Kun je geld lenen zonder werk of vast inkomen?

Kun je geld lenen zonder werk of vast inkomen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Stel dat je budget net niet voldoende toereikend is om een bepaalde aankoop te doen, of bijvoorbeeld een auto te repareren waar je iedere dag mee moet rijden. Dan is het vervelend als je aanklopt bij de bank voor een lening, maar ze je weer naar buiten sturen omdat je geen werk of vast inkomen hebt. Je kredietwaardigheid is daardoor namelijk laag en het lijkt dan onmogelijk om even een korte lening af te sluiten. Gelukkig bestaan er minileningen die je kunt afsluiten zonder loonstrookjes of werk te hebben. In dit artikel leggen we uit hoe jij jezelf uit de brand kunt helpen wanneer dat nodig is.


Geld lenen zonder loonstrook

Het lijkt een onmogelijke missie, maar gelukkig ben je niet helemaal verloren als je geen loonstrookjes kunt laten zien aan een geldverstrekker zoals de bank. Deze willen graag zeker weten dat je een vast inkomen hebt en dan zijn loonstrookjes de manier om te laten zien dat je waarschijnlijk het geld wel terug zal kunnen betalen. Als je geen werk of inkomen hebt is dat uiteraard lastig, waardoor banken je al gauw het gat van de deur zullen wijzen. Ondanks dat je waarschijnlijk maar een klein bedrag nodig hebt, geldt er bij banken helaas vaal een strikt beleid en zul je de financiële hulp waarschijnlijk ergens anders moeten zoeken. Mocht je wel werk of een inkomen hebben, dan kun je ook bij ons andere artikel terecht met de vraag of je een standaard lening van de bank kunt krijgen.


Waar een lening zonder inkomen aanvragen.

Er zijn vier manieren om toch even tijdelijk iets meer financiële middelen te bezitten. Iedere manier heeft zijn eigen voordelen en nadelen, dus beschrijven we hier welke mogelijkheden je hebt en lichten we toe als er bepaalde voor- of nadelen aan hangen.

De bank

Ondanks dat we hiervoor al geschreven hebben over hoe moeilijk een bank kan doen over het krijgen van een lening zonder inkomen of loonstrookje, zijn ze toch het beste eerste aanspreekpunt omdat je in bepaalde omstandigheden toch in aanmerking kunt komen. Het is namelijk nooit zeker dat je géén lening kunt krijgen, totdat je daadwerkelijk ‘nee’ hebt gehoord. Ook is de rente bij de bank vrij laag en is het redelijk eenvoudig om deze lening af te sluiten. De bank zal onder andere kijken naar de hoogte van de lening en naar je BKR notering. Lees hier meer over hoe je een BKR registratie krijgt en hoe je er (mogelijk) weer vanaf kunt komen.

Vervolgens zullen ze ook willen weten hoeveel geld er normaal gesproken op je rekening staat en of je in de voorgaande jaren werk en inkomen hebt gehad. Mocht je nou bijvoorbeeld maar tweeduizend euro nodig hebben, kan het zijn dat je in bepaalde situaties een lening kunt afsluiten zonder daar loonstrookjes voor aan te hoeven leveren. Ook zal je een stuk sneller geld kunnen lenen zodra er een garantiesteller wordt aangewezen of wanneer je een onderpand kunt bieden, zoals onroerend goed, vaste activa of borg. Een garantiesteller staat garant voor het geld, zodat bij wanbetaling, de garantiesteller het geld zal moeten terugbetalen.

Voorgaande situatie geldt overigens ook voor ZZP’ers die geen loonstrookjes hebben en alleen facturen en inkomstenbelasting verklaringen kunnen laten zien. Hoewel veel banken zich er niet direct aan wagen, zijn er enkele bemiddelaars op de markt die namens enkele banken toch leningen verstrekken aan ZZP’ers.

Gemeente

Niet veel mensen zijn ervan op de hoogte, maar gemeentes hebben ook een bepaalde kas waar ze als ‘bank’ geld van kunnen uitlenen aan inwoners van de gemeente. Het is een sociale bank die tegen een goedkoop rentetarief geld uitleent en daarom dus een goede optie is als je tijdelijk even krap zit of een belangrijke aankoop of reparatie moet betalen. Er hangen wel een aantal voorwaarden aan deze lening. Zo mag je bijvoorbeeld vaak maar maximaal 130% van het minimumloon verdienen, waardoor een groot deel van de inwoners al afvallen voor de lening. Daarnaast is het onder andere van belang dat je goed weet te verantwoorden waar je het geld voor wilt gebruiken. De gemeente gaat uiteraard geen geld uitlenen als ze niet precies weten waar het geld uiteindelijk aan besteed wordt. De gemeente behoudt zichzelf dan ook het recht voor om een lening te weigeren op grond van een slechte verantwoording.

Particuliere lening

Er bestaan enkele website waarop je particuliere leningen kunt afsluiten. Je bemiddelt dan niet met een bank, maar met privé personen die het geld uitlenen als een soort belegging zien. De website van ‘Geldvoorelkaar’ is een goed voorbeeld van een plek waar je een particuliere lening kunt krijgen. De bedragen lopen op tot € 250.000 en zijn voor bijna iedereen te verkrijgen. Zelfstandigen en studenten zijn dus ook in staat om een lening af te sluiten, omdat loonstrookjes, werk en inkomen geen strikte voorwaarden zijn.

Uiteraard zijn er wel enkele andere voorwaarden waar je aan moet voldoen om de lening te kunnen krijgen. Zo is voornamelijk het doel van de lening van doorslaggevend belang. De lening verstrekkers willen zich kunnen inlezen en verdiepen in waar hun geld naartoe gaat en of zij dat zien als een succesvolle investering. Zo zijn er op de website van Geldvoorelkaar bedrijven die een investeringsronde doen voor enkele duizenden euro’s, maar lopen deze bedragen soms op tot meer dan één miljoen. Je moet dus wel met een goed verhaal komen om kans te maken op een lening. Voordeel en tegelijk nadeel van een particuliere lening is dat de geldverstrekker zelf mag bepalen hoe hoog de rente is. Voordat je akkoord gaat met een lening, moet je dus altijd goed checken wat de totale kosten dan gaan worden, voordat je straks aan een ongelooflijk dure lening vastzit. Ook hanteert het platform waar je de lening afsluit vaak een ‘succesfee’ van één of enkele procenten omdat zij de bemiddeling gefaciliteerd hebben. Dit percentage houden zij in van het krediet dat je uitgekeerd gaat krijgen. Boven een bedrag van enkele tien- of honderdduizenden euro’s kun je vaak een deal maken met deze bemiddelaar over de hoogte van dit bedrag. Wil je meer weten

Minilening

Wil je slechts een klein bedrag lenen en heb je dat op zeer korte termijn nodig, dan zijn er een aantal website waarop je minileningen kunt afsluiten. In het kort houdt dit in dat je een bedrag van honderd tot ca. tweeduizend euro kunt lenen zonder dat je BKR registraties worden gecontroleerd, loonstrookjes nodig zijn of een bewijs van inkomen wordt gevraagd. Je hebt vaak al binnen enkele minuten inzichtelijk hoeveel geld je kunt lenen en hebt het bedrag binnen no-time op je rekening staan. Let er altijd wel op dat je de rentepercentages goed controleert en of je in staat bent het bedrag terug te betalen binnen de contractperiode, anders zou het je nog weleens duur kunnen te komen staan. Lees hier meer over minileningen.

Geld lenen als ZZP’er.

Als ZZP’er heb je natuurlijk ook geen loonstrookjes en is je inkomen vaak onzeker. Je bevond je dan tot voor kort in bijna dezelfde situatie als iemand die werkloos was, omdat de bank erg terughoudend was met het verstrekken van leningen omdat je inkomen als ZZP’er nooit gegarandeerd is. Gelukkig zijn er steeds meer kredietverstrekkers die ook ZZP’ers een lening verstrekken, al is dat wel onder vaak strikte voorwaarden. Zo moet je vaak onder andere boven de 25 zijn, een koophuis bezitten en een winstgevend bedrijf hebben. Al deze gegevens worden gecontroleerd door de kredietverstrekker en als je voldoet aan alle eisen, dan kun je dus ook als ZZP’er geld lenen.


Zoals je ziet zijn er gelukkig nog enkele mogelijkheden om geld te lenen wanneer je heel even krap bij kas zit. Natuurlijk weet je inmiddels wel dat geld lenen geld kost en dat je altijd op moet letten bij het afsluiten van een lening zodat je de voorwaarden goed begrijpt en weet waar je akkoord mee gaat. Mocht je dan je geld krijgen zonder tussenkomst van een loonstrook of het hebben van een baan, kun je je jezelf uit de brand helpen en heb je toch nét iets meer ademruimte en een gevoel van vrijheid te pakken.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag