Hoe vraag je een kleine lening aan?

Hoe vraag je een kleine lening aan?

Laatst bijgewerkt: 8 maart 2019

We hebben allemaal weleens last van een laag saldo op onze bankrekening. Normaal ben je natuurlijk gewoon in staat om dit op te vangen met een eventuele spaarrekening, maar wat nou als ook die leeg is? In dat geval kan het een uitkomst zijn om tijdig een lening aan te vragen voor een dringende kostenpost. Dit hoeft natuurlijk helemaal geen enorme lening te zijn, want als net je telefoon het begeeft op het moment dat je net grote uitgaven hebt gedaan, kan misschien honderd euro al genoeg zijn om jou te redden. In dit artikel geven wij aan hoe je een kleine lening kunt afsluiten, waar je op moet letten en wie er een kleine lening aanbiedt.


Wat is een kleine lening?

Hoewel de naam al voor zich spreekt, zijn er wel enkele grenzen aan de bedragen die worden uitgeleend bij een kleine lening. Afhankelijk van de aanbieder kun je kiezen voor bedragen tussen de 100 en 1500 euro. Bedragen onder de 100 euro zijn niet zo interessant en kosten te veel administratie voor de aanbieder, terwijl bedragen boven de 1500 euro juist een risico met zich meebrengen, omdat deze vaak niet in een korte tijd terugbetaald kunnen worden.

Kleine leningen onderscheiden zich daarom ook van normale leningen wat betreft terugbetaling looptijd. Waar je bij grote leningen enkele maanden of soms zelfs tientallen jaren de tijd hebt om de bedragen terug te betalen, heb je bij een kleine lening vaak een veel kortere tijd om deze terug te betalen. Deze termijn kan soms zelfs maar twee weken bedragen.


Hoe kun je een kleine lening aanvragen?

Over het algemeen is het aanvragen van een kleine lening geen complex proces. Je kunt ervan uitgaan dat je bij de meeste kredietverstrekker de volgende stappen doorloopt:

Kiezen kleine lening

Wanneer je op de website van een kredietverstrekker terecht komt moet je het aanvraagproces van start gaan. Logischerwijs heb je voor deze tijd al gekozen wat voor bedrag je nodig zult hebben voor de lening. Ook heb je inmiddels al vastgesteld bij jezelf dat het geleende bedrag binnen de gestelde terugbetaal termijn weer terecht kan komen op de rekening van de kredietverstrekker. In het aanvraagformulier beschrijf jij vervolgens al deze wensen en vul je je eigen gegevens in.

Zekerheid bieden

Uiteraard wil de kredietverstrekker ook zekerheid hebben dat ze inderdaad geld van jou terug zullen krijgen. Om die reden zul je dus altijd een kopie van een geldig identificatiebewijs moeten opsturen, in combinatie met de gegevens van een garantsteller. Een garantsteller zorgt ervoor dat wanneer jij het geld niet kunt terugbetalen, hij of zij dit voor jou kan doen zodat de kredietverstrekker het geld altijd tijd terugkrijgt. Hierdoor krijg jij geen problemen met schuldeisers of deurwaarders, mocht het zover moeten komen. Bij de keuze voor een garantsteller kun je diverse opties kiezen, waaronder familieleden die in dat geval ook hun persoonlijke gegevens, plus daarbij een kopie van een recent bankafschrift moeten aanleveren. Heb je geen familieleden of vrienden die garant kunnen staan voor je, kan daarnaast ook gekozen worden voor een garantstellingsproces via het GFGM. Verderop in het artikel lees je daar meer over.

Verificatie van je eigen bankrekening

Om er zeker van te zijn dat het geld naar het juiste bankrekeningnummer wordt overgemaakt, wordt er gevraagd voor een verificatie van deze rekening. Vaak dien je dan een bedrag van een cent over te maken naar de rekening van de kredietverstrekker. Aan de hand van deze gegevens kunnen zij checken of de bankrekening inderdaad aan jouw persoonsgegevens gekoppeld is. Zij betalen het leenbedrag dat uit op deze rekening. Daarnaast is het hierdoor ook gemakkelijker om een volgende keer een lening af te sluiten. Al je gegevens zijn namelijk al aan elkaar gekoppeld, waardoor het proces een stuk sneller verloopt.

Het ontvangen van geld

Wanneer je alle voorgaande stappen juist hebt doorlopen en de bankrekening geverifieerd is kun je je het geld al binnen 24 uur op je rekening hebben. Uiteraard hangt het wel af van de bank die jij zelf hebt omdat overschrijvingen tussen verschillende banken soms een dag of twee langer kan duren. Voordat het geld wordt overgemaakt krijg je eerst een bevestiging van de kredietverstrekker dat het verzochte bedrag akkoord is.

Het terugbetalen van geld

Over het algemeen kun je kiezen tussen een terugbetalingstermijn van twee tot zes weken. De mogelijkheden om te kiezen tussen deze termijnen is onder andere afhankelijk van het bedrag dat je hebt gekozen. Zo kun je bijvoorbeeld een bedrag van € 100,- niet pas na 6 weken terugbetalen. Waarschijnlijk heb je dan alleen de keuze tussen een termijn van twee weken en vier weken. Je dient het geld altijd binnen de gestelde tijd terug te betalen op de rekening waarnaar je schuld direct vereffend is. Lukt dat niet, dan zal het geld verhaald moeten worden op de garantsteller.

Nieuwe lening in de toekomst

Vaak is het een voordeel wanneer je gegevens al geverifieerd en opgeslagen zijn bij de kredietverstrekker. Hierdoor kan het zijn, dat wanneer je weer geld nodig hebt, je dit al binnen enkele minuten op je rekening kunt hebben. Dat is dus ideaal wanneer je vaker gebruik wilt maken van de services die een kredietverstrekker kan verlenen met betrekking tot een kleine lening.

Rentepercentage kleine lening

Het rentepercentage van een kleine lening is vaak 13,99%. Dit percentage is gebaseerd op een jaartermijn waardoor je, afhankelijk van de lengte van de lening, maar een fractie van dit bedrag hoeft te betalen. Kies je bijvoorbeeld voor een lening van 100 euro met een terugbetalingstermijn van slechts 2 weken, gaat het dus om een netto rentebedrag van ongeveer een euro.


Waar kun je een kleine lening aanvragen?

Een van de meest bekende aanbieders van een kleine lening is het bedrijf saldodipje.nl. Zij hebben inmiddels een plek veroverd als een van de meest succesvolle korte termijn kredietverstrekkers. De bovenstaande informatie geldt ook wanneer je gebruik wilt maken van de services van Saldodipje.nl. Hieronder volgt nog wat extra informatie met betrekking tot een kleine lening via Saldodipje.

Limiet kleine lening

Wanneer de eerste keer een kleine lening aanvraagt bij saldodipje.nl kun je maximaal een bedrag van €500 aanvragen. Omdat saldodipje eerst een kredietwaardigheid test doet om te zien of je het bedrag kunt terugbetalen, kan het te lenen bedrag uiteindelijk lager uitvallen dan het bedrag dat je graag zou willen lenen.

GFGM

Het Global Finance Guarantee Management biedt de mogelijkheid om via hen een garantstelling aan te vragen. Deze service kun je niet direct afsluiten via saldodipje, maar is wel een partner die ervoor zorgt dat je eenvoudig geld kunt lenen voor een kleine lening.

Op deze manier hoef je dus geen familieleden of vrienden te verzoeken om persoonsgegevens op te sturen voor een garantstelling van het totaalbedrag. Wel zijn er kosten verbonden aan de services van GFGM.

Factuur

Voor het terugbetalen van de lening krijg je van saldodipje.nl een factuur toegestuurd. Heb je gekozen voor een garantstelling via het Global Finance Guarantee Management, ontvang je twee facturen, namelijk ook voor de garantstelling. De eenvoudigste manier is om deze factuur te voldoen via iDEAL. Ook is het mogelijk om het bedrag al eerder terug te betalen aan Saldodipje, zodat je de lening nog eerder hebt afgelost.

Leentermijn

Afhankelijk van het gekozen leenbedrag kun je bij saldodipje.nl een terugbetalingstermijn hebben die tussen de 14 en 62 dagen ligt. Zo kun je voor een bedrag van bijvoorbeeld 100 euro kiezen voor een terugbetalingstermijn van 14 dagen of 30 dagen. Bedragen van 1000 euro of 1500 euro hebben de optie om terugbetaald te worden binnen maximaal 62 dagen.


Het is vrij eenvoudig om een klein bedrag te lenen wanneer je een keertje wat krapper zit in je portemonnee. Ondanks dat het geen gewoonte moet worden om geld te lenen, is het fijn om te weten dat er altijd een stok achter de deur is wanneer het dan toch nodig is om iets belangrijks te aan te schaffen. Wil je meer weten over kleine leningen, lees dan ons artikel over de minilening zonder BKR-registratie. Heb jij toevallig ook een dipje in je saldo en ben je op zoek naar naar een lening die je op korte termijn kunt terugbetalen, neem dan ook eens een kijkje bij ons artikel over het aanvragen van een kortlopende lening. Heb je aan een klein bedrag niet genoeg, dan kun je ook kijken naar een andere lening en zien of jij wellicht voldoet aan de voorwaarden om te lenen.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag