Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

12 tips voor goedkoop autorijden

12 tips voor goedkoop autorijden

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Autorijden wordt er in deze tijd niet goedkoper op. Als we de meest recente nieuwsbronnen mogen geloven dan heeft elektrisch rijden de toekomst, maar vooralsnog hebben de meeste Nederlanders daar nog niet veel interesse in. Wellicht, omdat het simpelweg nog te duur is en er slechts beperkte mogelijkheden zijn, zoals het kleine aantal oplaadpunten. Auto rijden is al duur genoeg, horen we je al denken. Dan zijn we het daar in ieder geval over eens, kunnen we je zeggen. We schreven een twaalftal tips voor het goedkoper rijden in je vehikel.


Tip 1 Zoek een auto die bij je wensen past

Wanneer we denken aan een auto dan hebben we daar allemaal verschillende ideeën, voorkeuren en wensen over. Toen je nog jong was, was het een droom om in een Ferrari of Lamborghini te rijden, maar naarmate je ouder wordt besef je dat deze wens voor de meesten onder ons onrealistisch is. Vaak kies je voor de praktische en betaalbare oplossing. Ben je veel onderweg op de snelweg? Dan is het aanschaffen van een auto met een lichte cilinderinhoud niet verstandig. Koop een auto met een inhoud van 2.0 of hoger. Deze inhoud kun je aflezen op de kofferbak en anders staat het wel op het kentekenbewijs. De cilinderinhoud bepaald hoe sterk je motor is en je hebt verschillende categorieën : 1.3, 1.4, 1.8, 2.0 en 2.2. Hier geldt wel, des te hoger dit getal, des te meer belastingen je moet betalen.

Ook is het handig om jezelf af te vragen hoeveel kilometer je per jaar in de auto zit. Wanneer je vanwege je werk dagelijks onderweg bent en meer dan 20.000 kilometer per jaar rijdt, dan is het onverstandig om een benzine auto aan te schaffen. Dan ben je met een diesel of LPG goedkoper uit. Later bij de tip ‘besparen op brandstof’ gaan we hier verder op in.


Tip 2 Schaf een tweedehands auto aan

Ook hier is het weer afhankelijk van wat je wensen en noden zijn. Wanneer je net je rijbewijs hebt gehaald en je bent van plan om de auto af en toe te gebruiken dan kun je prima ook een goedkope auto aanschaffen. Wanneer je een goedkope auto aanschaft dan worden de afschrijvingskosten tot een minimum beperkt. Voor enkele honderden euro’s heb je al een auto, die weliswaar wel iets ouder is, maar nog wel een tijd mee kan. Let hierbij wel op de servicehistorie van de auto en kijk wanneer de eerst volgende Apk-keuring is. Zo heb je niet direct kosten als deze keuring recent is gedaan.

De plek of persoon waar je een tweedehands auto koopt heeft vaak ook invloed op de aanschaf van een tweedehands auto. Koop je bij de garage of bij een particuliere dealer? Garages willen graag verdienen aan de auto, dus daar liggen de prijzen vaak net even wat hoger dan bij een particulier. Ga je naar een particulier en heb je niet zoveel verstand van auto’s? Dan is het verstandig om een persoon mee te nemen die dit wel heeft, want zo kun je achter eventuele gebreken komen. Stel vooraf wel vast hoe betrouwbaar de dealer is!


Tip 3 Aanbiedingen van tankstations

Ook tankstations stunten af en toe met prijzen. Er is altijd wel één dag in de week waarop dit gebeurt, dus het is aan te raden om hier eens op te letten. Ook zijn er websites en apps om te kijken waar je het goedkoopst kan tanken. Zorg er dan wel voor dat dit een beetje bij jouw in de buurt is en dat je niet eerst twintig kilometer moet rijden naar een tankstation. Tik maar eens bij Google in ‘goedkoop tanken’ en je krijgt wel een aantal sites, zoals Tankwijzer, waar je kan gaan zoeken naar een plek bij je in de buurt om goedkoop te tanken. Voor de smartphone gebruikers is het handig om eens te onderzoeken of de volgende applicaties je op weg kunnen helpen in de zoektocht naar goedkoper brandstof:

  1. ANWB Onderweg
  2. Tanklocator
  3. Milo App
  4. DirectLease Tankservice
  5. Q8-Liberty Tankkaart

Daarnaast is het aan te raden om zoveel mogelijk te tanken bij pompen bij je in de stad, dorp of langs de provinciale wegen. Bij de snelwegen zijn de brandstofprijzen namelijk veel hoger.


Tip 4 Sluit een goedkope verzekering af

Veel mensen blijven lang bij dezelfde verzekeraar, maar wist je dat als je actief gaat vergelijken je flink kan besparen? Via een vergelijkingssite kun je al snel €200,- per jaar besparen. Een verzekering waar je wat meer voor betaalt, hoeft nog niet per se beter te zijn dan een goedkopere, dus begin met vergelijken. Vaak ben je te hoog verzekerd en ben je je hier niet bewust van, omdat je denkt dat je al die verzekeringen nodig hebt.

In de Nederlandse wet is het vastgelegd dat iedere bestuurder van een motorvoertuig een WA-verzekering heeft. Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor de schade die je een ander toebrengt. De dekking loopt van 2,5 miljoen op tastbare zaken tot 7,5 miljoen voor letselschade. Wanneer een voertuig ouder is dan acht jaar, dan is deze vorm van verzekering verstandig. Na de WA-verzekering (zie dit als een basisverzekering) komt de WA+beperkte casco. Geschikt voor wagens tussen de vier en acht jaar. Bij de beperkte casco ben je ook verzekerd voor de schade aan je eigen auto. Denk aan ruitschade of schade na een storm of diefstal. Tot slot heb je nog de WA volledige casco, beter bekend als de Allrisk verzekering. Deze verzekering is een goede keuze voor auto’s tot pakweg vier jaar. Met deze verzekering krijg je altijd alle schade vergoed, ongeacht de omstandigheden.

Uiteindelijk is het afhankelijk van je eigen wensen bij het kiezen van een verzekering. Wanneer je bijvoorbeeld lid bent van de ANWB, dan hoef je geen pechhulp als extra module in je verzekering.


Tip 5 Koop een lichte auto die rijdt op gas (LPG)

Bij de rekensommen op deze site blijkt dat LPG, oftewel een auto op gas verreweg het goedkoopst is, ongeacht het aantal kilometers dat je maakt. Wanneer je weinig kilometers maakt (onder de 10.000 kilometer per jaar), dan maakt het niet zoveel uit of je in een diesel of benzine rijdt.

Diesel is alleen aantrekkelijk wanneer je veel op de weg zit.

blank


Tip 6 Doe een deel van het onderhoud zelf

Auto’s hebben jaarlijks een algehele periodieke keuring nodig (APK). Dit is verplicht, want stel je krijgt een ongeval…dan moet je zelf de schade betalen als blijkt dat je auto niet Apk-gekeurd is.

Maar wist je dat je ook zelf best veel kan doen aan je auto? Je moet hiervoor wel een beetje verstand hebben van auto’s en technisch zijn, want anders kun je er maar beter niet aan beginnen. Wanneer je bijvoorbeeld nieuwe auto-onderdelen gaat bestellen dan is het handig om te weten wat het bouwjaar is, het chassisnummer en kenteken. Het kan namelijk zijn dat fabrikanten verbeteringen aan de onderdelen hebben doorgevoerd tijdens de productie. Zelf de banden monteren is ook een optie, als je weet hoe dit moet. Wees dan wel zeker dat je de juiste apparatuur hebt en als je hulp nodig hebt dan kun je altijd bij de garage vragen waar je specifiek op moet letten. Ook op Youtube staan filmpjes van hoe je banden kan vervangen.

Tijdens de keuring worden meestal de onderdelen vervangen die het snelste slijten. Dit zijn de banden, remblokken en de lagers. Wist je dat je rijstijl een grote invloed heeft op deze drie onderdelen en dus dit slijtproces? Als je van jezelf weet dat je nogal een ruige autorijder bent, dan is het toch eens goed om hier iets aan te veranderen. Laat je gas eerder los voordat je een bocht neemt en rijd met meer controle op kruispunten, stoplichten en rotondes af. Dat kun je veel geld besparen op de lange termijn!


Tip 7 Bespaar op de afschrijvingskosten

Naarmate een auto ‘ouder’ wordt, des te lager de waarde van de auto. Daarom is het ook minder zinvol om een nieuwe auto te kopen, omdat deze snel in waarde daalt. Het is goedkoper om een tweedehands te kopen als het op deze post aankomt. Afhankelijk van je eigen wensen kun je besparen op de afschrijvingskosten van een auto. Wanneer je lang met een auto kan rijden (tien jaar bijvoorbeeld) dan hoef je je minder zorgen te maken om deze kosten. Als je wel een persoon bent die om de vier jaar een nieuwe auto aanschaft, dan is het verstandig om een merk te kiezen die waardevast is. Zo zijn Ford, BMW, Audi, Skoda, Seat en Toyota waardevaste merken en Chrysler, Citroën, Fiat, Hyundai, Kia en Renault minder waardevast.


Tip 8 Airco snel uitzetten

Wanneer je met de airco aanrijdt dan kan dit wel tot een brandstofverspilling van 10% oplopen. De volgende keer dat je in de auto stapt dan zet je de airco even een paar minuten aan en dan weer uit. Je bespaart hiermee op brandstof. Ditzelfde geldt voor de verwarming van de achterruit.


Tip 9 Maak de auto zo licht mogelijk

Het zijn details, maar ook deze zijn belangrijk als je geld wilt besparen. Tijdens het autorijden laat je de fietsendrager (met fietsen) op de auto staan. Of de gereedschappen die je vorige maand voor een klus gebruikte, de dakkoffer na die fantastische vakantie… al deze zaken zorgen voor extra gewicht en luchtweerstand. Wat dacht je van steeds met een volle tank rijden? Benzine is ook gewoon gewicht in een auto en als je met een halve tank rijdt dan is dit op jaarbasis een goedkope gewoonte kunnen we je vertellen. Denk aan deze details een volgende keer!


Tip 10 Laat de auto staan bij een snelle boodschap

Nu we toch midden in een energietransitie zitten en het vaak over het milieu hebben… laat de auto voor die korte ritjes, zoals het halen van een boodschap, eens thuis en pak de fiets. De helft van alle autoritten is korter dan 7,5 kilometer en één derde zelfs korter dan vijf kilometer. Bij normale omstandigheden komt de motor pas na vijf kilometer op gang en bedenk zelf maar hoeveel energie nodig is voor al die korte ritjes. Als je vaker met de fiets gaat voor die kleine dingetjes is dat niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen fysieke staat van paraatheid.

Voor het bijhouden van je kilometers kun je ook eens ons artikel lezen over “de beste app voor kilometerregistratie“.


Tip 11 Zorg voor een maximale bandenspanning

Controleer iedere maand de banden van je auto, want een te lage bandenspanning kan zorgen voor een toename in het brandstofverbruik. De juiste spanning is te lezen in het instructieboekje of in de brandstofklep. Pomp ze ook niet harder op dan nodig, want dit kan zorgen voor een snellere slijtage.


Tip 12 Gratis of goedkoop parkeren

Je gaat een lekker dagje weg of een middagje shoppen met een vriendin. Dan kom je al snel uit in een (grote) stad en in steden is het nogal eens een uitdaging om een goedkope parkeerplek te vinden. Soms kun je niet anders doen dan verder weg te parkeren om op de kosten te besparen. Een andere tip is ook om een parkeerapp te downloaden, zodat je alleen betaalt voor de tijd die je geparkeerd staat.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag