In ons artikel over de leukste Fly & Drive bestemmingen schreven we al dat een auto op vakantie veel uitkomst biedt. Niet langer ben je afhankelijk van het openbaar vervoer. Je kunt gaan en staan waar je wilt en zodoende op plekken komen waar je anders misschien tijdens je vakantie niet zo 1-2-3 zou komen. In dat artikel richtten we ons vooral op een pakketprijs: de vliegreis en de huurauto worden in één pakket aangeboden. Extra makkelijk, maar vaak wel net iets duurder dan op eigen houtje een auto huren. In dit artikel helpen we je om de nodige euro’s te besparen en geven we je tips om goedkoop een auto te huren, al dan niet op je vakantieadres.
Een auto huren kan om verschillende redenen. In dit artikel gaan we er vanuit dat je in het buitenland goedkoop een auto wilt huren, zodat je tijdens je vakantie helemaal vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Uiteraard kun je ook in Nederland een auto huren. Voor tijdens je bruiloft bijvoorbeeld of als je zelf niet over een eigen auto beschikt, maar er wél eentje nodig hebt voor een dagje of weekendje. Doorgaans is autohuur in Nederland aan banden gebonden. Er is een vaste prijs voor de betreffende auto en onderhandelen gebeurt meestal niet. In het buitenland is dit vaak toch net wat anders en kun je op verschillende manieren besparen op de huur van een auto. We helpen je een handje middels onderstaande tips.
Vooraf boeken of ter plekke een auto huren?
Voor beide opties valt wat te zeggen en daar kunnen diverse redenen voor benoemd worden. Misschien ben je wel een echte regelneef die de kriebels krijgt zodra niet alles van tevoren tot in de puntjes verzorgd is. In dat geval MOET je van tevoren boeken, want anders begint je vakantie direct al stressvol. De ander houdt er juist van om met de wind mee te varen. Hij of zij boekt niets van tevoren en ziet wel waar het schip strandt. In beide gevallen kun je er goed mee weg komen (en dus goedkoop een auto huren), maar het kan ook tegen je werken.
Taalbarrière
In veel gevallen spreek je bijvoorbeeld de moedertaal niet die er gevoerd wordt in het vakantieland en dit maakt onderhandelen lastig. Ook het tekenen van de contracten en het afsluiten van eventuele verzekeringen wordt een stuk lastiger als je de taal niet machtig bent. Is dit het geval, dan loont het om van tevoren je huurauto te boeken. Zo voorkom je verassingen op je vakantieadres en weet je van tevoren dat alles in kannen en kruiken is. Spreek je de taal wel? Dan kun je ervoor kiezen om lokaal een autoverhuurbedrijf te zoeken en (stevig) te onderhandelen over de huurprijs van de auto.
Hoogseizoen? Boek van tevoren
Een grote uitzondering op deze regel is het seizoen waarin je boekt. Is het hoogseizoen (in de meeste Europese landen tussen juni en september)? Dan kun je het in de meeste gevallen vergeten om een leuke deal te scoren bij aankomst en loont het om van te voren verschillende aanbiedingen te vergelijken.
Auto huren via je hotel
Sommige mensen besluiten om de huurauto niet van tevoren te bespreken en bij het hotel of het resort bij de receptie naar informatie te vragen. Dit is niet de slimste zet als je goedkoop een auto wilt huren in het buitenland. In veel gevallen heeft het hotel afspraken met verhuurbedrijven en zullen ze niet de goedkoopste aanraden, maar de partner waar ze een samenwerkingsverband mee hebben. Dit is dus misschien een makkelijke optie, maar doorgaans niet de goedkoopste. Als je zelf de lokale taal niet beheerst kan het wel prettiger zijn om op deze manier te onderhandelen met de verhuurmaatschappij.
Auto huren via vergelijkingssites
Net als in ons artikel over tips om goedkoop een vlucht te boeken, loont het ook hier weer om te zoeken via een vergelijkingssite. Er zijn diverse vergelijkingssites die alle verhuurbedrijven op de vakantiebestemming voor je vergelijken. Zo heb je in één oogopslag de voordeligste prijs voor het huren van een auto. Daarbij geldt vaak: hoe eerder je boekt, des te goedkoper het is. Op vergelijkingssite Sunnycars is het bijvoorbeeld veel voordeliger om een halfjaar van tevoren een auto te boeken, dan wanneer je de huurauto een weekje voor je vertrek reserveert.
Lokale acties
Het voordeel van op voorhand een auto huren is duidelijk: je weet waar je aan toe bent. Je hebt auto X voor prijs Y. De auto staat klaar op het vliegveld, het hotel of bij het verhuurbedrijf en je hoeft je verder nergens druk om te maken. Voor dit stukje zekerheid betaal je vaak iets meer, zeker als je via een reisorganisatie inkoopt. In de regel is het voordeliger om via een lokale aanbieder of een vergelijkingssite een auto te huren. Ook dan ben je van tevoren ingedekt, maar je zal er dus zelf iets meer moeite voor moeten doen. Een groot nadeel van op voorhand een auto huren is de vaste prijs. Je weet weliswaar wat je precies betaalt, maar stel dat er tijdens jouw vakantieperiode acties zijn bij lokale verhuurbedrijven, dan kun je daar dus geen gebruik meer van maken.
Dit kan overigens ook tegen je werken. Stel dat je besloten hebt om NIET op voorhand een auto te boeken en er zijn activiteiten op jouw vakantiebestemming, dan kan het voorkomen dat verhuurbedrijven auto’s tekort komen wat logischerwijs de prijs opdrijft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een festival waarbij gasten van heinde en verre komen en zodoende allemaal een huurauto boeken. Het is daarom altijd een beetje gokken als je uitgaat van lokale acties. Soms win je, soms verlies je. Het is op voorhand daarom nooit te zeggen waar je wijs aan doet.
Welke auto kies je?
“Maar meneer, hoe fijn is het als de wind door uw haren waait in deze uiterst luxe (en peperdure) cabriolet?” – de welbespraakte verkoopmeneer heeft menig mens al de nodige euro’s extra gekost. Het verhuurbedrijf zal altijd proberen om een luxere en duurdere versie te verhuren, omdat daar nu eenmaal de extra centjes op worden gemaakt. Als je goedkoop een auto wilt huren loont het dus om vastberaden te blijven en alleen te huren wat je echt nodig hebt. Ja, die 4×4 ziet er enorm stoer uit, maar als je alleen over goed onderhouden wegen rijdt is het weggegooid geld.
Goedkoopste klasse huurauto
De goedkoopste (maar ook meestal de kleinste) huurauto’s zitten in de A-categorie en zijn meestal budget auto’s zoals een Hyundai i10, Volkswagen UP!, of Toyota Aygo. De B-categorie (vaak iets duurder, maar ruimer, meer comfortabel en grotere motorkracht) bevat auto’s zoals een Volkswagen Polo, Ford Focus of Renault Clio.
Niet alleen het verhuurbedrag zal je in dit geval in ogenschouw moeten nemen; ook de benzine die de huurauto slurpt moet je incalculeren.
Benzinetoeslagen
Om daar op voort te borduren: afleveren met een lege tank (en het verhuurbedrijf de tank weer vol laten gooien) of afspreken dat jij de tank vol gooit voordat je de auto weer inlevert? Dit eerste lijkt vaak interessanter. Je hoeft minder moeite te doen en doorgaans biedt het verhuurbedrijf een scherper tarief als je voor deze optie kiest. Maar hoe vaak komt het voor dat je werkelijk je huurauto met een 100% lege tank aflevert? Vaak zit er toch nog wel een kwart of halve tank benzine in en je betaalt hoe-dan-ook voor 1 volle tank. Doorgaans is het dus voordeliger om zelf de auto met een volle tank weer af te leveren bij het verhuurbedrijf en bespaar je op die manier met een klein beetje moeite de nodige euro’s.
Verzekeringen en eigen risico
Je zal ten alle tijden een (of meerdere) verzekering(en) af moeten sluiten als je besluit om een auto te huren. Je gewone reisverzekering is niet voldoende. De zogenaamde WAM-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen) is altijd verplicht. Deze dekt de schade aan derden, zowel fysiek als materieel. Deze verzekering wordt in het buitenland vaak LI (Libility Insurance) genoemd.
Andere verzekeringen die komen kijken bij het huren van een auto zijn de schade- en diefstalverzekeringen. De eerste dekt schade aan de huurauto door eigen schuld en wordt vaak CDW (Collision Damage Waiver) genoemd. De diefstalverzekering noemt men vaak TP of THW (Theft Protection Waiver). Vaak is het ook mogelijk om voor een alles-in-één pakket te kiezen. Hierbij worden het CDW en THW in 1 pakket samengevoegd, het LDW (Loss Damage Waiver). De meest uitgebreide verzekering is de bekende allrisk-verzekering. In het buitenland staat deze vaak bekend als SCDW (Super Collision Damage Waiver) en kent in de meeste gevallen geen eigen risico. Het eigen risico is iets dat je goed moet nakijken in de polisvoorwaarden. In sommige landen en/of bij sommige verhuurbedrijven is deze namelijk enorm hoog en heb je de mogelijkheid om dit af te kopen. Je betaalt dan op voorhand misschien iets meer, maar stel dat je de pech hebt dat je de auto total-loss rijdt, dan ben je in zo’n situatie doorgaans goedkoper uit dan wanneer je je eigen risico moet ophoesten. Een laatste verzekering die je nog kunt afsluiten bij het huren van een auto is de inzittendenverzekering. In het buitenland wordt deze vaak PAI (Personal Accident Insurance) genoemd.
Ga bij het huren van een auto na welke verzekeringen je nodig acht en welke jouw inziens overbodig zijn. Wellicht dekken bepaalde bestaande verzekeringen die je hebt het één en ander al. Huur je via een vergelijkingssite als Sunnycars? Dan zitten de meeste verzekeringen vaak al in de huurprijs inbegrepen. Dit noemen ze All-Inclusive autohuur. Fijn, maar niet altijd de goedkoopste optie. Goed opletten dus bij het vergelijken en daadwerkelijk huren van de auto!
Extra bestuurder
Sommige verhuurbedrijven rekenen extra toeslagen als er meerdere mensen achter het stuur plaatsnemen van de huurauto. Dit kan al gauw 3 tot 10 euro extra per dag kosten. Je vindt de precieze regels terug in de huurovereenkomst en/of de algemene voorwaarden. Houd hier rekening mee als je op eigen houtje een auto gaat boeken (via het internet). Op veel websites wordt het namelijk niet duidelijk aangegeven en zodoende kan je dus een stuk duurder uit zijn als je meerdere chauffeurs hebt.
Gelimiteerde of onbeperkte kilometers?
In de meeste gevallen heb je een onbeperkt aantal kilometers die je mag afleggen met de huurauto. Dit is echter niet bij elk verhuurbedrijf het geval. Ben je van plan om een flinke roadtrip te maken, dan zal je hier goed op moeten letten.
Navigatie
De tijd dat de bijrijder met de wegenkaart op schoot instructies gaf aan de chauffeur, is wel zo’n beetje voorbij. Navigatiesystemen hebben daarmee al de nodige huwelijken gered en zijn dan ook niet meer weg te denken tijdens het autorijden. Veel verhuurbedrijven bieden een navigatiesysteem aan wanneer deze niet al ingebouwd zit in de huurauto. Op je vakantieadres is navigatie in veel gevallen onmisbaar, maar het navigatiesysteem huren via het verhuurbedrijf kan in veel gevallen een duur grapje worden. Sommige verhuurbedrijven vragen 50 euro of meer per week voor een navigatieset. Als je drie weken op rondreis gaat met de huurauto kun je voor hetzelfde geld een gloednieuwe TomTom kopen. Neem daarom vooral je eigen navigatie mee of leen er eentje van je buren/vrienden/familie/etc. Een andere optie is om via je telefoon te navigeren. Er zijn speciale apps te downloaden waarmee je offline de kaarten kunt bekijken, maar met de nieuwe telecomwetgeving kun je in het buitenland (Europa) net zo eenvoudig online navigeren met Google Maps voor het tarief dat in Nederland geldt.
Ophalen en inleveren
Natuurlijk wil je snel op pad als je de huurauto gaat ophalen, maar het loont om goed je tijd te nemen om de auto van A tot Z na te lopen. Werkt alles wel en heeft de auto zichtbare schade? Vooral dit laatste punt is erg belangrijk. Controleer de auto daarom goed en zorg dat eventuele schade duidelijk vermeld wordt op het huurcontract. Als je slim bent neem je foto’s van de auto voordat je er mee gaat rijden. Doe dit v.w.b. de schade, maar bijvoorbeeld ook rondom de kilometerstand en de tankinhoud. Zo heb je altijd hard bewijs in welke staat de auto verkeerde toen je hem ophaalde. Sommige verhuurbedrijven leveren de auto niet schoon af. Dit zorgt ervoor dat eventuele schade minder goed zichtbaar is. Mocht je twijfelen of er onder die dikke stoflaag mogelijk ergens deuken of krassen zitten, verzoek het verhuurbedrijf dan om de auto schoon te maken. Dit zal meer tijd kosten en het wordt je waarschijnlijk ook niet in dank afgenomen, maar op die manier voorkom je wel dat je eventuele schade mist die later op jou verhaald kan worden.
Voor het terugbrengen van de huurauto gelden dezelfde regels. Loop de auto helemaal na en maak overal weer foto’s van. Het beste lever je de auto tijdens kantooruren in. Je zal niet de eerste zijn bij wie schade, die gemaakt is door andere bestuurders, van de creditcard wordt afgeschreven. Wanneer een medewerker van het verhuurbedrijf samen met jou de auto helemaal naloopt voorkom je dit. Zorg ook dat je voldoet aan de afspraken die zijn gemaakt rondom schoonmaak. Bij sommige verhuurbedrijven mag de auto vies worden ingeleverd, maar bij andere verhuurbedrijven kun je een extra rekening gepresenteerd krijgen vanwege een vuile auto.
Heb je de huurauto écht nodig?
Een beetje mosterd na de maaltijd, deze laatste tip; maar heb je hem nu echt nodig, die huurauto? Of is het vooral een luxe? Omdat je thuis ook een auto onder je kont hebt en er daarom op vakantie ook zo nodig eentje ter beschikking wilt hebben? In sommige landen is een auto écht nodig. Denk aan Amerika waar de afstanden zó groot zijn dat het onmogelijk en/of onbetaalbaar is om alles met een taxi of openbaar vervoer te doen. Maar in andere landen is een taxi of bijvoorbeeld een tuktuk zó goedkoop, dat een huurauto in veel gevallen duurder is dan wanneer je je overal met het openbaar vervoer en/of de taxi zou verplaatsen. Maak dan ook voor jezelf de afweging of een huurauto op je vakantiebestemming wel zo broodnodig is. Ja, het is erg handig. Maar tegelijkertijd ook een (flinke) extra kostenpost. Zelfs als je al onze tips toepast en extra goedkoop een huurauto hebt weten te bemachtigen!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 20 tips voor een budgetvakantie
- De leukste Fly & Drive vakantiebestemmingen
- 9 tips voor het boeken van goedkope vluchten in Europa
- 12 tips voor goedkoop autorijden
- Waar kun je een auto huren zonder creditcard?
- Waar kun je een luxe auto huren?
- Waar let je op bij het kopen van een tweedehands auto?
- 9 tips om goedkoper te leven
- 10 tips als je een auto wilt huren voor vakantie
- Hoe kun je een schadeauto verkopen?