Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De beste kleine smartphones van 2024

De beste kleine smartphones van 2024

Laatst bijgewerkt: 30 januari 2024

Soms lijkt het wel of smartphones alleen maar groter en groter worden. En dat is ook wel logisch, want de meeste mensen doen tegenwoordig meer met hun telefoon dan met een computer en dan is een groter scherm natuurlijk wel zo handig. Vind je het vooral belangrijk dat je telefoon licht, klein en dus ook makkelijk mee te nemen is? Dan heb je helaas steeds minder merken en modellen om uit te kiezen. Welke kleine smartphones bieden de meeste waar voor je geld?


Waarom voor een kleine smartphone kiezen?

Niet iedereen zit te wachten op een steeds grotere telefoon. Sommige mensen zitten nog altijd liever achter hun computer en gebruiken een telefoon alleen wanneer ze onderweg zijn. Anderen houden er gewoon niet van om een enorm bakbeest mee te moeten nemen en veel moderne telefoons steek je nu eenmaal niet makkelijk in je broekzak. Tenslotte blijft het ook heel handig om je telefoon met 1 hand te kunnen bedienen, iets wat je met de grotere modellen niet zo makkelijk af zal gaan.

Helemaal nu moderne smartphones steeds meer het midden houden tussen een telefoon en een tablet (de zogenaamde “phablet”) zoeken mensen die daar niet zo dol op zijn naar de kleinere modellen. Helaas is de keuze daarin beperkt, want de meeste fabrikanten volgen de trend onder de grootste groep gebruikers die juist een groter scherm verlangen. Het nieuwste voorbeeld daarvan is de opvouwbare telefoon die op de markt gaat komen, maar zover is het natuurlijk nog niet.

Een kleine telefoon heeft vaak ook nog een heel fijn bijkomend voordeel. Een kleiner scherm gebruikt namelijk minder energie en zo kun je dus langer werken met een volle accu. Langer dan 30 uur kunnen doen met een volle lading is daarbij zeker geen uitzondering. Als je dat handig vindt, of je moeilijk in staat bent je telefoon regelmatig op te laden, kan dat ook een reden zijn om voor een kleiner formaat smartphone te kiezen.


Apple of Android?

Verreweg de meeste smartphones draaien tegenwoordig op Android of iOS van Apple (de bekende iPhones). Apple lijkt de laatste jaren steeds meer in te zetten op grotere schermen en dus ook op grotere iPhones. De iPhone SE is op dit moment het kleinste toestel met een schermdiameter van 4 inch, maar Apple heeft aangekondigd dat er geen opvolger in de vorm van een iPhone SE 2 op de markt zal worden gebracht. Zelfs de iets grotere toestellen met een 4,7 inch scherm (zoals de iPhone 7 en 8) worden de komende tijd uitgefaseerd. Daarmee blijft over een tijdje alleen de iPhone Xs over, een telefoon met een scherm van 5,7 inch. Dat is niet zo groot als de normale variant van de iPhone 10, maar als je echt een kleine smartphone zoekt lijken Android smartphones voor de toekomst de beste optie.


Schermformaat

Let bij het kiezen van een kleine smartphone niet alleen op het schermformaat. Natuurlijk is dat wel voor een groot deel bepalend voor de grootte van de telefoon, maar ook andere aspecten kunnen het formaat bepalen. Dikke randen rondom het scherm bijvoorbeeld, of een telefoon die je uit moet klappen om bij het scherm te kunnen en die daardoor heel dik is. Een ander voorbeeld is de fabrikant Blackberry want die heeft onder het scherm vaak ook een klein toetsenbord geplaatst waardoor de telefoon meteen een flinke slag groter is. In onze test hebben we daarom alleen gekeken naar telefoons met een scherm tot 4,7 inch die daaromheen geen andere elementen hebben die het formaat significant doen toenemen.


Prestaties en prijs

Hoe fijn handzaam een telefoon ook is, hij moet natuurlijk wel de prestaties bieden die je nodig hebt. Zelden zul je in deze kleinere telefoons de nieuwste en snelste hardware vinden, maar toch kun je er – vooral in het hogere prijssegment – nog altijd verrassend veel mee. Dat betekent dat je bijvoorbeeld niet alleen naar de grootte van het scherm moet kijken maar ook naar de resolutie. Want hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Daarnaast is ook het werkgeheugen van belang, net als de opslagruimte. Natuurlijk moet er ook een snelle processor in de telefoon zitten die ervoor zorgt dat alle taken vlot worden uitgevoerd.


1. Nokia 1

Schermgrootte: 4,5 inch

Opslagruimte: 8 GB

Prijs: € 77,-

Vrijwel iedereen kent nog wel de naam Nokia, want toen mobiel telefoneren nog in de kinderschoenen stond liepen de meeste mensen met een Nokia rond. Toen telefoons echter steeds slimmer werden bleef Nokia achter en zo verdween deze iconische telefoonmaker zelfs helemaal van het toneel. Nokia telefoons zijn echter helemaal terug en het het van oorsprong Finse bedrijf maakt nu ook smartphones, telkens apparaten die lichter, handzamer en voordeliger zijn dan veel andere smartphones.

De Nokia 1 is het instapmodel en meteen een perfect voorbeeld van deze nieuwe benadering. Het scherm is een luttele 4,5 inch groot en de prijs is slechts € 77,-. Uiteraard haal je daar niet het nieuwste van het nieuwste mee in huis, maar wanneer je op zoek bent naar een goedkope en handzame telefoon kan de Nokia 1 toch een prima optie zijn. De telefoon draait op een zogenaamde ‘stock’ Android, wat betekent dat er geen eigen schil van de fabrikant overheen ligt. Daardoor krijg je eerder veiligheidsupdates binnen en is je telefoon ook sneller.


2. Doro 8031

blank

Schermgrootte: 4,5 inch

Opslagruimte: 8 GB

Prijs: € 187,-

Doro is geen hele bekende naam op het gebied van smartphones en ook de Doro 8031 telefoon zul je niet veel tegenkomen in je kennissenkring. Het is namelijk een telefoon die speciaal voor senioren is ontworpen. Je moet derhalve niet rekenen op een flitsend apparaat met de beste prestaties, maar wel op een toestel waar vooral ouderen heel goed mee uit de voeten kunnen. Natuurlijk komt de Doro 8031 in ons overzicht terug omdat hij een schermformaat van slechts 4,5 inch heeft.

Het volledige formaat is wel iets groter, want boven het scherm zit een dikke rand en onderaan het scherm is ruimte gemaakt voor fysieke knoppen om de telefoon makkelijker te kunnen bedienen. Deze compacte smartphone voor senioren is voorzien van een aangepaste versie van Android waarbij er ook meteen een heel makkelijk te bedienen home-scherm is gecreëerd. Overigens kun je ook op onze website terecht voor een compleet overzicht van populairste mobiele telefoons voor senioren waar ook grotere smartphones voor ouderen aan bod komen.


3. Samsung Galaxy A3

blank

Schermgrootte: 4,7 inch

Opslagruimte: 32 GB

Prijs: € 205,-

Samsung is natuurlijk een van de bekendste en grootste smartphone fabrikanten ter wereld. Elk jaar brengt het bedrijf wel een of meer nieuwe telefoons op de markt die geschikt zijn voor een groot publiek. De laatste echt kleine smartphone van de Koreaanse technologiegigant stamt helaas alweer uit 2017, toen de Samsung Galaxy A3 werd uitgebracht. Het ziet er dus naar uit dat ook Samsung zijn pijlen steeds meer zal richten op grote toestellen.

Gelukkig is de kleine A3 nog volop verkrijgbaar en krijg je er ook een uitstekende compacte telefoon mee tot je beschikking. Omdat de introductiedatum alweer een tijdje achter ons ligt is ook de prijs inmiddels heel schappelijk te noemen, want voor ongeveer € 200,- kun je er eentje aanschaffen met een opslagcapaciteit van 32 Gb. Daarmee heb je een uitstekende telefoon in handen waar je prima nog een aantal jaar mee vooruit kunt.


4. Cat S30 Dual Sim

blank

Schermgrootte: 4,5 inch

Opslagruimte: 8 GB

Prijs: € 260,-

De Cat S30 Dual Sim is een smartphone die anders is dan vrijwel elke andere smartphone die je zult tegenkomen (en al helemaal in dit overzicht). Het is natuurlijk in de eerste plaats een interessante telefoon omdat hij een klein formaat heeft, maar ook omdat hij speciaal is ontworpen om zo robuust mogelijk te zijn. Cat is een bekende naam op het gebied van machines en klusgereedschap en ook deze telefoon is dus vooral bedoeld om te gebruiken in een werkplaats, op de bouw of in andere omgevingen waar een gewone smartphone al snel te kwetsbaar is.

Hij is extreem schokbestendig en overleeft zonder moeite een flinke val. Daarnaast is hij zowel waterdicht als stofdicht en is het dus echt een heel robuust apparaat. Wanneer je een zeer sterke telefoon zoekt, met een klein scherm van 4,5 inch en alle mogelijkheden van een gewone Android telefoon is dit een leuke en stoere optie, maar natuurlijk vooral wanneer je hem wilt gebruiken op plekken waar een normale telefoon al snel zou sneuvelen. Ook handig: de S30 biedt ondersteuning voor 2 simkaarten.


5. Sony Xperia XZ1 Compact

blank

Schermgrootte: 4,6 inch

Opslagruimte: 32 GB

Prijs: € 325,-

De Sony Xperia XZ1 Compact is de kleinere uitvoering van de grotere XZ1. Deze kleine versie heeft een scherm met een diameter van 4,6 inch maar heeft wel veel in huis. Zo beschikt hij over een 19 megapixel camera, 4 Gb werkgeheugen en 32 Gb opslagcapaciteit. Android 8.0 staat al op de smartphone geïnstalleerd zodat je meteen ook de nieuwste en meest veeleisende apps kunt installeren. Die draaien ook als een zonnetje dankzij de snelle Snapdragon 835 chip. De telefoon is wel wat dikker dan veel telefoons van andere fabrikanten, wat met name komt doordat Sony ervoor heeft gekozen om de vingerafdrukscanner in de zijkant te verwerken in plaats van aan de voorkant. De accuduur van de Xperia XZ1 Compact is uitstekend te noemen.


6. Apple iPhone SE 32GB

blank

Schermgrootte: 4,0 inch

Opslagruimte: 32 GB

Prijs: € 379,-

De iPhone SE is de smartphone met het meeste compacte scherm uit onze lijst, de diameter is namelijk slechts 4,0 inch, maar dit wordt wel enigszins teniet gedaan door de dikke rand die boven en onder het scherm zit. Al met al is de SE echter een mooie handzame telefoon die qua prestaties zeker niet onder hoeft te doen voor zijn veel grotere broertjes. Qua uiterlijk heeft de SE heel veel weg van de iPhone 5 en 5s, maar onder de motorkap zit veel technologie uit de veel snellere iPhone 6. Omdat de iPhone SE alweer een tijdje op de markt is valt de prijs behoorlijk mee. Voor Apple standaarden althans, want deze smartphone is alsnog de duurste uit ons overzicht. Apps starten snel op, mede dankzij het werkgeheugen van 2Gb. In de uitvoering met 32 Gb zit je ook niet snel om opslagruimte verlegen.


Conclusie

De markt voor kleine smartphones is momenteel helaas vrij beperkt en wordt ook steeds smaller nu ook Apple aan heeft gegeven zich vrijwel uitsluitend op grotere toestellen te gaan richten. Gelukkig kun je nog altijd prima telefoons vinden tussen het aanbod dat er nog wel is.

Met zijn € 325,-is de Sony Xperia XZ1 Compact weliswaar een van de duurdere compacte telefoons die je kunt kopen, maar wel eentje waarmee je volledig bij de tijd bent. Ook de oudere toestellen zoals de Apple iPhone SE en de Samsung Galaxy A3 uit 2017 scoren echter nog steeds prima. Wanneer je niet per se het nieuwste van het nieuwste zoekt en geen veeleisende applicaties zoals de nieuwste games wilt gebruiken kun je prima met een van deze drie smartphones uit de voeten.

Zoek je naast een klein scherm ook een klein prijsje, dan zul je verrassend veel plezier kunnen beleven aan de Nokia 1 die iets meer dan € 75,- kost.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag