Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

15 tips om de batterij van je smartphone te besparen

15 tips om de batterij van je smartphone te besparen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Onze telefoon is zoveel meer dan een middel om te bellen. Dat is wel te zien als we het apparaat ergens kwijtraken. We kunnen niemand meer bereiken, weten niet waar we zijn en kunnen in sommige gevallen zelfs geen betalingen meer doen. Genoeg redenen om de batterij te besparen, zodat je zo’n crisis eenvoudig kunt vermijden. Wil je dat ook jouw telefoon gewoon weer een hele dag meegaat, lees dan deze 15 tips om de batterij van je telefoon te besparen.


Waarom een batterij steeds minder lang meegaat

Iedere batterij heeft een sterk begin en een zwak einde. Waar je in het begin nog twee dagen met je telefoon doet zonder hem op te laden, moet je hem na enkele maanden al iedere avond aan de oplader hangen. Dat komt omdat batterijen niet in staat zijn hun kracht voor altijd te behouden. Je kan zeggen dat iedere batterij van een telefoon, fiets of zelfs elektrische auto een bepaald aantal keren volledig opgeladen kan worden voordat deze stuk is. Bij een telefoon ligt dit aantal tussen de 500 en 1500 keer. Iedere keer dat je een telefoon oplaadt, verliest deze dus een stukje power en is deze de volgende keer weer iets sneller leeg. Om dat te voorkomen kun je dus het beste zorgen dat je telefoon een stuk langer meegaat voordat hij aan de oplader gehangen hoeft te worden.


15 tips om de batterij van je telefoon te besparen

Hieronder volgen 15 tips waarmee je langer met je telefoon kunt doen. Pas je slechts één tip toe, dan zal je niet zoveel verschil zien. Wil je echt resultaat, probeer er dan zoveel mogelijk toe te passen. Je zal zien dat je batterij in sommige gevallen meer dan twee keer zo lang meegaat.


1. Vermijd warme of koude temperaturen

Een batterij is erg kwetsbaar, vooral voor warm of kou. Probeer je telefoon dus vooral niet bloot te stellen aan erg hoge of lage temperaturen. Dat betekent dat je hem in de winter beter tegen je lichaam aan kunt dragen. Doe je dat niet, dan kan de batterij soms al uitvallen terwijl er eerst nog ruim 25% van de batterij beschikbaar was. Dat komt omdat de batterij dan niet continue genoeg stroom naar de telefoon kan sturen om aan te blijven. Doe je de telefoon vervolgens in je zak of ga je ergens naar binnen waar het warm is, dan zie je dat je de telefoon na een tijdje gewoon weer kunt aanzetten. Ook is het niet verstandig om je telefoon in de volle zon te leggen als je op het terras zit. Hoewel het effect van warmte minder groot is dan dat van kou, heeft ook dat geen positief effect op de levensduur van je batterij.


2. Pas de scherm helderheid aan

Het is één van de meest voor de hand liggende maatregelen, die toch vaak wordt vergeten. Het voornaamste energieverbruik van een telefoon komt uit het scherm. Hoe hoger de helderheid, hoe meer energie dat kost. Vind je het vervelend om steeds de helderheid van je scherm aan te passen, dan kun je ook eenvoudig de automatische instelling selecteren. Dan ziet de telefoon via een sensor zelf of je buiten in de zon staat of binnen in een donkere kamer zit. Daar wordt de helderheid op aangepast, waardoor je automatisch ook veel van je batterij bespaart.


3. Kies een donker thema

Veel telefoons hebben mooie, kleurrijke en zelfs interactieve thema’s en achtergronden. Dat is natuurlijk prachtig om je telefoon op te vrolijken, maar het kost wel enorm veel energie. Kies je voor een zwarte achtergrond, dan hoeft je telefoon veel minder hard zijn best te doen om de kleuren te tonen. Zwart licht is voor de telefoon namelijk een stuk eenvoudiger om te laten zien dan felle kleuren en bewegende beelden. Ook in je favoriete apps is het waarschijnlijk mogelijk om te kiezen voor een donker thema of nachtmodus. Dat is ook ‘s avonds in bed een stuk beter, omdat je slaap door het minder felle licht niet zo wordt verstoord.


4. Verwijder de Facebook app

Social media zorgt al jaren voor een explosief gebruik van de mobiele telefoon. Maar omdat video’s en advertenties automatisch getoond worden in de app, verbruikt de app ook nog eens enorm veel energie. Wil je de batterij van je telefoon een plezier doen, dan kun je het beste de Facebook app verwijderen. Het alternatief? Je kunt Facebook dan gewoon via je browser bezoeken. Dat verbruikt namelijk veel minder van je batterij. Een bijkomend voordeel is dat je ook niet de hele tijd wordt afgeleid door push berichten die om je aandacht vragen.


5. Analyseer je batterij verbruik

Wist je al dat je telefoon heel precies voor jou bijhoudt welke apps de meeste stroom verbruiken? In de instellingen van je telefoon vind je de optie ‘Batterijverbruik’, waar je in één overzicht ziet welke apps de grootverbruikers zijn. Soms zijn dit apps waarvan je niet eens wist dat ze aanstonden. Het is dus de hoogste tijd om korte metten te maken met apps die zonder jouw toestemming energie verbruiken. Dat kan door ze te verwijderen, maar ook door ze even af te sluiten. Sommige apps blijven op de achtergrond namelijk aanstaan tot je ze zelf uitschakelt. Let er ook op dat diezelfde apps niet automatisch worden opgestart als je de telefoon opnieuw opstart.


6. Gebruik energiebesparende modus

Op iedere telefoon zit een energiebesparende modus. Wat die optie precies doet is afhankelijk van je merk en type toestel. Over het algemeen worden een aantal opties uit deze lijst automatisch voor je ingesteld. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld het uitschakelen van GPS, het verlagen van de scherm helderheid en het stoppen met automatisch updaten van apps. Deze optie heet niet voor niets de energiebesparende modus. Loopt je telefoon iets te snel leeg? Activeer deze optie dan snel, voordat je zonder stroom komt te zitten. Sommige telefoons bieden ook nog een extra extreme besparingsmodus. Dat betekent vaak dat de telefoon in een modus wordt gezet die vergelijkbaar is met vliegtuig modus. Bij sommige toestellen is het dan mogelijk om automatisch een internetverbinding tot stand te brengen wanneer je het toestel ontgrendelt. Zo bespaar je een hoop energie.


7. Koop premium apps om batterij intensieve advertenties uit te schakelen

Veel bedrijven verdienen hun inkomsten via advertenties. En hoewel die advertenties vaak al vervelend genoeg zijn, kosten ze ook nog eens extra batterij. Ze moeten namelijk geladen worden, waar data voor nodig is. En die data kost je ook extra energie. Dat is natuurlijk zonde. Zit je dus de hele dag op een bepaalde app die zijn bestaansrecht ontleent aan het gebruik van advertenties, dan kan een Premium versie van de app een oplossing zijn. Op de lange termijn zul je op deze manier dan ook zeker meer van je batterij overhouden.


8. Check NFC, GPS en Bluetooth

Hoewel NFC, GPS en Bluetooth in stand-by stand niet enorm veel stroom verbruiken, staat je GPS soms aan omdat je vlak daarvoor Google Maps of een andere routeplanner hebt gebruikt. Wanneer je de route dan niet afsluit, kan de GPS aan blijven staan, waardoor je de hele tijd extra energie verbruikt. Het beste is dus om GPS en andere functies zoals NFC en Bluetooth automatisch uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt.


9. Vermijd zwakke Wifi-signalen

Ben je in de buurt van een sterk Wifi-signaal, dan is dat de beste internetverbinding om je energie te besparen. Maar een telefoon moet hard zijn best doen om gebruik te maken van een zwak Wifi-signaal. Dat kost dan ook enorm veel van je batterij. Ben je verbonden met een zwak Wifi-signaal, maar hoef je niet zoveel data te verbruiken, dan kan het beter zijn om gewoon gebruik te maken van je internetbundel. Je bespaart dan niet op je internetverbruik, maar de batterij van je telefoon gaat dan wel een stuk langer mee.


10. Gebruik niet altijd de snellader

Een snellader is één van de beste uitvindingen van de laatste jaren. Waar je voorheen meer dan 2 uur moest wachten voor een volle telefoon, kan je nu binnen 20 minuten zorgen voor ca. 50% extra batterij. Dat klinkt ideaal, maar het is wel een stressvolle ervaring voor je telefoon als deze niet is bedoeld om snel opgeladen te worden. Probeer dit dus zoveel mogelijk te beperken, omdat ook de levensduur van je batterij hier flink door achteruit kan gaan. Dan kun je een stuk langer gebruik maken van je batterij.


11. Kies vliegtuigmodus

Een telefoon heb je om mobiel te zijn. Het lijkt dus niet logisch om vliegtuigmodus standaard aan te hebben staan. Toch zijn er voldoende momenten gedurende de dag dat je niet mobiel hoeft te zijn. Tijdens een vergadering, examen of als je slaapt staat je telefoon waarschijnlijk toch al op stil. Zet je de telefoon tijdens deze momenten in vliegtuigmodus, dan kan dit een enorme besparing opleveren, waardoor je soms met minder sterke batterijen ineens weer gemakkelijk de hele dag kunt doen.


12. Ontneem apps toegang tot je locatie

Sommige apps maken graag gebruik van allerlei opties die van alles over jou kunnen vertellen. Je locatie is daar een voorbeeld van. Gelukkig kun je veel apps de rechten ontzeggen om bepaalde informatie over jou te krijgen. Dat doe je in de instellingen van deze apps. Je kunt de app daar machtigen om bijvoorbeeld geen locatiegegevens meer over jou op te slaan. Veel apps hebben dat soort informatie helemaal niet nodig om optimaal te functioneren, dus het uitschakelen van deze optie zal dan ook alleen maar leiden tot positieve effecten voor je batterij.


13. Zet Siri en de Google Assistent uit

Siri en Google zijn twee belangrijke spelers op de Smart Home markt. Maar ook op je telefoon kunnen de spraakassistenten ondersteunen om je leven gemakkelijker te maken. De realiteit is alleen dat weinig mensen gebruik maken van deze optie. Toch staan beide spraakassistenten altijd paraat om je te voorzien van informatie. Om te kunnen reageren op spraakcommando’s moeten ze wel de hele dag luisteren of hun naam genoemd wordt. Dat kost natuurlijk batterij. Maak je nooit gebruik van Siri of de Google Assistent, ga dan naar instellingen om in te stellen dat zij niet meer continue mogen luisteren naar een gesproken commando.


14. Verminder handmatig het aantal pixels

Sommige telefoons hebben de optie om een app zoals Pixoff te downloaden. Hierbij laat je de app een bepaald aantal pixels uitschakelen, waardoor deze geen energie verbruiken. Vooral bij telefoons met een hoge resolutie is dat handig, omdat een lager aantal pixels zorgt voor een veel lager energieverbruik. Bij dagelijks gebruik zal je op het oog weinig merken van een halvering in pixels, maar toch zorgt het verlagen van het aantal pixels voor een flinke boost in je batterij. Sommige telefoons, zoals bijvoorbeeld die van Samsung, laten je in de instelling ook de resolutie van een scherm aanpassen. Je hoeft hier dus geen aparte app voor te downloaden.


15. Sluit apps direct af

Veel apps blijven in de achtergrond aanstaan als je ze weg klikt. Dat is handig als je de informatie later nog nodig hebt, maar het is ook funest voor je batterij. Je kunt ze eenvoudig allemaal met één druk op de knop afsluiten, maar ook in de instellingen kun je bepaalde apps toegang geven om wel of niet actief te blijven. Onder het kopje ‘Batterijverbruik’ in je telefoon kun je zien welke apps op de achtergrond blijven draaien. Vervolgens kun je ze daar zelf restricties voor geven, zodat ze niet stiekem op de achtergrond je batterij verbruiken terwijl je de app helemaal niet nodig hebt op dat moment.


Heb je ook een telefoon die snel leegloopt? Met deze tips ben je een eind op weg om de levensduur van je batterij een stuk beter te maken. Houd je telefoon er nou toch binnenkort mee op en ben je toe aan een nieuwe? Lees dan ons artikel met tips voor het vinden van een goedkoop telefoonabonnement. Op die manier kun je weer goedkoop genieten van een batterij die gewoon weer de hele dag meegaat. Maak je vervolgens ook nog gebruik van bovenstaande tips, dan zit jij voortaan nooit meer in de stress als je geen oplader bij je hebt.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag