Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waarom kiezen voor een all risk autoverzekering?

Waarom kiezen voor een all risk autoverzekering?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je een eigen auto hebt, moet je op best wat zaken letten. Je moet, naast het bepalen welke auto je wilt, nieuw of oud, en bijvoorbeeld hoe zuinig deze rijdt, rekening houden met verschillende financiële punten. De kosten voor de brandstof, bijvoorbeeld, de wegenbelasting en ook een verzekering. Een autoverzekering is voor elke Nederlander verplicht, maar er zijn verschillende soorten: de WA, de beperkt casco en de all risk verzekering. Wil jij graag weten wat deze verzekeringen precies inhouden, en waarom je zou moeten kiezen voor een all risk autoverzekering? In dit artikel vind je alle antwoorden. Gordels om en lezen maar!


Welke verschillende autoverzekeringen zijn er eigenlijk?

Als je in Nederland woont, ben je verplicht om een autoverzekering te hebben. Je moet je auto minimaal Wettelijk Aansprakelijk (WA) verzekeren, zodat in ieder geval de schade die je een andere auto – en een andere bestuurder – kunt aanbrengen in het verkeer, gedekt wordt. Om het heel simpel te zeggen: als jij op de weg een ongeluk veroorzaakt en daarbij een andere auto of bestuurder daarbij raakt, worden de kosten voor de ander gedekt. De eventuele schade aan je eigen auto wordt bij de WA verzekering niet vergoedt. Omdat een autoverzekering met minimaal WA dus wettelijk verplicht is in ons land, kan elke automobilist er van uit gaan dat als zij worden aangereden of als er andere schade aan jou of je auto komt, dit altijd wordt vergoedt door de verzekering van de ander. Dat geeft een veilig gevoel!

Je hebt ook een autoverzekering die net een stapje meer dekt: de beperkt casco verzekering. Met deze verzekering is je auto gedekt voor schade die jij aan een ander voertuig of een andere automobilist veroorzaakt, maar ook voor schade die door zaken als brand, een storm of weersomstandigheden als bliksem wordt veroorzaakt. Met de beperkt casco autoverzekering wordt ook diefstal gedekt, net als inbraak in je auto. Daarbij kun je ook aanspraak maken op deze verzekering als je ruitschade hebt of een aanrijding met een dier, zoals een hert, hebt gehad.

De all risk verzekering dekt, zoals de naam natuurlijk al zegt, het meeste van alle autoverzekeringen, maar een all risk verzekering is daarmee ook de duurste verzekering. Je hebt dan wel (bijna) een volledige dekking. Veel automobilisten vragen zich door de kosten af waarom ze moeten kiezen voor een all risk verzekering en wanneer ze dat misschien beter niet kunnen doen. Heb jij die vraag ook? In dit artikel vind je het antwoord!

Voor alle duidelijkheid zetten we de drie verschillende autoverzekeringen nog even kort voor je op een rij:

Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekering

Dit is de minimale verplichte autoverzekering in Nederland. Met een WA verzekering wordt de schade die jij veroorzaakt bij een andere auto of automobilist gedekt.

Beperkt casco verzekering

Deze verzekering is net een stapje hoger dan de WA autoverzekering. Met een beperkt casco verzekering ben je ook verzekerd tegen schade aan je eigen auto door zaken als storm, een aanrijding met een dier, diefstal of brand.

Volledig casco verzekering, oftewel: de all risk verzekering

De all risk verzekering dekt hetzelfde als de WA verzekering en de beperkt casco dekking, en daarbij nog veel andere zaken. Welke zaken dat precies zijn, lees je in de volgende alinea.


Wat is een all risk verzekering precies en hoeveel kost dat ongeveer?

Een all risk autoverzekering biedt dus de hoogste dekking onder de autoverzekeringen. Met een all risk, die ook werk volledig casco wordt genoemd, heb je dezelfde dekking als bij een WA verzekering: als jij schade veroorzaakt een andere automobilist of voertuig, ben je met de all risk verzekering gewoon verzekerd. Ook heb je de dekking van de beperkt casco verzekering, bij schade door bijvoorbeeld bliksem, een aanrijding met een hert, brand of bij inbraak of diefstal van je wagen. De all risk verzekering gaat daarna nog een stap verder. Want wat nu als je zélf schade aanbrengt aan je auto? Bijna iedereen kent het wel: je zag dat paaltje net over het hoofd bij het achteruit rijden, je ging net iets te hard met je bumper over die drempel of je hebt een aanrijding gehad door jouw schuld waar, naast de auto van de tegenpartij, ook je eigen beschadigt hebt? Een all risk verzekering dekt ook bovenstaande voorbeelden, dus schade door eigen schuld. Eigenlijk ben je met een volledig casco verzekering verzekerd voor welke schade dan ook, of het nou je eigen schuld is of de schuld van een ander, of door bijvoorbeeld weersomstandigheden. Dat geeft een veilig gevoel!

Een all risk verzekering lijkt dus alleen maar voordelen te hebben, het enige probleem is eigenlijk dat zo’n verzekering wel een stuk duurder is dan een WA verzekering of een beperkt casco autoverzekering. Een WA verzekering heb je al vanaf iets meer dan een tientje per maand, een all risk verzekering is meestal rond de 25 euro per maand. Hoeveel een all risk verzekering precies kost, ligt aan een heel aantal variabelen, zoals het merk en de leeftijd van de auto. Je kunt op verschillende websites gemakkelijk de prijs van jouw all risk verzekering uitrekenen, bijvoorbeeld op de site van Inshared.


Waarom kiezen voor een all risk autoverzekering?

Een all risk verzekering zorgt voor heel wat rust, omdat vrijwel alle schade aan je auto door deze verzekering gedekt wordt. Waarom heeft dan niet elke Nederland een all risk autoverzekering, zou je denken? Dat komt omdat de premie voor deze autoverzekering best aan de hoge kant is, waardoor het in sommige gevallen niet rendabel is om een all risk verzekering te nemen. Je weet natuurlijk nooit zeker óf je überhaupt wel schade rijdt. Je gaat bij een verzekering natuurlijk uit van de worst case scenario. Een WA verzekering of een beperkt casco verzekering is dan een beter idee. In bepaalde gevallen kun je beter wel voor een all risk verzekering kiezen, omdat je zonder zo’n uitgebreide autoverzekering in de problemen kunt raken als je schade rijdt. Om de situaties te verduidelijken, maken we een opsomming voor je. Kiezen voor een all risk verzekering is verstandig:

Als je auto een hoge waarde heeft

Als je een dure auto rijdt, is het een goed idee om een all risk verzekering af te sluiten. Als je een ongeluk veroorzaakt waardoor je auto van meer dan twee ton total loss is, en je niets uitgekeerd krijgt van de verzekering omdat je geen all risk pakket hebt, is dat een nachtmerrie. Dat geldt natuurlijk ook voor een tweedehands auto van tweehonderd euro, maar voor een auto met een hoge waarde is dat natuurlijk extra erg.

Als je auto jonger dan zes jaar is

Een jonge auto heeft een hogere dagwaarde dan een auto die ouder dan zes jaar is. In dit geval geldt dan hetzelfde scenario als hierboven: het is dan fijn om een jong auto te laten verzekeren, om bij schade heel wat geld te besparen. Bij een oudere auto is het handig om goed na te denken of een all risk verzekering dan nog rendabel is.

Als je geen budget hebt voor reparaties

Als je een schade hebt gereden, maar geen (spaar)geld hebt om de auto te laten repareren of een nieuwe auto aan te schaffen, kan dat heel vervelend zijn. In het ergste geval heb je helemaal geen auto meer na een ongeluk. Reparaties kosten vaak een smak geld, laat staan een andere auto. In dit geval is het een goed idee om per maand een bedrag voor een all risk verzekering te betalen, met de garantie dat je auto wordt vervangen of hersteld na een ongeluk.

Als je veel kilometers rijdt of afhankelijk bent van je auto

Misschien rij jij wel heel veel kilometers met je auto, of ben je er afhankelijk van om bijvoorbeeld naar je werk te gaan. Ook al is je auto dan ouder dan zes jaar, in dat geval is het alsnog fijn om een all risk verzekering af te sluiten. Als je auto onmisbaar is in je leven, weet je door deze verzekering altijd zeker dat je auto wordt gerepareerd of vervangen.

Als je een leasecontract of een auto via een lening hebt

Een leasecontract of een lening voor je auto is fijn, want dat doet minder zeer in de portemonnee dan om in één keer een auto aan te schaffen. Bij zo’n constructie is het echter wel handig om een all risk verzekering af te sluiten, omdat je anders het risico loopt om aan een lening vast te zitten, zonder dat je een auto hebt (omdat deze bijvoorbeeld total loss is gereden in een ongeluk). Dat is natuurlijk geen ideaal scenario!


Een all risk verzekering is misschien wat duurder dan een standaard WA verzekering of een beperkt casco verzekering, maar dan heb je ook vrijwel alle schade aan jou auto gedekt: of die schade nu door iemand anders komt of door jezelf. Het is in sommige gevallen echt aan te raden om een all risk verzekering te nemen, bijvoorbeeld als je een auto met een hoge waarde hebt of een auto via een leasecontract huurt, maar voor veel mensen is puur het gevoel van zekerheid al de wat hogere premie waard. Welke autoverzekering heb jij?Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag