Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe werkt geld lenen met onderpand?

Hoe werkt geld lenen met onderpand?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je zit even krap bij kas, maar je moet geld hebben voor wat grotere uitgavenpost. Helaas is je inkomen ontoereikend en heb je wellicht een negatieve BKR registratie. In dat geval Is het normaal gesproken heel lastig om geld te lenen. Gelukkig is er een manier om uit deze benarde positie te komen. Wanneer Je lijkt door midden van een onderpand ruil je een van je roerende of onroerende zaken tegen een tijdelijke beschikking over geld. In dit artikel leggen we uit wat een lening met onderpand betekent en op welke manier je deze kunt afsluiten.


Hoe werk lenen met onderpand?

Wanneer je geen geld hebt, moet je vaak werk of inkomen hebben, een positieve BKR registratie hebben of moet je de lening binnen een maand of twee terug kunnen betalen. De enige manier hoe je dan misschien nog wel geld kunt lenen is door het afsluiten van een minilening, maar dat is vaak een klein bedrag waar je misschien niet genoeg aan hebt. In sommige gevallen kun je geld lenen zonder werk of inkomen. Het kan zijn dat een lening met onderpand dan de enige mogelijkheid is die je hebt om toch over geld te kunnen beschikken.

In dat geval bied je een deel van je roerende of onroerende zaken aan als onderpand. Dat betekent dat de leningverstrekker de beschikking krijgt over deze in immateriële of materiële zaken tot het moment dat je de lening terugbetaalt. Er zijn diverse mogelijkheden wat het bedrag het kiezen van het onderpand dat je inlevert. Welke mogelijkheden dat zijn, beschrijven we hieronder:

Hypotheek

De meest bekende vorm van een lening met onderpand is de hypotheek. Deze lening zorgt ervoor dat jij een huis kunt kopen waar je op dat moment nog helemaal geen geld voor hebt. in ruil voor deze zekerheid van een woning moet je natuurlijk wel zorgen verstrekken zekerheid heeft dat het geld terug komt. de meeste hypotheken worden dan ook afgesloten met een onderpand Als basis. In dit geval is het huis het onderpand wat de bank kan vorderen wanneer jij niet kunt voldoen aan de hypothecaire lening. Zodra jij de lening aan de bank hebt afbetaald is het huis dan ook volledig van jou.

Beleggingen of effecten

Het kan zijn dat je beschikking hebt over diverse beleggingen of effecten die samen een grote som geld waard zijn. In sommige gevallen kun je deze dus als onderpand gebruiken voor een lening. In dat geval schrijf je de effecten of beleggingen over op de naam van de leningverstrekker. Het bedrag dat je aan beleggingen of effecten overschrijft heeft de waarde van de lening. omdat de beleggingen of effecten onderhevig zijn aan veranderingen in de markt kan het zijn dat het bedrag aan lening op een gegeven moment hoger is dan het bedrag dat je aan effecten of beleggingen hebt aangeboden als onderpand. In dat geval zul je extra geld moeten overmaken naar de leningverstrekker zodat het bedrag weer overeenkomt met de lening.

Belenen van de levensverzekering

Heb je een levensverzekering? In dat geval is de kans aanwezig dat je ook daaruit geld kunt lenen. Afhankelijk van hoe groot de opgebouwde som is van je levensverzekering kun je ook hieruit een flink bedrag lenen. In dit geval spreek je af met de verzekeringsmaatschappij dat je geld leent dat in het spaarpotje zit wat je zelf hebt opgebouwd. in dit geval is je opgebouwde levensverzekering dus het onderpand. wanneer je niet in staat bent om de lening terug te betalen, wordt de verzekeraar er niet minder op omdat dat geld sowieso aan jou uitgekeerd had moeten worden. wanneer het mogelijk is om de levensverzekering te belenen, dan kun je vaak een bedrag lenen dat maximaal 90% van de afkoopsom bedraagt. Niet iedere verzekeraar biedt het uitlenen van de levensverzekeringen aan binnen de polisvoorwaarden. Daarbij moet de lening terugbetaald zijn voordat de lening afloopt.

Verpanden van je eigendommen

Als je veel waardevolle spullen bezit kan het ook lonen om je eigen spullen te verkopen. Hierbij gaat het vaak om sieraden, kunst of collectors items die een hogere waarde hebben. Feitelijk gezien is dit niet hetzelfde principe als een echt onderpand, omdat je hierbij direct geld krijgt voor je spullen en als het ware de beschikking over de spullen kwijtraakt. Wanneer je een afspraak maakt met het pandjeshuis dat je het geld binnen een maand terug brengt met rente, dan kan het vaak wel. Ze houden dan je spullen in bewaring tot het moment dat je het geld terug moet betalen. lukt dat niet, dan behouden ze zichzelf het recht voor om je spullen te verkopen. het pandjeshuis geef jou dus een bepaald bedrag dat lager ligt dan het bedrag dat je er daadwerkelijk voor zou kunnen krijgen als je het zelf verkopen. In dit geval weten ze dit zeker dat ze nog steeds wiskunde maken op jouw spullen.

Je auto als onderpand

Wanneer een nieuwe auto te kopen maar nog niet genoeg geld voor hebt, kun je deze auto ook als onderpand gebruiken voor de lening die je afsluit bij de autodealer. Stel dat je een auto wilt kopen van €30000, maar daarvan €20000 moet lenen. Je kan het doen bij de bank, maar daarbij betaal je vaak een dure lening omdat de rente daarvan vrij hoog is. Wanneer je een lening afsluit bij de dealer, is deze vaak een stuk goedkoper omdat zij zelf de beschikking houden over het voertuig wanneer je de lening niet terug kunt betalen. De auto blijft dus deels van de dealer tot het moment dat je alles hebt betaald. Juist daarom kan de lening van een autodealer een stuk voordeliger zijn dan die van de bank. Zodra de lening is afbetaald is de auto volledig van jou. Lees ook onze 9 tips wanneer je geld wilt lenen voor een auto.

Ook kun je je auto verpanden, al is dat niet heel gebruikelijk in Nederland. In dat geval laat je je auto ergens stallen waar alleen de leningverstrekker toegang heeft tot de auto. Je kunt In dat geval maximaal 50% of 60% lenen van de waarde van je auto. De auto blijft dan staan tot het moment dat je de lening volledig hebt terugbetaald. Ik kan het ook zijn dat je stallingskosten moet betalen voor de auto voor de tijd dat deze in bewaring is gebleven.

Ook financial lease is een vorm waarbij de auto als onderpand dient. Je betaalt de dealer maatschappij een vast bedrag per maand gedurende een vooraf vastgestelde looptijd . Wanneer is de loopsheid voorbij is en je het hele bedrag betaald hebt, dan wordt de auto pas jouw eigendom.


Voordelen van lenen met onderpand

Meer geld lenen. Omdat je iets gebruikt als onderpand, heeft de kredietverstrekker met zekerheid dat hij zijn geld terug gaat krijgen. Deze zekerheid gaat hand in hand met de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen. De lening verstrekken hoeft hierdoor niet te kijken naar je inkomsten en eventuele woonlasten, wat vaak een grote impact heeft op het maximale bedrag dat je kunt lenen.

Een lage rente. wanneer geld lenen van de bank, heeft de bank niet altijd zekerheid dat ze het geld terugkrijgen. daarom hanteert de bank een vrij hoge rente voor het lenen van geld. omdat je in dit geval een onderpand hebt, weet de kredietverstrekker dat hij zijn geld terug krijgt. En voor deze zekerheid krijg jij een lagere rente aangeboden.

Geen BKR registratie. In het geval van het verpanden van je spullen wordt vaak geen BKR registratie genoteerd. voor veel mensen is dit een groot voordeel van het verbranden van hun eigendommen. Het onderpand drukt dan niet op je financiële situatie wanneer je aanklopt bij andere organisaties voor extra krediet. Hierdoor kun je eventueel nog meer lenen.


Nadelen lenen met onderpand

Groot bedrag betalen. Omdat je veel geld kunt lenen, moet je ook veel geld terugbetalen. op het moment dat je al in de situatie verkeerd waarbinnen je een lening moet afsluiten, moet je jezelf eerst even afvragen of het wel verstandig is om een dergelijke lening af te sluiten. Zorg er dus voor dat je de kosten van de terugbetaling ook in de toekomst kunnen blijven dragen.

Risico’s van lenen met onderpand. Helaas brengt het lenen met onderpand ook wat risico’s met zich. Wanneer je bijvoorbeeld niet in staat bent om de lening terug te betalen kun je heel je onderpand kwijtraken. In dat geval maakt het niet uit of het gaat om een auto, levensverzekering of huis. Alle situaties zijn zeer vervelend en dienen te worden voorkomen. Je kunt dit voorkomen door een overwogen beslissing te maken met eventueel advies van een persoonlijk financieel adviseur.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag