Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je krassen verwijderen van je auto?

Hoe kun je krassen verwijderen van je auto?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Krassen op je auto zijn vervelend want ze zien er lelijk uit, verminderen de waarde van je auto en kunnen ook zorgen voor roestvorming. Het is bijna onmogelijk om na verloop van tijd geen krassen op de laklaag te krijgen, want je hoeft daarvoor echt niet altijd slachtoffer van vandalisme te worden. Krassen kunnen namelijk ook gewoon ontstaan door spelende kinderen, een deur die tegen je auto komt, opspattende steentjes en nog veel meer.  Krassen op je auto zijn vervelend, ook al rijd je in een wat oudere auto. Gelukkig zijn de meeste krassen nog goed te herstellen. Daarbij kun je diverse hulpmiddelen gebruiken, waarvan je een enkele zelfs dagelijks gebruikt in huis. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je auto overgespoten moet worden bij een klein krasje. Hoe kun je krassen laten verwijderen en op welke manier kun je dat zelf doen? Dat laten we zien in dit artikel. Wij geven je tips voor de beste middeltjes.


Welke krassen kunnen verwijderd worden?

Krassen kunnen door uiteenlopende redenen ontstaan. Of ze helemaal te verwijderen zijn ligt er niet zozeer aan hoe de krassen zijn veroorzaakt, maar vooral hoe diep ze zijn. Om te begrijpen waarom de diepte van een kras van invloed is op de reparatie, is het goed om te weten dat een laklaag vaak uit drie delen bestaat. Over het algemeen geldt: hoe dieper de kras, hoe beter het is om die zo snel mogelijk te laten behandelen.

Ondiepe kras of diepe kras?

Of een kras te repareren is, hangt onder andere af van de diepte. De kras kan zich namelijk voordoen op vier verschillende dieptes. Een ondiepe kras tast alleen de blanke laklaag aan. Die laag zorgt ervoor dat de auto mooi glimt. Is deze laag verdwenen, dan zie je deze kras vaak vooral goed als er een bepaalde lichtinval is. Bij een iets diepere kras is ook de kleurlak van de auto beschadigd. In dat geval zou het kunnen dat je ook oneffenheden ziet in de kleur van de auto. Dat komt omdat de laklaag dan niet meer overal even dekkend is. Een echte diepe kras zit zelfs door de kleurlak heen. In dat geval is de kleur van de lak volledig verdwenen en zie je alleen de grondlak of zelf het metaal. Wat je moet doen bij een diepe kras lees je hieronder.

Tip: gebruik je nagel om erachter te komen of de kras diep is. Blijft je nagel hangen bij de kras als je hem over de lak van de auto heen beweegt? Dan is de kras diep.

De eerste laag bestaat uit een grondlak met vaak een witte of grijze kleur. Deze laag komt op het metaal en bevordert de hechting. Je kunt meteen zien of een kras diep is doordat je die witte of grijze kleur erin ziet. (Dat is bij een lichtgekleurde auto natuurlijk wel lastiger.) Grondverf is niet bedoeld om je auto te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Diepe krassen die de grondverf blootleggen kunnen daarom gaan roesten en moeten zo snel mogelijk worden behandeld.

De tweede laag is de laklaag in de kleur van de auto. Krassen die in deze laag zitten zijn vooral lelijk om naar te kijken maar zullen vaak niet op korte termijn al voor roest zorgen omdat het metaal nog altijd redelijk wordt beschermd. Het is wel een zwakke plek in de lak die op termijn voor meer problemen kan zorgen.

De derde (en bovenste) laag is de dikste laag en bestaat uit een transparante lak. Die zorgt voor een mooie glans en beschermt de gekleurde lak eronder. Wanneer hier krasjes in zitten is dat ook vooral een cosmetisch probleem. Toch kan na verloop van tijd de bovenste laklaag af gaan bladderen.

Wat te doen bij een diepe kras in je auto?

De meeste oplossingen die we in dit artikel behandelen, zijn bedoeld voor ondiepe krassen, waarbij de kleurlaag van de auto nog redelijk intact is. Wanneer er sprake is van een diepe kras, dan werken lakstiften of andere oplossingen niet. Je zult dan eerst de kleur terug moeten brengen, voordat je de kras kunt bedekken. Je kunt dan verf bestellen bij een dealer, in dezelfde kleurcode als je auto. Vervolgens kun je met een klein kwastje of een tandenstoker een klein beetje verf in de kras aanbrengen. Is dit gedroogd, dan is de kras als het goed is al minder goed zichtbaar. Vervolgens kun je één van de andere methodes gebruiken die we hier in het artikel beschrijven.


Kras laten verwijderen door een garage of schadebedrijf

Wanneer je auto een lange en diepe kras heeft opgelopen zal het vaak nodig zijn om een deel van de auto over te laten spuiten. Dat is een lastige klus die alleen door een specialistisch bedrijf kan worden uitgevoerd. Hier kun je beter niet zelf mee in de weer, want in het beste geval zie je de kras nog steeds en in het slechtste geval maak je het probleem erger en wordt het herstellen van de kras alleen maar moeilijker. Het beste breng je de auto dus naar een schadeherstelbedrijf. Je bent dan al binnen een paar uur van de schade af. Je levert dan vaak de auto ‘s ochtends in en je kunt hem een ‘s avonds weer op komen halen.

Een schadespecialist volgt bij een diepe kras vaak de volgende procedure:

  1. Eerst wordt de kras opgevuld door deze te plamuren.
  2. Daarna wordt het hele gebied rondom de kras geschuurd.
  3. Vroeger werd er vervolgens een heel paneel overgespoten in de kleur die het dichtst bij het origineel in de buurt kwam. Daar zijn tegenwoordig gelukkig andere methoden voor. Ten eerste kan er gebruik worden gemaakt van kleurcodes zodat de juiste lak altijd is terug te vinden. Maar er zijn ook schadebedrijven die een kleurscanner op de goede lak plaatsen en dan de vervangende lak ter plaatse zelf mengen. Daarmee wordt het gerepareerde deel overgespoten zodat het weer zijn originele kleur terugkrijgt.
  4. Tenslotte wordt de auto ook nog even gepoetst en in de was gezet zodat hij er weer mooi bij staat. Nu zul je niets meer van de kras zien.

Doordat er heel lokaal een reparatie wordt uitgevoerd en ook maar een klein deel van de auto moet worden overgespoten zal de reparatie tegenwoordig veel voordeliger uit kunnen vallen dan vroeger vaak het geval was. Het is dus altijd de moeite waard om navraag te doen welk prijskaartje er zou hangen aan het verwijderen van de krassen in je eigen auto.

Ook minder diepe krassen kun je natuurlijk laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Een kras die alleen in de bovenste laklaag zit kan bijvoorbeeld worden gepolijst. Dit is een relatief voordelige manier om een kras helemaal weg te laten halen.

Wat kost het om professioneel krassen laten verwijderen?

Iedere kras is anders. Het bepalen van de prijs is dan ook niet zo eenvoudig. Soms ben je voor een paar tientjes van je krassen af, maar voor een andere auto kost het tweehonderd euro. Er zijn een aantal factoren belangrijk om te prijs te bepalen. Als eerst het oppervlak waar de schade zich bevindt. Is dat kleiner dan een A4-tje, dan ziet een bedrijf zoals CarGlass dat als één schadeplek. Bij meerdere plekken met schade betaal je dan ook al snel meer. Een andere belangrijke factor is de diepte en de oppervlakte van de kras. Is de gehele lak verwijderd, dan moet er veel meer werk gedaan worden dan wanneer alleen de blanke lak verwijderd is. Wil je weten waar je zo goedkoop mogelijk de krassen kunt verwijderen? Vraag dan op websites zoals Fixico.nl offertes aan van verschillende schadeherstellers bij jou in de buurt. Zo kun je zelf vergelijken welke aanbieder de beste prijs kan bieden.

Herstelmethodes

Een schadeherstel bedrijf heeft diverse manieren om de krassen in je auto te herstellen. Zo kun je een heel onderdeel van de auto laten overspuiten, gebruikmaken van Sprayless Scratch Repair (SSR) of het zogenaamde Spotrepair uitvoeren. Daarbij is overspuiten het duurst, gevolgd door Spotrepair. De goedkoopste manier om de krassen te laten verwijderen is door middel van SSR. Daarbij wordt namelijk alleen maar de kras zelf behandeld, waardoor veel minder tijd en materiaal benodigd is.


Zelf krassen verwijderen

Er zijn meerdere manieren om krassen zelf te verwijderen. Hoe moeilijk en tijdrovend die klus is ligt er vooral aan hoe diep en hoe lang de krassen zijn. Diepe krassen kun je jezelf beter niet aan wagen, want vaak doe je meer kwaad dan goed. Maar wanneer je auto alleen krassen vertoont in de bovenste (transparante) laklaag kan het interessant zijn om zelf actie te ondernemen. Als een kras even lijkt te verdwijnen wanneer je hem met zeepsop afneemt dan gaat het om een kras in de bovenste laklaag en kun je ook prima zelf aan de slag.Bij al deze methodes is het belangrijk dat je eerst het oppervlak van de auto goed schoonmaakt voordat je begint. Door het inwrijven van anti-kras middelen kan het voorkomen dat je juist extra krassen creëert omdat er zandkorrels of andere vuile spullen op de lak zitten.

Tandpasta

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is mogelijk om krassen uit je auto te verwijderen met tandpasta. Maar niet alle tandpasta werkt even goed. Het beste kun je een tandpasta gebruiken die bedoeld is om je tanden witter te maken. Daar zit namelijk een soort schuurmiddel in wat je nodig hebt om de krassen te verwijderen. Wanneer je een beetje water en tandpasta met een doek inwrijft op de plek van de kras, zorg je ervoor dat de hoekjes van de kras wat worden weggewerkt. Omdat je daarmee zorgt dat het verschil tussen de kras en de omringende lak wordt verkleind, verdwijnt hiermee de kras. Het gebruik van tandpasta is een goedkope en eenvoudige manier om van je krassen af te komen. Let er wel op dat deze methode alleen werkt met ondiepe krasjes waarbij alleen een deel van de blanke lak is beschadigd. Zodra de kleur lak ook beschadigd is, kun je beter voor een andere methode kiezen.

Tip: Probeer dit soort methodes altijd eerst uit op een kras die niet zo in het zicht zit. Behandel ook alleen een klein stukje en wacht dan op het resultaat. Mocht je de verkeerde tandpasta gebruiken of iets anders verkeerd hebben gedaan, dan valt het in ieder geval niet zo op.

Wax

Een veelgehoorde mythe is dat je ondiepe krasjes kunt verwijderen met autowax, maar dat is zeer zeker niet het geval. Wax kan je auto alleen wat beter beschermen tegen nieuwe krasjes, maar helpt niet om ze te verwijderen als ze er eenmaal in zitten. Heel lichte beschadigingen kunnen soms redelijk gemaskeerd blijven met wax, maar ze zullen dus nooit verdwijnen.

Lakstiften

Met een lakstift kun je kleine krassen laten verdwijnen door ze letterlijk in te kleuren. Lakstiften bevatten namelijk lak met dezelfde kleur als je auto zelf. Daarom is het belangrijk om de kleurcode van de lak te weten en de juiste lakstift te vinden. Een lakstift werkt op de ene lak heel goed, en op de andere juist weer amper. Je dan bijvoorbeeld kleurverschillen of je blijft de kras gewoon zien. Het is wel relatief goedkoop.

Scratchremover / krasverwijderaar

Een scratchremover is een schuurmiddel waarmee je een heel dun laagje van de lak af polijst om een kras te verwijderen. Het werkt in principe hetzelfde als tandpasta, maar in tegenstelling tot tandpasta is de scratchremover echt maar voor één ding gemaakt. Er zitten namelijk hele fijne korreltjes in die de lak opschuren en de kras minder diep maken of zelfs helemaal doen verdwijnen. Het middel lost de lak ook een beetje op, waardoor dit in het krasje terechtkomt en die zo ook direct opvult met de correcte kleur. Het polijsten met een krasverwijderaar is eenvoudig om zelf te doen maar wel een tijdrovend proces en de krassen verdwijnen niet altijd volledig. Het grootste voordeel is wel dat het een heel goedkope oplossing is. Koop echter wel het liefste een wat duurdere scracthremover van een gerenommeerd merk omdat die meestal van betere kwaliteit zijn

Met een doek en de scratchremover zorgt je ervoor dat de randen van de kras worden verzacht, waardoor ze minder opvallen. Voorbeelden van goede scratchremover zijn onder andere Meguiars Scratch X 2.0 en Sonax KratzerEntferner Set. Beide middelen zorgen ervoor dat krassen niet meer zichtbaar zijn, zelfs niet nadat je de auto hebt gewassen. Voor ongeveer twintig euro per flesje hoef je dan niet veel geld uit te geven om voorgoed van je krassen af te zijn. De Sonax KratzerEntferner Set bestaat uit twee delen. Naast de krasverwijderaar wordt er ook een wax meegeleverd. Dit zorgt ervoor dat je het gebied van de kras mooi kunt afwerken..

Kras pen

Een kras pen is geschikt voor de iets diepere krassen. Daarbij is het namelijk belangrijk dat je de kras ook opvult, in plaats van het omliggende gebied juist minder diep te maken. De pen bevat daarvoor een vloeistof die uithardt zodra die uit de pen komt. De vloeistof in de pen zorgt ervoor dat er een verbinding komt tussen de lak aan beide kanten van de kras. Het uitharden van de kras duurt ongeveer twee dagen. Daarna hoef je niet bang te zijn dat de kras weer terugkomt na het wassen. Een kras pen kan ook gebruikt worden als er een diepe kras in de auto zit, waarbij de kleurlak is aangetast. In dat geval dient er eerst een kleurlak aangebracht te worden. Vervolgens kan daar een kras pen overheen gebruikt worden. Een voorbeeld van een goede kras pen is de Mantis Scratch Repair pen.

Polijsten en waxen

Na het opschuren van de laklaag kan het zijn dat je een verschil ziet tussen de opgepoetste kras en de omringende delen. Je kunt dit eenvoudig oplossen door te polijsten en te waxen. Door de auto te polijsten kun je ervoor zorgen dat de auto weer glimt. Wanneer je er vervolgens ook nog een speciale wax overheen aanbrengt, dan weet je zeker dat de auto er weer helemaal als nieuw uit komt te zien.


Kun je ook krassen op je autoruit verwijderen?

Uiteraard kun je ook de krassen van je autoruit verwijderen. Gelukkig maar, anders zou je voor altijd met een lelijke kras rond moeten rijden. Dat is al helemaal vervelend als die precies in je gezichtsveld zit tijdens het rijden. Je kunt ook bij krassen op een ruit tandpasta gebruiken, maar alleen wanneer de kras niet zo dik is. Andere middeltjes om de krassen te verwijderen zijn zuiveringszout, metaalpoets en doorzichtige nagellak. Al deze methodes hebben hun voor- en nadelen in het gebruik en kunnen alleen toegepast worden als de kras niet te dik is. Het enige waar je tijdens het gebruik van deze middelen goed op moet letten, is dat je zorgt dat er tijdens het herstellen van de krassen niet juist nóg meer krassen ontstaan. Want dat zou natuurlijk een beetje zonde zijn.


Krassen laten vergoeden door je autoverzekering

Alleen wanneer je een all risk autoverzekering hebt wordt het verwijderen van krassen vergoed door de verzekeraar. Bij een WA-verzekering of beperkt casco verzekering zul je zelf voor de kosten op moeten draaien. Toch is het ook bij een all risk verzekering de moeite waard om te kijken of je de behandeling niet beter zelf kunt betalen. Je verliest namelijk altijd minstens 5 schadevrije jaren en daardoor zul je in de toekomst flink meer moeten betalen voor je autopremie. Reken dus altijd uit of het niet slimmer is de reparatie zelf te betalen.

Wat doe je wanneer je een WA of beperkt casco autoverzekering hebt? Dan kun je het beste proberen de schade op de persoon te verhalen die de kras heeft veroorzaakt. Als je dat zelf bent geweest heb je dus geen poot om op te staan, maar ook wanneer je geen idee hebt wanneer de kras is ontstaan of als de dader allang is verdwenen is dit geen optie. Wanneer de dader niet bekend is, maar er minimaal 2 getuigen zijn die kunnen verklaren dat een ander motorvoertuig de krassen heeft veroorzaakt, dan is ook het Waarborgfonds Motorverkeer (https://waarborgfonds.vereende.nl/) een optie. Die vergoeden dan de reparatie.


Wil je de auto na het verwijderen van de krassen nog meer laten blinken? Bijvoorbeeld omdat je hem binnenkort wilt verkopen? Bekijk dan ook ons artikel met tips voor het poetsen van je auto. Heeft de binnenkant juist een opknapbeurt nodig? Lees dan ons artikel met 11 tips voor het reinigen van het interieur van de auto.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag