Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

9 tips om goedkoper te leven

9 tips om goedkoper te leven

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Soms hoor je mensen zeggen: het leven is al duur genoeg. Dat klopt vaak ook. Het leven kan behoorlijk duur zijn. Dat is natuurlijk vervelend, maar gelukkig zijn er wel manieren om het leven een stuk goedkoper te maken. Als je goedkoper wilt leven, dan moet je minder gaan uitgeven. Dat kan natuurlijk vervelend zijn, omdat je dan bijvoorbeeld niet meer die extra vakantie kunt boeken. Goedkoper leven betekent dan gewoon minder uitgeven. Dat is voor sommige mensen verstandig, maar andere mensen willen wellicht wel hetzelfde blijven doen, maar er minder voor betalen. In dit artikel geven we je daarom tips hoe je goedkoper kunt gaan leven, zonder daarbij in te leveren op je manier van leven! Kortom: in dit artikel krijg je tips die je echt geld besparen!


Geld besparen door je automatische incasso’s na te kijken.

Een van de makkelijkste manieren om goedkoper te leven is door verspilling van geld te voorkomen. Zo kan het voorkomen dat mensen ongemerkt nog betalen voor diensten die ze al lang niet meer nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een abonnement op Spotify, of een andere online dienst. Vaak sluipen dat soort abonnementen er tussendoor. Ongemerkt betaal je zo tientallen euro’s aan diensten die je eigenlijk niet meer gebruikt. Kijk maar eens wat er bij jou automatisch wordt afgeschreven en stel jezelf dan de vraag: zou ik deze dienst nu opnieuw afsluiten? Als het antwoord op die vraag nee is, dan kan je de dienst beter zo snel mogelijk opzeggen. Je gebruikt deze dan waarschijnlijk te weinig om er echt van te genieten.


Goedkoper leven door goed te kijken naar je verzekeringen

Als je je automatische incasso’s door zou lopen, dan kom je daar mogelijk meerdere afschrijvingen van een verzekeraar tegen. Voor veel mensen is het een fijne gedachte dat ze zicht tegen veel verschillende risico’s verzekerd hebben, maar het is wel verstandig om van tijd tot tijd te controleren of jouw verzekeringen nog aansluiten bij je persoonlijke situatie. Ben je recent samen gaan wonen? Dan kan bijvoorbeeld een van de twee partners zijn of haar inboedelverzekering opzeggen. Heb je een verzekering afgesloten voor je telefoon? Dat kan het eerste jaar heel nuttig zijn. Na een jaar is diezelfde telefoon een stuk minder waard en in de regel keert de verzekeraar minder uit als de telefoon bijvoorbeeld één jaar oud is. Controleer dan of het nog steeds verstandig is om een smartphoneverzekering te hebben.


Vergelijk de prijzen van gas, water en licht

Een andere manier om goedkoper te leven is door de prijzen van nutsvoorzieningen jaarlijks te vergelijken. Het maakt immers niet uit van welke energieleverancier je je gas, water en licht afneemt, de lampen in je huis blijven precies op dezelfde manier branden. Het enige wat anders kan worden is de hoogte van je energierekening. Door regelmatig te kijken of er niet een goedkopere energieleverancier te vinden is voorkomen je dat je teveel betaalt voor voorzieningen die je iedere dag gebruikt.


Doe goedkoop boodschappen

Jaarlijks gaat de gemiddelde Nederlander 140 keer naar de supermarkt. In totaal geven we daar ongeveer 3000 euro uit. Dat is natuurlijk best veel. Zeker als je bedenkt dat de meeste Nederlanders naar de Albert Heijn gaan. Als je wilt besparen op de kosten van je boodschappen dan zou je kunnen overwegen om naar goedkopere supermarkten te gaan, zoals de Lidl of de Aldi.

Ook zou je kunnen overwegen om minder vaak boodschappen te doen en je boodschappen bijvoorbeeld online te bestellen. Door je boodschappen online te bestellen kom je minder snel in de verleiding om impulsaankopen te doen. Impulsaankopen zijn aankopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Omdat je deze producten eigenlijk niet nodig hebt, maken ze je leven onnodig duur!


Bekijk de kosten van je telefoon- en internetabonnement

De telefoon- en internetmarkt is een vechtmarkt. Providers doen er alles aan om zoveel mogelijk klanten te krijgen. Dit doen ze onder andere door scherpe aanbiedingen in de markt te zetten. Vergelijk daarom regelmatig de kosten van je telefoonabonnement en de prijs die je voor je internetaansluiting betaalt. Bij het vergelijken van telefoon- en internetabonnementen moet je goed naar twee zaken kijken. In de eerste plaats: wat heb ik nodig? Door minder af te nemen kan je sowieso goedkoper uit zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal belminuten dat je in je bundel hebt. Waarschijnlijk bel je nu veel minder dan drie jaar geleden en gebruik je veel meer data. Past je huidige bundel dan nog wel bij je wensen? Hetzelfde geldt ook voor internetverbindingen. Heb je wel echt de snelste verbinding nodig? Het klinkt natuurlijk aantrekkelijk om supersnel internet te hebben, maar als je af en toe wat streamt en wat mails verstuurt, dan heb je dat snelste pakket vaak echt niet nodig. Door minder uitgebreide pakketten af te nemen leef je natuurlijk al goedkoper.

Als je eenmaal hebt bepaald wat je nodig hebt, dan kan je die pakketten die je nodig hebt met elkaar vergelijken. Vervolgens kan je de goedkoopste aanbieder uitkiezen en besparen!


Bespaar water

Zoet water is kostbaar. Dat realiseren we in ons in Nederland waterland vrij weinig, maar er zijn veel landen waar een tekort is aan zoet water. Alleen om die reden al is het verstandig om verantwoord met water om te gaan. Er is echter ook nog een andere reden: water is niet gratis. Door te besparen op je waterverbruik, hoef je ook minder te betalen aan je waterleverancier en dat scheelt weer.

Het leuke van besparen op water is dat het relatief gemakkelijk is. Het zijn vaak kleine dingen: laat de kraan niet lopen tijdens het afwassen, of installeer een waterbesparende kraan. Daarnaast kan je overwegen om minder lang te douchen. Op die manier bespaar je nog eens extra, omdat je om te douchen niet alleen water nodig hebt, maar in de meeste gevallen ook nog eens gas om het water te verwarmen. Door minder lang te douchen bespaar je dus eigenlijk dubbel.

Het is relatief makkelijk om de duur van het douchen te verkorten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een timer in de douche te plaatsen. Door een timer in je douche te plaatsen maak je inzichtelijk hoe lang jij/je gezinsleden onder de douche staan. Vervolgens wordt het makkelijker om er sneller weer uit te stappen. Dat bespaart je niet alleen geld, maar het zorgt er in verschillende huishoudens ook nog eens voor dat mensen zich minder vaak hoeven te ergeren aan hun familieleden omdat ze te lang onder de douche staan.


Los schulden af

Een van de meest makkelijke manieren om goedkoper te leven is door je schulden af te lossen. Natuurlijk is dat niet altijd makkelijk en op het eerste gezicht zie je daar niet direct het resultaat van. Door je schulden af te lossen hou je naar verloop van tijd meer geld over. Het aflossen van ‘gewone’ schulden levert al behoorlijk wat geld op. Als je bijvoorbeeld bij een bank een lening bent aangegaan van 3000 euro en je betaalt daar 4% rente over, dan kost je dat 120 euro per jaar. In dit voorbeeld spreken we van een ‘normale’ rente. Als je een lening hebt bij een postorderbedrijf of een schuld hebt bij een creditcardmaatschappij, dan is de rente vaak ruim 16%. In hetzelfde voorbeeld betaal je dan niet 120, maar 480 euro aan rente. Dat is 40 euro per maand.


Koop tweedehands

Als je goedkoper wilt gaan leven dan kan je verder nog tweedehands spullen gaan kopen. In het westen besteden we belachelijk veel geld aan nieuwe spullen en gooien die ook relatief snel weer weg omdat we er op uitgekeken zijn. Kleding verdwijnt razendsnel, omdat er weer plaats gemaakt moet worden voor nieuwe kleding. Electrische apparaten van amper een jaar oud worden afgeschreven omdat deze verouderd zouden zijn en worden niet meer gebruikt.

Dat is natuurlijk zonde. Niet alleen van het geld, maar ook van de materialen. Door tweedehands spullen te kopen ontlast je het milieu en je portemonnee. Het mes snijdt op die manier aan twee kanten. Daarnaast is het natuurlijk ook verstandig om spullen die jij niet meer gebruikt te verkopen. Op die manier leef je niet direct goedkoper, maar je krijgt wel meer geld binnen!


Neem een goedkopere bankrekening

Je realiseert het je bijna nooit, maar een betaalrekening bij een bank is niet gratis. Daar kan je dus makkelijk op besparen. Het probleem met een bankrekening is dat je eigenlijk nooit precies weet waar je voor betaalt, natuurlijk kan je dat allemaal uitzoeken, maar dat is een heel gedoe. Je betaalt bij de meeste banken namelijk voor een pakket. Dat pakket kost enkele tientjes per jaar. Het probleem is dat je veel betaalt voor de extra’s zoals bijvoorbeeld een extra betaalpas, een extra rekening voor je vakantiegeld, of een aparte en/of-rekening. Al die extra kosten lopen behoorlijk in de papieren.

Dat kan ook anders. Bij Knab betaal je 5 euro per maand en dat is all-in. Je kan dan zoveel bankrekeningen openen als je maar wilt en je betaalt nooit extra. Uiteraard valt rood staan daar niet onder, geld lenen kost immers altijd geld!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag