Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is het beste stuurslot voor je auto?

Wat is het beste stuurslot voor je auto?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het aantal autodiefstallen loopt al jaren terug. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal gestolen auto’s tussen 2010 en 2018 met maar liefst 40% afgenomen. Een grote oorzaak daarvan is dat auto’s steeds beter beveiligd zijn. Zo kiezen veel mensen niet alleen meer voor het stuurslot dat standaard in de auto zit, maar ook voor een aanvullend fysiek stuurslot dat je op het stuurwiel plaatst en veilig op slot doet met een sleutel. Wil jij ook graag je auto extra beveiligen met een stuurslot? Dan lees je hier welke type stuursloten er allemaal zijn en welke daarvan de meeste zekerheid bieden.


Hoe werkt een stuurslot?

Elke moderne auto heeft tegenwoordig een stuurslot ingebouwd. Wanneer je de auto parkeert laat je hem in het stuurslot vallen en kan het stuur in principe niet meer bewegen zonder de autosleutel in het slot te steken. Helaas weten de meeste autodieven, zelfs zij die slechts bij gelegenheid een auto stelen, deze beveiliging tegenwoordig redelijk eenvoudig te omzeilen.

Een extern stuurslot werkt daarom beter om vindingrijke autodieven het stelen van je auto een stuk lastiger te maken. Een dergelijk stuurslot is een fysiek slot dat je op het stuur aanbrengt. Er zijn diverse soorten externe stuursloten die we in dit artikel zullen bespreken. We laten voor elk slot zien wat de gemiddelde kosten zijn en hoe sterk de beveiliging is.

Let op: geen absolute bescherming!

Er moeten vooral geen misverstanden ontstaan, want ook een extern stuurslot biedt geen garantie dat je auto niet gestolen zal worden. Professionele autodieven, bijvoorbeeld enkele beruchte bendes die bepaalde dure auto’s ‘op bestelling’ stelen, kunnen eigenlijk vrijwel nergens door worden gestopt.


Waarom dan wel een extern stuurslot gebruiken?

Een stuurslot biedt dus geen 100% zekerheid, maar waarom zou je er dan toch eentje gebruiken?

Tijdwinst

Met een goed stuurslot zorg je voor veel tijdwinst. Een dief is simpelweg langer bezig om je auto mee te nemen. Wanneer de auto op een zichtbare plek geparkeerd staat heeft de autodief die tijd meestal niet. Het vergroot ook de kans dat er iemand langs komt en de crimineel het opgeeft voor hij het stuurslot heeft weten te verwijderen.

Ontmoedigend effect

Ook het ontmoedigende effect van een stuurslot moet je niet onderschatten. Want de meer opportunistische autodief, zelfs eentje die wat meer kennis en hulpmiddelen heeft dan gemiddeld, zal op zijn minst ontmoedigd worden door het zien van een kwalitatief stuurslot. Kwaliteit is hierbij van belang, want als het slot wordt herkend als zwak zal het de drempel slechts een beetje verhogen. Daarom zorg je er ook altijd voor dat het stuurslot duidelijk boven het stuur uitsteekt. Dan voorkom je dat de ruit al is ingetikt voor de dief het stuurslot gewaar wordt.


Welke stuursloten zijn er en hoe veilig zijn ze?

Beltlock

Prijs: Tussen € 15,- en € 30,-

Met een voordelig geprijsde Beltlock leg je het stuurwiel van je auto letterlijk aan de ketting. Je slaat eenvoudig de met zacht plastic bedekte dikke staaldraad om het stuur en doet het slot dan in de houder van de veiligheidsgordel. Deze methode is niet waterdicht, omdat een gordelhouder natuurlijk weliswaar stevig is bevestigd maar niet zo goed bestand is tegen vernieling. Toch kan de Beltlock een snelle, goedkope en relatief lichte oplossing zijn om gauwdieven te weren, waarbij met name het ontmoedigende effect niet onderschat moet worden.


Auto Rotary Lock

blank

Prijs: Tussen € 15,- en € 30,-

Het Rotary stuurslot is een eenvoudig en voordelig stuurslot dat je aan de bovenkant van het stuur bevestigt, waarbij er een dikke stalen arm richting de voorruit wijst. Het is dus alleen mogelijk om het stuur heel beperkt rond te draaien omdat de arm anders al snel tegen het dashboard komt. Het voordeel daarvan is dat het felrode veiligheidsbalkje ook van afstand goed te zien is. Vergrendelen en verwijderen doe je met behulp van de sleutel. Natuurlijk is dit niet het beste stuurslot, maar dat mag je voor dit bedrag ook niet verwachten. De opportunistische autodief die zonder grof gereedschap op stap gaat kun je echter prima buiten je auto houden.


Betec Swat Lock-R

blank

Prijs: Tussen € 50,- en € 100,-

Dit stuurslot is niet alleen heel robuust maar heeft ook een aantal andere wapens die het in de strijd kan gooien. Wanneer er wordt geprobeerd het slot onrechtmatig te verwijderen zal de dief worden verwelkomd met een oorverdovend alarm van meer dan 125 dB. Ook wordt er tegelijkertijd een fel knipperend licht geactiveerd. Dit zal de meeste dieven direct op de vlucht doen slaan. Sterker nog, de meer geoefende autodief die het slot herkent zal waarschijnlijk niet eens een poging wagen. Het slot wordt met een afstandsbediening geleverd zodat je het van veilige afstand kunt ontgrendelen en dus niet per ongeluk zelf op een uitbarsting van licht en geluid wordt getrakteerd.


Stoplock Original of Stoplock Pro

blank

Prijs: Tussen € 50,- en € 100,- (Original) en tussen € 75,- en € 125,- (Pro)

De Stoplock is een metalen staaf die op elk formaat stuurwiel past en waarmee je zorgt dat daar geen beweging meer in is te krijgen. Er zit een LED-lampje op dat voortdurend knippert zodat direct duidelijk is dat de auto goed tegen diefstal is beveiligd. Het ontmoedigende effect is dus volop aanwezig. Maar mocht het stuurslot toch onder handen genomen worden dan zorgt het geharde staal ervoor dat hij heel moeilijk te verwijderen is. De Stoplock Original is een eenvoudige uitvoering van dit stuurslot dat niet over een SCM-keurmerk beschikt. Bij de Stoplock Pro is dat keurmerk er wel en bovendien is die versie extra mooi afgewerkt met rubber gedeeltes waardoor je stuur niet beschadigd zal raken door het slot.


Disklok

blank

Prijs: Tussen € 150,- en € 200,-

Een Disklok stuur is een metalen behuizing waar je stuur helemaal in past. Je doet de twee helften aan weerszijden over je stuur en maakt dan het slot vast. Dit is een van de veiligste stuursloten en duurt ook het langst om te verwijderen. Omdat stuurwielen in grootte verschillen moet je de maat vinden die het meest geschikt is voor je stuur. Er zijn drie verschillende formaten beschikbaar: 35 tot 39 cm, 39 tot 41,5 cm en 41,5 tot 44 cm. De buitenomtrek van je stuur is dan de minimale binnenmaat van de Disklok. Het is niet erg dat hij er wat losjes omheen zit want hij blijft even veilig. Vergeet ook niet een beschermhoes voor je stuur mee te bestellen zodat herhaaldelijk gebruik geen krasjes geeft op je stuur. Het grootste nadeel van dit stuurslot is dat hij veel ruimte inneemt. Een bijkomend voordeel is dat dieven die uit zijn op de dure sturen en nog duurdere airbags die daarin zitten jouw auto waarschijnlijk meteen voorbij lopen.


Nog enkele aandachtspunten

Tot slot zijn er nog enkele aandachtspunten die interessant zijn om in het goog te houden voor of nadat je een fysiek stuurslot hebt aangeschaft:

  • Een stuurslot is vaak groot en zwaar. Wanneer je een ongeluk krijgt of een noodstop moet maken kan het ding als een dodelijk projectiel door de auto vliegen wanneer hij niet goed is opgeborgen. Leg hem dus in de kofferbak, of op zijn minst onder een van beide voorstoelen. Zo sta je niet alleen veilig geparkeerd, maar ben je ook altijd veilig onderweg.
  • Let erop dat het stuurslot dat je aanschaft altijd een SCM-sticker heeft. Dat is een keurmerk dat aangeeft dat een beveiligingsproduct voor een auto uitgebreid is getest en goedgekeurd.
  • Als het goed is heeft je slot een serienummer en dat nummer moet je dan ergens buiten de auto goed bewaren. Mocht je auto dan alsnog gestolen worden dan kan je verzekeringsmaatschappij dit nummer opvragen om je schademelding af te kunnen handelen.
  • Sommige verzekeraars kunnen van je verlangen dat er bepaalde beveiligingssystemen in de auto worden gebruikt voor ze hem willen verzekeren. Bij een oldtimer is dat zelfs altijd het geval omdat deze auto’s veel makkelijker te stelen zijn dan moderne auto’s maar vaak wel voor een groot bedrag zijn verzekerd.

blankfoto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag