12 alternatieven voor Marktplaats

12 alternatieven voor Marktplaats

Laatst bijgewerkt: 8 oktober 2019

Marktplaats is hét online platform om tweedehands spullen aan te bieden en te kopen. Je zal Marktplaats regelmatig voorbij zien komen als het gaat om het verkopen van spullen. Toch zijn er verschillende alternatieven voor Marktplaats, voor als je je mogelijkheden uit wilt breiden of eens ergens anders wilt rondneuzen. Daarom vind je in dit artikel alle alternatieven voor Marktplaats, wat er verkocht wordt en hoe ze werken. Daarbij bespreken we ook de platforms die speciaal ontwikkeld zijn om tweedehands kleding te kopen en aan te bieden.


1. Speurders.nl

Speurders is het alternatief voor Marktplaats dat het meeste op Marktplaats zelf lijkt. Je kan er tweedehands spullen kopen en verkopen in verschillende overzichtelijke categorieën. Speurders heeft wat minder categorieën dan Marktplaats, maar veel mensen kunnen er slagen.

Je kan er onder meer terecht voor:

 • Hobby en verzamelen
 • Fotografie
 • Kind en baby
 • Hobby en verzamelen
 • Sport en fitness
 • Dieren en toebehoren
 • Contact en dating
 • Vakantie en vrije tijd
 • Tickets en kaartjes
 • woninginrichting
 • Tuin en bouw
 • Sieraden en accessoires
 • Kleding en schoenen
 • Kunst en antiek

In tegenstelling tot Marktplaats, is Speurders volledig gratis voor wie er wil adverteren. Een ander verschil is dat je er in tegenstelling tot Marktplaats, ook contacten kan vinden op het gebied van dating en erotiek.

Wat betreft de websites (platforms) die het meeste op Marktplaats lijken, is Speurders één van de groteren.

https://nl.pinterest.com/pin/661958845208584212/?nic=1


2. eBay

eBay is het moederbedrijf van Marktplaats. Het is dan ook een soortgelijke website, maar hij werkt anders. Bij eBay worden de artikelen geveild, dus er wordt minder met vaste prijzen gewerkt dan op Marktplaats. Het aanbod van eBay is enorm, en waar Marktplaats puur Nederlands is, is eBay internationaal bekend. Het is een wereldwijde online handelsplaats, een begrip.
Naast de veiling van producten (degene die het hoogste bod doet koopt het artikel) zijn er ook ‘nu kopen’ aanbiedingen. Deze houden in dat de eerste die de vraagprijs van de koper biedt, het artikel kan kopen.

Adverteren op eBay is gratis zolang je er minder dan 75 producten online verkoopt. Van elk succesvol geveild product, ontvangt eBay 8%. Gratis is het dus niet, maar het is wel een zeer bekend platform, wat je succes op een aankoop of verkoop vergroot.

Hoe je het kopen – en verkopen op eBay handig en goed aanpakt, kan je uitgebreid lezen op de site. Het is slim om dit ook te doen, want door de manier van aanbieden werkt eBay anders dan bijvoorbeeld Marktplaats of speurders.

https://nl.pinterest.com/pin/511580838907470255/


3. Tweedehands.net

Een van de beste alternatieven voor Marktplaats is Tweedehands.net. Je kan er volledig gratis adverteren, en het platform kent ongeveer dezelfde categorieën als Marktplaats: van tuin en dieren tot verzamelobjecten en dating. Ook woningen, watersport, fotografie en baby en kind zijn er te vinden.
Wie graag rondsnuffelt naar tweedehands spullen of regelmatig adverteert, moet Tweedehands.net zeker niet overslaan.

Een voordeel en tegelijkertijd een nadeel, is dat Tweedehands.net niet aan ‘topadvertenties’ doet, zoals Marktplaats. Een voordeel is dat alle advertenties ‘dezelfde kans’ krijgen, maar een nadeel kan zijn dat je je advertentie niet in de spotlights kan zetten.


4. Facebook groepen en Instagram accounts

Als je ergens veel tweedehands pagina’s kan vinden, is het wel op Facebook! Veel woonplaatsen hebben één of meerdere pagina’s waar tweedehands spullen worden aangeboden. Dat kan gaan om algemene pagina’s, of bijvoorbeeld een speciale Facebook groep voor kinderkleding of tweedehands fietsen. Sommige Facebook pagina’s zijn zelfs speciaal voor kleding van bijvoorbeeld één specifiek merk. Het kan de moeite lonen om hiernaar even te zoeken.

Op Instagram heb je niet zozeer ‘groepen’, maar wel accounts waarvan de eigenaar tweedehands spullen verkoopt. Net als bij Facebook kan je er reageren op een foto of een privébericht sturen. De tweedehandspagina’s op Instagram zijn wat minder groot in aantal dan de Facebookpagina’s met tweedehands artikelen, maar ze zijn er wel.


5. Tweedehands winkelen op Bol.com

Op Bol.com kan je bij een aantal artikelen naast de nieuwe spullen, ook tweedehands items vinden. Dit is met name het geval bij boeken en muziek. Veel van de op Bol.com aangeboden artikelen zijn nog in goede staat. Voor liefhebbers en verzamelaars van boeken en LP’s is dit ideaal, omdat je op deze manier voor minder geld aan mooie items kan komen. Je kan zien of een artikel tweedehands verkrijgbaar is door op het artikel zelf te klikken, of aan de linkerkant van je scherm als je op de pagina van een bepaalde categorie bent.

Met name de oudere uitgaven van sommige boeken worden tweedehands aangeboden, omdat er van succesvolle boeken een nieuwe versie gedrukt wordt.

Koopjesjager? Check bij Bol.com dan altijd even of jouw favoriet er ook tweedehands is.


6. Catawiki

Catawiki is hét online platform om mooie verzamelobjecten te kopen of verkopen. Je kan er dan ook terecht voor allerlei categorieën, van strips tot whisky en wijn! Om de kwaliteit van de aangeboden artikelen te waarborgen, wordt Catawiki beheert door een team van deskundigen op verschillende vlakken. Net als eBay, werkt Catawiki met een veilingprincipe. Het grote verschil met eBay is dat het aanbod een stuk specialistischer is, en dat er experts in het beheer zitten.
Je kan op Catawiki onder meer de volgende categorieën van artikelen vinden:

 • Mode
 • Kunst
 • Sieraden en horloges
 • Sport
 • Speelgoed en modellen
 • Toegepaste kunst en design
 • Whisky en wijn
 • Boeken en stripboeken
 • Motoren, oldtimers en automobilia
 • Muziek
 • Munten en postzegels
 • Aziatische kunst
 • Antiek en curiosa

Als je specifiek geïnteresseerd bent in mooie verzamelobjecten, dan is Catawiki het platform voor jou.


7. Autoscout 24

Autoscout 24 is een specifiek platform voor wie op zoek is naar een auto of er één wil verkopen. Het adverteren is er gratis. Als je uitgebreid op zoek bent naar een tweedehands auto, mag je deze website eigenlijk – samen met Marktplaats – niet overslaan! Omdat dit platform volledig is toegespitst op auto’s, is de keuze wat groter en kan je wat specifieker zoeken. Voor verkopers is het gratis adverteren bovendien een pluspunt.

Naast auto’s worden er motoren verkocht, dus ook op dat gebied kan je er slagen qua kopen en verkopen. Dat geldt ook voor de in populariteit groeiende elektrische auto’s!

Meteen op de homepage van Autoscout 24 kan je al zoeken op merk en op regio. Zo kan je meteen aan de slag met je voorkeur. Natuurlijk kan je er ook op autotype zoeken: van SUV tot stationwagen of juist een kleine auto. Ook bedrijfswagens worden er aangeboden.

blank


8. United Wardrobe

United Wardrobe wil dat tweedehands kleding overal ter wereld populair en makkelijk bereikbaar wordt. Het is een enorm grote marktplaats met een aanbod van tweedehands kleding geworden. Er wordt allerlei kleding verkocht, voor zowel mannen als vrouwen, van heel veel verschillende merken. Daarnaast vind je er accessoires zoals sieraden en tassen, en natuurlijk schoenen!

Om het zoeken naar kleding op United Wardrobe makkelijker te maken, kan je zoeken op:

 • kleur
 • prijs
 • de staat van het kledingstuk (nieuw, gebruikt, etc)
 • Type kleding (jurk, rok, trui, jeans, etc).

Om United Wardrobe prettig en veilig te houden, krijg je je geld terug in het geval dat je wel betaald hebt, maar het kledingstuk nooit is gearriveerd.

Voor liefhebbers van mode en kleding is United Wardrobe een onmisbare kledingmarktplaats! Adverteren is er gratis.


9. Vinted.nl

Net als United Wardrobe is Vinted een online platform om op een prettige, nette manier je kleding te verkopen. Een verschil is dat je er wat makkelijker kinderkleding vindt: waar er bij United Wardrobe alleen ‘mannen’ of ‘vrouwen’ staat in het menu, zie je bij Vinted meteen het menu ‘kinderen’. Adverteren bij Vinted is gratis.

Adverteren bij Vinted werkt heel eenvoudig: je maakt een profiel aan, en je plaatst een gedetailleerde advertentie met foto’s. Betalen doe je via het beveiligde betaalsysteem van de website, en wie iets verkoopt, bepaalt natuurlijk zijn of haar eigen prijs.

Vinted is één van de grootste kledingmarktplaatsen die er zijn, dus met zowel het speuren naar kleding als het verkopen van kleding zit je er helemaal goed, voor jong en oud!

blank


10. The Next Closet

Thenextcloset.nl heeft zich specifiek toegespitst op verkoop van tweedehands designerkleding. Je kunt hier dus niet zomaar ‘wat kleding’ kopen en verkopen. Het is een echte designerkleding marktplaats. Voor liefhebbers is het dus zeker de moeite waard om er even rond te kijken! Verkopers krijgen er de kans om hun designerstukken op een nette manier een nieuwe bestemming te geven.

Zoals je bij designerkleding mag verwachten, is er een uitgebreide zoekfunctie. Zo kan je zoeken op:

 • Maat
 • Merk
 • Materiaal
 • Kleur
 • Prijs
 • Conditie
 • Collectie

Het leuke aan The Next Closet is dat je er ook kan rondneuzen (en shoppen) in de kledingkasten van bekende Nederlanders. Misschien hangen hun ‘oude’ designerpieces binnenkort wel bij jou in de kast.

The Next Closet werkt met het verkoopprincipe zoals je dat gewend bent, je ziet hoeveel een kledingstuk kost en als je akkoord gaat met deze prijs, wordt het kledingstuk aan jou verkocht. Bij sommige kledingstukken moet je er wel op tijd bij zijn, want er zijn natuurlijk meer modeliefhebbers online.


11. Rommelmarkten

Rommelmarkten blijven natuurlijk één van de bekendste marktplaatsen in real life. In veel verschillende gemeentes door heel Nederland worden ze regelmatig georganiseerd. Sommige rommelmarkten zijn daarbij specifiek toegespitst op bijvoorbeeld mooie verzamelitems of kleding.

Je kan online makkelijk checken of er binnenkort een rommelmarkt bij jou in de buurt georganiseerd wordt. In de grotere steden kan je soms rommelmarkten vinden als onderdeel van een markt die wekelijks wordt opgezet. Soms vind je daar hele mooie pareltjes!


12. Kringloopwinkels

Kringloopwinkels verkopen regelmatig mooie tweedehands spullen. Als er één in jouw gemeente is, loont het zeker de moeite om er regelmatig naar binnen te lopen. Misschien kom je er nét dat ene mooie meubel tegen.
Een groot verschil met Marktplaats, is dat je in een kringloopwinkel natuurlijk niet zelf kan verkopen. Wie spullen kwijt wil, gaat ermee naar de kringloopwinkel en laat het verkopen aan de winkel over. Winst maak je er dus niet mee. Kringloopwinkels zijn dus vooral voordelig voor kopers en liefhebbers van mooie, oude spullen.


Er zijn verschillende alternatieven voor Marktplaats

Met name online kan je uitstekend verschillende alternatieven vinden voor Marktplaats. De bekendste daarvan zijn Speurders.nl en eBay. Speurders lijkt het meest op Marktplaats, maar is wat kleiner en wat minder bekend. Wél is het gratis. Op eBay koop en verkoop je volgens het veilingprincipe. Dat kan even wennen zijn, al is het niet moeilijk. Wel is het slim om even door te lezen hoe eBay werkt. Adverteren op eBay is gratis, totdat je meer dan 75 artikelen per maand verkoopt. Daarnaast krijgt eBay 8% van je verkoopopbrengst

Online platforms waar je terecht kunt voor specifieke artikelen zijn Autoscoot 24, Catawiki, United Wardrobe, Vinted en The Next Closet. Deze platforms hebben zich gespecialiseerd in kleding, verzamelobjecten en Autoscoot 24 op auto’s, elektrische auto’s en motoren. Op Catawiki wordt er gewoonlijk geveild, en op de andere websites wordt er ongeveer verkocht zoals je dat op Marktplaats gewend bent.

Tot slot kan je voor het kopen van tweedehands artikelen natuurlijk terecht bij rommelmarkten (hier kan je ook zelf verkopen) en kringloopwinkels.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag