Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je je toetsingsinkomen berekenen?

Hoe kun je je toetsingsinkomen berekenen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Toeslagen, belastingen, inkomen en vele anderen termen vliegen je om de oren wanneer je je verdiept in financiële zaken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het verzamelinkomen, toetsingsinkomen of belastbaar inkomen. Wij snappen dat je misschien een beetje het overzicht kwijt bent wat nou precies belangrijk is. Daarom kun je in dit artikel alles vinden over het toetsingsinkomen. Wat het toetsingsinkomen is, waar het voor wordt gebruikt en hoe je het zelf kunt berekenen.


Wat is het toetsingsinkomen?

Het toetsingsinkomen is het bedrag dat jij en je potentiële fiscale partner verdienen. Maar het is niet het specifieke inkomen dat je op jaarbasis verdient. Het is een schatting van de belastingdienst, wat gebaseerd is op voorgaande jaren. Het kan dus zijn dat je toetsingsinkomen hoger of lager is dan je daadwerkelijke inkomen. Dit kan een inkomen uit werk zijn, maar ook andere inkomsten. Jouw toetsingsinkomen wordt gebruikt door de Belastingdienst om verschuldigde belastingen te betalen, maar ook voor het bepalen welke toeslagen je eventueel kunt ontvangen. Over die toeslagen lees je verderop in het artikel.

Hoe berekent de Belastingdienst je toetsingsinkomen?

De hoogte van je toetsingsinkomen hangt af van diverse factoren. Als eerste Is het belangrijk om te weten dat het toetsingsinkomen wordt berekend aan de hand van het verwachte verzamelinkomen van het aankomende jaar. Het verzamelinkomen wordt berekend door de inkomsten van box 1, 2 en 3 bij je belastingaangifte bij elkaar op te tellen. Omdat het gaat om een verwachting kan er uiteraard geen precies cijfer bepaald worden voor het toetsingsinkomen. Daarom gaat de Belastingdienst uit van getallen die bekend waren in het jaar ervoor. Wanneer je grote veranderingen hebt of verwacht in je inkomen, dan dien je daar dus zelf rekening mee te houden. Daarbij kun je de huidige berekening van de Belastingdienst dus niet aannemen als betrouwbaar. Aan het einde van het jaar bekijkt de Belastingdienst vervolgens naar je daadwerkelijke inkomen. Aan de hand daarvan worden eventuele toeslagen verwerkt.

Wanneer je geen inkomen hebt gehad is het dus lastig voor de Belastingdienst om een juiste inschatting te maken van je verzamelinkomen. In dat geval zal je het zelf moeten berekenen. Je kunt dat zelf doen door je bruto maandinkomen te vermenigvuldigen met 13 maanden wanneer je vakantiegeld krijgt en 14 maanden wanneer je daarbij ook een eindejaarsuitkering krijgt. Op deze manier kun je een redelijke betrouwbare inschatting maken van je verwachte inkomen voor het lopende jaar, met name wanneer je inkomsten niet wijzigen.

Toetsingsinkomen netto of bruto?

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen een netto- en brutobedrag, voornamelijk wanneer je zelf een toeslag wilt gaan aanvragen en er dan gevraagd wordt om je inkomen. Vul jij je netto-inkomen in en valt je bruto-inkomen net buiten de grens om de toeslag te kunnen ontvangen, kun je na enkele maanden een flinke naheffing krijgen. Dit omdat je dus uiteindelijk helemaal geen recht had op deze toeslag. Gebruik dus altijd je bruto-inkomen en schat deze het liefst nog net iets ruimer in, zodat je altijd een veilige marge incalculeert.

Waar wordt het toetsingsinkomen voor gebruikt?

Het toetsingsinkomen is voornamelijk belangrijk wanneer je een wat lager inkomen hebt. In dat geval kun je wellicht aanspraak maken op een aantal toeslagen vanuit de overheid. Afhankelijk van je inkomen kun je de volgende toeslagen ontvangen:

Huurtoeslag
Huurtoeslag is een toeslag die de overheid betaalt om jou te helpen in een bepaalde woning kunnen laten wonen. Iedere maand krijg je dan een vast bedrag uitgekeerd, wat afhankelijk is van je inkomen, de prijs van het huis en de gezinssamenstelling. Je dient hiervoor een huis in de sociale sector te huren, die gebonden is aan een bepaald maximaal bedrag.

Zorgtoeslag
Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben, maar niet iedereen kan voor het hele gezin deze hoge kosten dragen. Je kunt daarom ook in aanmerking komen voor een zorgtoeslag, een maandelijkse bijdrage vanuit de overheid waarmee je vervolgens een groot deel van de zorgverzekering van jezelf, maar ook je eventuele kinderen kunt betalen.

Kind gebonden budget
Het kind gebonden budget is een bijdrage uit de overheid voor ouders met kinderen onder de 18 jaar. Deze toeslag krijg je naast de kinderbijslag. Wanneer je al andere toeslagen ontvangt en ook recht hebt op het kind gebonden budget, ontvang je deze automatisch op je bankrekening.

Kinderopvangtoeslag
Heb je kinderen en gaan deze naar de kinderopvang? Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag, een bijdrage om kosten te kunnen dekken die je maakt voor de opvang voor je kinderen. Er gelden wel bepaalde voorwaarden aan deze toeslag. Zo hangt het af van het aantal uren dat je werkt, wat voor soort opvang het is en hoeveel uur je kinderen verblijven op de opvang. Daarnaast is opvang ook alleen mogelijk bij geregistreerde opvang locaties. Een kinderopvangtoeslag ontvang je vrijwel altijd alleen maar als beide partners werken.

Algemene Wet Inkomensafhankelijke Regelingen

Voor 2005 was het lastig voor burgers om uit te zoeken hoe het precies zat met toeslagen vanuit de overheid. Hierdoor is de AWIR tot stand gekomen. Een wet waarin de algemene regels voor het aanvragen, wijzigen en toekennen van toeslagen is vastgelegd. Daarnaast is helder in kaart gebracht hoe het precies zit met partners, medebewoners, kinderen en je draagkracht. Ook zijn alle definities wettelijk vastgelegd in de AWIR. Op deze wet zijn alle hiervoor genoemde toeslagen gebaseerd, samen met alle toeslagen uit de Toeslagenwet.


Waar kun je je toetsingsinkomen berekenen?

Het is lastig om je eigen toetsingsinkomen te berekenen. Daarom is het op diverse websites, waaronder die van de Belastingdienst, mogelijk om een berekening te maken die past bij jouw situatie. Deze berekening kun je hier maken.

Wat heb je nodig om het toetsingsinkomen zelf te berekenen?

Om de berekening te kunnen maken, zijn er een aantal dingen nodig. Allereerst is het belangrijk om je laatste voorlopige aanslag inkomstenbelasting klaar te hebben liggen. Heb je een fiscale partner, dan zul je de voorlopige aanslag van jullie beiden bij de hand moeten hebben.

Wat moet je doen als je toetsingsinkomen wijzigt?

Het berekenen van je toetsingsinkomen gebeurt aan de hand van in het verleden verdiend geld. Het kan dat op de website van de Belastingdienst onjuiste bedragen zijn ingevuld om jouw verzamelinkomen te bepalen. In dat geval moet je naar de website van de belastingdienst gaan onder de pagina ‘Mijn Toeslagen’. Op deze website kun je namelijk zien wat het geregistreerde geschatte inkomen is voor het aankomende jaar. Maar ook staat er achter de geschatte bedragen of het door jou of door de belastingdienst zelf is ingeschat. Op deze pagina heb je de mogelijkheid om het verwachte inkomen aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen in je persoonlijke leven. Dit is voornamelijk belangrijk wanneer zich twee situaties voordoen:

Je komt niet meer in aanmerking voor toeslagen vanuit de overheid
In dit geval kan de verandering van inkomen een vervelend effect hebben op de toeslagen die je het afgelopen jaar hebt gekregen. Heb je bijvoorbeeld heel het jaar zorgtoeslag gekregen, maar berekent de Belastingdienst aan het eind van het jaar uit dat je boven de maximale grens zat voor een bepaalde toeslag, kan het zijn dat je het volledige bedrag dient terug te betalen.

Je komt vanaf nu in aanmerking voor toeslagen vanuit de overheid
Wanneer je halverwege het jaar je baan verliest en geen uitzicht hebt op iets nieuws, zal jouw jaarinkomen aanzienlijk minder zijn dan het voorgaande jaar. Maar dit voorgaande jaar is dus gebruikt om de proefberekening te maken. Wanneer je een dip in je financiën voorziet, is het dus belangrijk om dit direct aan te passen, bijvoorbeeld wanneer je je baan kwijtraakt. Het zou zomaar kunnen dat je de rest van de maanden van het jaar in aanmerking komt voor diverse toeslagen Dat is toch een meevaller in een vervelende situatie.

Waardoor kan je toetsingsinkomen wijzigen?

Niet alleen salaris heeft invloed op je toetsingsinkomen. Er zijn ook andere inkomstenbronnen die je mee moet nemen in je totale inkomsten. Hieronder een opsomming van alle inkomstenbronnen die relevant zijn:

  • Salaris
  • Pensioen
  • Uitkering
  • 13e maand
  • Bonus
  • Vakantiegeld
  • Inkomsten uit een eigen bedrijf
  • Inkomen en partneralimentatie
  • Bijtelling voor het gebruik van je je leaseauto

Ga je zelf je toetsingsinkomen bepalen, houd dan heel goed rekening met al deze inkomstenbronnen. Het kan je namelijk duur komen te staan wanneer je een post overslaat en dat zou natuurlijk zonde zijn.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag