Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je met spoed particulier geld lenen zonder BKR toetsing?

Hoe kun je met spoed particulier geld lenen zonder BKR toetsing?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Krap bij kas zitten. Het kan bijzonder ongemakkelijk zijn. Zeker wanneer er rekeningen betaald moeten worden of er brood op de plank moet komen. Als er sprake is van een lege beurs, dan zijn er diverse oplossingen om snel aan geld te komen. Lenen is daar één van. In negen van de tien gevallen gaat daar een BKR-toetsing aan vooraf. Echter is het ook mogelijk geld te lenen zonder BKR-toetsing. In dit artikel lees je hoe je dat (met spoed) kunt doen en of het überhaupt mogelijk is.


Geld lenen kost geld. Altijd.

Geld maakt niet gelukkig wordt er wel eens gezegd. Sommige mensen zijn het daar roerend mee eens. Anderen juist weer niet. Het is een discussie die sinds de introductie van geld gevoerd wordt. En dat zal – totdat geld ophoudt te bestaan – niet veranderen. Ongeacht of je het eens bent met de welbekende stelling is één ding zeker: we hebben geld nodig om te overleven, want voor niets gaat de zon op. Veel van onze basisbehoeften, zoals voedsel en onderdak, kosten geld. En als dat geld er niet is, dan ziet het er bijzonder slecht uit. Gelukkig zijn er verschillende manieren om aan (meer) geld te komen. Werk is er daar één van, maar ook lenen is een mogelijkheid. Of de laatstgenoemde een goede mogelijkheid is, valt te betwisten. Niet voor niets wordt tegenwoordig bij alles wat met lenen te maken heeft, gemeld dat geld lenen geld kost. Want als je geld leent, zul je niet alleen op een bepaald moment het geleende bedrag terug moeten betalen; je zult ook een bedrag aan rente kwijt zijn. Je betaalt dus vrijwel altijd meer geld terug dan je geleend hebt. Of lenen zinvol is, is afhankelijk van je situatie. Soms ontkom je er niet aan, bijvoorbeeld wanneer je een huis wilt aanschaffen.


blankGeld lenen €100 tot €1500

Snel een bedrag van €100 tot €1500 nodig? Op Saldodipje.nl kun je eenvoudig een lening aanvragen binnen 24u. Geef aan hoeveel je wilt lenen en met welke looptijd en je ziet direct hoeveel je maandelijks moet terugbetalen.

Ga naar Saldodipje.nl »


Geld lenen €2500 tot €75.000

Een bedrag lenen van meer dan €2500 is niet mogelijk met een negatieve BKR registratie. Hieronder vergelijken we de diverse aanbieders van grotere leningen. Vul je gewenste leenbedrag, looptijd en leenvorm in en vergelijk aanbieders zoals Findio, Defam, Nationale Nederlanden en Satander.

blank


Registratie bij het BKR

Wie geld gaat lenen, krijgt onvermijdelijk te maken met het begrip BKR. Maar wat betekent dat eigenlijk? Laten we het begrip eens onder de loep nemen. BKR staat voor Bureau Krediet Registratie en is een organisatie die gevestigd is in Tiel. Het bureau werd in 1965 opgericht door banken en financiële instellingen ter voorkoming van een maatschappelijk probleem: dat mensen meer gaan lenen dan ze terug kunnen betalen. Daarnaast verstrekt BKR informatie aan bijvoorbeeld financiële instellingen, op basis waarvan beoordeeld kan worden of iemand kredietwaardig is (en dus in staat is het te lenen bedrag op een gegeven moment terug te betalen). Wie leent – in welke vorm dan ook – wordt geregistreerd bij het BKR. Tegenwoordig zelfs ook al wanneer je een mobiel abonnement afsluit en daarbij een smartphone hebt gekregen die per maand terug betaald wordt. Dat wordt sinds enige tijd ook gezien als een lening of een vorm van financiering.

SaldoDipje.nl


Negatieve BKR-notering

Ben je geregistreerd bij het BKR, dan hoeft dat in eerste instantie geen negatieve gevolgen te hebben. Mits je natuurlijk netjes het krediet dat je geleend hebt afbetaalt. Doe je dat structureel niet, dan krijg je te maken met een negatieve BKR-notering. Er wordt dan een code bij je registratie geplaatst, die bijvoorbeeld aangeeft dat je een betalingsachterstand hebt. Wanneer je vervolgens wederom bij een partij krediet aanvraagt, dan is de kans groot dat dit afgewezen wordt. De negatieve BKR-registratie geeft immers aan dat je structureel je rekeningen niet betaalt en daardoor niet kredietwaardig bent. Let wel: het BKR verstrekt enkel en alleen informatie en velt zelf geen oordeel. Dat doet de partij die de gegevens in ontvangst heeft genomen en heeft bekeken. Met een negatieve BKR-notering is het bijvoorbeeld welhaast onmogelijk een hypotheek af te sluiten. Tijdens je aanvraag wordt je kredietwaardigheid getoetst bij het BKR en als daar een negatieve notering uit voort vloeit, dan kan de hypotheekverstrekker besluiten niet in zee te gaan met je. Voorzichtigheid en rationeel denken is dus geboden wanneer het gaat om leningen.


Snel geld lenen zonder BKR-toetsing

Kortom: er zijn situaties waarbij je een toetsing bij het BKR wilt vermijden. Wanneer er sprake is van een negatieve notering bijvoorbeeld. Of wanneer je al meerdere leningen hebt lopen. Want ook dat is van invloed op het bedrag dat je nog mag lenen. Er komt namelijk een moment dat de koek op is en de verstrekker van financiële middelen er geen vertrouwen meer in heeft dat hij of zij het geleende bedrag terugkrijgt. Bijvoorbeeld als je inkomsten lager zijn dan je (totale) uitgaven. In een dergelijk geval zul je dus – indien je opnieuw geld wilt lenen – een BKR-toetsing moeten vermijden. In de praktijk blijkt dit heel moeilijk te zijn, maar het is niet geheel onmogelijk.

Particulier geld lenen (al dan niet met spoed) zonder BKR-toetsing gebeurt in de vorm van zogenaamde minileningen. Dit zijn leningen met een korte looptijd – bijvoorbeeld 1 of 2 maanden – en met een beperkt limiet. Zo kun je vaak niet meer dan 1.500 euro lenen. Na het afsluiten van een dergelijk krediet staat het geleende bedrag meestal binnen 1 of 2 werkdagen op je rekening. Om in aanmerking te komen voor een minilening zul je aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Sterker nog: je zult moeten bewijzen dat je in staat bent de lening binnen de gestelde termijn terug te betalen, door bijvoorbeeld bij je aanvraag een loonstrook in te sturen. Ook zul je bij een minilening in veel gevallen een garantsteller aan moeten wijzen, die garant staat voor het geleende bedrag indien jij dit niet terug kunt betalen.


Waarom een minilening onverstandig is

Wie op Google zoekt op de termen “minikrediet” of “minilening” komt al gauw uit bij een verstrekker van dergelijke leningen. Er zitten nogal wat haken en ogen aan het afsluiten van zo’n minilening. Omdat de verstrekker je kredietwaardigheid niet kan toetsen, kan deze niet inschatten of jij in staat bent de lening terug te betalen. Je kunt daardoor in een benarde positie terecht komen, aangezien deze minileningen vaak torenhoge rentes hebben.

Weliswaar ben je op korte termijn geholpen, maar kom je er op langere termijn veel slechter uit. Daarnaast interesseert het de meeste verstrekkers geen worst of jij wel of niet in de problemen komt. Zij zijn hoofdzakelijk geïnteresseerd in de terugbetaling van de lening (inclusief de rente). Om die reden zul je ook schimmige partijen tegenkomen op het web, die je van alles beloven terwijl ze je tegelijkertijd een hak zetten. De vraag is dan ook of het verstandig is een minilening af te sluiten. Zeker als je al geregistreerd bent bij het BKR en al meerdere leningen hebt lopen. In het geval van een negatieve BKR-registratie is het al helemaal niet slim om een minilening af te sluiten, aangezien je al niet meer kredietwaardig bent en je (waarschijnlijk) niet in staat bent de lening af te lossen. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, bijvoorbeeld in het geval van een onterechte negatieve notering (al komen die niet meer zo vaak voor).


Analyse van je eigen situatie

Een minilening is vaak een laatste “redmiddel”, als men al veel schulden heeft en er meer geld uitgaat dan er binnenkomt. Neem het woord redmiddel gerust met een flinke korrel zout, aangezien een minilening de problemen vaak alleen maar erger maakt. De hamvraag in deze situatie is dan ook hoe men in deze benarde situatie terecht is gekomen. Wanneer men structureel geld tekort komt en men zijn toevlucht zoekt in leningen, dan is het wellicht tijd om iets in het leven aan te passen. Door bijvoorbeeld te snijden in het uitgavenpatroon of een andere levensstijl aan te meten. Of een andere, beter betaalde baan te zoeken of een kleinere woning. Het kan daarbij helpen de inkomsten en uitgaven onder de loep te nemen en schematisch in kaart te brengen. Bijvoorbeeld door de automatische incasso’s die verbonden zijn aan je bankrekening door te spitten. Vaak kom je dan iets tegen dat met een gerust hart opgezegd kan worden. Bijvoorbeeld de incasso van een fietsverzekering voor een fiets die je allang niet meer in bezit hebt. Zomaar een voorbeeld waarmee je geld kan besparen.

Zoals je in de bovenstaande alinea’s hebt kunnen lezen, is het in ieder geval niet verstandig een minilening zonder BKR-toetsing af te sluiten. Heb je toch met spoed geld nodig, dan is het een beter idee om bijvoorbeeld familie of vrienden om hulp te vragen. Zij kunnen bereid zijn je op korte termijn uit de brand te helpen. Kijk ook eens om je heen binnen je huishouden. Zijn er wellicht spullen die je niet meer nodig hebt en die je kunt verkopen? Vaak kun je dan ook binnen korte tijd wat geld verdienen en zit je niet met een nare lening in je maag.


Altijd een oplossing

Kom je structureel geld tekort of kom je niet meer rond? Dan is het raadzaam je eigen persoonlijke en financiële situatie te analyseren en waar mogelijk aanpassingen door te voeren. Kom je hier zelf niet meer uit, wees dan niet bang om hulp te vragen. Je bent namelijk niet de enige die op financieel vlak hulp nodig heeft. Zit je tot je nek aan in de schulden en benauwt dit je ademruimte, dan kan het verstandig zijn de schuldhulpverlening in te schakelen. Om in contact te komen met schuldhulpverlening kun je het beste even langsgaan bij het gemeentehuis in je woonplaats. Iedere gemeente in Nederland heeft namelijk een loket waar je aan kunt kloppen voor hulp.

Hoe benard de financiële situatie ook lijkt te zijn; er zijn altijd oplossingen om eruit te komen. Trek zo snel mogelijk aan de bel als je in de financiële problemen zit of dreigt te komen. Het zal misschien wat tijd kosten om je financiële situatie weer op de rit te krijgen, maar aan het einde van de rit is het doorgaans een betere oplossing dan een minilening afsluiten om je financiële situatie (tijdelijk) te redden.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

SaldoDipje.nl
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag