Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles over investeren in (particuliere) peer-to-peer leningen

Alles over investeren in (particuliere) peer-to-peer leningen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Banken geven vrijwel geen rente meer. De inflatie maakt je geld minder waard. Laat je al je spaargeld op een bankrekening staan, dan koop je er ieder jaar steeds minder voor. Aan de andere kant zijn banken enorm terughoudend in het verstrekken van leningen. Krijg je dan uiteindelijk een lening, dan betaal je de hoofdprijs aan rente. Peer-to-peer leningen (P2P) vullen dat gat op door jou de mogelijkheid te geven om de dromen van iemand anders te financieren tegen een gunstig rendement. In dit artikel vertellen we je alles wat moet weten over P2P leningen.


Wat is peer-to-peer lenen?

Je kunt P2P waarschijnlijk het beste zien als een soort markt waar financiën worden verhandeld. Het principe is heel erg eenvoudig. Er is iemand die verzoekt om geld en iemand die dat aanbiedt. Degene die dat aanbiedt, ontvangt een rentepercentage over het geleende geld. Daardoor wordt het geld van die persoon steeds meer waard, zonder dat het door inflatie alleen maar minder waard wordt. Aan de andere kant is de lener nu in staat om een bedrijfje op te zetten of zijn keuken te verbouwen.

Je vindt alle P2P platforms via internet. Heb je er eentje gevonden die naar wens is? Dan meld je je aan, en vervolgens kun je geld op je account storten. Zodra het geld aankomt, kun je het investeren in verschillende leningen. Sommige P2P platforms hanteren een instapbedrag van maar één euro, terwijl andere aanbieders een minimuminleg van 50 euro vragen.

Verschillende rentetarieven

Aan welke lening jij bijdraagt, is natuurlijk helemaal aan jou. Je ziet vaak wie de zogenaamde ‘loan originator’ is. Dat is degene die de lening heeft aangevraagd. Vervolgens zie je welk rentepercentage je op jaarbasis kunt verwachten en ook hoelang de lening loopt. Over het algemeen zie je vooral persoonlijke leningen met een looptijd van 4 tot 12 maanden voorbijkomen. Zakelijke leningen lopen vaak van 6 maanden tot 2 jaar. Op de websites van sommige aanbieders zie je welk eindbedrag je ontvangt wanneer je een bepaald bedrag investeert. Dat is handig om te bepalen of de lening interessant genoeg is.

Terugbetaling aan het eind vs. betaling in termijnen

Er zijn meerdere leningsvormen, maar vaak zijn er twee belangrijke verschillen. Wanneer er terugbetaling aan het eind plaatsvindt, krijg je aan het einde van de looptijd je geïnvesteerde bedrag terug, maar krijg je soms maandelijks de rente alvast uitbetaald. Een andere methode zie je vaak bij consumenten leningen. Daarbij betaalt iemand jou maandelijks een deel van de lening terug én daarbij de rente op dat deel van de lening. Dat geld wat je dus maandelijks terugkrijgt, kun je weer herinvesteren in andere leningen.


Hoeveel kun je verdienen met P2p?

Hoeveel je kunt verdienen, hangt af van hoeveel je kunt investeren. Over het algemeen is het mogelijk om een rentepercentage te ontvangen van 8-15%. Dat is een hoog percentage, dat veel mensen bij hun beleggingen niet terugzien. Bij het handelen in aandelen wordt een historisch rendement van 7% namelijk al snel gezien als een hoog percentage en is 4-6% vrij normaal voor een veilige belegging.. Dat terwijl persoonlijke leningen via P2P platforms soms bijna het dubbele of driedubbele opleveren.

Een peer-to-peer lening is overigens wel korter dan een investering in de aandelenmarkt. Daardoor vereist het ook iets meer actie van jouw kant. Maar omdat de winst daar ruim op compenseert, is dat voor veel mensen geen enkel probleem.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld:

Peter heeft 20.000 euro op zijn bankrekening staan. Hij heeft een bank uitgezocht met de hoogste spaarrente. Peter ontvangt 0,6% rente. Dat betekent dat hij na 1 jaar 120 euro aan rente ontvangt. Geen verkeerd bedrag.

Lisa heeft 20.000 euro geïnvesteerd in een peer-to-peer lening. Zij heeft haar leningen verspreid over meerdere websites en aanbieders, waardoor haar gemiddelde rendement op 10,4% ligt. Dat betekent dat zij na één jaar 2.080 euro aan rente ontvangt.

Laat Peter het bedrag 20 jaar voor dit rentepercentage op de bank staan, dan levert het in totaal 2.541 euro op.
Laat Lisa het bedrag 20 jaar geïnvesteerd worden met dit rentepercentage, dan levert het in totaal 124.000 euro op.

Je ziet hoeveel verschil het maakt op de lange termijn, wanneer je kiest voor een hoger rentepercentage. Dat komt omdat het bedrag dat Lisa ieder jaar ontvangt hoger is. Investeert zij alles weer, dan krijgt zij daar dus weer 10,4% rente over. Omdat haar inleg bij een rentepercentage van meer dan 8% iedere 7 jaar verdubbelt, krijgt ze aan het einde dus een enorm bedrag terug.

Wil jij ook beginnen met beleggen in peer-to-peer leningen? Door wat spaargeld te investeren kun je dus een leuk zakcentje verdienen, of misschien wel extra sparen voor je pensioen.


Wat zijn de aanbieders?

Hoewel de peer-to-peer markt in Europa nog niet zo gevestigd is als in Amerika, schieten de nieuwe bedrijven hier uit de grond. Geïnteresseerden van dit soort investeringen hebben tegenwoordig de keus uit bijna 15 Europese aanbieders. We zullen hier enkele van de meest populaire aanbieders bespreken.


Bondora

Bondora is één van de oudste P2P platorms in Europa en voor duizenden mensen de favoriete plek om te investeren. De website van Bondora ziet er deels uit als een cartoon, maar na een bezoek van een paar minuten zie je dat alles goed in elkaar is gestoken. Er zijn op Bondora verschillende investeringsmethodes, waaronder het lenen aan consumenten. Je kunt ook een Go&Grow account aanmaken waarmee je op andere manieren investeert. In een Go&Grow account liggen de rentepercentages rond de 6,5%. Kies je voor een ander account, dan kan het rentepercentage boven de 10% uitkomen.


Mintos

Mintos is inmiddels ook al onderdeel van de gevestigde orde binnen de investeringswereld. Met honderden leningen uit bijna 60 landen is Mintos een plek waar je vrijwel altijd een investering vindt die bij jou past. Bij Mintos kun je investeren vanaf € 10,-. Dat maakt het voor beginnende beleggers een prima optie. Het gemiddelde rentepercentage bij Mintos ligt op 11,6%.


Fastinvest

Fastinvest is een betrekkelijk nieuwe speler binnen de P2P markt. Het bedrijf staat bekend om zijn veilige voorwaarden, waardoor je als investeerder vrijwel geen risico loopt. De minimale investering bij Fastinvest is 1 euro. Een handige optie bij het bedrijf is de Auto Invest optie. Je stelt dan zelf in bij wat voor soort leningen je het terugverdiende geld wilt investeren. Zo wordt geld verdienen volledig geautomatiseerd. De rentepercentages van Fastinvest liggen tussen de 9-16%.


Grupeer

Grupeer is een grote speler in de P2P markt. Dat is te zien aan het feit dat investeerders op het platform samen al meer dan 50 miljoen euro hebben geïnvesteerd. Het platform is daarnaast handig in gebruik en je kunt goed zien wie de leningen heeft aangevraagd. Dat is een belangrijke voorwaarde om een gevoel van veiligheid te creëren. Rentepercentages bij Grupeer liggen rond de 12%


Crowdestor

Wil je investeren in meer dan alleen een consumentenlening? Dan kun je lid worden van Crowdestor. Het bedrijf richt zich voornamelijk op interessante projecten, zoals leningen voor cafés of restauraties van monumentale panden. Ook zijn de rentepercentages bij Crowdestor hoog. Zo kom je namelijk regelmatig leningen tegen met een rentepercentage van 13% of meer.


Wat zijn risico’s van peer-to-peer lenen?

Geld lenen kost geld. Maar in sommige gevallen kan geld uitlenen ook geld kosten. Net als met alle andere manieren van investeren, kleven er namelijk een aantal risico’s aan P2P leningen. Voordat je eraan begint, is het dus belangrijk dat je daarvan op de hoogte bent. Bekijk ook hoe je risicoloos kunt beleggen.

Niet alles op één paard wedden

Een lening moet terugbetaald worden, maar niet iedereen doet dat op tijd. Het is dus verstandig om je geld te verspreiden over verschillende leningen en zelfs over verschillende websites. Op die manier spreid je de kansen dat je geld kwijtraakt. Door maximaal 10-20% in te leggen per website, kun je dus nooit ineens zoveel geld kwijtraken dat je niets meer hebt.

Beveiligde inleg
Sommige websites zoals Fastinvest bieden een beveiligde inleg aan. Dat betekent dat het risico dat je geen geld terugkrijgt, is afgedekt. Is iemand te laat met het afbetalen van de lening? Het bedrijf met een beveiligde inleg betaalt dan binnen enkele dagen of weken jouw geld terug aan jou. Zo weet je zeker dat je altijd je geld terugkrijgt, hoewel het soms wel met een vertraging is van enkele maanden.

Nieuwe aanbieders

Waar geld is, zijn dieven. Dus hoewel een website er betrouwbaar uitziet met indrukwekkende cijfers, betekent het niet dat het veilig is om je geld daar in te stoppen. Want zelfs als het bedrijf niet steelt of fraudeert, kan het failliet gaan. En is jouw geld niet beschermt tegen faillissementen, dan raak je dus in één keer alles kwijt. Dat zou natuurlijk eeuwig zonde zijn. Ga dus altijd uit van je gevoel en laat je niet overhalen door mooie cijfers. Het is jouw geld, dus doe altijd goed onderzoek voordat je ergens in investeert.


Hoe zit het met de belasting?

In Nederland bestaat er een heffingsvrij vermogen. Voor alleenstaanden ligt dit bedrag rond de 30.000 euro en voor partners verdubbelt het naar 60.000 euro. Dit bedrag betekent dat je geen belasting hoeft te betalen tot aan dat bedrag. Heb je spaartegoeden die samen meer waard zijn dan 30.000 of 60.000 euro, dan moet dat uiteraard wel.

Gaat het goed met de investeringen en ga je binnen enkele jaren over het heffingsvrije bedrag heen? Dan ga je uiteindelijk wel belasting betalen. Dat komt terecht in Box 3, ‘ sparen en beleggen’. Je vult dan het volledige spaarbedrag in dat je hebt verzameld. De totale belasting wordt bepaald aan de hand van de hoogte van het bedrag. Meer hierover vind je op de website van de belastingdienst.


Heb jij interesse in peer-to-peer leningen? Of zou je willen weten welke verschillende manieren om te investeren er nog meer zijn? Want hoewel geld niet belangrijk is, is het natuurlijk wel zonde als je keihard hebt gewerkt voor spaargeld dat door de inflatie steeds minder waard wordt. Wil jij liever geld verdienen op een groene manier? Dan kun je ook duurzaam investeren.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag