X

Hoe kun je krassen verwijderen van je auto?

Hoe kun je krassen verwijderen van je auto?

Laatst bijgewerkt: 27 december 2018

Krassen op je auto zijn vervelend want ze zien er lelijk uit en kunnen ook zorgen voor roestvorming. Het is bijna onmogelijk om na verloop van tijd geen krassen op de laklaag te krijgen, want je hoeft daarvoor echt niet altijd slachtoffer van vandalisme te worden. Krassen kunnen namelijk ook gewoon ontstaan door spelende kinderen, een deur die tegen je auto komt, opspattende steentjes en nog veel meer. Gelukkig kunnen veel krassen redelijk eenvoudig worden verwijderd zonder dat meteen de auto overgespoten moet worden. Hoe kun je krassen laten verwijderen en op welke manier kun je dat zelf doen? Dat laten we zien in dit artikel.


Welke krassen kunnen verwijderd worden?

Krassen kunnen door uiteenlopende redenen ontstaan. Of ze helemaal te verwijderen zijn ligt er niet zozeer aan hoe de krassen zijn veroorzaakt, maar vooral hoe diep ze zijn. Om te begrijpen waarom de diepte van een kras van invloed is op de reparatie, is het goed om te weten dat een laklaag vaak uit drie delen bestaat. Over het algemeen geldt: hoe dieper de kras, hoe beter het is om die zo snel mogelijk te laten behandelen.

De eerste laag bestaat uit een grondlak met vaak een witte of grijze kleur. Deze laag komt op het metaal en bevordert de hechting. Je kunt meteen zien of een kras diep is doordat je die witte of grijze kleur erin ziet. (Dat is bij een lichtgekleurde auto natuurlijk wel lastiger.) Grondverf is niet bedoeld om je auto te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Diepe krassen die de grondverf blootleggen kunnen daarom gaan roesten en moeten zo snel mogelijk worden behandeld.

De tweede laag is de laklaag in de kleur van de auto. Krassen die in deze laag zitten zijn vooral lelijk om naar te kijken maar zullen vaak niet op korte termijn al voor roest zorgen omdat het metaal nog altijd redelijk wordt beschermd. Het is wel een zwakke plek in de lak die op termijn voor meer problemen kan zorgen.

De derde (en bovenste) laag is de dikste laag en bestaat uit een transparante lak. Die zorgt voor een mooie glans en beschermt de gekleurde lak eronder. Wanneer hier krasjes in zitten is dat ook vooral een cosmetisch probleem. Toch kan na verloop van tijd de bovenste laklaag af gaan bladderen.


Kras laten verwijderen door een garage of schadebedrijf

Wanneer je auto een lange en diepe kras heeft opgelopen zal het vaak nodig zijn om een deel van de auto over te laten spuiten. Dat is een lastige klus die alleen door een specialistisch bedrijf kan worden uitgevoerd. Hier kun je beter niet zelf mee in de weer, want in het beste geval zie je de kras nog steeds en in het slechtste geval maak je het probleem erger en wordt het herstellen van de kras alleen maar moeilijker. Het beste breng je de auto dus naar een schadeherstelbedrijf. Die volgt bij een diepe kras vaak de volgende procedure:

  1. Eerst wordt de kras opgevuld door deze te plamuren.
  2. Daarna wordt het hele gebied rondom de kras geschuurd.
  3. Vroeger werd er vervolgens een heel paneel overgespoten in de kleur die het dichtst bij het origineel in de buurt kwam. Daar zijn tegenwoordig gelukkig andere methoden voor. Ten eerste kan er gebruik worden gemaakt van kleurcodes zodat de juiste lak altijd is terug te vinden. Maar er zijn ook schadebedrijven die een kleurscanner op de goede lak plaatsen en dan de vervangende lak ter plaatse zelf mengen. Daarmee wordt het gerepareerde deel overgespoten zodat het weer zijn originele kleur terugkrijgt.
  4. Tenslotte wordt de auto ook nog even gepoetst en in de was gezet zodat hij er weer mooi bij staat. Nu zul je niets meer van de kras zien.

Doordat er heel lokaal een reparatie wordt uitgevoerd en ook maar een klein deel van de auto moet worden overgespoten zal de reparatie tegenwoordig veel voordeliger uit kunnen vallen dan vroeger vaak het geval was. Het is dus altijd de moeite waard om navraag te doen welk prijskaartje er zou hangen aan het verwijderen van de krassen in je eigen auto.

Ook minder diepe krassen kun je natuurlijk laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Een kras die alleen in de bovenste laklaag zit kan bijvoorbeeld worden gepolijst. Dit is een relatief voordelige manier om een kras helemaal weg te laten halen.


Zelf krassen verwijderen

Er zijn meerdere manieren om krassen zelf te verwijderen. Hoe moeilijk en tijdrovend die klus is ligt er vooral aan hoe diep en hoe lang de krassen zijn. Diepe krassen kun je jezelf beter niet aan wagen, want vaak doe je meer kwaad dan goed. Maar wanneer je auto alleen krassen vertoont in de bovenste (transparante) laklaag kan het interessant zijn om zelf actie te ondernemen. Als een kras even lijkt te verdwijnen wanneer je hem met zeepsop afneemt dan gaat het om een kras in de bovenste laklaag en kun je ook prima zelf aan de slag. Welke methoden kun je daarvoor zoal gebruiken?

Wax

Een veelgehoorde mythe is dat je ondiepe krasjes kunt verwijderen met autowax, maar dat is zeer zeker niet het geval. Wax kan je auto alleen wat beter beschermen tegen nieuwe krasjes, maar helpt niet om ze te verwijderen als ze er eenmaal in zitten. Heel lichte beschadigingen kunnen soms redelijk gemaskeerd blijven met wax, maar ze zullen dus nooit verdwijnen.

Lakstiften

Met een lakstift kun je kleine krassen laten verdwijnen door ze letterlijk in te kleuren. Lakstiften bevatten namelijk lak met dezelfde kleur als je auto zelf. Daarom is het belangrijk om de kleurcode van de lak te weten en de juiste lakstift te vinden. Een lakstift werkt op de ene lak heel goed, en op de andere juist weer amper. Je dan bijvoorbeeld kleurverschillen of je blijft de kras gewoon zien. Het is wel relatief goedkoop.

Scratchremover / krasverwijderaar

Een scratchremover is een schuurmiddel waarmee je een heel dun laagje van de lak af polijst om een kras te verwijderen. Er zitten namelijk hele fijne korreltjes in die de lak opschuren en de kras minder diep maken of zelfs helemaal doen verdwijnen. Het middel lost de lak ook een beetje op, waardoor dit in het krasje terechtkomt en die zo ook direct opvult met de correcte kleur. Het polijsten met een krasverwijderaar is eenvoudig om zelf te doen maar wel een tijdrovend proces en de krassen verdwijnen niet altijd volledig. Het grootste voordeel is wel dat het een heel goedkope oplossing is. Koop echter wel het liefste een wat duurdere scracthremover van een gerenommeerd merk omdat die meestal van betere kwaliteit zijn.


Krassen laten vergoeden door je autoverzekering

Alleen wanneer je een all risk autoverzekering hebt wordt het verwijderen van krassen vergoed door de verzekeraar. Bij een WA-verzekering of beperkt casco verzekering zul je zelf voor de kosten op moeten draaien. Toch is het ook bij een all risk verzekering de moeite waard om te kijken of je de behandeling niet beter zelf kunt betalen. Je verliest namelijk altijd minstens 5 schadevrije jaren en daardoor zul je in de toekomst flink meer moeten betalen voor je autopremie. Reken dus altijd uit of het niet slimmer is de reparatie zelf te betalen.

Wat doe je wanneer je een WA of beperkt casco autoverzekering hebt? Dan kun je het beste proberen de schade op de persoon te verhalen die de kras heeft veroorzaakt. Als je dat zelf bent geweest heb je dus geen poot om op te staan, maar ook wanneer je geen idee hebt wanneer de kras is ontstaan of als de dader allang is verdwenen is dit geen optie. Wanneer de dader niet bekend is, maar er minimaal 2 getuigen zijn die kunnen verklaren dat een ander motorvoertuig de krassen heeft veroorzaakt, dan is ook het Waarborgfonds Motorverkeer (https://waarborgfonds.vereende.nl/) een optie. Die vergoeden dan de reparatie.




Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag