Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij de aanschaf van een terrasverwarmer?

Waar let je op bij de aanschaf van een terrasverwarmer?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je het fijn vindt om tot ‘s avonds laat buiten te zitten kan een terrasverwarmer ook op kille avonden voor veel warmte en gezelligheid zorgen. Welke terrasverwarmer je kiest is met name afhankelijk de oppervlakte van je terras en wat de totale oppervlakte is. Daarnaast spelen persoonlijke voorkeuren natuurlijk een rol, bijvoorbeeld of je de heater makkelijk wilt kunnen verplaatsen. In dit artikel belichten we alle aspecten van terrasverwarmers en waar je allemaal op moet letten als je er eentje aan wilt schaffen.


Welk model terrasheater?

Er zijn diverse modellen terrasheaters verkrijgbaar, die allemaal zo hun eigen ideale toepassing hebben. We bespreken hier de drie meest voorkomende modellen:

Tafelmodel

Het tafelmodel is een heater die op een tafel of ander stevig oppervlak geplaatst kan worden. Deze apparaten zijn klein en licht waardoor je ze makkelijk kunt verplaatsen. Omdat ze kleiner zijn hebben ze echter ook niet het grootste vermogen.

Staand model

Het staande model is heel geschikt voor een groot oppervlak omdat staande terrasverwarmers in de regel krachtiger zijn dan het tafelmodel en het parasolmodel (dat zo meteen nog aan bod komt). Ze stralen bovendien aan alle kanten evenveel warmte uit. Je kunt staande terrasverwarmers ook redelijk eenvoudig verplaatsen, zodat je ze daar kunt zetten waar ze nodig zijn. Natuurlijk nemen ze wel wat plek in, maar aangezien je ze vooral wilt gebruiken bij wat grotere terrassen is dat vaak niet zo erg.

Parasolmodel

De hangende heater wordt ook wel het parasolmodel genoemd, omdat je hem niet alleen vrij kunt ophangen maar bijvoorbeeld ook onder de parasol. Het parasolmodel heeft een ronde vorm en kan boven het terras worden gehangen zodat hij nooit in de weg staat. Het nadeel is dat ze vaak kleiner en minder krachtig zijn dan een staand model. Ze zijn dus vooral geschikt voor wat kleinere terrassen.


Energie: gas of elektrisch?

Twee vormen van energie zijn bij heaters voor op het terras het populairst: gas en elektrisch. Je kunt bij de heaters op gas tussen modellen met een gasfles in de voet, die je zou kunnen verplaatsen als je dat wilt, en vaste modellen met een gasaansluiting (die dan natuurlijk wel moet worden aangelegd). Een nadeel van de modellen met een gasfles is dat die natuurlijk af en toe vervangen moet worden. Gasheaters zijn in het algemeen ook duurder dan elektrische verwarming bij dezelfde warmteopbrengst. Overigens heeft elke goede terrasverwarmer op gas een omvalbeveiliging, zodat je zeker weet dat hij meteen uitgeschakeld wordt als er een ongeluk mee gebeurt.

Elektrische verwamers zijn makkelijker te installeren dan die op gas. Ook zijn ze goedkoper in de aanschaf. Met het oog op het energieverbruik zelf is verwarmen met gas op dit moment nog voordeliger dan met elektriciteit. Dat zeggen we echter met de gegevens van dit moment, want de energietarieven en belastingen kunnen, bijvoorbeeld i.v.m. milieusparende maatregelen, altijd wijzigen.


Verwarmingselementen

Naast de verdeling tussen de energiebronnen gas versus elektrisch is er ook nog een onderscheid te maken tussen de verwarmingselementen zelf. Hoe die hun warmte afgeven kan bepalen voor welk type je het beste kunt kiezen. Dit zijn de meest gebruikte:

Gasheater

Wanneer je een heater met een gasaansluiting of een interne gasfles koopt is alle warmte afkomstig van de vlam die het apparaat produceert. Dat is een intense en aangename warmte die heel sfeervol is, maar wel snel verwaait.

Carbon

Een Carbon terrasverwarmer is niet heel geschikt om een terras te verwarmen dat meer op de wind ligt, maar biedt op meer afgesloten terrassen wel een extra behaaglijke omgevingswarmte.

Halogeen

Halogeen is een voorbeeld van een verwarmingselement dat stralingswarmte produceert. Zelfs op een terras waar een briesje staat heb je het daarmee dus heel behaaglijk. Een speciale uitvoering van de halogeenlampen zijn de modellen met een Golden Tube. Er zit dan een laagje bladgoud als reflectiemateriaal in de lamp waardoor hij nog meer warmte produceert.

Lowglare

Een Lowglare geeft minder licht af dan andere modellen. Wanneer je het storend vindt dat er veel licht afkomstig is van de terrasverwarmer kan het dus een optie zijn om voor Lowglare te kiezen. Ook hierbij gaat het om stralingswarmte.

Quartz

De Quartz is een omgevingsverwarmer die vanwege zijn langere opstarttijd het meest geschikt is voor bijvoorbeeld een vrijwel volledig afgesloten terras of een kouwelijke tuinkamer of serre.


Oppervlak en plaatsing

Welk model en met welk vermogen voor je terras het beste is hangt af van een aantal factoren zoals de totale oppervlakte die verwarmd moet worden, maar ook de ligging van het terras. Het is sowieso belangrijk dat je heaters die omgevingswarmte afgeven alleen daar gebruikt waar weinig wind is, want het is natuurlijk zonde van de energie als alle warmte meteen wordt weggeblazen.

Het is in die situaties eigenlijk altijd beter om, voordat je een terrasverwarmer koopt, een of meer schermen te plaatsen die het terras zoveel mogelijk in de luwte houden. Als dat geen optie is wordt de keuze al snel beperkt tot terrasheaters die korte golven produceren, want die verwarmen niet de omgeving maar geven stralingswarmte af die je direct op het lichaam voelt en die niet kan verwaaien.

Hoe groter het terras, hoe meer vermogen je nodig hebt om het te verwarmen. Maar het kan bij een groter terras (vanaf ongeveer 8 vierkante meter) ook een goede optie zijn om meteen meerdere apparaten aan te schaffen. Dan kun je zorgen dat warmte beter wordt verdeeld en heb je in totaal minder vermogen nodig.


Benodigd vermogen

Het vermogen dat je in totaal nodig hebt is afhankelijk van het oppervlakte van je terras. Je kunt onderstaande lijst als een globale indicatie gebruiken:

Type terras 4 m2 6 m2 10 m2
Serre / Tuinkamer 700 Watt 1.000 Watt 1.700 Watt
Zeer beschut terras 1.000 Watt 1.500 Watt 2.500 Watt
Normaal beschut terras 1.200 Watt 1.800 Watt 3.000 Watt
Niet beschut terras 1.400 Watt 2.100 Watt 3.500 Watt

Bij een groot vermogen hoort ook een groot energieverbruik. Je terras verwarmen is dan ook niet de meest milieuvriendelijke oplossing. Door dan te kiezen voor meerdere verwarmers kun je niet alleen het energieverbruik maar ook de kosten drukken.


Het ontwerp

Het oog wil ook wat en dus kan ook het design heel belangrijk voor je zijn. Toch is het verstandig om eerst een grondige selectie te maken op het soort heater, de grootte en alle andere technische aspecten voor je tot slot puur en alleen je smaak laat spreken. Kies dus het liefst de mooiste optie uit alle voor jouw situatie meest geschikte apparaten, in plaats van omgekeerd.


Waar moet je nog meer op letten?

Waar moet je allemaal nog meer op letten wanneer je een terrasverwarmer aan gaat schaffen?

  • Zoals je merkt vraagt verwarming in de buitenlucht nogal wat energie. Als je een elektrisch model aanschaft moet die dus al snel op een eigen groep in de meterkast. Check dus eerst of er inderdaad nog een vrije groep beschikbaar is.
  • Een piekspanningsbeveiliger kan handig zijn wanneer je voor een elektrische heater kiest, om te voorkomen dat de stop eruit springt als het apparaat wordt ingeschakeld.
  • Een luxe terrasverwarmer kan de optie hebben om de temperatuur te regelen, dat is uiteraard een perfecte manier om zowel energie als kosten te besparen zonder in te hoeven leveren op comfort.

Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag