Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 tips voor een vochtvreter in de auto

6 tips voor een vochtvreter in de auto

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je kent het vast wel: je wilt gaan rijden, maar je ziet geen hand voor ogen. Je ramen zijn beslagen en je probeert van alles om meer zicht te krijgen: de ramen worden viezer en viezer en uiteindelijk moet je jouw auto aan de kant zetten, omdat je niet goed kunt zien wat er voor, achter en naast je aan de hand is. Heel vervelend, helemaal als je haast hebt! Om die beslagen ramen te bestrijden is een vochtvreter een goed idee. Wil jij weer met kraakheldere ruiten je autoreis beginnen? In dit artikel lees je zes tips voor een vochtvreter in de auto.


Tip 1: De beste: herbruikbare Pingi vochtvreter voor in de auto

Heb je wel eens van Pingi gehoord? Dit is een van de beste vochtvreters voor in je auto. Je kunt deze ontvochtiger vaker gebruiken, lekker duurzaam, dus. Door de indicator op de vochtvreter kun je zien wanneer je de Pingi even in de magnetron moet doen. Na zes minuten in de magnetron op 600 Watt kun je de vochtvreter weer opnieuw gebruiken. Het vocht uit de auto is dan op een hygiënische manier verdampt en kan dan weer opnieuw vocht absorberen. De Pingi ziet er ook nog eens leuk uit, zodat je jouw auto ook wat mooier kunt maken!

Bestel de Pingi vochtvreter op Bol.com


Tip 2: Koop een vochtvreter bij de ANWB – goed voor veel meer zaken!

Je kunt een vochtvreter in verschillende winkels kopen. Een aanrader is de auto ontvochtiger van de ANWB: deze staat goed bekend onder consumenten. Deze vochtvreter bestaat uit een speciaal vocht absorberend kussentje, dat tot wel vierhonderd milliliter aan vocht op kan nemen. Je kunt deze vochtvreter gewoon in je auto leggen, en het kussentje doet het werk. Naast het onttrekken van het vocht helpt deze vochtvreter ook tegen schimmel in de auto, roest, muffe geurtjes en elektronicaschade. Een zeer veelzijdig kussentje, dus! Je koopt de vochtvreter in de (online) winkel van de ANWB voor 12,99. Als je lid bent van de ANWB krijg je een euro korting.


Tip 3: Een lekker goedkope vochtvreter schaf je aan bij de Action

Als je niet teveel geld wilt uitgeven aan een vochtvreter voor in je auto, kun je ook bij de budget vriendelijke winkel Action terecht. Daar zitten vochtvreters het hele jaar door in het assortiment, voor slechts 1,50 euro! De vochtvreter van de Action bestaat uit een klein zakje die het vocht absorbeert. Je doet het zakje in een plastic bakje of schaaltje en zet deze in je wagen. Je kunt het beste twee of drie van deze vochtvretertjes in je auto plaatsen, omdat het maar een klein zakje is. Veel mensen zijn ontzettend tevreden over de auto ontvochtiger van de Action, en dat voor zo’n fijn prijsje!


Tip 4: Maak zelf een vochtvreter voor in de auto

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een vochtvreter te gaan maken. Stroop je mouwen op en do it yourself! We zetten de beste tips om zelf een auto ontvochtiger te maken hieronder voor je op een rijtje. Met keukenzout, sicila korrels en behangplaksel kom je al een heel eind! Dat is lekker goedkoop en ook handig als je het al in huis hebt, of wat van deze producten over hebt.

Zelf een vochtvreter maken met keukenzout

Zout staat er om bekend om vocht op te nemen. Je kunt daarom heel gemakkelijk een vochtvreter maken met keukenzout. Je hebt naast het zout ook een koffiefilter en een sponsje nodig. Scheur het koffiefiltertje open zodat hij niet meer dubbel is, en knip hem in dezelfde maat als de spons. Leg vervolgens het filter op de spons in een bakje en strooi en een flinke laag keukenzout overheen. Plaats het bakje in je auto (bijvoorbeeld in de bekerhouder, zodat het bakje niet door de hele auto vliegt als je de bocht omgaat) en het condens in je auto zal als sneeuw voor de zon verdwijnen!

Zelf een vochtvreter maken met rijst of kattenbakkorrels

Makkelijker kan het bijna niet: vul een oude sok met rijst of kattenbakkorrels en leg deze in je auto. Zo kun je met minimale middelen een vochtvreter maken. Je hebt vast nog wel wat rijst in je voorraadkast staan en er ligt nog wel ergens een sok. Je bent zo klaar! Vergeet hem niet dicht te knopen…

Zelf een vochtvreter maken met keukenpapier

Deze manier om vocht uit de auto te onttrekken kun je bijna niet ‘iets maken’ noemen, want je legt gewoon een paar rollen keukenpapier in de auto. Dit is handig als snelle oplossing om je auto vochtvrij te maken, maar is op de lange termijn niet heel handig. De keukenrollen zullen al gauw nat zijn, en dat zorgt voor viezigheid in de auto. Als je echter op zoek bent naar een snelle manier om het condens op je autoruiten te verwijderen, helpt dit trucje wel.

Zelf een vochtvreter maken met silica korrels

Je kent ze vast wel: de kleine zakjes met korrels die je vaak vindt in een schoendoos met nieuwe schoenen of bij andere verpakkingen. Deze zakjes kun je ook gebruiken om vocht uit je auto te krijgen, en daarbij helpen ze ook goed tegen schimmels. Verzamel een paar zakjes en leg ze onder de autostoel. Opgelost!

Zelf een vochtvreter maken van behangplaksel

Ook heel makkelijk: zet een pakje behangplaksel met een gaatje bovenin in je auto. Dat helpt ook heel goed tegen beslagen ruiten. Je moet wel na een paar weken het pakje vervangen voor een optimaal resultaat. Hoe makkelijk wil je het hebben?


Tip 5: Kies voor de elektrische ventilator van de Elro vochtvreter in je auto

Heb je een wat stevigere vochtvreter nodig, omdat je maar niet van die beslagen ruiten in de auto afkomt? Dan is de Elro vochtvreter een goed idee. In tegenstelling tot de bovenstaande oplossingen tegen condens werkt de Elro met een elektrische ventilator. Je sluit deze vochtvreter aan op de stroombron van je auto, waarna hij vochtige lucht inzuigt en warme lucht uitblaast. De lucht in je auto wordt dus snel van vocht onttrokken. De Elro maakt bijna geen geluid, dus hij zal je niet afleiden tijdens het rijden.


Tip 6: Dit kun je ook doen om nog meer vocht in je auto te voorkomen

Om je vochtvreter een handje te helpen, kun je zelf ook een paar dingen doen om je auto condens vrij te maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de ramen van je auto aan de binnenkant schoon zijn, omdat vettigheid het vocht meer kans geeft om te condenseren. Ook is het handig om je auto regelmatig te luchten, zodat het vocht af en toe op een natuurlijke wijze kan ontsnappen. Je kunt bijvoorbeeld aan het einde van je autorit even met beide ramen tegenover elkaar open rijden. Dat scheelt weer een hoop vocht! Daarbij kun je er ook voor kiezen om de rubbers, bij bijvoorbeeld het raam of de deur, met vaseline in te smeren, zodat deze ook optimaal kunnen helpen bij de vochtverwijdering.


Wat is een vochtvreter eigenlijk?

Beslagen autoruiten kunnen voor heel wat irritatie én voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. De ramen beslaan door te veel vocht: dat kan dus komen door het regenachtige weer, die sporthanddoek die nog op de achterbank ligt, of het waterflesje in je dashboard kastje. Ook de lucht uit je ademhaling en kleding kunnen de auto vochtig maken. Omdat het vocht niet weg kan uit de auto, beslaan je ruiten. En daar wil je natuurlijk vanaf!

Een vochtvreter is dan de oplossing. Die wordt ook wel een auto ontvochtiger genoemd, en onttrekt het vocht aan de lucht in de auto. De vochtvreter houdt vervolgens het vocht vast, zodat er bijna geen condens in de auto wordt gevormd. Zeg maar dag tegen die beslagen ruiten en het wachten in de auto tot het vocht dan eindelijk is weggetrokken! Hoeveel vochtvreters je in jouw auto nodig hebt, ligt een beetje aan het weer – in warmere maanden zal je minder last hebben van beslagen ruiten, omdat de luchtvochtigheid dan veel hoger is: in de winter heb je koude, natte dagen met een lage luchtvochtigheid -, de ventilatie van je wagen en de grootte van je auto. Wij raden je aan om te beginnen met twee vochtvreters, omdat je zo het snelste resultaat hebt. Verwacht trouwens niet dat je direct na het plaatsen van een vochtvreter in de auto geen last meer hebt van beslagen ruiten, want je kunt een wachttijd verwachten van enkele dagen om je auto condens vrij te krijgen.


Een vochtvreter is dé oplossing om beslagen ruiten te voorkomen. Dat scheelt een hoop stress en ergernis tijdens het rijden! Koop een vochtvreter in een (online) winkel, zoals de Pingi, de Elro of de vochtvreter van de ANWB. Een budget optie vind je bij de Action. Je kunt ook gemakkelijk zelf een vochtvreter maken, of je bestaande vochtvreter een handje helpen met bovenstaande tips. Happy driving!



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag