Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een nieuwe autosleutel of extra kopie laten maken?

Hoe kun je een nieuwe autosleutel of extra kopie laten maken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Net zoals van veel van je andere sleutels, is het altijd prettig om een extra autosleutel achter de hand te hebben. Als je je sleutel kwijt bent of verliest, is niks vervelender dan dat je daardoor niet zo kunnen vertrekken. Een reservesleutel is dan wel zo fijn. Omdat een autosleutel intensief gebruikt wordt, kan hij helaas ook beschadigen. Waar kan je eigenlijk een reservesleutel of nieuwe van je auto laten maken? En hoeveel kost het? In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden per type autosleutel. Er zijn namelijk verschillende soorten autosleutels, met elk hun eigen mogelijkheden om ze bij te laten maken. Voor veel autosleutels kan je gelukkig terecht bij een standaard sleutelservice.


Wat voor autosleutel heb je?

Er zijn tegenwoordig vier verschillende autosleutels die veel voorkomen. Het hangt van het type autosleutel af dat je hebt, hoeveel het kost om er een bij te laten maken. Sommige autosleutels kan je makkelijk bij laten maken bij een schoenmaker (deze bieden ook vaak een sleutelservice) of zelfs online. Andere sleutels kan je weer alleen bij de dealer van jouw automerk bij laten maken.
Er zijn tegenwoordig vier soorten autosleutels die veel voorkomen:

  • Smart key: dit is meer een hanger die je in je dashboard steekt, dan echt een sleutel. De auto ontcijfert de code van jouw sleutel zodat je hem kan starten.
  • Laser-gesneden sleutel: deze autosleutel heeft een wat dikkere schacht en bevat weinig groeven. Laser gesneden sleutels worden ook wel ‘sidewinder keys’ genoemd vanwege de typerende vorm. Om dit type autosleutels te maken, is er een duurdere sleutel snijmachine nodig dan voor reguliere sleutels. Je komt zo’n machine daarom minder vaak tegen bij een bouwmarkt of sleutelmaker. De laser-gesneden autosleutel komt steeds meer voor, maar wordt ook steeds geavanceerder en duurder. Vaak kunnen ze alleen door de dealer vervangen worden.
  • Inklapbare autosleutel: de inklapbare autosleutel kan je zoals de naam al zegt, inklappen wanneer je ‘m niet gebruikt. Deze sleutel bestaat uit twee onderdelen: namelijk het ‘sleutelgedeelte’ waarmee je je auto opent, en een behuizing. De inklapbare autosleutel kan standaard – of lasergesneden zijn. Bij de standaard inklapbare sleutel kan je makkelijk het sleutelgedeelte vervangen wanneer deze beschadigd is.Wanneer dat nodig is, is het ook mogelijk om alleen de behuizing te vervangen.
  • Transponder autosleutels: dit is niet zozeer een ‘type’ sleutel te noemen, omdat tegenwoordig de meeste autosleutels een transponder hebben. Een transponder is bedoelt om de startonderbreker in je auto te kunnen starten. De transponder stuurt een gecodeerd signaal naar de startonderbreker, waardoor je je auto kan starten. Sinds halverwege de jaren ’90 kregen steeds meer auto’s een startonderbreker, waardoor er minder auto’s gestolen worden. Voor het bijmaken van een transpondersleutel hoef je niet per se naar de autodealer. Auto’s zonder transponder zijn veelal oudere auto’s.

Als je weet wat voor autosleutel je precies hebt, kan je wat makkelijker zoeken naar een adres om de desbetreffende sleutel (of een onderdeel daarvan) bij te laten maken.
Hieronder lees je per type autosleutel precies hoe je er één kan laten bijmaken. Ook bespreken we hoe het werkt als je een autosleutel met afstandsbediening bij wilt laten maken.

Prijzen

De prijzen wat betreft het bijmaken van autosleutels, lopen flink uiteen. Zo is een laser gesneden sleutel vaak flink duur, terwijl andere sleutels eenvoudig en goedkoop zijn om bij te laten maken. Het kan zijn dat je verzekering het bijmaken van een autosleutel vergoed. Dit bespreken we kort aan het einde an dit artikel.


Een smart key bij laten maken

Een smart key is de meest bekende autosleutel. Je kan deze bij laten maken bij allerlei autosleutel servicepunten. Het is gemakkelijk om hierop te zoeken, dus je zal makkelijk een sleutelmaker kunnen vinden. Omdat je dit type autosleutel op meerdere adressen kan laten bijmaken, is het handig om wellicht de prijzen van de verschillende bedrijven die dit doen, te vergelijken. Zo kan je een goede keuze maken. Er zijn zelfs verschillende schoenmakers waar je ook autosleutels bij kan laten maken. Zij maken niet altijd de geavanceerdere sleutels na, maar de meeste smartkeys in elk geval wel.

Eventuele afstandsbediening

Het kan zijn dat je smartkey ook een afstandsbediening heeft (waarmee je je deuren kan ontgrendelen) veel sleutel servicepunten kunnen ook zorgen dat de bijgemaakte sleutel over een afstandsbediening beschikt. Dit kunnen ze voor een veel zachtere prijs doen dan de merkdealer.
Iets wat de meeste mensen niet zelf kunnen, is het zorgen dat de afstandsbediening van de nieuwe sleutel is geprogrammeerd op hun auto. Een garage, autobedrijf of een medewerker van de sleutelservice doen dit meestal.

Prijs

Hoeveel het bijmaken van je smartkey autosleutel kost, hangt van een paar zaken af:

  • Het bedrijf waar je de sleutel bij laat maken
  • Of je zelf een sleutel hebt die het bedrijf kan kopiëren, want anders zal je via je dealer een nieuwe sleutel moeten regelen. Dit is altijd duurder.
  • Of de sleutel over een transponder beschikt. Dit is het geval bij vrijwel alle autosleutels van auto’s na 1996.

Het bij laten maken van een smartkey kost tussen de 10 en 25 euro. Zit er een transponder bij, dan kan de prijs variëren van ongeveer 50 tot 90 euro.

https://nl.pinterest.com/pin/322500023299207384/

Een smartkey voor je auto kan er bijvoorbeeld zo uitzien.


Laser gesneden autosleutel laten bijmaken

Een laser gesneden autosleutel is prijziger om bij te laten maken dan een eenvoudige smartkey, maar omdat ze steeds meer voorkomen zijn er gelukkig meer en meer bedrijven die ze namaken. Net als bij de andere typen autosleutels, is het goedkoper om de laser gesneden autosleutel bij een sleutelservice na te laten maken, dan bij je autodealer zelf. Wél is het ook bij dit type autosleutel belangrijk dat je er zelf nog één in huis hebt, op het moment dat je hem bij wilt laten maken. Je zal het bijmaken anders alsnog via je dealer moeten regelen.
De lasergesneden sleutel is een typisch moderne autosleutel, die ook altijd over een transponder beschikt.

Er komen steeds meer auto’s met meer en meer geavanceerdere laser gesneden sleutels op de markt. Informeer goed bij de sleutelservice of ze jouw autosleutel kunnen bijmaken en hoeveel het kost.


Inklapbare autosleutel bijmaken

Een inklapbare autosleutel kan allerlei eigenschappen hebben en heeft in de meeste gevallen een transponder (in elk geval bij moderne auto’s). Een inklapbare autosleutel heeft in elk geval een behuizing waarin de sleutel zit zodra je hem inklapt. Is de behuizing kapot, dan kan je deze makkelijk voor een paar euro online bestellen.
De sleutel zelf zou je bij allerlei bedrijven bij kunnen laten maken (tenzij het een zeer moderne, lasergesneden sleutel is). De kosten hangen verder af van het feit of de sleutel een transponder heeft of niet.


Een transponder autosleutel laten bijmaken

Zoals we net hebben toegelicht, hebben alle automodellen die na 1996 gebouwd zijn een startonderbreker en een daar bijbehorende autosleutel met transponder. Deze transponder is aan je auto gekoppeld, zodat alleen jij hem kan starten.  Veel bedrijven die een autosleutelservice aanbieden, kunnen daarom ook de juiste transponder voor je maken.
Het laten bijmaken van een transponder autosleutel kost tussen de 50 en 100 euro, afhankelijk van wat er verder nodig is voor je sleutel.

https://nl.pinterest.com/pin/664069907524280789/


Extra tips over het bijmaken van een autosleutel

We hebben het eigenlijk al besproken: hoewel het op het eerste gezicht geen prioriteit heeft, is het handig om een autosleutel bij te laten maken voor je sleutel(s) kwijtraakt. Het is namelijk veel prijziger om een autosleutel te laten maken als de sleutel die je al hebt niet gekopieerd kan worden door een sleutelservice bedrijf.

Ben je toch je sleutel verloren en heb je helemaal geen exemplaar meer, dan zal je waarschijnlijk contact op moeten nemen met je dealer. In sommige gevallen wordt dit vergoed door de verzekering. Kijk dit dus even na bij jouw autoverzekering. Vaak vergoedt een All risk autoverzekering een nieuwe sleutel. In veel gevallen kan het ook vergoedt worden door een WA beperkt Casco verzekering.


Helemaal geen autosleutel meer in huis: wat nu?

In de eerste plaats is het handig om ervoor te zorgen dat je niet zomaar zonder autosleutel komt te zitten. Dit kan je voorkomen door al snel nadat je een (nieuwe) auto hebt gekocht, meteen sleutels bij te laten maken. Als dit kan op een relatief goedkope manier – zoals we hierboven omschreven – is dit meteen mooi meegenomen.

Als je onverhoopt al je autosleutels kwijt bent, zit er niets anders op dan de dealer van jouw auto te bellen. Deze doet dan het volgende:

  • Je autodealer stuurt een monteur langs met een apparaat om je auto te openen. Dit is vaak een computer die met behulp van speciale software je auto kan openen.
  • De monteur programmeert een nieuwe sleutel voor je.

Een monteur van de dealer is vaak niet ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend beschikbaar. Een andere optie is dan om de ANWB te bellen. Zij kunnen geen sleutel voor je bijmaken, maar ze kunnen wel je auto openen en deze eventueel naar de dealer slepen.

Je hebt geen autosleutels meer door een inbraak

Het komt natuurlijk weinig voor, maar soms raken mensen door een inbraak de autosleutels die ze hebben, kwijt. In het geval van inbraak is de kans groter dat je een beroep kan doen op je autoverzekering voor het (prijzige) laten maken van je sleutel, dan bij verlies.
Als er bij je is ingebroken en je autosleutels zijn meegenomen, kan je waarschijnlijk ook een beroep doen op je inboedelverzekering.


De meeste autosleutels zijn eenvoudig bij te laten maken

Je kan autosleutels in veel gevallen goed bij laten maken bij verschillende bedrijven. Soms bieden zelfs schoenmakers een uitgebreide service aan op dit gebied. Dit geldt met name over de transpondersleutels. Veel bedrijven kunnen je ook helpen met de afstandsbediening van je auto als je deze hebt.

Lasergesneden sleutels zijn een ander verhaal. Deze worden steeds geavanceerder. Om ze te maken of kopiëren zijn er dure machines nodig en niet elk bedrijf heeft deze. Ook zijn niet alle sleutelmakers up to date met de ultra moderne ontwikkelingen die er plaatsvinden bij sommige automerken. Het is dus belangrijk om goed te informeren of jouw sleutelmaker deze sleutel bij kan laten maken. Als dat kan, is het waarschijnlijk goedkoper dan bij je dealer.
In sommige gevallen vergoedt je autoverzekering het bij laten maken van een nieuwe sleutel in een noodgeval. Kijk dit altijd even na. Veel verzekeringen vergoeden het laten maken van een sleutel niet, wanneer er sprake is van verlies. Wanneer er bij je is ingebroken doen ze dit wel.
Als je helemaal geen autosleutels meer in huis hebt, zal je je autodealer moeten bellen. Deze komt bij je langs om met speciale apparatuur je auto te openen en een nieuwe sleutel te programmeren. In het weekend of in de avond is je dealer waarschijnlijk nuet beschikbaar. Dan kan je de ANWB bellen.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag