Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5 tips om je oude smartphone te verkopen

5 tips om je oude smartphone te verkopen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je oude smartphone doorverkopen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Tegenwoordig zijn er tientallen websites waar je jouw telefoon kan verkopen. Van kapotte telefoons tot bijna ongebruikte: voor jouw oude toestel is altijd wel een nieuw plekje te vinden. Lees hieronder op welke websites je jouw oude smartphone kan doorverkopen en lees tips hoe je dit het beste kunt doen! 


Aan wie kan je je oude smartphone verkopen?

Bij het doorverkopen van je telefoon denk je misschien aan het verkopen aan een nieuwe gebruiker. Je telefoon moet dan nog in een goede staat zijn, want maar weinig mensen zijn geïnteresseerd een telefoon die niet meer oplaadt. Toch kun je geld krijgen voor een telefoon die kapot is. Door bedrijven als reBuy, swoop of gsmloket worden namelijk telefoons ingekocht, ook als deze beschadigd zijn, of zelfs helemaal kapot. Deze bedrijven worden ook wel “inlever bedrijven” genoemd.

Doorverkoop aan nieuwe gebruiker

Stel je wilt jouw smartphone verkopen van nog geen jaar oud. Daar kun je zeer waarschijnlijk nog wel iemand anders blij mee maken! Veel mensen kopen tweedehands smartphones, omdat dit aanzienlijk in de kosten scheelt. Telefoons die relatief nieuw zijn en nog behoorlijk werken, kun je daarom makkelijk doorverkopen aan vrienden, familie of aan een andere gebruiker via Marktplaats, Catawiki of de marktplaats van Facebook.

Het voordeel hiervan is dat je misschien wel een bekende – of een bekende van een bekende – blij kan maken met jouw toestel. Daarnaast ben je zelf in controle van het bedrag dat je ervoor vraagt. Biedt niemand het bedrag dat jij voor je telefoon wilt hebben, dan wacht je de biedingen simpelweg nog een paar dagen langer af.

Daar tegenover staat als nadeel dat je geen zekerheid hebt dat jouw smartphone wordt verkocht. Stel dat niemand biedt wat jij ervoor wilt hebben, dan kan je lang met jouw toestel blijven zitten. Daarbij kan het soms vermoeiend zijn om op marktplaats spullen te verkopen. Je stopt veel moeite in het verschaffen van de gevraagde informatie aan een geïnteresseerde, maar deze persoon laat vervolgens nooit meer wat van zich horen.

Doorverkoop aan inlever bedrijf

Je kunt je telefoon aan een inlever bedrijf verkopen. Op de website van zo’n bedrijf kan jij de specificaties van je telefoon invoeren en laten zij direct het bedrag zien dat ze voor jouw toestel bieden. Veel van dit soort bedrijven kopen zelfs telefoons op die kapot zijn, ideaal dus! Wat er vervolgens met je telefoon gebeurt, hangt af van het toestel en de staat waarin het verkeert. Zo’n inlever bedrijf kan jouw toestel doorverkopen, maar ook naar het goede doel brengen zodat het in Afrika weer gebruikt kan worden. Op de website van de consumentenbond kun je lezen over een praktijktest die zij hebben uitgevoerd met een aantal van dit soort bedrijven. Een aantal inlever bedrijven zijn:

Het grote voordeel van deze manier van verkoop is, dat je van te voren overal kan opvragen hoeveel jij voor je telefoon terug kan krijgen. Vind je dit voldoende, dan stuur je kosteloos je telefoon op en krijg je het geld gemiddeld binnen een week op je rekening gestort. Best simpel dus!

Het nadeel van dit soort inlever bedrijven kan zijn dat wanneer zij het product hebben ontvangen en hebben nagekeken, de prijs ineens verandert. Je moet dan goed de kleine lettertjes hebben gelezen om er zeker van te zijn dat jij jouw telefoon nog terug kan krijgen, wanneer je niet akkoord gaat met het nieuwe bod.


Tips om je oude smartphone te verkopen

Nu weet je waar je je smartphone kan verkopen, maar hoe pak je dit nu precies aan? Wij hebben vijf tips voor je opgesteld die ervoor zorgen dat jij je telefoon zo snel en veilig mogelijk kunt doorverkopen, voor zo veel mogelijk geld.

1. Verkoop hem zo snel mogelijk

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar toch gebeurt dit niet altijd. Verkoop jouw toestel zo snel mogelijk, nadat je de nieuwe in gebruik hebt.

Vaak liggen telefoons bij mensen thuis in de lade stof te happen. Maar hoe langer je een telefoon laat liggen, hoe sneller de waarde daalt. Wanneer je zeker weet dat je die telefoon niet meer nodig hebt, dan kun je hem het best direct weg doen. Stop hem dus niet even in dat laatje onder het mom van “dat komt volgende week wel”. Voor je het weet is er een nieuw model uit van het toestel en is de waarde ineens met de helft afgenomen.

2. Verkoop je telefoon inclusief originele accessoires

Elk product verkoopt beter wanneer je de originele accessoires er nog bij hebt. Dit geldt trouwens ook voor de doos en de verkoopbon.

Zorg er in ieder geval voor dat de originele lader bij het toestel zit, en het liefst ook de oortjes. Dit hoeven niet per se de eerste paar te zijn die je hebt gekregen bij aanschaf van het toestel. Als het maar originele accessoires zijn van het merk zelf. Vooral bij de iPhone kopen mensen wel eens een goedkoper stekkertje of oplaad-blok. En heb je geen originele accessoires voor de verkoop, dan gaat dit af van de waarde van jouw product.

3. Doe onderzoek waar hij voor het meest wordt verkocht

Dit klinkt misschien als een werkje waar je geen zin in hebt, maar neem even de tijd om uit te zoeken via welke website jij het meest geld voor je toestel krijgt.

In totaal ben je er een half uurtje mee bezig – of een uur wanneer je een marktplaats advertentie met mooie foto’s erbij maakt – en in deze tijd heb jij misschien wel €100 verdient! Zoek goed uit waar jij het meest geld voor je telefoon kan krijgen. En vergeet niet de juiste specificaties op te zoeken, want een telefoon met een geheugen van 512GB levert veel meer op dan een van 64GB.

4. Lees de voorwaarden van inkoop websites

Om verassingen achteraf te voorkomen raden we je aan om altijd goed de algemene voorwaarden te lezen van het bedrijf waar je jouw telefoon aan verkoopt.

Bij sommige inlever bedrijven, kan het bod voor jouw telefoon veranderen nadat zij deze hebben ontvangen. Accepteer je dit nieuwe bod niet, dan sturen zij je telefoon terug. Lees in de voorwaarden goed of je voor deze retourzending wel of niet moet betalen. Zoek ook uit of zij dit überhaupt wel doen. Er zijn namelijk websites die je telefoon helemaal niet terugzenden. Accepteer je het nieuwe bod niet, dan ben je dus gewoon je telefoon kwijt.

5. Wis alle gegevens

Ter bescherming van je privacy, is het van uiterst belang om alle kaartjes uit je telefoon te halen en het toestel terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Verwijder je SD-kaart én je SIM-kaart. Dan maak je het de nieuwe eigenaren van de telefoon in ieder geval niet te makkelijk om gegevens van jou terug te halen. En zet de telefoon terug naar de fabrieksinstellingen. Wanneer een kennis van jou ineens toegang heeft tot een gênante fotobibliotheek van dat avondje stappen, of een onbekende ineens tot jouw lijst met wachtwoorden, wordt je daar niet vrolijk van.


Ga jij je oude smartphone verkopen?

In dit artikel hebben we je een aantal manieren laten zien om je oude smartphone te verkopen. Ongeacht of je jouw telefoon aan een kennis verkoopt, via marktplaats of via een inlever bedrijf, houdt altijd de volgende tips goed in gedachten:

  • Verkoop hem zo snel mogelijk
  • Verkoop je telefoon inclusief originele accessoires
  • Doe onderzoek waar hij voor het meest wordt verkocht
  • Lees de voorwaarden van inkoop websites
  • Wis alle gegevens


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag