Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wanneer moet je winterbanden en/of sneeuwkettingen hebben in Duitsland?

Wanneer moet je winterbanden en/of sneeuwkettingen hebben in Duitsland?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ga jij dit jaar op vakantie naar Duitsland of rij je erdoorheen op weg naar je vakantiebestemming? Dan kan het zomaar zo zijn dat je winterbanden en/of sneeuwkettingen nodig hebt voor je reis. Wil je weten wanneer je in Duitsland winterbanden onder je auto moet hebben en wanneer je verplicht bent om sneeuwkettingen te gebruiken? In dit artikel vertellen we je er alles over. Zo kun je goed voorbereid op reis gaan en voorkom je dat je in de problemen komt (of een boete krijgt) omdat je auto niet aan de gestelde eisen voldoet.


Winterbanden in Duitsland

In het land van onze oosterburen is het verplicht om winterbanden onder je auto te hebben bij winterse omstandigheden. Onder winterse omstandigheden wordt onder andere sneeuw, ijzel en gladheid verstaan. Op het moment dat je geen winterbanden onder je auto hebt tijdens deze winterse omstandigheden, riskeer je niet alleen een boete, maar ben je ook gevaarlijk bezig. Met zomerbanden heb je namelijk een stuk minder grip bij winterse omstandigheden, waardoor de kans groter is dat er iets gebeurt.

Periode waarin het rijden met winterbanden verplicht is

In Duitsland bestaat er geen wet die zegt van wanneer tot wanneer je met winterbanden moet rijden. De wet is dat je ze onder je auto moet hebben zitten als er winterse omstandigheden zijn. Omdat het nogal lastig te voorspellen is van wanneer tot wanneer je sneeuw, ijzel of gladheid kunt verwachten, wordt het vaak aangeraden om zo ongeveer van oktober tot april op winterbanden te rijden. Op die manier voorkom je dat je overvallen wordt door winters weer en dat je daardoor niet de juiste banden onder je auto hebt gemonteerd. Door in deze periode standaard op winterbanden te rijden, neem je het zekere voor het onzekere.

All season-banden

Iets wat veel mensen zich afvragen als ze horen dat winterbanden in Duitsland verplicht zijn tijdens winterse omstandigheden, is of het dan ook is toegestaan om op all season-banden te rijden . Het antwoord op die vraag is: ja, je mag gewoon met all season-banden rijden, mits ze voldoen aan de gestelde eisen. Hieronder lees je meer over deze eisen voor winter- en all season-banden. Een bijkomende voordeel van all season-banden is trouwens dat je ze niet hoeft te wisselen als de seizoenen dat doen, waardoor je altijd veilig op weg kunt. Dat is wel zo prettig.


Eisen waaraan de all season- en winterbanden moeten voldoen

De winterbanden of all season-banden waarop je tijdens winterse omstandigheden in Duitsland rijdt, moeten aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten je banden voldoen aan onderstaande eisen:

  • De winterbanden of all season-banden zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool
  • Winterbanden of all season-banden die voor 1 januari 2018 zijn gekocht, moeten de aanduiding M + S op de band hebben staan. Deze banden (zonder sneeuwvloksymbool) worden tot 2024 nog als geschikt geacht.
  • De profieldiepte van je winter- of all season-banden moet in Duitsland verplicht minimaal 1,6 mm zijn, al wordt aangeraden om op banden te rijden met een minimale profieldiepte van 4 mm voor meer grip.

 Heb je je winterbanden of all season-banden na 1 januari 2018 aangeschaft en zijn deze niet voorzien van het sneeuwvloksymbool? Dan zijn deze banden volgens de wet niet geschikt om te gebruiken tijdens winterse omstandigheden. Door toch op deze banden te gaan rijden, riskeer je een boete. Ook als je rijdt op banden die niet aan de wettelijke profieldiepte voldoen, kun je een boete krijgen.

Tip: Heb je een caravan of aanhanger mee naar Duitsland? Dan ben je bij wet niet verplicht om daar ook winterbanden onder te plaatsen. Voor je eigen veiligheid en om ongelukken te voorkomen, kun je dit echter beter wel doen.


Moet je sneeuwkettingen hebben in Duitsland?

Als je in de winter naar Duitsland gaat, dan kun je er maar het beste voor zorgen dat je ook sneeuwkettingen bij je hebt. Op sommige wegen is het namelijk verplicht om deze kettingen om je banden te doen, voordat je de weg (vaak een bergweg) in kunt rijden. De wegen waarop sneeuwkettingen verplicht zijn, worden aangegeven met een blauw verkeersband waarop een witte band met sneeuwketting te zien is.

Heb je geen sneeuwkettingen bij je? Dan mag je de weg waar dit bord staat niet inrijden. Vooral in wintersportgebieden kom je dit soort wegen tegen, dus dan is het absoluut slim om sneeuwkettingen bij je te hebben. Hoewel je dus niet per se verplicht bent om deze kettingen in je auto te hebben, is het wel zo dat je bekeurd wordt als je zonder de sneeuwkettingen op een weg rijdt waar ze verplicht zijn. Als je wel op sneeuwkettingen rijdt is het goed om er rekening mee te houden dat de maximum snelheid met sneeuwkettingen om je banden 50 km/u is.

Tip: Wist je dat het ook mogelijk is om sneeuwkettingen te huren? Ideaal voor wie er liever niet te veel geld aan uit wil geven.


Verplichte winteruitrusting

Naast dat goede winter- of all season-banden verplicht zijn in Duitsland, wordt ook van je verlangd dat je een goede winteruitrusting in je auto hebt. Deze uitrusting moet ervoor zorgen dat je veilig de weg op kunt en dat je geen gevaar bent voor andere weggebruikers. Een complete winteruitrusting bestaat uit:

  • Antivries en/of ruitenwisservloeistof met antivries
  • Goed werkende ruitenwissers

Ook het meebrengen van een ruitenkrabber is absoluut aan te raden. Voldoe je niet aan de eisen? Dan riskeer je een boete.


Risico’s bij gebrek aan geschikte banden of complete winteruitrusting

Rijd je niet op geschikte winter- of all season-banden, of heb je geen complete winteruitrusting in je auto? Dan riskeer je onder andere geldboetes. Rij je niet op geschikte winterbanden? Dan kun je een boete van 60 euro krijgen. Mocht het zo zijn dat je een ongeval veroorzaakt of de weg blokkeert omdat je geen winterbanden (en/of sneeuwkettingen) hebt, dan kun je een boete van 80 euro verwachten. In beide gevallen krijg je ook direct een strafpunt op je rijbewijs in het Flensburg register. Heb je 8 punten? Dan is de kans groot dat je niet meer in Duitsland mag rijden. Als je tijdens winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt en wordt aangehouden door een agent, dan kan hij/zij je daarnaast ook direct verbieden om verder te rijden omdat je een gevaar op de weg bent.

Reserveband

Mocht je onverhoopt een lekke band krijgen en kun je deze enkel en alleen vervangen met een zomerband? Dan hoef je niet bang te zijn dat je een boete krijgt voor het rijden met die reserveband. Wel wordt van je verwacht dat je er alles aan doet om de reserveband zo snel mogelijk te vervangen voor een winterband.

Problemen bij een ongeluk

Een ander risico dat je loopt als je niet aan de eisen qua winterbanden en/of sneeuwkettingen voldoet, is dat je in de problemen komt bij een ongeluk. Niet alleen kun je hierbij dus een boete krijgen van de politie omdat je je niet aan de wet hebt gehouden, maar ook een verzekeraar kan ervoor kiezen om niet alle schade te vergoeden. Dat laatste kan zelfs zo zijn als jij niet degene was die het ongeluk veroorzaakte. Het is namelijk zo dat de verzekeringsmaatschappij van degene die jou aanreed, kan zeggen dat je gedeeltelijk aansprakelijk bent omdat je geen winterbanden had. Is er iets mis met je winteruitrusting? Had je bijvoorbeeld geen schone ruit of deden je ruitenwissers het niet goed? Dan is de kans groot dat je een boete krijgt en tegelijk ook medeaansprakelijk gesteld wordt bij een ongeluk. In het ergste geval kan dat betekenen dat een verzekeringsmaatschappij minder of zelfs niets uitkeert.


Winterbanden en/of sneeuwkettingen in Duitsland

Na het lezen van dit artikel weet je dat je verplicht bent om in Duitsland op geschikte winter- of all season-banden te rijden als de weersomstandigheden daarom vragen. Ook weet je nu dat je verplicht bent om een complete winteruitrusting in je auto te hebben en dat je op sommige wegen verplicht bent om sneeuwkettingen om je banden te doen. Voldoe je niet aan de eisen? Dan riskeer je een boete en kun je in de problemen komen als je onverhoopt betrokken raakt bij een ongeval, zelfs als dat ongeval niet jouw schuld was. Zorg daarom altijd dat je goede banden onder je auto hebt zitten als je richting Duitsland gaat. Voor wie geen zin heeft in het gedoe van het wisselen van banden, zijn all season-banden een uitkomst. Zorg dan wel dat je gelijk voor banden kiest die aan de eisen voldoen. Mocht je er niet helemaal zeker van zijn of jouw banden wel of niet geschikt zijn om mee naar Duitsland te gaan, dan kun je dat altijd even navragen bij een garage of bandenspecialist.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag