Wat is een minilening (zonder BKR) en hoe kun je deze aanvragen?

Wat is een minilening (zonder BKR) en hoe kun je deze aanvragen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een minilening, ook wel flitslening genoemd, is simpel gezegd het lenen van een bedrag onder de €1000,- met een korte looptijd van gemiddeld 20 dagen. Voor minileningen betaal je maximaal 13.99% rente en administratie/behandelingskosten. Vooral jongeren die na hun studie in een overbruggingsfase zitten maken gebruik van deze mogelijkheid. Hierdoor komen ze aan het eind van de maand niet in de problemen. Je kunt een flitslening zeer snel zonder BKR-toetsing afsluiten, zodat je het geld direct krijgt. Echter dien je het ook weer snel terug te betalen.


Wat is een minilening precies?

De laatste jaren zijn minileningen steeds populairder geworden en dat is niet voor niets. Vrijwel iedereen kan het namelijk krijgen, ook met een negatieve BKR-toetsing. Bij een minilening leen je een bedrag vanaf €50,- tot €1000,-, vaak om een korte periode te overbruggen tot het volgende loon. De looptijd is dan ook zeer kort, meestal tussen de 10 en 40 dagen. Je moet het geld dus relatief snel weer terugbetalen. Na het aanvragen van een minilening krijg je het gewenste bedrag vaak dezelfde dag nog op je rekening. Lenen kost altijd geld, in dit geval een rente van 13.99% en daar bovenop nog administratiekosten.

(mini)Lening vergelijken


Kosten

De enige lening waarvoor je amper rente hoeft te betalen is de studielening, voor de rest kost iedere lening aardig wat geld. De rente voor leningen met een lange looptijd en relatief hoge bedragen is ongeveer 5%. Bij korte leningen is het maximaal 13.99%, een aanzienlijk verschil dus. Bovenop de rente komen nog administratiekosten en garantstellingskosten. Bij elkaar ben je dus ongeveer 20% van je geleende bedrag kwijt. Als je een respectievelijke €200,- leent hoef je dus ‘maar’ €40,- terug te betalen. Wanneer je richting de €1000,- gaat wordt het al vervelender. Hou daar dus goed rekening mee voordat je aan het lenen slaat. Het is sterk aan te raden om alleen gebruik te maken van flitsleningen in kortstondige financiële nood.


Gemak & snelheid

Het is zeer gemakkelijk om een minilening af te sluiten. De enige voorwaarden waar je aan moet voldoen is dat je 21 jaar of ouder bent, geen uitkering hebt en in Nederland woont. Voor de rest is een internetverbinding en telefoon al genoeg. Talloze websites bieden flitsleningen aan die direct af te sluiten zijn. Een aanbieder die als zeer betrouwbaar bekend staat is Ferratum. Als je dus snel een minilening wilt afsluiten kun je hier terecht en heb je het geld binnen een werkdag op je rekening staan. Er staan geen lastige procedures en dergelijke op je te wachten. Het geld verstekken gaat gewoon via iDeal en als er wat mis gaat staat de klantenservice altijd klaar om de boel op te lossen. Zorg altijd dat je geld leent bij goed gewaardeerde en betrouwbare geldverstrekkers die ingeschreven staan bij de KVK in Nederland.


Risico’s

Vrijwel iedere lening is risicovol, omdat het simpelweg niet van jou is en je op een moment meer dan het geleende terug moet betalen. Het risico van een flitslening is enerzijds zeer groot aangezien er amper een drempel is om snel geld te lenen. Met een paar drukken op de knop heb je het geld op je rekening, een korte tijd later dien je een stuk meer dan je geleend had terug te betalen. Ook wanneer je wel in staat bent de leningen terug te betalen is het risicovol, omdat je veel geld verliest als je keer op keer blijft ‘flitslenen’. Aan de andere kant kan een minilening ook een mogelijkheid zijn. Als je bijvoorbeeld geen andere keuze hebt hebt en je kunt hierdoor rondkomen is het juist een goede tijdelijke oplossing. Bovendien zijn de bedragen die je leent nooit mega hoog. Je loopt dus geen risico om enorm in de schulden te komen. Omdat de looptijd zo kort is word je al snel op de vingers getikt als je niet op tijd het juiste bedrag terugbetaalt. Dit gaat vaak in de vorm van boetes. Voordat het écht te laat is wordt je dus al gecorrigeerd. Veel beter dan pas een melding krijgen als je meer dan €10.000 in de schuld zit. Wees je bewust van de risico’s, maak een weloverwogen keuze en laat je emoties buitenspel.


Minilening afsluiten

Zoals gezegd gaat het afsluiten van een minilening zeer eenvoudig en zonder BKR-toetsing. BKR staat voor Bureau Krediet Registratie en is een organisatie die voorkomt dat mensen meer gaan lenen dan ze terug kunnen betalen. Blijkbaar vinden ze het niet nodig om toezicht te houden op minileningen. Dit is in jouw voordeel, maar wees je wel bewust van de risico’s. Om een flitslening af te sluiten gaan we in dit voorbeeld naar saldodipje.nl. Je krijg direct een scherm tevoorschijn met bedragen die je kunt lenen. Het minimale bedrag dat je kunt lenen is €100,- en het maximale €1500,-. Vervolgens kun je een looptijd kiezen dat tussen de 15 en 62 dagen ligt. Bij het aanklikken van jouw gewenste bedrag en loop tijd kun je onderaan de rente zien. In alle gevallen is dat 13.99%. Vergeet niet dat er nog extra kosten bovenop komen. Dit wordt bijna nergens direct gemeld. Vervolgens moet je gegevens invullen, zoals je telefoonnummer, e-mailadres een ID-document en het kiezen van een garantsteller. Je gegevens worden als het goed is beschermd door de nieuwe AVG-wet die sinds 25 mei 2018 is ingegaan. Vervolgens kun je je bankrekeningnummer verifiëren en is het wachten op je geld! Op werkdagen vrijwel overal binnen 24 uur op je rekening. Zo simpel gaat dat dus. Wij gaven als voorbeeld saldodipje.nl, maar veel andere websites waar je flitsleningen kunt afsluiten werken vergelijkbaar.


In het nieuws

Minileningen zijn de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws geweest doordat de AFM, Autoriteit Financiële Markten die toezicht houdt op de financiële markten, zich ermee ging bemoeien. De onafhankelijke autoriteit vind het gemak waarmee geleend kan worden in combinatie met de hoge bedragen een gevaar voor de klanten. Een aantal maatregelen die ze al hebben genomen is de maximale rente van 13.99% en het verplicht duidelijk maken van die rente op hun website. Bedrijven die zich daar niet aan houden riskeren een fikse boeten, die al een aantal keer uitgedeeld is. Buitenlandse bedrijven die flitsleningen aanbieden willen nog weleens ‘eigen’ regels opstellen, zonder dat de AFM hun in de gaten kan houden. Kijk daarmee uit wanneer je een lening wilt afsluiten. Tot slot heeft de AFM in 2017 gedreigd met een reclameverbod voor aanbieders van flitsleningen. Veel media pakten dit op en smeten met koppen als: ”reclameverbod op flitskredieten”. Echter is het nooit tot een strikt verbod met bijpassende handhaving gekomen. Mede omdat het juridisch moeilijk in te schatten is wanneer een tekst wervend of feitelijk is en omdat aanbieders van flitskredieten de regels omzeilen door een buitenlands adres op te geven bij de KVK. Hierdoor vallen ze dus niet onder toezicht van de AFM


Conclusie

Soms kun je in een situatie belanden dat je een beetje geld moet lenen, zoals bij een plotselinge rekening of reparatie. In deze gevallen kan een minilening een goede uitkomst bieden, omdat je geen BKR-toetsing nodig hebt en je het snel online kunt afsluiten. Flitsleningen zijn bedragen onder de €1000,- euro met een korte looptijd, meestal tot 45 dagen. Echter zijn deze leningen wel duur, je betaalt naast 13.99% rente ook nog overige kosten zoals administratiekosten. Bij elkaar kom je al snel op 20 a 30%. Houd daar dus rekening mee. Net als bij alle andere leningen bevatten ook minileningen de nodige risico’s, zoals hoge boetes wanneer je het niet op tijd terugbetaalt. Kijk dus altijd goed naar de voorwaarden en maak je eigen afwegingen. De AFM probeert haar burgers te beschermen en vind flitsleningen erg riskant.foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag