hebt waar reparaties minder kosten

Extra tips voor het afsluiten van een autoverzekering

Gebruik een vergelijking verzekeringstool

Online kun je gebruik maken van diverse verzekeringstools. Deze zijn alleen te gebruiken als je al een auto hebt, omdat er gebruik wordt gemaakt van je kenteken. Anders moet je een type auto invullen waardoor op deze manier een bedrag wordt ingeschat. Online verzekeringstools zijn erg handig omdat ze uren zoekwerk kunnen besparen en soms binnen enkele minuten al een geschikte autoverzekering kunnen bieden.

Kilometerverzekering auto

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om een kilometer verzekering af te sluiten voor de auto. Dit betekent dat je een premie betaalt die afhankelijk is van het aantal kilometers dat je op jaarbasis rijdt tijd. Deze autoverzekering is uiteraard een uitkomst voor mensen die hun auto maar één keer per week of zelfs minder gebruiken. Je kunt eenvoudig een schatting doorgeven van het aantal verwachte kilometers in een jaar en zolang je binnen dit limiet blijft wordt schade dus gewoon vergoed. De hoogte van de premie wordt bepaald aan de hand van het aantal kilometers. De reden waarom je een lagere premie betaald voor deze autoverzekering mag duidelijk zijn. Hoe minder jij op de weg bent, hoe kleiner de kans is dat jij een ongeluk krijgt.

Wel loop je natuurlijk een risico wanneer je meer kilometers rijdt dan je hebt opgegeven bij de verzekeraar. In dit geval kan het zijn dat je de schade niet vergoed krijgt of maar deels. Aan de andere kant kan de verzekeraar ook kiezen om jouw extra premie te laten betalen wanneer zij erachter komen dat je niet betaald hebt voor de extra kilometers. Het is dus cruciaal dat je een goede inschatting maakt van het aantal kilometers dat je zult gaan rijden. Heb je al een auto gehad of ben je van plan om over te stappen op de kilometer verzekering? Dan kun je eenvoudig het aantal gereden kilometers sinds de aanschaf van de auto delen door het aantal maanden of jaren dat je de auto in je bezit hebt gehad.

Nieuwwaarde regeling controleren

Wanneer je een autoverzekering kiest die de nieuwwaarde van de auto vergoed wanneer deze bijvoorbeeld ‘total loss’ is verklaard, moet je wel even goed opletten wat voor extra voorwaarden daaraan hangen. Er kunnen namelijk een aantal addertjes onder het gras te zitten, waardoor je uiteindelijk soms toch niet de volledige nieuwwaarde betaald krijgt. Vooral wanneer je een goedkope autoverzekering wilt afsluiten is het raadzaam om de volgende dingen even te checken:

Maximale vergoeding bij schade of diefstal

Over het algemeen geldt dat je de volledige nieuwwaarde terugkrijgt bij een nieuwwaarde regeling. Als jij de auto total loss rijdt, of hij wordt voor je deur gestolen, krijg je de volledige nieuwwaarde terugbetaald van de verzekering. Maar, dit geldt niet in alle gevallen. Sommige verzekeraars hanteren namelijk een maximumbedrag dat wordt uitgekeerd in deze gevallen. Check dus voordat je de verzekering afsluit eerst even of de waarde van jouw auto hoger is dan het maximale bedrag dat wordt uitgekeerd in het geval van hevige schade of diefstal.

De looptijd van de nieuwwaarde regeling

Er is een verschil tussen de nieuwwaarde en dagwaarde van een auto. Een auto schrijft aanzienlijk af, wat betekent dat deze minder waard wordt. Wanneer de dagwaarde wordt vergoed van een auto van ongeveer 3 jaar oud, zal dit bedrag aanzienlijk lager zijn dan wat jij hebt betaald voor de auto toen deze nog nieuw was. Kijk dus altijd naar de looptijd van de nieuwwaarde regeling wanneer je de autoverzekering afsluit. Over het algemeen duurt deze looptijd een 1 tot 3 jaar, waarbij 3 jaar dus een extreem gunstige situatie is wanneer je de nieuwwaarde terug zou krijgen. In dat geval zou je zomaar paar duizend euro kunnen besparen, zeker wanneer het verschil met de dagwaarde groot is.

Schadevrije jaren bij schade verminderd

Een andere manier om je autoverzekering zo goedkoop mogelijk te houden is door kleine schades zelf te repareren zonder tussenkomst van de verzekering. In iedere autoverzekering bouw je schadevrije jaren op, die jou in de loop van de tijd een steeds lagere premie laten betalen. Stel je voor dat je al 5 jaar een autoverzekering hebt en nog nooit schade hebt gereden. Normaal gesproken zou je voor deze verzekering €100 per maand betalen. Door jouw 5 schadevrije jaren heeft jouw verzekeraar bijvoorbeeld 50% korting geboden op het tarief dat je betaalt. Wanneer jij een schade van €300 verhaalt op de verzekering, worden jouw schadevrije jaren gereset en zul je dus weer een volledig bedrag moeten betalen van €100 per maand. Je ziet zelf al dat de €300 die je aan schade hebt, in dit geval beter uit eigen zak betaald kan worden omdat je dit bedrag bespaart in ongeveer 6 maanden.

Heb je een nieuwe auto en nog nooit eerder een autoverzekering gehad, heb je dus in principe weinig te verliezen als je een paar honderd schade maakt en deze wilt verhalen op de verzekering. Afwegen of je bepaalde schade verhaalt op de verzekering of zelf betaald, kan ervoor zorgen dat je enkele honderden euro’s per jaar kunt besparen op je autoverzekering.


Wat precies de goedkoopste autoverzekering van Nederland is, valt dus moeilijk te zeggen. het hangt vooral af van jouw persoonlijke situatie en welke auto je wilt verzekeren. Wel is zeker dat een eenvoudige WA verzekering altijd de goedkoopste keus is wanneer je zo goedkoop mogelijk uit wil zijn. Moet je nog afrijden voor je examen, maar heb je al wel een auto op het oog? Lees dan hoe je een auto verzekert zonder rijbewijs. Wil je nog meer besparen dan op alleen je verzekering, lees dan ook ons artikel hoe je kunt besparen op autorijden.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag