Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Winterbanden huren; een verstandige optie?

Winterbanden huren; een verstandige optie?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Met je auto verplaats jij jezelf, je gezin en je vrienden naar verschillende bestemmingen. Misschien rij je elke dag wel naar je werk een aantal kilometers verderop, of is de auto het vervoersmiddel voor een heerlijke wintersportvakantie met je familie. Het is natuurlijk belangrijk dat je auto veilig is. Als de temperaturen dalen en het kan gaan sneeuwen, is het voor je eigen veiligheid en die van je passagiers cruciaal om winterbanden te monteren. In sommige Europese landen is het zelfs verplicht. Maar winterbanden kunnen best een duur grapje zijn: helemaal als je ze eigenlijk maar een week of twee per jaar gebruikt. Gelukkig kun je tegenwoordig ook winterbanden huren. Wij bekijken samen met jou in dit artikel of winterbanden huren een verstandige optie is. Rij voorzichtig!


Wanneer heb je winterbanden nodig?

De naam winterbanden zegt het natuurlijk al: je hebt deze banden nodig in koude temperaturen. In de winter hebben we vaak te maken met regen, sneeuw en ijzel – dat zijn niet de beste omstandigheden om in te rijden. Winterbanden helpen om een stevigere grip op de weg te houden, zodat je minder snel zal slippen met je wagen als het glad en nat is. Als de temperatuur daalt onder de zeven graden Celsius, is het zeer aan te raden om winterbanden te monteren onder je auto. De groeven van winterbanden zijn namelijk anders dan bij zomerbanden: het rubber is zachter en hebben diepere groeven, zodat je meer grip hebt. Het profiel van winterbanden zijn tussen de vier en acht millimeter, bij zomerbanden is dit al gauw negen millimeter.

Wat doen winterbanden?

Winterbanden helpen je dus meer grip te hebben op de weg in winterse omstandigheden, zoals sneeuw, ijzel of regen. Dat zorgt voor meer veiligheid en een zekerder gevoel op de weg, en in bepaalde landen is het zelfs verplicht om winterbanden onder je auto te hebben.

https://nl.pinterest.com/pin/580260733220691440/

In welke landen heb je verplicht winterbanden nodig?

In Nederland is het hebben van winterbanden niet verplicht, maar wel aan te raden. Je wilt natuurlijk veilig rijden, en met winterbanden verhoog je de veiligheid in winterse weersomstandigheden. In bepaalde Europese landen zijn winterbanden verplicht: in Duitsland, bijvoorbeeld. Daar moet je winterbanden hebben bij gladheid, ijzel of sneeuw en moet het profiel minimaal 1,6 millimeter zijn. Anders kun je een fikse boete verwachten. Ook in Luxemburg zijn de winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Dat geldt ook voor Finland, Noorwegen en Zweden. In België, Frankrijk, Italië en Zwitserland is er geen wetgeving rondom winterbanden, maar is het wel standaard dat je daar in de winter met winterband rijdt. Goed om te weten, dus, als je een winters tripje naar of door één van deze landen gepland hebt.

Waarom winterbanden en dan geen vier seizoenen banden?

Er bestaan ook vier seizoenen banden. Met vier seizoenen banden hoef je niet in de zomer en winter van banden te wisselen, maar – zoals de naam al zegt – kun je deze banden elk seizoen gebruiken. Het gebruik van deze vier seizoenen banden is echter af te raden: deze banden slijten een stuk sneller dan speciale zomer- en winterbanden en kunnen zelfs gevaarlijk zijn op natte wegen. Je hebt dan een stuk minder grip dan bijvoorbeeld met goedkope winterbanden. Vaak kiezen mensen voor deze vier seizoenen banden om kosten te besparen of om geen gedoe te hebben, maar je veiligheid is en blijft toch het allerbelangrijkste?


Het huren van winterbanden

Winterbanden kunnen best wat kosten. De gemiddelde prijs voor deze banden verschilt per kwaliteit en merk, maar een van de goedkopere sets kost al gauw driehonderd euro. Daar komen nog de kosten van het monteren van de winterbanden bij, dat meestal tussen de zeventig en honderd euro kost voor een hele set. Daarbij heb je ook velgen nodig voor je winterbanden. Voor sommige mensen is het kopen van winterbanden een (te) duur grapje, anderen vinden het onzin om voor een paar weken per jaar winterbanden aan te schaffen. Zoals we hierboven al schreven, is het hebben van winterbanden toch een manier om de veiligheid van jou en van anderen op de weg te vergroten. Een goede oplossing is dan ook het huren van winterbanden.

Wat is de gemiddelde prijs van het huren van winterbanden?

De huurprijs van winterbanden verschillen natuurlijk per bedrijf. Er is echter wel een gemiddelde prijs onderzocht bij verschillende aanbieders van het huren van winterbanden. Voor de wielmaat van dertien inch betaal je gemiddeld 130 euro voor tien dagen, voor een wielmaat van zeventien inch is dat 220 euro voor dezelfde duur.

Waarom winterbanden huren?

We zetten de voordelen van het huren van winterbanden voor je op een rijtje.

  • Het is sneller: je weet precies wanneer je naar de garage moet
  • Je kunt de beste kwaliteit winterbanden goedkoper huren dan aanschaffen
  • Het is vaak goedkoper dan winterbanden kopen
  • Je hoeft niet zelf de staat van de winterbanden in de gaten te houden
  • Geen gedoe bij het verkopen van je auto

Waar kun je winterbanden huren?

Vele garages bieden het huren van winterbanden aan. Vraag dus vooral bij jouw vertrouwde garage in de buurt of je daar terecht kunt voor het huren van winterbanden. Graag de voordeligste optie? Je kunt goedkoop online winterbanden huren bij de websites van Profile, Huren.nl en Bandeko.


Wanneer is het een verstandige optie om winterbanden te huren?

In sommige gevallen is het dus best een goed idee om winterbanden te huren. In andere gevallen is het misschien slimmer om een eigen set winterbanden aan te schaffen, die je elke winter weer onder je auto laat zetten. Ben je benieuwd in welke situatie het verstandig is om winterbanden te huren? Dat zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Als je op een (wintersport) vakantie gaat

Ga je op vakantie door of naar landen waar winterbanden verplicht zijn? En rij je in Nederland in de winter niet zo veel in je auto? Dan is het handig om winterbanden te huren: zo weet je zeker dat je geen boetes of onveilige situaties in het buitenland riskeert.  Jij bent immers aansprakelijk als er een ongeluk gebeurd en als je geen winterbanden hebt. Op vakantie heb je geen zin in stress, met het huren van winterbanden voorkom je een hoop kopzorgen, zonder dat je meteen een nieuwe (dure) set winterbanden hoeft aan te schaffen.

Als je geen gedoe wilt

Geen zin om elk seizoen naar de garage te moeten om je banden te laten verwisselen? Om je auto te laten uitlijnen en nieuwe velgen te moeten laten monteren? Als je winterbanden niet essentieel vindt, maar ze slechts sporadisch nodig hebt voor een vakantie of een andere trip, scheelt het een hoop gedoe om winterbanden te huren. Zo weet je precies wanneer je naar de garage moet om de gehuurde banden erop en eraf te laten halen en hoef je niet bij de wisseling van zomer en winter elk jaar naar de garage.

Als je zelf niet weet hoe je banden moet monteren

Rij je veel in winterse omstandigheden en wil je echt winterbanden onder je wagen? Misschien kun jij zelf prima winter- en zomerbanden omwisselen. In dat geval hoef je niet bij de wisseling van de seizoenen naar de garage, en kun jij je eigen set winterbanden monteren onder je auto. Daarmee spaar je heel wat kosten uit en kan het vele malen goedkoper zijn om eenmalig een set winterbanden en bijbehorende velgen aan te schaffen. Als je niet weet hoe dat moet, kan het goedkoper zijn om winterbanden te huren: je hoeft dan niet om te kijken naar de montage van de banden, dat zit zelfs vaak al bij de huurprijs in.

Als je in de winter nauwelijks in je auto rijdt

Voor sommige mensen is de auto geen noodzakelijk vervoermiddel: er zijn genoeg personen die lopend of fietsend naar het werk kunnen. Misschien laat jij de auto liever staan in de winter: als je de winterbanden alleen nodig hebt voor een bezoekje aan bijvoorbeeld Duitsland of als je een week wilt toeren in de winter, kun je beter winterbanden huren. Als je wel het hele jaar door met de auto rijdt, kan het goedkoper zijn om een set winterbanden te kopen.

https://nl.pinterest.com/pin/580260733220691419/


Het huren van winterbanden kan een prima optie zijn om kosten te besparen. Het is verstandig om winterbanden te huren als je alleen je auto in de winter gebruikt om op wintersportvakantie te gaan of als je gewoon geen gedoe rondom de winterbanden wilt. Huur je vaker dan vier keer per jaar, dan kan het een beter idee zijn om een nieuw of tweedehands setje winterbanden aan te schaffen.Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag